Napkitörés elleni árnyékolás

Több helyen belefutottam, hogy idén erős naptevékenység várható, ami erősebb esetben az elektromos készülékek károsodását is okozhatja.

Pl:
http://index.hu/tudomany/2012/03/26/2013_az_orjongo_nap_eve/
http://ng.hu/Magazin/magazincikk/1206/vigyazat_napkitores_
https://www.youtube.com/watch?v=FwEtDSH21nk

Viszont nem vagyok annyira képben, hátha valaki tudja a választ:
- egy ilyen esetben pontosan milyen sugárzás jut el a Földfelszínig, és az milyen típusú eszközökre veszélyes? (mágneses adatárolók? félvezetők/tranzisztorok? gondolom optikaiakra nem...)
- milyen típusú árnyékolás nyújthat védelmet ellene? (a gép fém háza elég lehet Faraday kalitkának, vagy komolyabb védelem kellene?)

Persze ilyen esetben valószínű a legnagyobb gondunk nem az adataink/kütyüjeink lennének, de azért még érdekel, hogy pontosan mi történik, és mit lehet megelőzésképpen tenni az ügyben. Ha valakinek van erről tudása, linkje, ... plíz ossza meg. Köszi!

Hozzászólások

subscribe

----------
[GB ≠ GiB] [MB ≠ MiB] [kB ≠ kiB] [1000 ≠ 1024] [Giga ≠ gram] [Mega ≠ milli] [Kelvin ≠ kilo] [Byte ≠ bit]

Erről ez jut eszembe: http://index.hu/napirajz/2012/11/19/urad_van-e/ :)

Túl sok a katasztrófákról szóló film a TV-ben.. vulkánok, mágneses pólusváltás, kihűl a Föld magja, mindenféle naptárak lejárnak stb..
Szerintem hagyjuk az ilyen védekezést a műholdakra és az űrállomásokra, ugyanis ilyenkor ők vannak veszélyben.

A kommunikációs hálózat gerince (ami hosszú) ráadásul ma már optikán megy. A vezető részeket pedig az utóbbi időben próbálják a lehető legrövidebbre csökkenteni (ár, zavarás, sávszélesség, lopás miatt). Az elektromos hálózat pedig hatalmas ingadozásokra is fel van készítve. Gondoljunk bele: egyszerre bekapcsolt klímák, szélerőművek..

SZERK:
Ha pedig aggódsz amiatt, hogy a te szakaszodon ingadozás lép fel, akkor vegyél egy UPS-t.
Ha már a te gépedben indukálódik áram, akkor már rég nem a saját adataid miatt kell aggódni :D

Úgy emlékszem, ezt már 2011-ben is jósolták 2012-re.

------------------------

Igazából nem sokat tehetsz.
A legtöbb amit megelőzés gyanánt tehetsz, hogy különféle túlfeszültség biztosítókkal agyon szereled a hálózatodat. Ami vagy segít, vagy nem is lesz rá szükség, akár ebben az évben sem.
Fizikailag valóban felléphetnek feszültség csúcsok hosszabb kábeleken. De a leginkább veszélyesek a neutrínók. Viszont azok 1 fényév vastag ólom falon is akadálytalanul átszaladnak....

A '80-as évek végén rengeteg lapkát helyeztem ki és küldtem vissza ennek az elemzésére. Amikor előhívták ezeket a filmeket szép nagy lukak voltak a neutrínó áthaladás helyén. Ez volt a cél, detektálni, detektálni.... mennyiség, irány, időszak stbstb.
Bár semleges, mégis tud hatni. Közeli példa. Nem csak a továbbkristályosodás teheti tönkre az évek óta jól működő memória lapkát...
Az atom hasadását a neutrínók nagy tömege esetén erőműben áram termelésére lehet használni, fegyverként meg még csúnyább dolgokra.
Néhány száz atomos memória cellát pedig könnyedén szét lehet roncsolni vele véglegesen. Egy félvezető határrétegének átégéséhez elég pár darab is, mert az még kevesebb anyagon múlik.

Akkor keveset olvasod a hup-ot. :) De mielőtt ilyen véleményt nyilvánítasz előbb ítéld meg magad, mit tudsz a dolgok működéséről. Szerintem van amiről nem eleget, de azért véleményt nyilvánítasz.
Ne tedd, ez hiba volt részedről.
Mielőtt bele mennénk egy adok-kapokba, itt kiszálltam belőle!

Leírták, leírtam: összekevered a neutront a neutrinóval.

Előbbi termikus energiatartományba eső példányai csakugyan a nukleáris energiatermelés nélkülözhetetlen darabjai, és tényleg lehet velük csinálni valami érdemlegeset, bontani, adni, venni; utóbbiak annyira ártalmatlanok, hogy csupán a hatalmas mennyiségüknek (nukleáris bomlások "hulladékrészecskéje") köszönhető, hogy egyáltalán ki tudjuk mutatni őket.
Mást ne mondjak negyedszázadon át csak feltételezték, sőt tudták, hogy létezik, de detektálni nem sikerült.

Az, hogy a fényévnyi ólomfal nem állítja meg őket, éppen nem azt mutatja, hogy milyen veszélyes társaság, hanem azt, hogy nem szándékoznak reakcióba lépni szinte semmivel - velünk sem.

Akkor nem egy világ fizikájáról beszélünk. A neutrínókat detektálni is emberes mulatság és leginkább indirekt módon szokták.
A leárnyékolásról meg csak annyit, hogy a detektorok -legalább is amikről én tudok- pár száz- vagy ezer méter szikla alatt vannak a zavaró részecskék kiszűrése érdekében.
Szóval, ha sikerül otthoni körülmények között leárnyékolni a neutrínóktól valamit, szóljatok, mert az Nobel-díj gyanús.

A neutron viszon korántsem olyan áthatolóképes, ahogy azt fentebb leírta.

Tényleg sikerült baromira összekevernie a kettőt, ami már csak azért is érdekes, mert mindkettő magfizikai szerepe és tulajdonságaik középiskolai törzsanyagban szerepelnek, elvileg bármelyik érettségin szerepelhetnek.
... na jó, huszonegykét éve még úgy volt.

Szerintem ezért tripla nóbel díjat kaphatnál. Neutrínó detektor az olyan, h több km mély bányákban betesznek rengeteg érzékelőt egy nagy tartályba, amit feltöltenek extra tiszta vízzel, és figyelik, h történik-e vmi.
Szerintem is kevered a neutronnal.

Neutrínó detektorok listája:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Neutr%C3%ADn%C3%B3detektorok_list%C3%A1ja

Ez meg egy kis olvasnivaló a neutrínóról:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Neutr%C3%ADn%C3%B3

Ha lesz is napkitores, arrol nem adnak elore infot. Legfeljebb ha kezzel foghato katasztrofat okoz, de ezt is utolag. Elkepzelheto milyen panik vihar lenne, ill. fosztagatas, vilagvege effektus, ...., ha elojeleznek!

szerk
Vedekezes: A kozeli Orion csillag rendszerbe kell utazni! :)

Van némi előrejelzés:
http://www.gedds.alaska.edu/

A napkitörés után ugyanis egy idő, mire ideér a "hatás".
És hogy aktuális is legyek, tegnap este, a pénteki napkitörést követően rendkívül erős északi fény tevékenység volt, így életemben először láttam itt fenn északon a jelenséget. Hihetetlenül szép volt. Pár kép a hivatalos médiából itt, ha valakit érdekel.

Csaba

Nem tudom pontosan, engem csak az aurora borealis aspektus érdekel, de szerintem azt ugyanaz okozza, mint ami ellen "árnyékolni" szeretnének.
Márpedig észeki fényt pontatlanul pár napra előre, viszonylag nagy pontossággal pedig 6-8 órával előre prediktálnak. Hogy mennyire pontosan azt nem tudom.
Véleményem szerint azok a részecskék a fénysebesség töredékével mozognak (közben megtaláltam, átlag 400 km/s). A fent linkelt aurora borealis forecast oldalról mindenféle érdekes részlet elérhető.
Csaba

nem tudom, hogy napkitores ellen ved-e, de mas egyeb ellen meglehetosen jo: Remtech ModuSec

--
A gyors gondolat többet ér, mint a gyors mozdulat.

Máshol is rákérdeztem, összegzem ide is azt, amit levontam végeredményként:
- Érdemes többféle adattárolási módon is rögzíteni az adatokat, pl. a CD/DVD-re kiírt anyagokat nem bántja a napszél
- Bár a winyóknak eleve van valamilyen fémházuk, plusz a gépnek is ha épp nem laptopról van szó, de egy plusz fémdobozos vagy fémszekrényes védelem rásegíthet. Javasolt anyag a vas, javasolta földelés is - de lehetőleg nem az elektromos hálózat földelésével, hanem ha megoldható külön földeléssel. (Családi házban ez megoldható, panelben kevésbé).

Ez szerintem is ésszerű.
Az a napszél, ami 8,3 fénypercet utazott üstökösökkel, meteorokkal, mű-, és igazi holdakkal, űrszeméttel, ..., légkörrel, ..., tetőszerkezettel, vasbeton födémmel megküzdve eljut a számítógépem házáig és ott szembesül a majd' 1 mm vastag vas szigeteléssel, egyből semmivé foszlik és ártalmatlanul megcirógatja a jobb bokám. :)

Akkor inkább várjuk meg, míg megáll a Föld magjának forgása és vele együtt a Föld forgása is.
Ekkor egy laza mozdulattal átvándorlunk a sötét oldalra aholis le leszünk rendesen Földelve a napszél ellen... :D

openSUSE 12.3 x86_64, vagy ami éppen jön.

Ez ellen nincs sok orvossag:

"The Oh-My-God particle was an ultra-high-energy cosmic ray (most likely a proton) detected on the evening of 15 October 1991 over Dugway Proving Ground, Utah. Its observation was a shock to astrophysicists, who estimated its energy to be approximately 300 exa-electron volts (3×1020 eV or 50 J)[1]—in other words, a subatomic particle with kinetic energy equal to that of a 5-ounce (142 g) baseball traveling at about 100 kilometers per hour (60 mph).
[..]
The effective energy available for such a collision is the square root of double the product of the particle's energy and the mass energy of the proton, which for this particle gives 7.5×1014 eV, roughly 50 times the collision energy of the Large Hadron Collider.
[..]
Since the first observation, by the University of Utah's Fly's Eye Cosmic Ray Detector, at least fifteen similar events have been recorded, confirming the phenomenon. These very high energy cosmic ray particles are very rare; the energy of most cosmic ray particles is between 10 MeV and 10 GeV."

https://en.wikipedia.org/wiki/Oh-My-God_particle