Frissitettem Beefy Miracle-rol Spherical Cow-ra

 ( hrgy84 | 2013. január 17., csütörtök - 11:06 )

Ennel esemenytelenebb frissitesem nem is volt talan. Sajnos kepek nincsenek, mert a frissites nagy reszet ataludtam, de a sztori annyi volt, hogy felraktam a fedora-upgrade csomagot, majd boszen (de ovatosan) nyomogattam az entereket, illetve a YUM kerdesere kellett egy y-t is nyomni. A csomagok felmaszasa utan volt meg egy kis munka, a frissult rendszerfajlok valtoztatasait el kellett fogadni, majd rebootolni kellett. Itt pici zokkenot jelentett az, hogy a jobbfelso menube nem volt ilyen pont, igy ki kellett lepnem a GDM-bol, majd ki konzolra, es nyomni egy magikus haromgombos kombinaciot.

Elso indulas utan ujralabelezte a fajlokat a SELinux, volt meg egy reboot, itt-ott kellett fsck-zni, mert a HFS fajlrendszereket valamiert az elso reboot nem tudta lecsatolni, de ettol eltekintve normalisan betoltott a rendszer, be tudtam lepni, a Skype elindult, a Chrome kis masszirozas utan elindult, a pidginnek van valami nyugje, de szerintem szar a profilom, 3 eve hordom mar magammal, nem is csodalom.

De rendszer szinten nem kellett semmit machinalni, az X rogton felpattant, a GDM rogton beleptetett, szoval minden happy.

A sorjakat meg mindjart lereszeljuk.

Szerk: masodik probalkozasra a Pidgin kocc nelkul elindult. Turelmetlen voltam.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Abszolut love, hogy javitottak a NetworkManager applet bugjat, nevezetesen hogy keptelen voltam szerkeszteni a kapcsolataimat normal userkent, sudo-val kellett behivni a nm-connection-editor -t, hogy tortenjen valami.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

csodalkoztam is, hogy megvaltoztak mostanaban az ubuntu kodnevek...

Diktatorok kezikonyve

:-)
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

És a következő frissítés tárgya Schrödinger's Cat lesz :)

Jó neked!

Az eddigi frissítések nálam is esemény nélkül zajlottak (10 óta), de most volt némi szívás az nvidia driverrel, az rpm-fusion-nonfree repo kulcsával és a KDE is igényelte valamelyik lib .so.1-ről .so.0-ra való szimlinkelését, hogy elinduljon. Ez mondjuk kedden volt, és szerdán jött egy halom frissítés, úgyhogy elképzelhető hogy azóta javították a hibákat.

Szerk: Amúgy ezektől az elnevezésektől kikészülök, sosem jegyzem meg őket, és pont annyira idétlen mint az Ubuntué. Miért nem elég az hogy Fedora 18? Na mindegy...
--
http://csuhai.hu

Olyanom most nekem is volt, a Chrome-nak kellett asszem a libbz2.so -t symlinkelni mert hianyolta. Meg talan a libudev.so -val is volt valami kavarc. Viszont az rpm-fusion-nonfree ugy frissult, hogy nem is kellett bizgatnom rajta semmit.

A blog cimeben meg direkt az elnevezesek vannak, ez itt hagyomany :-)
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

Én most frissítettem, nvidia kínom lett nekem is.
Kernel 3.7.2-204, de kmod csak 3.7.2-201 áll rendelkezésre. Most az előző, fc17-es kernellel megy a gép, szóval tudom használni, remélem kijön hamarosan a kmod aktuális verzója.

szerk.: most látom, testen van a csomag.

Ha az akmod-nvidiát felteszed, bármelyik, akár a koji-ról letöltött 3.7.4-es kernelhez is lefordítja magának az nVidia driver kernel interface-ét, csinál belőle kmod rpm csomagot, s azzal a lendülettel fel is telepíti. Ezzel megúszod, hogy várnod kelljen a kernelfrissítéssel, ha az Rpmfusion repóban késne a kmod-nvidia.

http://download1.rpmfusion.org/nonfree/fedora/releases/18/Everything/x86_64/os/repoview/akmod-nvidia.html


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Fent van, de az akmod is a kmodból dolgozik szerintem. Mert amíg nincs meg a megfelelő kmod csomag, addig ő sem csinált nekem belőle csomagot.

Nem. Akkor minek az akmod-nvidia? Valami szerintem hiányzik Neked!

A dolog úgy működik, hogy fennvan az akmod-nvidia, függőségként hozza magával, ami kell még. Amikor kernelt frissítesz, vagy amikor új kernellel bootolsz, ami alatt még nincs telepített kmod-nvidia, lefordítja a szükséges modult, előállítja a kmod-nvidia csomagot, s fel is telepíti. Nyilván kell hozzá gcc, kernel-devel, kernel-headers.

Pont az a szép benne, hogy akár saját, forrásból telepített kernelhez is megcsinálja a kmod-nvidiát, vagy például a koji-n található 3.7.4-203.fc18.x86_64 kernelhez is.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

hm. 17 alatt egyébként nekem ez tök jól működött, kernel frissítéskor boot során látni is lehetett, hogy buildel. Most valahogy nem akarta, de akkor lecsupaszítom, leszedem az összes nvidia-s cuccot, egyedül akmodot teszem vissza. lehet, hogy upgrade során boxolt bele valamibe.

Én csak a mechanizmust mondtam el, Fedora 18-on nem próbáltam ki, nouveau-t használok. Pusztán azzal az állítással vitatkoztam, hogy kell a kmod-nvidia az akmod-nvidiához. Ez nyilván nincs így, mert ha megvan a kmod-nvidia csomag, akkor készen vagyunk, csak fel kell telepíteni. Éppen az a pláne benne, hogy az akmod-nvidia csomag nem kernelverziótól függő, csak az nvidia zárt bináris, az interface forrás, a scriptek vannak benne, s az akmods elő tudja állítani az aktuális kernelhez tartozó kmod-nvidia csomagot, amit aztán fel is telepít.

Valahogy debugold ki, miért nem megy. Ugye, néztél logot? Lehet, hogy elhasalt a buildelés.

Szerk.: lehet, hogy az akmods-nak daemon-ként engedélyezve kellene lennie. Csak egy sejtés:

systemctl enable akmods

Szintén nem teszteltem.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Valamikor reggel érek haza, délutánra felébredek és meglesem, de logokat már átnyálaztam, nem találtam benne build hibát erre vonatkozóan. A systemctl-t még melesem, de gyanítom, hogy ha nem lenne bent, akkor boot alatt sem látszana, hogy dolgozik. Márpedig OK-t ad rá.

Megvan. Beragadt valami upgradekor.
Leszedtem a telepített kmod-ot, reboot. Természetesen nem indult el, de hibát nem jelzett, konzolra váltottam, majd kiadtam neki:

akmods --force

Törölt, buildelt, ahogy kell. Reboot után minden remekül működik :)