Eltűnnek a Thinkpad-ról a trackpoint gombjai?

Hol vannak a trackpoint gombjai?

Most notably, it appears based on the user manual diagrams that the dedicated mouse buttons associated with the trackpoint are eliminated in favor of buttons being integrated into the touchpad. While this allows for a generously sized touchpad, the integrated trackpoint button approach is another change to the keyboard layout on a traditional ThinkPad that might rankle long time users.

Upcoming Lenovo ThinkPad T431s and X230s Leaked via Chinese Website

Hozzászólások

A legújabb Thinkpad Edge modellekről már eltűntek, a tapipad felső részét érzékeli gombnyomásként. (Nyilván mechanikus visszacsatolás nincs...)
Ezek után nem lennék meglepve, ha idővel a "rendes" Thinkpad modellekről is "elkopnának" a gombok.

Bár tény, hogy lehet-e egyáltalán még "rendes" Thinkpadről beszélni a 220/420/520 sorozat után, hiszen ugye az új billentyűzet...

MacBook-on pont hogy ez a jó a touchpad-ban, hogy erősebben kell megnyomni és kattan egyet. Igen át lehet állítani, én anno átállítottam mikor megvettem az első Mac-emet, mert nekem is szokatlan volt, de idővel visszaállítottam és azóta is kattintósan használom, és nagyon tetszik.

Két előnye:
- Ha véletlenül megérinted nem kattint feleslegesen / nem okoz galibát.
- "Sexy" hangja van :D

________________________________
blog: http://horvathjanos.wordpress.com

s430-on is. Viszont a trackpointnak 3 gomb kell, ha a középsőt lenyomva tartod, akkor görgetsz. Ezt nem hiszem, hogy meg lehet csinálni lenyomható touchpaddel.

Értem én, hogy a trackpointot nem használják sokan, de legalább a lehetőség meglenne. Szerintem pl elfogadható lenne, ha külön lehetne venni beléjük thinkpad classic billentyűzetet.

Most látom az F gombsor funkcióját is megcserélték, pont mint az s430-on. Ezt viszont jól megoldották, biosban nem csak vissza lehet állítani, de makró stílusban is lehet, tehát lenyomom az Fn-t és a következő F gomb nyomás Fn+F-ként érzékelődik, kétszer lenyomom az Fn-t, és amíg újra meg nem nyomom, minden F gomb Fn+F-nek érződik. Viszont az F6-F10 környékén elég gyakran mellényomok, mert ez a piros szitázás alig látszik.
Az eltüntetett felső sor amúgy megszokható, csak azt sajnálom, hogy a médiavezérlőket levették a kurzormozgatóról, ez szerintem sokkal jobb volt mint a versenytársaké.

> s430-on is. Viszont a trackpointnak 3 gomb kell, ha a középsőt lenyomva tartod, akkor görgetsz. Ezt nem hiszem, hogy meg lehet csinálni lenyomható touchpaddel.

De, meg lehet, a "virtuális" gombok úgy működnek, hogy az egész touchpad billen, és ezzel történik a gombnyomás, és mivel a touchpad ugye érintés-érzékeny, ezért tudja, hogy hol volt az ujjad, így tudja, hogy bal- közép- vagy jobb "gombot" nyomtál. (Fizikailag csak egy gomb van, a touchpad önmaga)

Azon legalább van értelmes jól használható TrackPad. Az új ThinkPad-ek TrackPointja meg elég érdekes számomra... be van süllyesztve a gombok közé, próbáltam már az új szériákat, és nekem baromi kényelmetlen volt így használni a régi megoldáshoz képest.

A billentyűzet kiosztást teljesen szétbarmolta a lenovo, ez se tetszik, akkor meg már mind1, hogyha megtanulok egy teljesen új kiosztást. (Mac)

Ez mi? Mert hogy nem Thinkpad, az egészen biztos...

Legalább a TrackPoint megmarad :/

Ki tudja, még hány modellfrissítésig...

Amikor a 220/420/520 szériánál megduplázták az "Esc" és "Delete" gombok méretét, akkor arra hivatkoztak, hogy ez volt a felhasználók óhaja. Én ezt erős hümmögéssel fogadtam, főként azért, mert a "Delete" egy destruktív funkciójú gomb, és az olyanokat inkább eldugni szokták, hogy nehogy véletlenül megnyomja az ember, amikor nem akarja. Én legalábbis hosszú ideig naponta többször töröltem bele véletlenül a szövegbe, amikor felülíró módba akartam váltani, hiszen a "Delete" gomb az "Insert" gomb helyén is terpeszkedett.

Közvetlenül ezek után érkezett a 230/430/530 széria, ahol (a sok egyéb elb.szás mellett) az "Esc" és a "Delete" gomb újra összement a mosásban.

Ezek után valaki feltett egy kérdést valamelyik Lenovo fórumon, hogy mi a Lenovo terve a Trackpointtal, esetleg meg fogják-e szüntetni a későbbi készülékeken. Azt mondták rá, hogy éppen ellenkezőleg, azon dolgoznak, hogy még jobbá tehessék a Trackpointot.

Hát, nesze b.zmeg, itt az új Trackpoint, ami jobb, mint valaha...

"Amikor a 220/420/520 szériánál megduplázták az "Esc" és "Delete" gombok méretét, akkor arra hivatkoztak, hogy ez volt a felhasználók óhaja. Én ezt erős hümmögéssel fogadtam, főként azért, mert a "Delete" egy destruktív funkciójú gomb, és az olyanokat inkább eldugni szokták, hogy nehogy véletlenül megnyomja az ember, amikor nem akarja. Én legalábbis hosszú ideig naponta többször töröltem bele véletlenül a szövegbe, amikor felülíró módba akartam váltani, hiszen a "Delete" gomb az "Insert" gomb helyén is terpeszkedett."

Általában a delete művelet vagy visszavonható, vagy a szoftver rákérdez, hogy biztosan akarod-e. Nekem pont az insert az, ami ilyen problémákat okoz, 1 kezemen meg tudnám számolni, amikor szövegfelülírásra volt szükségem és ezért használtam az insert gombot. Viszont ha véletlenül megnyomom és nem veszem azonnal észre, akkor nem 1 karaktert veszítek el (mint a delete véletlen megnyomása esetén), hanem rosszabb esetben több szónyit.

..és mivel ez az egy apróság is így meg tudja osztani a felhasználókat, ebből is látszik, hogy kár volt hozzányúlni ahhoz ami évtizedes múltjában végig megfelelt.

nekem annyi a bajom, hogy nem ez az egyetlen hasonló dolog. egyébként szolgáltatások terén is kíváncsian várom mikor lesz kevesebb, pl. TP Configuration Win7-től már nincs, stb.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

> Általában a delete művelet vagy visszavonható, vagy a szoftver rákérdez, hogy biztosan akarod-e.

Szép is volna, ha egy editor rákérdezne minden egyes karakter letörlésére. Ki is lőném a szoftvert a világűrbe :)
Persze, visszavonható. Pont arra vágyom, hogy naponta többtucatnyi véletlen beletörlést visszavonjak :)

> 1 kezemen meg tudnám számolni, amikor szövegfelülírásra volt szükségem és ezért használtam az insert gombot

Konfig fájlok turkálását általában 'vi'-jal végzem, (így kell ezt magyarul ragozni? :)) - ott van beépített felülíró mód, az "r" vagy "R" alkalmazásával. Minden másban azonban marad az "Insert", szép fényesre is kopott az évek során.

Ez ThinkPad Edge, ha jól látom, nem sok köze van az IBM-től örökölt ThinkPad-hez. T, R, X szériákon szerintem (vagyis remélem) marad az ultranav.

Van a dologban ráció, mert ha a T400/T410-es vonalat nézem, akkor a touchpad elég kicsi. Közben pedig ott tanyáznak felette a trackpoint, alatta pedig a touchpad gombjai, amelyek elég sok helyet elfoglalnak függőlegesen. Ha azt nézem, valószínűleg touchpad-et többen használnak, mint trackpoint-ot, így megértem az igényt a méretének növelésére.

Másfelől viszont napi szinten 1x órában használom a trackpoint-et, a touchpad-et pedig egyáltalán nem, és nekem pl. fontos a mechanikus visszajelzés, hogy megnyomtam a gombját.

Én tényleg azt látnám üdvösnek, ha többféle kezelőfelület lenne elérhető hozzá és így mindenki azt választhatná, ami a számára szimpatikus.
-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Nemreg neztem a BB 10 bemutatot es volt egy mondat amirol a ThinkPad jutott eszembe http://www.youtube.com/watch?v=bcN_3efuVso&t=15m5s

Reszemrol innen uzennem a ThinkPad fejlesztoinek hogy

-nem szeretjuk a szigetes billentyuzetet
-nem szeretjuk hogy nincs thinklight
-nagyon is szeretjuk a thinknavi gombokat
-nem szeretjuk a csilivili kerekitett szines szagos lanyos vackokat
-nagyon hianyoljuk a serial portot
-stb

hatha nem vagyok egyedul es hatha ok is hallgatni fognak a tobbsegre...
Bar most hogy szetvalt a fejlesztocsapat a lenovonal, meg jo iranyba is vihetik a dolgokat...

szerk.: jah es nem szeretjuk az ujmodi keparanyt se tulzottan..

Ez igaz, nem mindenki el a kilencvenes evekben, es nem mindenki dolgozik halozati eszkozokkel, ipari meroberendezesekkel, nagybiztonsagu vezerlorendszerekkel stb stb, ahol mai napig elsodleges csatlakozasi port az RS232, de hogy nehogy az legyen hogy elbeszelunk egymas mellet szeretnem azt is tisztazni hogy nem azt szerettem volna mondani hogy RS232-ot minden laptopra!!! Csupan azt hogy legyen egy szeria ahol van olyan modell... amit lehet ugy is rendelni.

Ha itt is vegig lapozod a topicokat rengetegen keresnek atlakitokat, kovertereket, es regi laptopokat amin meg van serial, es nem azert mert van egy idogepuk es visszajarnak a 90-es evekbe menozni. Szerintem valos igeny de ezek szerint neked nincs ra szukseged, nekem meg van ennyi.
De kisebb osszegben fogadni is mernek ra hogy legalabb egy kollegad vagy ismerosod van aki egy regi R vagy T serias cuccot ott tart a rackben ha a switch-et routert stb-t kellene piszkalni ;)

Ettől még van olyan hely ahol ez probléma és elvárt a normális időzítés és még csak nem is ezeréves dolgokról van szó. Persze nyilván egy ciscot/riasztót fel lehet ütni egy usb adapterrel is.
Tehát nem azért van panasz mert nincs 200 forint egy usb soros adapterre hanem mert bizonyos helyeken szar, arról nem beszélve, hogy milyen stabilan képes állni egy usb dugó a gépben egy csavaros db9-hez képest.

Eltelet ket ev es bar a serial mar tenyleg megszunt mint igeny mert felhos iranyba mozdultam, de a tobbi meg majdnem mind all, de ugy latszik hogy megis csak kivancsiak a lenovonal arra hogy mit is gondol a felhasznalo.

Az alabbi blogpostban van 4 kerdoiv is, bar nem tudom mennyire nezik vissza de engem megnyugatottt hogy el tudtam nekik mondani hogy szerintem nem jo az irany.
http://blog.lenovo.com/en/blog/retro-thinkpad-survey-4-miscellaneous

Akit erint a tema es van velemenye az toltse ki hogy minel tisztabb kepuk legyen arrol hogy mi az ami a nem tetszik.

Ezt bepróbálták már a 440-es sorozatnál, amiből oriási közfelháborodás lett jogosan, így a 450-eseken megint van fizikai gomb.

A lenovo tudatosan épít le egy jól bevált brandet, egyre többen váltanak el.