Kokuszos bogyo HOWTO

 ( Nyosigomboc | 2013. április 11., csütörtök - 4:39 )

Sziasztok!
Ez egy kokuszos edesseg receptje (reszletes leirassal), amit legutobb a hetvegen keszitettunk. Eredetileg egy ismeros ismerosenek a receptje, de kicsit esszerusitettem a mennyisegeket.

A bevasarlolista:
160g tej
200g margarin
200g tejpor
2 csomag vanilias cukor
200g porcukor
200g kokuszreszelek

tovabbi hozzavalo:
1 csomag mogyoro vagy mandula
kb. 50g kokuszreszelek a bogyok kulso reszere

A receptben eredetileg 27dkg tejpor volt (30dkg porcukorral meg 25-25dkg egyeb osszetevovel es 2dl tejjel), de mostanaban 200g-os csomagokban lehet kapni, ezert inkabb leosztottam az osszetevoket, mert a tejport nem igazan lehet mas recepthez felhasznalni. Egyebkent ahol kaphato, ott a kavek kornyeken kell nezelodni, mert kavefeheritonek is hivjak. Az izesitett maresi meg hasonlo vackokat nem probaltam, joval dragabbak is, meg fene tudja mit tesznek meg hozza..

Az edesseghez szukseg lesz egy fazekra vagy labasra (esetleg tejforralora), egy fakanalra, fozolapra/tuzhelyre, meg valami kesztyure, amivel le tudjuk fogni azt a forro vackot.

A tejet es a margarint be szoktam tenni a fazekba (utobbit lehetoleg szetdarabolva, hogy nagyobb legyen a felulete), es allando kevergetes mellett felteszem a tuzhelyre (kozepes fokozatra). A kevergeteshez szokjunk hozza, szukseg lesz ra! :)
A vaj szepen lassan megolvad, a tej pedig felforr. Mielott meg kifutna, celszeru lehuzni, es kisebb fokozatra kapcsolni. A jobb keveredes erdekeben itt bele lehet tenni a vanilias cukrot, utana (allando kevergetes mellett, fokozatosan) beleszorni a tejport. Itt mar nem baj, ha csak langyos a keverek (az osszetevok kulonben odaegnenek). A tejporos masszat meg kell probalni minel egyenletesebben elkeverni (ez relative sokaig tart, es eleg faraszto). Ha ugy erezzuk, hogy mar keves csomo van benne, akkor johet (szinten fokozatosan) a porcukor, utana pedig a kokuszreszelek. Ha melegen tartjuk, akkor puhabb a massza, es jobban elkeveredik, de ha tul nagy langgal melegitjuk, odaeg, szoval a vege fele celszeru kis langgal melegiteni (vagy egyaltalan nem).
Ha kelloen elkeveredett, akkor felre kell tenni allni, es ha kelloen lehult, betenni a hutobe egy fel napra. Ezt altalaban ejszakara idozitem, de volt mar, hogy reggel bekevertem a masszat, es este folytattam.

a massza

A hutobol kiveve tapasztalhatjuk, hogy eleg kemeny lett. A fizika itt is ervenyes, a hideg massza kemeny, es torik, a meleg viszont lagy, es ragad. Ahhoz, hogy bogyo formaja legyen, a legjobb itt is a kozeput: nem torik, de kelloen osszetapad. Szukseg lesz egy tanyer kokuszreszelekre, en praktikus okokbol ennek a szelere ki szoktam szorni egy keves mogyorot (vagy mandulat).
Fogjunk egy kanalnyi masszat, tegyunk a kozepebe egy mogyit (vagy mandulat), es gombolygessuk bogyo alakura! A vegen a bogyot forgassuk meg a maradek kokuszreszelekben!
Ha tul hideg a kivett massza (nem tapad ossze), a kez melege segit. Ha tul lagy, akkor meg a huto (par percre vissza kell tenni a hutobe ilyenkor).
A kesz golyokat egy talba szoktam gyujteni (mar amit nem eszem meg rogton), a vegen pedig talastul a hutobe (doboz is jo). Erdemes a hutoben tartani fogyasztasig, egyreszt tovabb elall (nem mint ha sokaig megmaradna), masreszt a fizika miatt.

Az eredmeny egy kicsit a Ferrero Rocher-re emlekeztet, csak nincs benne ostya meg tartositoszer, es kevesbe van muanyag ize.

Hetvegi project lett volna, hogy kikiserletezzem, hogy be lehet-e vonni valahogy a bogyokat olvasztott csokival, de sajnos elfogyott mire belekezdhettem volna a kiserletbe. (a tippem szerint igen, csak le kell fagyasztani elotte)

Elkeszitesi ido: a massza kikeverese olyan 30-40 perc (attol fugg mennyire akarjuk csomomentesre), a bogyoformara ugy kb. 1 orat tippelnek, de ez fugg a bogyomerettol (atmero^3-al aranyos a tomeg, szoval kicsivel nagyobb bogyobol joval kevesebb lesz, egy bogyo gombolygetesere forditott ido viszont nem no a merettel).

A mellekelt abran lathato meretbol kb. 64 bogyo (4 doboznyi) jon ki a fenti mennyiseggel.

az eredmeny egy resze (a doboz kb. 13x13cm)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Bookmarked.

A recept alapjan ez nem Ferrerro-Roche, hanem Raffaelo, de ettol eltekintve jol hangzik.

En azt olvastam, es egyszer-ketszer mar probaltam is, hogy ha az ember habvero spirallal kavargatja az ilyesmit, akkor kevesbe csomosodik be. Nekem nem tunteti el teljesen a csomokat, mert en nem vagyok valami ugyes alaphangon, de drasztikusan csokkenti a mennyiseguket.

A masik csomoellenes tipp az, hogy a tejport/porcukrot ne csak belezuditsuk a keszulo masszaba, hanem finom, szitalo mozdulatokkal szorjuk bele. Idealis esetben akar szitaljuk bele, ha koszal otthon szita (nalam nem, igy en csak kanallal szitalok). Ez egyenletesebb eloszlast eredmenyez, es szinten kevesebb csomot.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.

Vagy vegyunk egy kezi mixxert :)
A rexeptnek up, hetvegen kiprobaljuk ;)

---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Remek, köszi. A margarin helyett javaslom vajjal készíteni.

Attol eltekintve, hogy a margarin es a vaj ket egymastol igen tavol eso termek, van konyhatechnologiai oka is, amiert az utobbit ajanlod?
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.

Eredetileg minden vajjal készült, a margarin egy olcsó helyettesítő. Főleg az íze miatt, igazivá tesz mindent, árban hasonló és a margarin egy íztelen szagtalan műanyag amit ízesítenek.

Idézet Jókai Mór Mire megvénülünk c. regényéből:


Van egy sajátsága a magyarnak, amit még nem énekeltek meg; az, hogy a gyomra nem vesz be bizonyos tárgyakat.
Ezt nem érti külföldi ember: ez specifikum.
Valamelyik jeles politikai kapacitásunkat megrótták azért, hogy országgyűlési maiden-speechébe minek keverte bele a – spinótot. Pedig ez volt a legerősebb indok, amit csak azon országgyűlési szak alatt fel lehetett „super eo” hozni, hogy mi itthon akarunk maradni.
És mikor Vörösmarty azt énekelte, hogy „A nagy világon e kívül nincsen számodra hely”, szükségtelennek találta az indokot is hozzátenni, miután azt úgyis minden ember tudja: – „mert az egész külföldön mindenütt vajjal főznek”.
A magyar gyomor gyűlöli a vajast. Undorodik, megcsömörlik, halálra betegszik tőle, elfut az emlegetésétől, s ha valami furfangos gazdasszony álnokul, alattomosan megeteti vele a vajast, azt mint élete elleni attentátumot fogadja, s az ilyen méregkeverőnek az asztalához többet le nem ül.
Akármilyen úrrá tegyék külföldön, visszakívánkozik az átkozott vajszagú világból, s ha nem jöhet, lesoványkodik, elvész, s mint a tevepárduc az európai klíma alatt, nem szaporítja faját az idegen országban. Körös-körül minden szomszédja vajjal, olajjal, faggyúval főz, s ennélfogva „áldjon vagy verjen sors keze, itt élned, halnod kell”.
Esküdt úr is ez őseredeti vágásból való magyar ember volt. Amint a ráklevesen megérezte, hogy vajjal van készítve, letette a kanalat a tányéra mellé, s azt mondta, hogy nem eheti a rákot.

:D Jó, mehet disznózsír is bele :D

Ezert probaltam alahuzni, hogy tisztaban vagyok a vaj es a margarin alapveto kulonbsegevel, ugy izben mind minosegben.

Engem az erdekelne, hogy van-e ezen felul kulonbseg a ketto kozott, mittudomen az egyik konnyebben olvad, vagy mas allaga lesz a tesztanak tole, vagy whatever.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.

Ha már ennyire a fizikai paraméterek érdekelnek :)

A vaj a margarinnál lassabban és fokozatosabban lágyul, olvad meg, a liszt jobban felszívja, a zsiradék nehezebben tud távozni kész állapotban és a sütemény állagát nem befolyásolja az inegrált emulgeáló.

Ki kell próbálnod, hogy melyik ízlik és melyik jön be.

Koszi, erre voltam kivancsi.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.