Minden napra egy pong: Elektronika Video 01

 ( adsr | 2013. január 17., csütörtök - 14:50 )

Hosszú szünet után újra folytatom a régi gépek bemutatását, kezdve rögtön a legújabb szerzeménnyel, ami egy Elektronika Video 01 típusú pong. Korombelieknek ismerős a név, bizony, ez egy szovjet csodagép, egyenesen az 1979-es évből!

Tipikusan ruszki megoldásokhoz szokott beidegződést hátrahagyva nyugodtan csodálkozhatunk a gép méretén, és külsején. Szépen igazodik a nyugati társak színvonalához, bár akad egy-két részlet, ami szerintem tipikusan jellemző a KGST termékekre.

Lássuk csak: ilyen pl. a játéktípust kiválasztó gomb, amit ránézésre tekerni kell, de ahhoz nincs fogás rajta, ugyanis be van süllyesztve a burkolatba. Mivel még nem próbáltam a gépet, gyanítom, hogy nyomógombról van szó jelen esetben, legalábbis a gomb benyomásakor lehet hallani kattanó hangot.

Hasonló megoldás a kontrollereket géphez rögzítő "fülecske", ez szép bádoglemezből hajlított részből áll, amit így a gépen ellentétesen álló "lemezfülre" kell akasztani. Valószínű, kopott már, nekem nem sikerült tartósan a helyére tenni, könnyen elmozdul a kontroller.

Egy igazán hülye részlet van még, ezek a vezetékek. Szokás szerint szépen feltekertem egyet, hogy majd befőttes gumival rögzítem, de nem volt éppen a helyén (mármint gumi). Letettem a kontrollert, abban a pillanatban a vezeték úgy egyenesítette ki magát, mint az íj idege. Gondolom valami merev műanyaggal van burkolva a vezeték.

Galéria itt található.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Huha ... nade hogy nez ki belul ? :)

Igen, ez hiányzott eddig, de tegnap este szétkaptam a kütyüt. Mivel a fotómasina melóhelyen maradt, ezért csak néhány gagyi telefonos fotót tudtam készíteni.

Figyelemreméltó a három pehelysúlyú kondi az áramkörben :-D. Szerencsére műxik a gép, brilliáns logikámnak köszönhetően a kondi + jelzésű lábától elindulva sikerült rájönnöm a táp polaritására, majd bekapcs után elhangzott a várt "pitty" hang.

Már csak a kontrollerek 2,5-ös jack dugeszát kell felforrasztani, és harcra kész lesz a gép.
----
www.retrocomputer.tux.hu

Azok a kondenzatorok tenyleg csodasak, le vannak bilincselve, hogy el ne menekuljenek. :) (Annyira "gagyi" anyagbol van a labuk, hogy a sajat sulyukat se birjak el.) Ennyit valtozott a (gyartas)technologia azota: amennyi anyag ebben a kutyuben van, abbol ma tobb komplett mobiltelefont is legyartananak. :)

Én először azt gondoltam, hogy a hűtés miatt van, az a hővezető felület :-d ;-)!
----
www.retrocomputer.tux.hu

Nagyon tetszetős darab :)
Nálunk már eggyel "modernebb" darab futott. Nagyon szerettük. A már fogyatkozó retrogyűjteményem egyik darabját, az Atari2600-ast pár éve be akartam kapcsolni, de rájöttem, hogy nincs hova. Végül a TV-tuner kártyát beraktam a gépbe, mert itthon már csak azon van antennakábel
.--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Ilyen volt? (alulról 2. sor, jobb szélső)


----
www.retrocomputer.tux.hu

Igen valami ilyesmi. Ezekre az ikonokra emlékszem.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)