Mai (kézi) CB rádió választék, hatótávolságok

 ( nuhac | 2013. április 23., kedd - 22:58 )

Sziasztok!

Régebben, még mikor fiatalabb voltam, nagyon érdekeltek a CB rádiók. Akkor még igencsak divatban volt itthon is, a taxisok is azt használtak. Mára ez (gondolom a CEPT bevezetése miatt) jórészt megszűnt, inkább a bérelt URH sávokat preferálják.

Mostanában gondolkodtam azon néhány ismerőssel, hogy kéne venni néhány CB készüléket, hogy tudjunk ingyen beszélgetni (igen, tudom, internet meg fasza akciós android, ájfon meg mobil csomagok). Nézelődtem hát az interneten, milyen típusok vannak, amik CEPT-kompatíbilisek, és a már több, mint 10 éve piacon lévő, és azóta is változatlan árú Alan 42-t találtam (amit újonnan csak a Conrad-ban lehet kapni). Ez 4W kimenő teljesítményű, és tudja a 40 FM csatornát, tehát a CEPT korlátokat "jól kihasználja". Amiért nem opció, az az ára.

1. Egyik kérdésem az lenne, hogy tud-e valaki szintén 4W-os, FM modulációra képes, rövidhullámú CB rádiót, ami olcsóbban megúszható (mondjuk 20 ezer alatt)?

2. Másik kérdésem pedig, hogy tapasztalatok szerint a 4W rövidhullámon mekkora hatótávolságot jelent...

  • városi környezetben (Budapest belváros)?
  • kisvárosi környezetben (Budapest külváros vagy pl. Törökbálint, Biatorbágy stb.)?
  • városszélen, városok között szabad terepen?
  • lakatlan, szabad, sík terepen?

3. Aztán a harmadik, hogy tapasztalatok szerint mennyire szabad a CB sáv városi környezetben? Kik használják még a mostani szabályozás mellett?

Köszi

U.I.: PMR rádiókban egyelőre nem gondolkodom. Tudom mik és használtam is már egyet-kettőt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Belvárosban a 4W kb 1-2 km, attól függ, hogy az antennádat mennyire tudod magasra tenni. Ha nem tudod mondjuk a tetők fölé legalább 5-10 méterrel kirakni, akkor ~2-3 km. Fölötte természetesen naygobb. Mi "Tescos" PMR-el 400 méter magasról fél wattal kristály tisztán beszéltünk Dunaújvárossal (100 km).

Javaslom ne Cept-es rádiót szerezzetek, hanem mondjuk egy Stalker IX-et. Használtam 30 körül már találsz. Strapabíró és 25W, batyuval (külső végfok) akár 100 is.
-------------------------
127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1
AMD Athlon X2 245E@3,1 GHz OC, MSI Radeon 6770 1 Gb GDDR5, Seagate Barracuda, Windows 7 Enterprise

Értem. 4W-os CB-t illetően úgy képzeltem el a dolgot, hogy fix telepített antenna nélkül, tehát ami a kézi verzión elfér kényelmesen. Így is megvan az 1-2 km?

Na a 100 km az nagyon szép! :) Egyébként hogy lehet, hogy a PMR sávban ennyire jó a jelterjedés? Olvastam egy külföldi fórumon arról, hogy 10mW-os üzemmódban (egyes PMR rádiók rendelkeznek ilyen kimenő teljesítményű üzemmóddal, ami gondolom az intercom funkció megvalósítására lett kitalálva) 1 km-re tudták venni tisztán a jelet. Hogy igaz-e vagy sem, nem tudom, de a 100 km után nem tartom kizártnak.

Létezik valami hatótáv kalkulátor, aminek beadod a frekvenciát, az antennahosszt és a terep "zsúfoltságát", majd mindebből csinál egy becslést az effektív hatótávolságra?

Stalker IX úgy tudom, hogy már nem legális rövidhullámon, pont a CEPT miatt. Egyébként Stalkerrel (úgy 25-40W) mennyit lehetne átbeszélni?

A teljesítmény nem minden,a terjedést meg nagyon sok minden befolyásolja, nem fogod tudni képlettel számolni.
Városban 4W-al még az 1km is soknak tűnik panelek között átjátszó nélkül. Fizikai rálátással és irányított antennával mi is csináltunk stabil összeköttetést Agárd és Csopak között 2W-os yaesu fth7010-esekkel.

Ne keverd a 27 MHz-es CB-t az urh-val. 4 watt FM-en 3-5 km, attól függően hogy mennyire nyílt terep.
Egyébiránt +1 az usb/lsb képes stalker, grant, jackson rádiókra.
Franciáknál az új jackson 399 euró, asszem 35 wattos végfokkal.

--
compaq n610c
"...és micsoda zajt csapott!"

Ezek szerint Franciaországban engedélyezve van az AM/SSB/USB/LSB (tehát nem FM) mód nagyobb kimenő teljesítményre is (pl. mint írtad 35W), hiába CEPT?

Vásárolni vásárolhatsz, a használat ugyanakkor korlátozás alá eshet.

Franciáknál biztosan használhatók az SSB sávok.

--
compaq n610c
"...és micsoda zajt csapott!"

Az SSB az egy üzemmód :-P

Jelen állás szerint teljesen tökmindegy.

--
compaq n610c
"...és micsoda zajt csapott!"

A teljesítmény kérdésében nem tudok nyilatkozni, az SSB sávok használata viszont engedélyezett 2012 óta, előtte pedig a CEPT (AM/FM) volt csak engedélyezve.

--
compaq n610c
"...és micsoda zajt csapott!"

azért azt is számold hozzá, hogy minél magasabb a frekvencia, annál inkább úgy terjed a rádió hullám mint a fény, ez a 27 MHz -ra még csak korlátozottan igaz, az általad említett fth-7010 pedig legjobb emlékezetem szerint bőven uhf (420-470 talán?)

A 10 és 11 méter az URH és RH határvonala és a legrosszabb terjedéssel rendelkező sáv. Nem véletlen, hogy az amatőrök körében nagyobb dicsőségnek örvent egy 10m-es DX, mint mondjuk 7 megán, ahol nem kunszt megcsinálni ugyanazt. Ezért rakták oda a CB-t is, hogy a civil felhasználók ne tudjanak országokat átkiabálni viszonylag egyszerű felszereléssel.

Azért annyira nem rossz ott a terjedés, ráadásként nem is úgy adsz ott mint 40 méteren (főleg szabályos, cept-es készülékkel). Az összehasonlításom pedig a 11m vs. 70cm összehasonlítás volt (a hullámhossz meg közel sem lineáris esetünkben). A lényeg továbbra is egy jó antenna minden esetben

Így van, egy jó nyereségű antenna többet ér, mint a nagy teljesítmény. 25W teljesítménnyel egy RTTY (géptávíró) versenyen 7 megán tengerentúli összeköttetést csináltam. Normál távíróval töredék teljesítményekkel is prezentálják ugyanezt, ha jó a sugárzó.

+1. Egész megdöbbentő távolságokat csinálnak a QRP versenyállomások...

.

Egyedül a magasság befolyásolja a dolgot (ez nem teljesen igaz, de sokat nyom a latba a magasság). Ez a 100 km a beépített antennájával volt.

Kínai 50$-os rádióval 2W-al és egy 12 elemes 13.5 dB nyereségű Yagival Kecskemét is megvolt. Lehet a Tescossal is meg lett volna, de arra nem tudtuk rárakni az antennát.
-------------------------
127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1
AMD Athlon X2 245E@3,1 GHz OC, MSI Radeon 6770 1 Gb GDDR5, Seagate Barracuda, Windows 7 Enterprise

Milyen típus volt a kínai 50$-os? :P

Baofeng UV5-R - ez igazából még a nagy "sugárágyú Yagival" sem képes többre mint 120 km, felette nagyon szenvedős és kicsit ET style, hangfoszlányok jönnek át.. Túlságosan szedi a zajt, rossz a nagyjelű érzékenysége. Viszont Kecskemét megvolt egy WOUXUN KG-UVD1P-vel saját antennájával.

-------------------------
127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1
AMD Athlon X2 245E@3,1 GHz OC, MSI Radeon 6770 1 Gb GDDR5, Seagate Barracuda, Windows 7 Enterprise

Az UV5-R a sokat emlegetett "kétsávos" rádió? Igaz ~7 éve felhagytam a rádiózással, akkor kínai szinten egy kis Weierwei V1000 -est próbáltam ki (néha-néha még előjön a nosztalgikus hangulat, fél éve mikor utoljára bekapcsoltam süket volt mint a bot, lehet ráférne egy kis finomhangolás:)),

Igen. ár/érték arányban jó cucc. nem egy Kenwood minőség, gagyi műanyag, digitális chippel (ebből is adódik a szar érzékenysége).

Az első Baom egy UV-3R volt, azon még nem volt keypad, viszont cserébe kicsi volt és sokáig birta az akksi.

UV-5R: http://pmrradio.hu/articles.php?article_id=70
-------------------------
127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1
AMD Athlon X2 245E@3,1 GHz OC, MSI Radeon 6770 1 Gb GDDR5, Seagate Barracuda, Windows 7 Enterprise

A weierwei-be is azért szerettem bele, mert rádió kinézete van:D A kínai rádiók tipikusan a kompromisszumokról szolnak az árért, viszont nem szerettem sosem a kifli, csepp és egyéb bugyuta formába öntött rádiókat, főleg amelyik még zseblámpaként is funkcionál:) Egy rádiónak legyen rádió alakja:D
Annó meg azért hagytam abba, mert Debrecen körzetében elég minimális volt azon emberek száma akik rádióztak, így egyedűl pofázni az éterbe nem sokat segített (igaz, akkor még üzemeltettem a debreceni eqso kaput, de ott meg jöttek a fura emberek fura változásokkal és szabályokkal így inkább kimaradtam a mókából:)).
Mióta meg Pestre költöztem, egyszer próbálkoztam, minimális sikerrel (mivel csak a weierwei volt nálam, nem tudtam eldönteni hogy a rádió nyekkent meg vagy tényleg nincs semmi forgalmazás pmr sávon)

A DX-ezésben nem az 59-es riport a lényeg :-P És SSB-ben sokszor közelről is brekegő E.T. a minőség :-D

Frekvenciától és antennától is függ, de kb. ilyen távolságban kezdődik/van az RH rádióknak (pontosabban az antennáknak) a holtzónája. Ez az a távolságtartomány, ahova a felületi hullámok már nem, a térhullámok pedig még nem jutnak el. (Több holtzóna van, de ez most nem lényeg.)

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

Ne a wattokat nézd. Egy jó antenna kell mindenhez (a magasabb teljesítményhez meg főleg). Hiába kiabálsz 200 wattal, ha az antenna szar és a negyedét sem adja át, illetve süket a vevő mint az ágyú.
4 Watt, fixen telepítve, jó antennával elég nagy távolságokat tud adni:)

Szia!

Ha mindenáron kézi CB rádiót szeretnél, akkor a DND-ből ezt ajánlom, egyszerű kinyitni:
http://bit.ly/YLZl2s

Ilyen rádióm van, és rendeltem hozzá egy Falcon dipólt a 11 méteres sávra, illetve egy 50 centis antennát Ebayről, valamint egy Sirio Turbo 5000-rest, valamint radiál-kitet, kitelepülés végett:
http://bit.ly/ZKXGuc

Amint megjött a rádió, ki is próbáltam - XVII. kerületben, egy magaslati ponton:
http://youtu.be/2lQs5Q0ZWQU

A 11 méteres CB sávnak nyáron, főleg napos időben van jó terjedése, de ezekkel a kézi rádiókkal - ilyen teljesítménnyel - ne számíts nagy dolgokra, bár a Youtubeon számos videót találsz, ahol 1-2 ezer km-ert rádióztak át ilyen készülékkel, de ez nagyon terjedés- és antenna-függő. FM-mód felejtős, USB-LSB a barátod. 11 méteren majd mindenki USB-ben tolja, amúgy a www.hotelalfa.hu weboldalt ajánlom - ha lesz CB-rádiód, akkor beléphetsz a HARC-ba. :) A 11 méteres sávval az a "baj", hogy viszonylag nagy bázis-antennára van szükség a megfelelő nyereség és hullámterjedés eléréséhez: egy vertikális penetrátor (5/8-os) 6-7 méteres, árbóccal együtt ez már építési engedély-köteles, ha meghaladja a 6 métert a cuccos összmagassága.

Budapesten és szűk vonzáskörzetében kb. 20 fő CB-zik stabilból (de mint írtam, USB-módban), mármint akiket szinte minden nap az éterben hallani. A hotelalfa.hu tagsága amúgy több száz fő, a klubalapító Youtube-csatornáját itt találod:
http://bit.ly/15GUS8j

PMR után nekem azért lett vonzó a 11 méter, mivel lehet nemzetközizni, és ami még jobban vonz, az a kis teljesítménnyel minél nagyobb távolságok áthidalása. Sok tapasztalatom nekem sincs, mivel UHF/VHF-ről tavaly nyár végén váltottam 11 méterre, a Falcon dipólt most fogom majd kipróbálni, s persze rögzítem majd az eredményt...

Köszönöm az infókat!

Akkor lehet én tudom rosszul, de az USB-LSB módokat lehet használni mindenféle engedély nélkül?

Nem. Az EU egységes szabályozása alapján csak a CEPT-es rádiókat lehet(ne). Külön engedélyezés az SSB-re nincs, tiltás van. Ettől függetlenül még mindig sokan használják.

--
compaq n610c
"...és micsoda zajt csapott!"

+1 A rádiózás tipikusan az az eset, ahol mindenki szarik a szabályokra:) Ezért hallasz beszédet dpmr frekiken, shiftes átjátszót 446-on, papagályokat szerte az országban:)
Ennek ellenére én stabilban nem lennék szabálysértő:D

Ezt a dpmr beszéd dolgot fejtsd ki. A dpmr csatik beszédre (is) lettek kitalálva.

http://wiki.ham.hu/index.php/PMR446

-------------------------
127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1
AMD Athlon X2 245E@3,1 GHz OC, MSI Radeon 6770 1 Gb GDDR5, Seagate Barracuda, Windows 7 Enterprise

valóban, beszédre vannak kitalálva viszont csak digitális módban. 446.0 -tól 446.1-ig analóg pmr, 446.1-től 446.2-ig digitális (analóggal hivatalosan meg nem adhatnál digitális sávon)

Ha gondolod egyszer felmehetünk a Hármashatár-Hegyre és kipróbálhatod a kínai csodát a magasból egy sugárágyúval :D
-------------------------
127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1
AMD Athlon X2 245E@3,1 GHz OC, MSI Radeon 6770 1 Gb GDDR5, Seagate Barracuda, Windows 7 Enterprise

:DD A jó idő közeledtével mindig előkerülnek a szép emlékek a kitelepülésekről (és a kitelepülések is gyakoribb eseményekké válnak), egy ilyen alkalom megülésére még vevő lennék:)

Majd összehozzuk.
-------------------------
127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1
AMD Athlon X2 245E@3,1 GHz OC, MSI Radeon 6770 1 Gb GDDR5, Seagate Barracuda, Windows 7 Enterprise

Hú de kár, hogy már mindenemet eladtam. Engedélyem is lejárt évek óta, a szétberhelt PMR-t meg nemrég dobtam a kukába. Néha rám is rám tör a nosztalgia. :)

nálam asszony nem tud azonosulni az életérzéssel:D

Azért láttam már egyeseket huaanyázni, amikor a sok-sok zavarás miatt elege lett a kollégának, és a szokásos 25W-os RH adó helyett a DX-re használt (kW-os jószág) készüléket kapcsolta rá az antennára... Pedig csak a vivő ment ki, de rögvest csend lett :-P

Persze, viszont azért lássuk be, hogy a hívójeles emberkék messze a legpofátlanabbak (főleg hogy presztizs kérdést csinálnak sok esetben ebből). Nem egyszer voltam tanúja ennek, csak ők beálltak pmr sávközépre 200 wattal. Fordítva is igaz ez, sajnos a kínai rádiók megjelenésével az idióták meg lazán beállnak amatőrsávra nyomkodni meg böfögni

Szoktam is hallani őket átjátszókon. Mármint a bögöfést. Nem modnom, hogy én még sose használtam mondjuk a 146.100-at, de mindig kultúráltam.
-------------------------
127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1
AMD Athlon X2 245E@3,1 GHz OC, MSI Radeon 6770 1 Gb GDDR5, Seagate Barracuda, Windows 7 Enterprise

Jó ideig csak 145-ön dolgoztam, imádtam az URH nehézségeit, aztán szép lassan leszoktam az átjátszókról, egy idő után meg már a simplexekről is, pont a nyomik miatt. Aztán felkerült egy dipol 7 megára, ft-277 került a végére, ott legalább amatőr munka folyt. Aztán megházasodtam :D

Apró különbség, hogy hívójel alapján, illetve pár jól irányzott méréssel secperc alatt beazonosíthatóak.

El ne hidd hogy hívójellel jelentkezik be ilyenkor:) Ő is beleböfög. A háromszögelés meg működik mindenkire (youtube-on van fent videó ahogy az egyik pmr papagályt üzemeltetők nekileselkedtek megkeresni az egyik böfögőst)

Tudsz adni egy linket a videóról? :)

a "freeband szarvas vadászat" -ra keress rá:)

megnéztem volna a végén, hogy mit kapott a "vad"...

állítólag csak bejelentkeztek nála rádión, hogy nézzen ki az ablakon:) Aztán még pihentek és piknikeztek pár órát:D

Apró különbség, hogy egy mobil/kézi eszközt jóval macerásabb összeszedni, mint egy fix QTH-t meglelni, bár tereptől (domborzat, növényzet, épített tereptárgyak (vasút, légvezetékek, stb.) is függ.
Emlékszem anno a hagyományos sokdrótos telefonvezeték szívatott meg néhányunkat...

Mit vétettek a telefonvezetékek? :)

Hint: antenna (hatás). Minden "róka" nagyjából azonos irányból szólt...

Sok hasznos/haszontalan hozzászólás mellett érdemes kissé ránézni a hullámterjedés sajátosságaira!
http://wiki.ham.hu/index.php/R%C3%A1di%C3%B3frekvenci%C3%A1s_hull%C3%A1mterjed%C3%A9s