Milyen okostelefont?

Fórumok

Sziasztok!

Három héten belül már a harmadik mobil-alkalmazás/mobil-web-alkalmazás melót mondom vissza, mert nincsen okos telefonom és mert eddig nem csináltam telefonra alkalmazást. Ma reggel felöltött bennem, hogy legalább fejlesztésre vehetnék egyet a közeli té-mobájlban, részletre. A kérdésem, hogy mit lenne érdemes venni. Úgy tudom, hogy létezik Android emulátor, de nem tudom, hogy az mennyire tudja utánozni egy telefon működését. Ha teljesen úgy működik, mint egy telefon, akkor szerintem szükségtelen androidos telefont vennem. Érdemes iPhone-ra beruházni? Sajnos nem tudom, hogy mostanában mi a tendencia, mire célszerűbb fejleszteni. Meg ott van a Windows Phone, arról meg csak annyit tudok, hogy még nincsen rá annyi alkalmazás, mint a másik két platformra. Igazából egyik telefont sem használnám életvitelszerűen, csak akkor venném elő, ha valami dolgom van velük. Tehát melyiket lenne érdemesebb megvenni.

MysteryKe.

Hozzászólások

Általában én is akkor veszem elő a telefont, ha dolgom van vele.

ontopic:

Szerintem androidra van még jövő fejleszteni. Ha veszel mindneképp újabb opreációs rendszerrel szereltet vegyél. A 2.2-es android már kezd kikopni. kb mintha ubuntu 08.04-et használnál, vagy Win XP-t.
-------------------------
127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1
AMD Athlon X2 245E@3,1 GHz OC, MSI Radeon 6770 1 Gb GDDR5, Seagate Barracuda, Windows 7 Enterprise

Ez jó. Minek felel meg a 4.2 meg a 4.2.1? :) Mindegy, a jelenleg is használatban lévő android verziók (és custom romok), valamint a telefonok hardverében lévő eltérések (ha más nem, a kijelző felbontás) miatt szerintem is hülyeség _egy_ telefont venni... Ha mindenáron akarsz venni, akkor az legyen ifon. Ott kisebb a szórás (asszem)
Különben is érdemes eldönteni melyikbe ásnád bele magad komolyan

jAzz

Nem fejlesztek telefonra, de erős a gyanúm, hogy a 3 nagy OS (Android, IPhone/IOS, Windows Mobile) eltérő tudást/ismeretet és technológiát igényel. Így szerintem jobban jársz, ha hosszú távon specializálod magad valamelyikre, vagy inkább szerver oldalra fejlesztesz (pl: php, sql) ami utána telefon oldalán sokkal kevesebb kód megírásával tudsz használni.
Persze lehet hülyén hangzik, bocs, mint említettem, nem fejlesztettem.

De ha telefonban gondolkozol és a saját pénztárcádból kellene kivenni az okostelefonra való összeget, akkor én valamelyik oldal (Android, IPhone, Windows Mobile) kiválasztása után valami használt, de közepes teljesítményü telefonban gondolkodnék elsöre, ha nincs pénzem újra.

Azért sok sikert és kitartást hozzá! Szerintem a mobil app fejlesztést sem egyszerü jól csinálni :)

Eddig főleg szerveroldali kódokat írogattam (php és mysql), meg régen C és C#.

Hát saját pénztárcából kell megvennem, meg igazából sajnálom is rá a pénzt, mert tényleg drága, ha nem használom rendszeresen :)

szerk.: Azért indítottam a topic-ot, hogy tanácsokat kapjak, hogy melyik lenne a legjobb választás és arra specializálódnék, amibe megéri pénzt, időt és energiát befektetni.

Szerintem (is) Android.

..és egyébként igaz, kicsit drága (szerintem kb 40-50e egy közepes teljesítményü okostelefon használtan), de lehet hosszú távon megéri befektetni egybe. Hisz magadnak is hasznos lehet (levelezés, fájl szinkron, nagyobb háttértárral "usb storage", stb). Ha meg már úgyis arra kell fejlesztened, akkor jobb is, ha úgymond elkezdesz vele barátkozni, és vannak közép-hosszú felhasználói tapasztalaid mielött alkalmazásokat írnál rá.
(szerintem az a jó programozó, aki a felhasználók igényeivel is törödik)

mert tényleg drága, ha nem használom rendszeresen :)

Ha használod, akkor még drágább, mert még az időd is rámegy, nem csak a pénzed.

Szerintem kezdd el a programozást emulátorban. Egy két periféria van ugyan, ami teljesen más: GPS, inercia szenzor, valódi telefonálás. De ha csak sima információ megjelenítésről van szó, azt lehet emulátorban is fejleszteni. Ha ebben be tudsz mutatni valamit, akkor kevésbé mission critical fejlesztésre már eladhatod magad szerintem.

Sok embertől hallottam amúgy a telefonos fejlesztés nehézségeiről azt, hogy a multiplatformság szokott a fő gond lenni. Ezt sokan úgy oldják meg, hogy az alkalmazás nagy része kliens oldali webalkalmazás, tehát JS+HTML max egy-két "natív" (Objectve-C, vagy Dalvik Java ugye) komponenssel beágyazva. Ilyet még nem csináltam, de állítólag lehet ilyet.

Én a helyedben ezeket tanulnám magamtól a meglévő PC-men:
* CPU és memória hatékony (főleg kliens oldalon) web fejlesztés - webes optimalizáció trükkök
* Letöltési, kommunikációs trükkök (kliens+szerver oldali kommunikáció hatékony legyen)
* És persze ezek mellett Android SDK használata, fent említett hibrid alkalmazás technológiájának utánanézés

Ha hitelt kellene felvenni rá, biztosan nem dobnék ki pénzt addig, amíg minden egyebet meg nem tanultam, ami ingyen elérhető. A webes optimalizáció technikákat pedig egyéb projektekben is lehet hasznosítani, ha mégsem jön be a mobilra fejlesztés.

>Úgy tudom, hogy létezik Android emulátor, de nem tudom, hogy az mennyire tudja utánozni egy telefon működését.

Az android SDK-ban van emulátor, de lehet olyan kódot írni, ami emulátorban nem megy, telefonon igen, illetve vice versa. :)
Mindenképp' tesztelni kell fizikai valójában is.

Amíg telefont keresgélsz, rakd fel a fejlesztőkörnyezetet, egyszerűbb alkalmazások azért működnek.

Annyira már nem vagyok képben, de szerintem az IOS SDK-t még mindig csak OSX-re lehet telepíteni, bár sokan HackOSX-szel használják.

ha android, akkor nexus 4, ha apple, akkor iphone 5.

allitolag az IOS SDK-t mar lehet felhakkolni barmire, nem csak macre, en nem probaltam

Mobil-web: a php/js/html kombinációt elég jól megértik a mobiltelók, csak a méretezésre kell ügyelni. Samsung SGH-L700-tól Sony-Ericsson X8-ig eddig nekem működött... persze nem komoly progik voltak.
A mobilok sajnos elég gyorsan változnak, mind hardver, mind OS szempontjából, szerintem beruházni (mind szellemileg, mind hardver szempontjából) ilyesmire akkor érdemes ha rövid idő alatt sok megrendelést kapsz. Mire rendesen kitanulsz egy rendszert, addigra már valami új jön a divatba.
-fs-

Nem értem. Ha melód lesz vele, gondolom azért pénzt is kapsz, szóval vedd munkádhoz kellő eszköznek, befektetésnek.

Profi munkához meg profi eszköz kell.
Értelemszerűen azt vedd (elsőre), amire kereslet van. Ha három meló megkeresésed volt, akkor csak tudod, hogy mi az, amit keresnek az emberek...

Amúgy nem tudom, mennyiért írjátok a szoftvereket mobilra, de ha tippelnem kéne 1 max 2 árából megvan egy középkategóriás okostelefon (vagy még jóval több is, program függő), ami bővel elég lehet fejlesztésre.