Híd alatt hol van konnektor?

Számoltunk egy kicsikét - az eredmény finoman szólva is depresszív. Zitával együtt a bevételeink összesen 110000 HUF, a csekkes kiadások pedig 170000... Mondjuk ha megjön a táppénz a legifjabbra, akkor lehet, megint lesz 150000-160000, de addig viszont a csekk-kiadóknak nem tudom, hogyan adjuk be, hogy várjanak. Voltunk a bankban, hogy a nagyon reklámozott árfolyamgátat megkérjük mi is. Jó, szerezzünk be egy földhivatali izémizét első körben, ez magában 7 kHUF, de utána még, mint kiderült, azt is vizsgálják, hogy pl. életvitelszerűen a hitelezett ingatlanban tartózkodunk-e, de sajnos nem. Mondta is a néni, hogy ugyan lenne egy kis esélyünk rá talán így is, de még ő sem bízik benne. Elmentünk az önkormányzathoz, hogy adjanak szoctámot, legalább az óvoda ki lenne fizetve így. Nem, mert a bevételi limit 105000 HUf... Közben a főiskolát abba kényszerülök hagyni, mert rámdobták a költségtérítést is, mivel kihasználtam az összes ingyen félévet. Ezzel nem is lenne baj, ha lenne miből kifizetnem, de az a helyzet, hogy a sima túlfutásos térítési díj is több, mint amennyi a fizetésem...
Apropó főiskola, ez is érdekes meccs lesz. Ha nincs meg a matematika tanári MA, akkor nem tudnak adni matematikaórákat, és nem lesz ki az óraszámom, alacsony a fizetésem. De amíg alacsony a fizetésem, addig nem is álmodhatok a főiskoláról... It's FUN, bazmeg!
Most megyünk Gergőért, majd folytatom.

----

Feldobtátok a napom, már ezért megérte egy kis nyafogás. :)
Vidáman vagyunk, na. Itt, Gyarmaton van két híd, melyik alatt van vajon konnektor?
Ma helyettesítettem, előtte a lyukasórámban kicsit átnéztem a bérpapírokat, aztán mondtam a kollégáknak, hogy aki jót akar velem tenni, az elmegy betegszabadságra. :) Sajnos nem volt jelentkező.
Gergő ma, ki tudja, honnét, kitalálta, hogy vegyünk kutyát. Mivel panelban ez kissé problémás lenne, nagy nehezen lealkudtuk estére teknősre, remélem, holnap eljutunk az ezüstös fátyolkáig, mert olyanunk van. :)
Na, megyek aludni, holnap sok órám lesz, szerencsére. Addig is egy kis altató:
BATHORY - Under the Runes
Manowar - Kingdom Come
Helloween - Power

Hozzászólások

"a bevételeink összesen 110000 HUF"
Ezen tudsz a legnagyobb mértékben változtatni. Keress normális munkahelyet. Az IT-n belül hatalmas munkaerőhiány van az országban. Az államnak dolgozni ezen a szinten nem éri meg.

Ez tény, a közszféra nem pénz.
Én épp ma hívtam fel https://kozigallas.gov.hu/pages/jobviewer.aspx?ID=wjnh3ravh2
háááááát mivel középfokú végzettséget írnak elő, így csak annyit is fizetnének. Kiszámoltam, nálam az 74e forint nettó lenne/hó. Még maradok.

Rózsár Gábor (muszashi)

>> értelmes java fejlesztők ritkák,
> Ugyanez PHP [...] kategoriaban is.
WTF ellentmondás, az értelmes fejlesztő már rég el is felejtette hogy valaha a PHP volt az alkalmas bármire is. ;-)

Amúgymeg baromi demotiváló a piac helyzete, én is már inkább másfél hónapja ülök itthon, mert ha majd kell, úgyis kéthéten belül fölvesznek valahova a topiknyitóékénál háromszoros fizetésért. Juniorokra is lenne igény, csak nincs olyan, hogy junior, hanem egyetem által kikúrált semmiheznemértők vannak, akikből majd egy cég fog először juniort csinálni (ofkoz ez nemcsak a hallgatók hibája).

Én ismerem a nyelv hibáit és hiányosságait, és esténként nem jövök haza sírva, magamba fordulva, hogy már megint a PHP.. Mondom ezt úgy, hogy nagyvállalati környezetekbe fejlesztünk vele webalkalmazásokat, nem szokott velük gond lenni. Mellesleg megjegyzem, volt már alkalmam Ruby-ban, Java-ban, Python-ban, Objective-C-ben, node.js-el Javascript-ben fejleszteni, mindegyiknek megvan a maga nyűgje. Csak hát a PHP-t szidni manapság menő meg überkúl.

Sosem értettem igazából miért ilyen hatalmas divat a PHP szidása. Mindennek vannak előnyei, hátrányai, hibái, nincs tökéletes nyelv, nincs tökéletes környezet, nincs tökéletes OS, ahogy tökéletes ember sem. Ahogy fentebb is írtam, ahol dolgozok, nagyvállalati környezetekbe szánt (éves nettó milliárdos árbevétel) PHP alapú "alkalmazásokat" fejlesztünk, amik több éve stabilan futnak. Én azt vallom, hogy a feladathoz kell eszközt választani, ha a PHP a célokhoz legjobban illeszkedő eszköz akkor azt, ha a Java akkor azt, ha a Ruby, akkor azt. Ugyanez a helyzet a keretrendszerekkel is, mindenki esküszik, hogy saját, vagy nem saját framework, Symfony, Zend Framework, Kohana, Codeigniter, és szidja a többit, mást nem hajlandó használni. Pedig a nyelv is, a keretrendszer is csak egy eszköz, az ilyen csőlátás amit az emberek produkálnak butaság...

Szerintem azért, mert előveszel egy-két nyelvet, hogy akkor na nézzük meg, micsoda bénaságok történtek a specifikálásánál, compiler/vm írásánál, stb. És akkor nagyon pislantunk a java meg a python ügyetlenkedésein. Aztán megnézzük például a persicsb által is linkelt http://www.reddit.com/r/lolphp -t, vagy http://www.phpwtf.org/ -ot, vagy hogy akik implementálták a php parserét (???) talán életükben nem hallottak absztrakt szintakszisfáról, ami miatt random karaktersorozatokat nem tud értelmezni a compiler... aztán gyorsan rákeresünk, hogy van-e olyan szintje a php-nek, ami jól tervezett/kivitelezett, de a http://me.veekun.com/blog/2012/04/09/php-a-fractal-of-bad-design/ (kedvenc témábavágó linkem) oldal megmutatja, hogy _minden_ szinten tervezési és implementációs hibáktól nyüzsög a PHP.

Még két cseppet elmorzsol a $haystack/$needle paraméterek inkonzisztens sorrendjén, aztán úgy dönt az épeszű fejlesztő, hogy akkor talán Java/Ruby/Python/Brainfuck/ASM lesz ebből, sokkal kevesebb meglepetéssel.

PHP tartja magát a Principle of _Most_ Astonishment mintához.

Én is csak WTF szemmel néztem, hogy a parserük nem AST-t köp ki magából, hanem opkódokat, így aztán nem is lehet optimalizálni a kódokat AST-transzformációkkal + így eléggé rejtélyes hibák lehetnek nyelvtanilag teljesen valid kódokban.

Es igy fordulhatott elo a minap, hogy kaptam egy olyan kodhalmazt, ami elso harom korben a Basic, a C es a Pascal nyelvek osszes tulajdonsagaval birt - es ami amugy egyszeruen PHP volt. Komolyan, egy PHP fejleszto kollegaval ketten ultunk felette, es probaltuk kitalalni, hogy mire gondolt az iro, amikor kepernyore vetette sorait.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Nem mindenhol különülnek el ennyire a munkakörök, sokszor átfedés is van, kis és középvállalatoknál főleg.

De multinál is időnként futni olyanba, hogy valakit áthívnak egy rövid időre egy másik munkáját is végezni picit. Röviden: nem értem mi szokatlan ebben neked.

Hmmm... de.

Ugyanis a PHP-ban az osszes tervezesi hibat elkovettek, amit nyelvben el lehet kovetni. Van is ilyen cikk a neten, erdemes rakeresni googleval, eleg hires/hirhedt, osszeszedtek, hogy miert van totalisan elbokve a PHP.

A runtime mar csak hab a tortan, ott az inkonzisztencia es az inkompetencia magas szinten talalkozik.

Nem mondom, hogy a tobbi nyelv hibatlan, mert nem az. Magam tapasztalom naponta, hogy a Rubyban is egy csomo-csomo midnen el van bokve. Megis, ha valaki odajon hozzam, es megkerdezi, hogy melyik nyelv a jobb, nem a PHP-ra fogok ramutatni. Talan egy picit elfogult vagyok, nem tudom. De nalam okosabb emberek szajabol hallottam mar hasonlo kijelenteseket, szoval talan megsem.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Neha az az erzesem, hogy a programozas kicsit hasonlit az illegalis szemetlerakasra. A legtobb embernek eszebe nem jutna egy "A szemet lerakasa hatosagilag tilos" tabla tovebe szemetet rakni, azonban ahogy egy zsak kikerul, jon a tobbi. A vege egy szep nagy es terebelyes szemetdomb, a csucsan meg eppen kikandikalo tablaval.

Valahogy ilyen ez is: ennyire onmagaval is inkonzisztens rendszert altalaban nem raknak ossze emberek. De megalkottak a PHP-t, hirtelen felkapott lett (foleg a CGI era idejeben, amikor a templating meg ismeretlen fogalom volt), aztan elarasztotta a webet a szemet. A problema csak az, hogy a PHP eredetileg inkabb templating nyelvnek volt tervezve, semmint altalanos programnyelvnek, architekturalisan mas volt a felepitese. Viszont amikor az igenyek valtoztak, akkor nem takaritottak ki a dolgokat, es kezdek el ertelmesen epitkezni, hanem tovabb rakosgattak a halomba a dolgokat. Ez egyfelol jo volt, mert nagyon gyorsan lehetett latvanyos fejlodest elerni - masreszt meg rossz, mert meggyokerezett egy rettenetes fejlesztoi moral.

Az a problema, hogy en osszesegeben keves olyan PHP fejlesztot lattam, aki nem csak a szemetdomb meretet akarta volna novelni, hanem tenyleg ertelemesen allt volna a dolgokhoz. Vannak olyan emberek, akik a legnagyobb kaoszbol is rendet, vagy ahhoz nagyon kozel allot tudnak varazsolni - es ezert tisztelem is oket -, es az a furcsa erzesem, hogy akik valami ertelmest raknak ossze PHP-bol, azok mind ezek kozul kerulnek ki.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Hat, nem nagyon. Amit csinaltam, arra se vagyok buszke - de nem is tartom PHP fejlesztonek magamat. Ezen a nyelven csak kokanyolni tudok. Nem szeretem, nem ismerem elegge.

Amit ezen a nyelven irtam app, az mind muszajbol szuletett. Sokkal szebb, jobb, biztonsagosabb, gyorsabb, etc. lett volna, ha Rubyban irhatom meg, de erre nem volt lehetoseg.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Van, tobb is, csak nem tehetem meg. A ceg tiltja.

Pont ezen nyuglodok most, hogy gondolkodok abban, hogy jelentkezek par Rails projektre fejlesztokent, de egyszeruen nincs portfoliom, nincs olyan appom, ami publikus lenne es megmutathato. Amiket eddig fejlesztettem azok mind olyan cuccok, amelyeket adott cegnek fejlesztettem adminisztraciohoz, es mint ilyen, a kod maga nem publikus, az alkalmazas pedig vagy intraneten fut, vagy mar nincs hozza jogosultsagom.

Most van keszulofelben egy app, ami talan betolti ezt az urt. Messze nincs meg kesz, egy projektre jelentkezeshez keszult, amire aztan - ismeretlen okbol - nem vettek fel (meg csak nem is irtak, hogy sorry, de nem). Funkcionalisan kesz van, de meg se tesztelve nincsen, se a hatarido miatti kapkodasok nincsenek refaktoralva (azert 4 nap alatt nem lehet csodakat alkotni). Ha igy is erdekel, dobj ram egy PM-et.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Vagy o, vagy aki a specifikaciot irta. Lehetnek neked letisztult gondolataid, ha az ugyfelnek (esetunkben a cegnek) ezek nem felelnek meg, es valami totalisan mast akar. Es gondolom nem kell ecsetelni az itthoni helyzetet.

Egyebkent egy screenshotbol nagyon sokminden nem derul ki, peldaul az, hogy milyen AJAX melok vannak mogotte, hogy a kod mekkora resze es milyen modon tesztelt, hogy a kod minosege (formazas, attekinthetoseg, ertelmezhetoseg) milyen, etc. Marpedig ezek szerintem talan a legfontosabb parameterei egy fejlesztonek. Es tobbet arulkodik a logikarol es letisztultsagrol, mint akarmilyen screenshot.

De, tegyuk hozza, en nem biztos, hogy ertek hozza, fejleszto kivalasztasaban nem vettem reszt sosem. A fentiek a privat velemenyemet tukrozik.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Szerintem semmi baj nincs azzal, hogy a php ekkora szabadságot ad. Pont olyan kódot lehet készíteni olyan stílusban, mint ami az ember maga. Arra gondolok, hogy a php olyan, mint egy festővászon és hozzá 32 színű festék. Pl. egy Java meg olyan, mint egy vonalzó meg egy 20x200cm-es papírcsík. (Elnézést a Java fejlesztőktől, kisarkított a hasonlat.)
Aki meg rossz kódot csinál php-ban... És azzal mi is a baj? Majd nem veszik fel munkahelyekre. Vagy feltörik a kódját. Kit izgat? Magából a nyelvből meg nem könnyű kitakarítani az elavult dolgokat, mikor váltás van, a fél világ köhög a sok deprecated miatt.
--
#conf t
#int world
#no shut

Az a baj, hogy a vilag ennel sokkal-sokkal bonyolultabb.

Nezzuk eloszor is a PHP problemait. Elsosorban nem a szabadsag az, ami a problemat jelenti. Hanem az, hogy a 32 szinu festek egyreszt nincs sorbarendezve, masreszt nemelyik festekestubus pont forditva, vagy epp az oldalan nyilik, nemelyiken meg egy picit mas szin all feliratkent, mint ami benne van. Es ez eleg nagy problema. Hogy a festekestegelyekben levo festek minosege sem egyseges, az mar csak hab a tortan.

A pocsek (PHP) kod pedig sosem kizarolag az adott fejleszto problemaja, hanem elsosorban karbantartasi problema. Minel szarabb egy kod minosege, annal rosszabb helyzetben van az, aki atveszi.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

seniorok esetén: +1
juniorok/eddig más munkakörben dolgozók esetén: +0.5

szerk.: most látom, oda is írtad hogy megfelelő képességekkel képesítésekkel, szóval simán +1, csak a topiknyitó tapasztalata más munkakörben szerződtek meg ettől még, de te nem is arra válaszoltál, szóval mindegy :)

22-es csapdája ami a Juniorokkal történik. Plusz tegyük hozzá, hogy értsél mindenhez. Elspecializálódni sem "hagyják" az embert. 1-2 certet ki tud talán köhögni (RHCSA "csak" 160'000 HUF) a certesjunior (hívjuk így) mert Ő akar tanulni. De továbbra is csak junior mert nincs munkatapasztalata.
Ennek ellenére még így is simajuniort választják, mert hugyért-szarért bevállalja, amikor a certesjunior meg a certjei miatt azt hiszi, hogy el tudja magát adni drágábban.

Éljél meg 165'000 nettóból (270 bruttó), úgy, hogy spórolni is tudjál akármire. Ja sikerült is 500k-t összekuporgatni 1.5 év alatt nekem. Ehhez csak 5-en kellett élnünk 59nm-en haverokkal, egy szobában hárman.
Biztos én csűrtem el, mert ~100kg vagyok és sokat zabálok meg edzem. (MVTK, kondi)

Vagy csak nekem volt eddig rossz tapasztalatom. Lényegtelen már, 500k-ból kijöttem inkább Londonba és bassza meg _jól_ a magyar junior-valóság ott ahol van. :)

Mindenki kezdi valahol. En is pocsek meloval kezdtem, huztam fel evig (nemfizetes miatt jottem el), utana viszont mar volt valamennyi munkatapasztalatom. A kovetkezo hely picit jobb volt, ott voltam majdnem 2 evig, ott mar ismerkedtem a szakmaval, es egesz turheto fizetest kaptam. Konkretan 150 korul vittem haza nettoban.

Az a titka, hogy el kell hatarozni, es folyamatosan kell keresni. Elobb-utobb talalsz olyan ceget, amelyik felvesz, de kitartonak kell lenni.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Az árfolyamgát igénybevételének NEM feltétele, hogy az ingatlanban lakj, az az állami kamattámogatás igénybevételéhez kell. Ezen kívül a tulajdoni lapot is csak akkor kell előre benyújtani ha az állami kamattámogatást is igénybe akarod venni.
Attól, hogy közszférában dolgozol, még nem "kell" igénybe venni az állami kamattámogatást az árfolyamgát során, lehet azt anélkül is. Nyilván könnyebb lenne, de az állami kamattámogatás a kisebb összeg a történetben az árfolyam rögzítéséhez képest.

>bevételeink összesen 110000 HUF, a csekkes kiadások pedig 170000

Ezt, hogy a picsaba sikerult osszehozni?

--
Live free, or I f'ing kill you.

Kis apróságok - van egy matematika, egy fizika és egy kémiatanári alapvégzettségem, mellé megszereztem a kémiatanári MA-t is, csak a matek nem akar sehogy sem összejönni. Amikor Gergőt szereltük, akkor még némileg jobban álltunk, azóta rohadt le a világ. A második pedig egyszerűen azért, mert idejét éreztük. Már elég régóta próbálkoztunk, most sikerült.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Igen, ez ilyen. Elég sokan vannak, akik azzal halogatják a gyerekvállalást, hogy még meg kell szereznem egy tuti munkahelyet, vagy az első milliót vagy bármit, csak egyelőre gyerek ne legyen. Aztán az ilyenek szoktak negyven körül kapkodni, hogy na mégiscsak kellene valami gyorsan, mielőtt visszavonhatatlanul kiöregszik.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Azert az emlitett mentalitast nem szabad helybol hulyesegkent kezelni. En azt gondolom, hogy egy gyerekkel eleg bonyolult lesz az elet helybol, ha van lehetoseg rendezett korulmenyek koze vinni, akkor erdemes legalabb megprobalni. Nem feltetlen a "putriban 6 gyerek" a kovetendo cel.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

„Azert az emlitett mentalitast nem szabad helybol hulyesegkent kezelni.”

Úgy tűnt, hogy helyből hülyeségként kezelem? Nyilván itt is megvan az arany középút, pláne hogy itt már nem csak magáért felel az ember.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Ismerősöm magyar szakos tanár, most született gyermekük.
Beirakotozott egy szakács OKJ képzésre, a nyári szünetben külföldön fog dolgozni, 2 hónap alatt féléves fizetését megkeresi.
Ezen kívül (mivel informatikatanárit is elkezdte, de nem fejezte be) neki akar állni programozást tanulni, mert még pályakezdő, junior gagyi programozóként is a jelenlegi fizetésének a másfélszeresét fogja megkeresni.

Az OKJ mennyibe is kerül? Szívesen megtenném, az egyetlen akadályt az anyagiak képezik. Programozás engem is érdekel. Tudsz mondani jó, szabadon hozzáférhető könyvet? Hopp, ezt lehet, hogy külön teszem fel majd kérdésként.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Rengeteg szabadon elérhető tananyag van programozáshoz. De például iratkozz be egy könyvtárba, ha olcsó megoldást keresel :)
A régi magyar programozási tankönyvek meglepően jók szerintem, az egy dolog, hogy nem modern platformokon történő programozásról szólnak, de az alapelveket (mi az a tömb, mi az a lineáris keresés, mi az bináris keresés stb.) nagyon jól elmagyarázzák.

A lekezelő hangnemért az imént ne haragudj.

Nem lenne jobb magán órákat adni otthon? Csak 1500 ft / órával (nem tudom az árakat) napi 4 extra órában 120 ezer ft-ot számolok pluszban a hónap végén? De legyen fele.. Szerintem mindig lehet olyan akinek megér ennyit a felkészülése érettségire vagy általánosban hogy ne bukjon meg.

Ha most elkezdesz programozást tanulni, annak nagyon hosszú lesz a kifutása a tanulás, tapasztalás, üzlet vagy karrier felépítése terén. Túl sok energiát fog elvonni, emiatt nagyobb lesz feleslegesen a nyomás és stressz rajtad és családodon. Gyakorlatibb, hamarabb pénzre váltható megoldásra van szükségetek.

Mennyire vagy kommunikatív? Szívesen segítek ötletekkel ha tudok. Keresd meg hogy miben vagy jó, és találd ki hogyan add el magad. Nem becsapni meg megkárosítani kell embereket. Becsületesen árat kérni a piacon a munkádért. Vagy megveszik vagy nem.

Esetleg skype-on távolról felkészítés matekból vagy korrepetálás? Nagyon sokan csinálják. Net, gép, kommunikáció meg egy kis üzleti érzék kell hozzá. Akár otthonról csinálhatnád?

Segítek egy kisebb grafikai cucc összeütésében hirdetéshez. Vagy itt a HUP-on is a tagok ismerősei között is lehet akinek szüksége lenne a tudásodra. Azt próbáld meg először másképpen, amibe eddig is a legtöbb energiát fektettél.

Magánórák: Eddig egy volt, ma jött még egy jelentkező, holnapra egy harmadik mondta, de ő egy hónapja ígérgeti.
Kommunikatív? Mint tanár - ami érdekel, abban nagyon. Becsapni nem tudok senkiit, hazudni is nagyon rosszul. :(
Ez a skype-os szöget ütött a fejembe, meg a kommunikációról egy másik is, annyira elgondolkodtam, hogy meg is égettem magam tusoláskor. :)
A hirdetéshez lehet, hogy foglak még keresni, egyelőre összerendezem a gondolataimat. Addig is köszi a felajánlást.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

A skype dolgot nem én találtam ki, láttam is hirdetést és komolyan is ajánlották egy ismerősömnek - illetve egy másik barátom nyelvet tanul skype-on keresztül (hébert) egy komolyabb nyelvstúdiótól. Szerintem ugyanúgy ahogy a vaterának, ennek is pont annyi üzleti alapja van. Mindig 1 dolog nehéz: megtalálni és összekötni a megfelelő pontokat az országban. Aki pont azt keresi amit te tudsz adni. Én ezt csináltam sokáig más üzleti területen.

Általánosságban egy tanács: már a kezdetektől magas mércét próbálj megütni mind a felkommunikálásban (komolyságot mutatva), mind az árakban. Nem jó túl alacsony árral beragadni. Illetve az olcsó dolognak híg levet gondolnak.

Ami számomra bevált és szimpatikus az üzleti életben, az az, ha valaki se nem túl ajánlja magát, de magabiztosan elhiteti, hogy van egy jó tudása. Nem rá akarja tukmálni senkire, csak olyanokat keres, akinek pont ez kell. De nem olcsó, mert jó. Arany közép út.

Őszintén szólva eddig mindent el sikerült adnom amit csináltam (cipőztem, papírt árultam az országban, szerszámot stb.). Az emberek nem keresnek mást a mai világban, csupán becsületes üzletet. Ezt kellene megpróbálni átadni a kommunikáció során: elmondani, hogy engem keresel, én vagyok az embered ha a gyermekedet korrepetálni kell. Majd elmondani hogy miért. Ennyi.

Van, de ritkán jelennek meg. Meg van az a szép szabály, hogy három vagy több tárgyból (illetve szeptembertől négy) bukás automatikusan évismétlést jelent. No most, aki bukik, az általában a beleszarás miatt szinte mindenből, így eleve kiesik. Nagyon kevesen maradnak, és elég sok a matektanár.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Még néhány tapasztalatból gondolat:

Ha bármit elkezdesz - legyen ez most a skype-os korrepetálás vagy személyes - a kezdeti lelkesedés után iszonyat távolinak fog tűnni az, hogy sikerre vigyed a tervet. Valószínűleg úgy érezheted, hogy ez nem is te vagy, te nem erre születtél, nem tudod csinálni stb. Az lesz a legnehezebb, hogy a saját árnyékodból kilépj. Hogy saját magadat kezd el nézni más szemmel. És ez miatt nem jutnak el sokan a sikerig - már amit sikernek tűzünk ki.

Fontos hogy mindig önmagadhoz képest örülj a kicsi sikernek. Hozzánk képest mindig van jobb, gazdagabb szebb stb. Számomra mindig önmagam a motivációm. Ha magamhoz képest előrébb lépek, akkor az siker. Nem többet nevezek annak mint pontosan ezt.

És ha sikerül egy ilyen értékrendet felépítened magadban, akkor azt veszed észre majd, hogy nem is az eredeti cél fog motiválni, hanem pusztán a tudat, hogy sikerült önmagad korlátját átlépned, és apránként folyamatosan egyre jobb lesz. És ha visszanézed majd magadat pár év múlva, elszörnyülködsz, hogy miért nem kezdted el ezt hamarabb és örülni fogsz a döntésednek :)

Kicsit tovább viszem még:

Szerintem tedd azt, hogy 1 hétig ne az exakt megoldáson törd a fejed, hanem próbálj relaxálni ezzel kapcsolatban. Próbáld magadat kívülről nézni és átérezni, elfogadni, hogy egy szintet feljebb lépnél a saját szemedben. Nem egó növelésből. Hanem saját magad elfogadása miatt. Elhinni, elfogadni hogy meg tudod csinálni a feladatot.

Próbáld elképzelni magadat kicsit üzlet emberként. Hogy nem csak dolgozol - a munkádat végzed - hanem ennél egy kicsit többet. Hogy összehozod a saját üzletedet és elvégzed. Mindezt magadért (és a családért, de most szellemileg hagyd ki őket, mert erőt von el a felelősség miatt). Legyen pusztán élvezeti jellegű, hogy magadért önmagadat jobbá teszed. Ez erőt fog adni és a siker pedig boldogságot.

Egy dologra szeretnélek csak figyelmeztetni, ami veszélyt rejt: ha nem jön össze a dolog, akkor a mostaninál lejjebb vihet. Ezért mindvégig úgy tekints erre a próbára, hogy nem számít a kimenet, a cél a próba és az önmagad elfogadása ez alatt, egy jobb és üzletileg sikeresebb énedé.

Magánórákkal az a bibi, hogy mindenki csóró. Nem csak a tanár, de a gyerekek szülei is. Mindkét végén álltam a dolognak, a korrepetálásból adódó lóvé olyan, mint a kutya vacsorája. Ha a gyerek nem hozott pénzt (most nem volt-majd legközelebb egy összegben a kettőt, otthon felejtette, stb.) akkor mit csinál az ember? Lelkiismeretes tanár nem fogja hazaküldeni, de lóvéja ettől még nem lesz (max. tiszta lelkiismerete).
Napi 4 extra óra... ennyi gyerek a világon sincs :D
A harmadik probléma pedig klasszikusan a telített piac, mármint magántanárokból. Aki csak most akarja kezdeni, az számíthat rá, hogy az első 1 évben max. 1-2 magántanítványa lesz.
Ami bizakodásra adhat okot, hogy mint már tudjuk, matematika/fizika/kémia szakos, ebből a matek korrepetálás a legmenőbb, fizika/kémia már nagyon necces, kevesen érettségiznek belőle, épp ezért a mai gyerekek nagy részét rohadtul nem érdekli, hanyas lesz belőle az év végén.

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

Csak olyan dolgot csinálok és csináltam, amitől telített a piac :) Meg ha belegondolsz, a piac mindig telített. Vagy azért mert jó üzlet egy adott dolog, vagy gyorsan azzá válik. Ha nem az, akkor meg az ember jön rá hogy abba kell hagyni.

Tehát azt mondom, olyan dolgot kell csinálni, amitől telített a piac. Nyilván a hogyan a kérdés, meg ugye a vevőt megtalálni. Ezt áthidalni skype segíthet, vagy egy nagyobb városban behírdetés és ügyfél keresés után érdemes lehet 40-50 km-t is utazni, ha összejön annyi tanuló. Számomra nem igazán tudsz negatívat mondani egy dologról, mert úgyis a pozitív oldalról fogom megközelíteni. :)

El kell menni szenet lapátolni, piacozni, tojást árulni, lakást takarítani - csinálni kell hozzá 2-3 vállalkozást - délután 4 óra után nem hazamenni meg este sörözni, hanem nyomni este 22-ig, mindezt 8 órás munka mellett és akkor majd lesz pénzed. Nem sírni kell. Én csak lusta disznókat látok a környezetemben. Olyanokat, aki megmondta, 3-4 ezer ft / órás bérért sem fog dolgozni, pedig szerezni akartam munkát ismerősömnek. Meg diplomás tanárok - a gyerekének alig van mit ennie, de munkát ugyan ő nem vállal ha a tanári fizu kevés neki, mert ő tanár. Ez a magyar valóság. Arcoskodás meg lustaság. Aki nem tud összetenni diplomásként kézen állva min. 150 - 200k-t, ott vele van a baj.

Adhatnál magán órákat is jó pénzért.

Ha sehogy nem megy, mehetsz külföldre próbálkozni. Milyen köröket futottál le? Milyen vállalkozásokat próbáltál eddig beindítani? Nem a sorba kell beállni 70k-ért kisrabszolgának, hanem összeszedni magadat aztán alkalmazkodni a piaci helyzethez. Az már nem fog menni amire sokan vágynak, hogy apáink a gyárból hazamentek 8 óra után a szocializmusban, aztán megvolt a kaja, ház meg az autó. Ma már többet kell villantani, sok profilú vállalkozással, sok tanulással és munkával. Ez van. De nem csak neked.

Engem nem igazán érdekel ha nem teszel semmit. Egyetlen dolog zavar, hogy a nagy 99%-os átlag rühelli az olyat aki tesz keményen éveken keresztül, és mutogat rá. De ez is egy mentalitás része persze. Egy olyané, ahol ismerőseim 99 %-a úgy vesz új telefont meg egyéb drága vackokat, hogy a nyomortól nem látnak ki. És nem úgy, hogy olyan a bevételük, hogy 20%-al terhelik meg a jelenlegi bevételüket, hanem 90-el. Aztán ha kicsit rosszabb lesz a bevétel, azonnal máris több a kiadásuk.

Ez a blog bejegyzés is csak arra jó, hogy rontsd a morált meg kipuffogd magad, ahelyett hogy nyomnád a bréket kinn a mezőn vagy a piacon.

Inkább tegyed az offtopic-ba legközelebb.

Bocs, időnként szeretem látni a családot is. Amúgy ilyen munkákat csinálnék, ha 8 és 16 között nem lenne erősen variábilis a szabadidőm az esetleges helyettesítések miatt. 4 után meg errefelé kb. megáll az élet.
Adok magánórákat, csak éppen jelentkező kevés van, pedig hirdetem és hirdettetem magam.
Vállalkozásokat nem indítottam. Mégis, milyet kellene szerinted? Egyenletmegoldó Kft-t, vagy Titráló Bt-t? Ja, sok profilú, akkor Titrálás mellet egyenleteket oldok meg Bt... Drága vackokat már rég nem veszek, esetleg kapok. Hogy tettem-e éveken keresztül? Erre inkább nem mondok semmit, a keresést rád bízom.
Ha rontom a morált, akkor rontom, leszarom. De néha kicsit ki kell engedni magamat, remélem, nem gond.
Inkább tájékozódj, mielőtt írsz...
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Ezzel csak önmagáról alkotott ítéletet. Én semmit sem tudok a résztvevőkrők, és szerintem a hozzászólásomból kiolvasható volt, hogy én csak egy lehetséges variációt mondtam el.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Annyiban meg tudom erősíteni, hogy én Gyarmaton érettségiztem, aztán ott csináltam vállalkozást, akkor még volt miből azon a vidéken. Aztán szépen leromlott, mint minden északon. Feleségem családja ott él mai napig, nem rózsás a helyzet. Fogynak a munkalehetőségek, pénz nincs. Kb. ezért húztam le én is a rolót ott és költöztem.
A költözés lehet még alternatíva, tudom, nem egyszerű, de sajnos meg kell lépni, ha más nincs.

A duplázódásra nem számítottunk, sem arra, hogy _lényegesen_ kevesebbet fogok majdan keresni. Sajnos az árfolyamokhoz nem igazán értünk, szóval kénytelenek voltunk elfogadni, amit a bank mondott. Amit meg a kiváltásról mondasz, olyanról nem is hallottunk... :( Mindig tanul valami újat az ember.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

"Amit meg a kiváltásról mondasz, olyanról nem is hallottunk" - Erre mondhatnám, hogy hol éltél, szatyorban...? Fix árfolyamon lehetett (180Ft/CHF) végtörleszteni a lakás célú jelzáloghitelt, ami működött úgy is, hogy részben vagy teljesen Ft-hitelből finanszírozta az adós a végtörlesztést - azaz 180Ft-os árfolyamon Ft-hitelre váltott.

Én is távfűtött panelban lakom, az idei fűtésszezon rekordja ~19k. De laktam "polgári" belvárosi lakásban (egyedi gázfűtött), tavaly januárban volt 32k -s gázszámlám úgy hogy a három cirkóból egyik nem ment, az egyik napi 2-3 órát, a másik meg maximum 4-5-öt, és a helyiségek közül csak az egyikben nem fagyott bele a pohárba a viz.

--
http://neurogadget.com/

Nekünk izgalmasabb. Havonta jönnek leolvasni az egyetlen órát a házban, a fogyasztott gázt a lakások alapterülete szerint szétosztják, de az alapterületet megszorozzák egy "fütési szükséglet" nevű konstanssal, hogy "kiegyenlített" legyen a számla. Eszerint a szélső lakások, miután azokat nem szigeteli senki oldalról, kisebb alapterületűek, mi meg nagyobbak vagyunk, mint amit a hivatal mondana. Így a fűtésszámla 24-25 körül ingadozik. A szécsényi lakásban, pont cirkós volt, a fűtés, melegvíz, főzés gázzal ment, ott nem volt 20 a számla...--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Amúgy szerintem ilyenkor érdemes vidékre költözni. A fizetés arányaiban nem kevesebb annyival, mint amennyivel kevesebbe kerül egy albérlet. Legalábbis nekem ez a tapasztalatom.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Nem tudom. Vidéken élek egy nagyobb városban, nem multinak dolgozok, korrekt áron bérlek kétszobás lakást a belvárosban (szerintem Pesten a duplájáért sem kapnék ilyent), olyannal foglalkozok munkaként, amit szeretek és amihez (többé-kevésbé) értek stb.

Persze az is lehetséges, hogy csak nekem vannak túl jó tapasztalataim.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Nagyon nem mindegy, hogy az ország melyik részéről beszélünk. Sajnos beleszól, hogy milyen közlekedési lehetőségek vannak (van-e autópálya közelben, mert ha nincs, nem megy oda az ipar), illetve milyen a kommunikációs háló kiépítése. Ezért is írtam, hogy pl.: Debrecen ilyen szempontból szerencsés hely, de pl.: Balassagyarmat a 20-30000-es lélekszámmal már nem annyira.

Van benne ráció, de vidéken ahol előfordulnak IT-s cégek (tehát nagyobb városok, mint Győr, Fehérvár, stb.) ott majdnem ugyanannyiba kerül mondjuk egy panellakás bérleti dija mint mondjuk Csepelen. Tehát 22-es csapdája. De pl. Móron lehet kapni havi 30-ért is lakást, de ott meg megint nincs semmi, csak egy fél tucat gyár. Persze a szalag mellett melózni is tisztességes munka, ha más nincs.

--
http://neurogadget.com/

Érdekes átfutni a hozzászólásokat, két halmazt látok. Vannak a törtetők akikből az empátia szikrája is hiányzik és még sokáig nem lesz gyerekük ("spóroljunk még asszony, szegínysígbe akarod a kölyköt felnevelni???") meg vannak azok, akiknek már van gyereke... :(
--
#conf t
#int world
#no shut

(van gyermekem)

Akiből jó eséllyel egy ugyan olyan bunkó arrogáns faszkalap lesz, mint az apja, hacsak időközben bele nem hal a kurva nagy jólétbe, amit biztosítasz neki, mert ahogy írod, annyira megteszel a családi jólétért mindent, hogy kötve hiszem, hogy a nevelésére időt tudsz szánni (hint: a hétvégente leviszem horgászni, hogy értékes időt tölts vele együtt, miközben ő még a halat enni is utálja, az nem nevelés).
Szélsőségesen sarkítok persze, de te is ezt teszed, remélem a kritikát is ugyan úgy bírod, ahogy osztani tudod.

Az "este tízig kell dolgozni, mit képzelsz magadról te ingyenélő lusta senkiházi a kutyaúristenit" pedig tombenko esetében rohadtul mellément.
Edit: hmm... meg mertem volna esküdni, hogy ez a komment éjjel született na mind1. Ettől függetlenül jobb ha tudod, hogy egy tanár sokszor éjszaka javítja/állítja össze a dolgozatokat, ahogy sokszor a saját szüleimen is tapasztaltam.

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

Pont ezért zavar az a magatartás a környezetemben, hogy habár én tiszteletben tartom az emberek életét, hogy mit választ, hogyan él - mégis aki hasonlót választ mint amit feljebb szidtam, attól fordítva nagyon sok negatívumot kapok nap mint nap, és ezért fos szarul érzem magam itt. Ezt hogyan? (Olyanról beszélek akinek segíteni sem lehet, mert nem akar tenni semmit).

Azzal nincs is probléma, ha valaki büszke arra, hogy valaki sokat dolgozik (remélhetőleg produktív dolgot), és ezért sokat is keres, amivel a saját jómódját fenn tudja tartani.
Azonban akárhogy is vesszük, nem jó az a 100%-os általánosítás, hogy aki keveset keres, az csakis léhűtő lehet, tanulatlan, link senkiházi. tombenko ahogy én tudom, biológia-matematika szakos tanár (bár sok negatívumot hallunk a tanárképzésről, de azért valljuk be, ennek a két tudományágnak a tanulásához keveseknek fűlik a foga). Azt is írja, hogy fel kell hagynia a főiskolával, tehát annak ellenére, hogy két szakmája is van, tovább akarta magát képezni, hogy még több lábon álljon. De nincs lehetősége folytatni, anyagi okok miatt. Nekem már ezek után sem az a kép áll össze, hogy ő egy link, csak siránkozni tudó alak lenne, aki nem akar változtatni saját helyzetén.

Az, hogy deviza hitele van, amibe beleroppant pénzügyileg, megint más tészta, tízmilliószor kiveséztük már ezt a témát itt a hupon, gyönyörű flémek voltak belőle. Amit még most se akar senki se megérteni, hogy nem általánosíthatunk, hogy plazma tv meg 3 kocsi, meg nagyobb lakás kellett és csakazé' is kellett a hitel! Sose tudhatjuk, mire kellett, nem-e valami betegség, lakásprobléma, ami miatt költözni kell, amennyi hitelezett, annyi történet, de egyben tulajdonságban sok sztori megegyezik: nem volt megtakarítás, alacsony jövedelem, és ezek miatt, ha szeretett volna inkább Ft hitelt, akkor se kapott, mert a bank nem volt hajlandó másban hitelezni, csak CHF-ben.

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

Nem azt mondom hogy ő milyen, hanem leírtam a tapasztalatomat a környezetemben. Nem vélemény, nem kritika, hanem tény. Hogy ő lusta-e, majd eldönti. Azt mondom, hogy lehetőségek vannak, de azt érzem sok emberen, hogy nem érdekli, nem akarja megtalálni a lehetőségeket, mégis másokat hibáztat. Ennyi.

Számomra meg azért érzékeny ez a téma, mert az a magyar módi (nem tombenkóról beszélek még mindig, hanem az átlag magyarról a környezetemben), hogy letiposni a másikat ha neki nem megy és akkor majd örül. Na ez a probléma, ezt kellene megoldania mindenkinek - kicsiben és nagyban.

A kisvállalkozó másik 13 alkalmazott hátán akar szuper nyaralást, leszarja az alkalmazottját. Ha adhatna többet sem fog, mert ez a módi. Nagy cégeknél is ugyanez a helyzet. Erre adtam feljebb egy megoldást: ha nincs pénz kenyérre, akkor a fent leírtak tudnak működni nagyon nagy eséllyel, mert sokan megmutatták ezt és én is ezt tapasztalom.

Egy megoldást adtam feljebb, ami az én megoldásom. Ezt használom napi szinten. Lehet hogy nem jó, de működik.

Nem, rezgések és hullámok témakör záródolgozatába kellett:
"A mogyorós pele szíve 480-at ver egy perc alatt. Mennyi a frekvenciája?"
Van ez a mániám, hogy egy feladat rendelkezzen valami tartalommal is, sőt, lehetőleg valami extra információt is közöljön. Matematikán ez nem mindig véghezvihető a szak sajátosságai folytán, de fizika és kémia esetében igyekszem erre odafigyelni.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

OT, de a gimnáziumi fizika/kémia oktatásban mindig az döbbentett meg (és vette is el szerintem a legtöbb társam kedvét), hogy bár megtanuljuk a definíciókat, képleteket, törvényeket, arra már nagyon kevés tanár veszi a fáradtságot, hogy ezt az információt valós életben hogyan lehet hasznosan értelmezni.
Klasszikus eset, ez asszem discoveryn is volt a TV-ben: ne rakd bele a fagyott csirkét a fazék forró olajba, mert nem csak, hogy felcsap az olaj, de ha gáztűzhelyed van, akkor még fel is robban az egész az arcodba.

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

Én igyekszem eleve a valós életből kiindulni, bár ez nem mindig sikerül. Leginkább egyébként az a probléma, hogy iszonyatos szűkös az óraszám az anyaghoz viszonyítva, még így, lebutítva is, ráadásul sok iskolában, főleg falukban valahogy a fizika és kémia tanítása elmaradozgat. Ezekre aztán marhára lehet alapozni, akit meg egy kicsit érdekelne a téma, az elunja magát, amíg a sok lemaradozóval foglalkozom. Mondjuk ez általában is a kierőszakolt integrációs oktatás legfőbb hibája.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Ezt egyébként vízzel szokták emlegetni, ha forró olajba vizet öntesz és nem fordítva, akkor a hirtelen nagy hőt kapó víz gőzzé alakul, ami heves folyamat és kifröccsentheti az olajat is, ami olyan forró, hogy a parányi cseppek belobbannak és rohadt nagy tűzgolyó lesz.

http://www.youtube.com/watch?v=ljeiZpZ32vw

Gondolom hasonló effektre gondolhatott a csirkével? Ezt nem tudom.

Pontosan. A robbanás pedig akkor még kifejezettebb, ha nem a levegőben lobban be a szétporladt olaj, hanem ahogy visszahullva ráesik az alul lévő gázlángba.

Ez ugyan nem az a videó, amit én láttam, de a hatás ugyan az:
http://www.youtube.com/watch?v=qn1aTGqflb8

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

És tegyük hozzá, hogy legtöbbünk gyereke nem a szegénység idején született (most én pont kivétel vagyok, de nálam stabil anyagiakba született), hanem még a jobb időkben, amikor a kutya nem gondolta, hogy bedől a gazdaság. Szóval erre mutogatni, hogy minek vállalt gyereket, nem szerencsés érv.