Kondás leves recept

A kondás leves nem más, mint a gulyásleves sertéshúsból csinálva.
Bizonyára sokaknak ez még az istenkáromlásnál is rosszabb, hogy gulyás sertésből, de megmondom őszintén, én nem rajongok a marhahúsért, egyedül a házi hamburgerben szeretem igazán, másban nem szoktam erőltetni.
Nagyon finom, és egyszerű megcsinálni ;)

Hozzávalók 3-4 főhöz:
50dkg sovány sertés comb
2-3 vastagabb répa
1-2 vastagabb fehérrépa
fél-fél kisebb karalábé, zeller
60-70dkg krumpli
1 nagyobb vagy 2 kisebb hagyma
1-2 gerezd fokhagyma
2 szem paradicsom
1-2 paprika
petrezselyem (akár szárított is)
zsír, olaj - kinek mi tetszik
10dkg füstölt szalonna
fűszerek: só, bors, őrölt kömény, őrölt pirospaprika

Elkészítés:

Minden zöldséget és húst amit bele szeretnénk rakni a levesbe, szépen összevagdossuk kockára, ki hogy szereti.
2 evőkanál zsírt (én libazsírt szoktam) felmelegítűnk, belerakjuk az apróra vágott szalonnát, és picit megpirítjuk, majd hozzádobjuk a kockázott hagymát, fokhagymát, és üvegesre pároljuk.
Utána felöntjük annyi vízzel hogy ellepje picit, belerakjuk a fűszereket, és elkezdünk egy pörköltet főzni, annyi különbséggel, hogy nem annyira sűrűre csináljuk a levét, pótolni kell a vizet ami elfő időnként!
Amikor picit puhulni kezd a husi, belerakjuk a paprikát, paradicsomot, és folytatjuk a pöri főzését.
Ha már kb. félig puha, felöntjük vízzel és belerakjuk a krumpli kivételével a zöldségeket, és főzzük tovább, most már több lével ugye.
Ha már a zöldségek és a husi is majdnem puha (az se baj ha már azok), belerakjuk a kockázott krumplit is, és addig főzzük míg a krumpli is megpuhul.
Itt nem hagyjuk abba, hanem újrafűszerezzük, jellemzően elég sokat kell még ilyenkor hozzáadni, utána lesz tökéletes.

Hideg téli napokon mint a mostaniak, szerintem a legjobb ebéd, vacsi :)

Hozzászólások

Libazsírral? Szentséges Lucullus... Normális minőségű és mennyiségű szalonna alá pláne semmi plusz zsiradék nem köll.