IPv6 2012 végén?

Kiváncsi lennék, hogy állunk IPv6 ügyben?

Bennfentes és felhasználók láttak e már natív IPv6-ot? Invitel hálózatban semmi sem változott. Azt mondják nekik van elég IPv4 címűk. UPC és telenor nem ad IPv6 címet. Máshol mi a helyzet?

Hozzászólások

tudtommal T-Systems detto, GTS is...es az itthoni kistersegi kabelszolgaltato is only IPV4.

--
FBK

Én úgy tudom a T ad az optinet mellé IPv6-ot is. A DIGI az még szerencsétlenkedik egy sort, pedig van neki v6 tartománya (asszem 2 is) ráadásul a Digi eléggé kihúzta nálam a gyufát, úgyhogy lehet Januártól optinet lesz és akkor biztosra fogom tudni.

--
openSUSE 12.2 x86_64

Rákaptak a port tiltogatásra. Fix IP-s csomagom van, de az emailem már nem megy. (eddig csak küldéssel voltak apróbb gondok, ma már fogadni sem tud a szerver.) A digis emailemre nem tudok belépni a mobil netemről, mert aszondja, hogy ez spammer IP...
Egyelőre még csak ennyi, de majd meglátom holnap mi lesz még, aztán megyek asztalt verni, legalábbis remélem délelőtt még azért lehet majd...

--
openSUSE 12.2 x86_64

(Bennfentes lesz az.)

Majd 2032-ben. Én már 13 évvel ezelőtt is hallottam, hogy majd most. Mármint nem most, hanem akkor. Azóta sem változott érdemben semmi.

--
trey @ gépház

Dehogynem. Azóta már létezik normál közülmények között is használható IPv6 implementáció. A tömeg rendszerek hálózati stackjeiben elérhető és be is van alapértelmezésben kapcsolva az IPv6.

Az IPv4 címek pedig lassan mindenütt elfogynak. Lesznek ISPek akik csak akkor kezdenek IPv6-ot csinálni, adni amikor náluk is elfogyott a szabad cím. De ez már csak rajtuk fog múlni és nem külső tényezőn.

Az érdemi elterjedés, olyan 10 évet még várat magára szerintem.

Fedora 17, Thinkpad x61s

Digi válasza a kérdésre 2011-04-29-én:
Jelenleg nem rendelkezünk információval azzal kapcsolatban hogy mikor
kerül bevezetésre az IPV6-os tartomány.
Amennyiben a későbbiekben várható, tájékoztatni fogjuk Kedves
Előfizetőinket.

Köszönjük érdeklődését

Digi válasza az ismételt kérdésre 2012-06-28-án:
Jelenleg nem rendelkezünk információval az IPv6 bevezetésével kapcsolatban.
Amennyiben a későbbiekben várható, tájékoztatni fogjuk Kedves Előfizetőinket.

Köszönjük érdeklődését

Fél év múlva esedékes újra megkérdeznem...

Ezek is csak azoknak adnak akiknek nem kell... Nemtom miféle kupleráj van náluk, de már nagyon kezd digi undorom lenni, pedig eddig ez volt a legjobb szolgáltató akivel dolgom volt. Főként az húzta ki a gyufát, hogy szó nélkül tiltogatják a portjaimat 2 hónapja, eddig meg semmit se tettek, még akkor sem mikor kértem...

--
openSUSE 12.2 x86_64

Ez a legujjabb környékük, ahová jöttek, gondolom, ide új cuccokat hoztak, vagy bekonfigolták ipv6-ra is. Nyilván, mikorra kelleni fog, akkorra menni fog.

Szerk: meg igazán mit érek vele, ha nekem van ilyen címem, de mondjuk a melóhelyen a upc nem ad? Nem tudom elérni az itthoni gépem vele.

Nekem annyi bajom volt, h ledobált a modem hanguppal, oszt hülyére vettek, erre küldtem nekik egy rakat syslogot. Aztán kiderült, h itt maglódon másnál is ez van, aki debianos routert használ, akkor már rájöttem (amit mondjuk addíg is tudtam), h nem nálam van a hiba. Meg is oldották idővel. Addíg jött a szokásos húzzam ki/dugjam vissza, telepítsem újra, próbáljam közvetlenül pc-vel, blabla. Szóval nagyon elégedett vagyok velük. Meg ugye 40MB/20MB + teló + TV havi 4900-ért...

Egyelőre még van elég v4-es címünk, csak már nem osztogatjuk olyan bőkezűen, mint eddig.
A v6 az ADSL BRAS-okban már tesztelés alatt áll (egy ideje), a PE síkon pedig még nem tudok róla, hogy el lenne döntve, milyen designal kellene összeraknunk. Ami biztos, hogy az összes ISP ódzkodik a 6to4 NAT-tól (erőforrás, ugye), a dual stack is nagy kérdés, meg a natív módban is nagyon sok a buktató.
De a leginkább visszahúzó tényező (mindegyik ISP-nél), hogy nincs kontent (a v4 arányaihoz képest - több 10gbps forgalmakról beszélünk néhány 100 mega ellenében). Ami ördögi kör ugye, mert amíg nincs kontent, addig nem is sürgős senkinek se, mert minek, de ha nem nő a penetráció, akkor a kontent se fog növekedni.

Én azt hallottam, hogy technikailag minden adott, de főleg adminisztratív (kinek, hogyan, mikor stb.) kezdjék el adni Invitelék. Mi minden esetre jeleztük, hogy tesztelnénk, ha lesz olyan kör. A GTS-től anno azt hallottuk, hogy "tervezik2, de azóta már Invitelesek vagyunk.

Körülbelül fél éve regisztráltam magam a T-Home oldalán az IPv6 Tesztprogramjukba (http://goo.gl/6Bvtd ill. http://goo.gl/cg2Nn). Nos én tökéletesen meg vagyok velük elégedve, illetve az IPv6 tartalomszolgáltatók terén sem tapasztalok olyan nagy szakadékokat (persze az általam böngészett oldalak között). Például a Google szolgáltatásait mindig IPv6-on böngészem. Ezt a Gmail belépéseket követő ablak is igazolja. :)

Az első linken van pár szám, hogy hogyan is áll a T-Home az IPv6-al.

Illetve az IPv6-test.com eredménye: http://goo.gl/21MQX

Tegyük hozzá (persze nem elsősorban ADSL-re gondolva) az utolsó kilométer hozzáférési rendszereinek kicserélése is problémás. Legutóbbi vizsgálatom szerint (8 hónapja) L2 és L3 szinten nem képes még mindig maradéktalanul ugyanolyan korlátozásokat létrehozni benne a szolgáltató mintha v4-et adna. Amellett hogy költséggel jár az eszközcsere (pl.: CPE), még nem is lesz olyan mint előtte. Mivel sérül a biztonsága így nem csak az egységes környezetet bukja. Most hogy van törekvés a NAT implementálására, és ennek az előfizető oldali ("internet router") berendezésekbe történő bekerülése is előrébb fogja mozgatni a dolgokat, de ez főleg a kisebb ISP-kre vonatkozik, a nagyokat ez eddig sem zavarta nagyon. Mivel a nagyobb ügyfelek eddig is szeparált belső nem routeolható tartományokat használtak, igényük sincs a v6 nyújtotta lehetőségekre főleg azért mert jelentősen nem változik az IP igényük, illetve a hosting és cloud rendszerek árazása miatt a DMZ-ben lévő publikus IP-vel rendelkező kiszolgáló egységek is inkább kivándorolnak az infrastruktúrából. Mivel a v6 nekik csak egy újabb nyűg, még fizetnének is hogy v4-en maradhassanak. Nekik jó lehet a NAT46 persze a továbbiakban is, és ha belül is kihal a v4 akkor majd NAT66 és kész.
Ezért nincs igény a v6-ra.

en arra elnnek kivancsi h globalisan mi a helyzet
amikhez az ISP-k csatlakoznak, azok vajon mennyire vannak felkeszitve?
az egesz Internet mennyire van felkeszitve?
az uj eszkozokben mar mikndenutt ott van a v6, nade milyen regi eszkozok mukodnek a vilagban? stb

Szerintem meg kéne adóztatni az IPv4 cimeket (egész EU szintjén) és adókedvezményt adni az IPv6-ot is nyújtó végpontokra (IPv6 only végpont meg adómentes lenne, így megjelennének az IPv6 only zugszolgáltatók, ami meg a szerver oldal átállását sürgetné, mert "nem jön be az X oldal a szomszédpistikés netemmel, mekkora egy szar").

Pedig más megoldást nem nagyon látok arra, hogy be is legyen vezetve. Tizensok éve halasztják. :( És amint a topikból láthatod, alig van olyan szolgáltató olyan termékkel elvétve, amelyiken egyáltalán esélyed van IPv6-ra :( Mindeközben a v4-es címek elfogytak, mobilneten már rég NAT-olt címet kapsz default, és még sorolhatnám az egyre nagyobb kókányolásokat és gusztustalanságokat, amiért indokoltnak tartom ezt a beavatkozást.

Az átállásnak nem az a módja, hogy elérhetetlenné teszünk bizonyos szolgáltatásokat az ügyfelek felé csak azért, mert adott szolgáltatás nem támogatja az ipv6-ot. Ez egy hosszú folyamat így is úgy is, inkább kedvezményeket kell biztosítani az ipv6-ot már támogató szolgáltatóknak illetve eszközökre. Pl. isp-knek különféle pályázatok, esetleg adókedvezmények, vagy pl. ipv6-on is elérhető weboldalak előnyben részesítése a keresők találati listáiban.

Akkor már legyen a kettőnk megoldásának keveréke: ipv6 átálláítási pályázatokat támogatna az állam/EU/whatever abból, amit beszednek adó formájában a szálnyitó kommentem által definiált módon.

Egyébként igazatok van, valóban negatívan estem neki a dolognak.

Ellenben az adószedési ötletem is kibővült: a szolgáltató arra is fizessen adót, amikor már eleve NAT-olt IP-t ad egy szolgáltatáshoz, mert az a legnagyobb pofátlanság szerintem. (És nyilván az abból befolyó pénz is menne ipv6 pályázatokra, miutána politikusok kivették belőle előbb a magukét).

Szerencsere nem vagy politikus, mert ugy latom csak adokban tudsz gondolkodni. :) De az adok ritkan osztonoznek masra, mint adoelkerulesre...
Megfelelo szabalyozassal es ellenorzessel sokkal egyszerubb eredmenyeket elerni. Az allamnak egyebkent teljesen mindegy hogy IPv4-et vagy IPv6-ot hasznalsz, miert tamogatna az atterest? Most igy hirtelenjeben nem is tudom kinek lenne erdeke a v6 bevezetese... ameddig van IP szolgaltatok tesznek ra mert penzbe kerul, a felhasznalok nagytobbsege tesz ra, mert nem hasznaljak. Latvanyos valtozas csak akkor lesz ha nagyjabol mindenben szolgaltato es felhasznaloi szinten is nativ v6 tamogatas lesz (imho 3-5 ev mire lecserelodik az osszes eszkoz), tehat nem kerul extra penzbe a bevezetes.

Sétálj be egy nagyobbacska műszaki boltba, ahol SOHO eszközök, netképes kütyük (e-könyv olvasók, médialejátszók, mobiltelefonok, nyomtatók, netes kamerák, stb.) állnak raklapszám. Nézd meg, ezeknek mekkora hányada képes ipv6-ot kezelni MOST. Nézd meg, hogy az elmúlt legfeljebb 2-3 évben forgalomba hozott ilyen eszközöknél mekkora ez az arány.

Szerintem 60-70% alatti arány esetén nem jó ötlet az erőszakos ipv6 bevezetés.

És a felhasználót mi motiválná a váltásra?! Nem, az nem motiváció, hogy a meglévő szolgáltatáshoz eszközt kell cserélnie - otthagyja a szolgáltatóját, és keres olyat, akinél nem kell új doboz. Az ipv4-only és a dual stack eszközöknek párhuzamosan működőképesnek kell maradnia szerintem.

az a gaz, hogy amelyikre rairjak hogy ipv6 az se tamogatja teljesen. 1 eve egy telco ceg szamara vegeztunk egy nagyobb tesztet, eleg sok soho router bevonasaval, es arra jutottunk hogy egyik sem tamogatja elegge ahhoz, hogy hasznalni tudjak out-of-box, mindenkepp bele kene nyulni a firmware-be.
amelyik tamogatja azok is altalaban elegge korlatozottan, max annyi hogy tud dhcp v6-ot, de pl. ppp-n mar nem birja atkuldeni vagy egyaltalan v6 cimet kerni, igy pedig adsl-re felejtosek.

szoval ez igy elegge 22-es csapdaja, amig az isp-k nem kezdik el nyomni addig az eszkozokbe sem nagyon fejlesztik bele, de amig nincs megfelelo es olcso eszkoz addig az isp se tudja nyomni. illetve csak ugy, hogy csinaltatnak sajat firmware-t a kivalasztott eszkozhoz.

A'rpi

Nézd meg az IPv6 penetrációt Romániában. Többszöröse, mint bárhol máshol a földön.

A képlet szerintem egyszerű. A szolgáltatók manapság olyan végberendezéseket telepítenek a felhasználóhoz, ami több eszköz csatlakoztatását teszi lehetővé. Ez a jelenlegi IPv4 infrastruktúra esetében olyan "Home Gateway" dobozka, ami egyben modem (L2) és router (L3) is, ami főként IPv4 NAT-ot jelent. (Lehet fűszerezni egyéb integrált eszközökkel, pl. WiFi Accesspont)

Ha az ISP kapható lesz arra, hogy olyan végberendezést telepítsen, ami emellett natív IPv6-ot is ad (dhcpv6 PD, stb.) akkor az átlagjúzernek nem lesz igénye szupermarketben vásárolt, gagyi firmware-es IPv4-only szappantartó megvásárlására.

A szappantartók ugyanis az IPv4 protokoll problémájának, a kevés IP címnek kezelésére születtek. Ha van elég IP cím, akkor a júzernek elég egy L2 eszköz (switch) is, ha kevés a végpontja.

A szolgáltatók most is gyakorlatilag teljesen testreszabják a végberendezések firmware-ét, lást T- és UPC által adott Cisco 3925, és hasonló dobozok.

Szolgáltatói eszközt testre szabatni, lerakni az üf.-hez, karbantartani, távfelügyelni, probléma esetén cserélni/javítani sokba kerül. Ahogy nálunk az off-line működő, "vasalós" bankkártya-lehúzók nem terjedtek el, mert az online elfogadásra gyúrt az összes bank (nagyon helyesen egyébként), úgy (csak tippelem) a romániai internet-penetráció is akkor kezdett jelentősebben növekedésnek indulni, amikor az ipv6 már tényleges opció volt a hozzáféréshez, ergo ott az ipv6 képes eszközök kerültek egyből bevezetésre. De mondhatnám példának a pager kontra mobiltelefon dolgot (USA vs. Európa) is akár - aki később indul, az ha értemes, akkor az aktuálisan új/feljövőben lévő technológiát kezdi használni.

Az, hogy van egy szolgáltatói "nem tudom, mit és miért csinál, és mikor változtatnak rajta" szolgáltatói tulajdonban lévő doboz, az engem nem tölt el nyugalommal, hogy finom legyek - nem biztos, hogy az internet-szolgáltatótól akarok tűzfalat/forgalomszűrést venni. A testrecseszett firmware-ekről meg inkább nem mondok véleményt, volt szerencsém hülyére jóárasított (hw/fw terén egyaránt) T-s d-link dobozhoz. Háromszor... Először, utoljára és soha többé...

> A testrecseszett firmware-ekről meg inkább nem mondok véleményt, volt szerencsém hülyére jóárasított (hw/fw terén egyaránt) T-s d-link dobozhoz. Háromszor... Először, utoljára és soha többé...

ha nem titok, melyik tipus, es mi volt a problema? csak mert kicsit erdekelt vagyok a dologban :)

A'rpi

360R (ezt kaptam az Askey nevű mégfosabb szappanos doboz helyett). Instabil volt, szinte semmit nem tudott.. Ahogy az oldradio oldalon kiderült, a 360R az belül nagyon hasonlít egy Huawei dobozra...:
http://oldradio.tesla.hu/szetszedtem/039adslmodemek/008dlink360r/egyebe…
Vettem helyette egy 360T-t, és volt öröm meg bódottá... (Miután megkapta a friss v3.00B01t02.eu.20060220 firmware-t)

A 360R instabil volt akkor ha szar tápot csomagoltak mellé. Nekem a TV-net (már rég beolvadt a tvnetworkbe, az meg a Digibe) adott ilyen modemet. A dobozba volt csomagolva egy vézna kis táp ami még viccnek is rossz, és egy külön zacskóban hozott a csaj egy majd félkilós félkonnektorsort elfoglaló tápot, hogy majd ezzel használjam... és igaza is lett, sosem volt vele bajom. Ellenben a szomszéd, aki előttem 1 hónappal kapta cuccost, külön táp nélkül, majd félévig szopott vele, mire kihoztak neki is egy rendes tápot hozzá.

--
openSUSE 12.2 x86_64

Ha az ISP kapható lesz arra, hogy olyan végberendezést telepítsen, ami emellett natív IPv6-ot is ad (dhcpv6 PD, stb.) akkor az átlagjúzernek nem lesz igénye szupermarketben vásárolt, gagyi firmware-es IPv4-only szappantartó megvásárlására.

A szappantartók ugyanis az IPv4 protokoll problémájának, a kevés IP címnek kezelésére születtek. Ha van elég IP cím, akkor a júzernek elég egy L2 eszköz (switch) is, ha kevés a végpontja.

Ezzel teljesen egyetértek.

T-home adná ADSL-en a tesztet, de kábelneten nem. Ez ilyen leküzdhetetlen akadály volna még 2012-ben is?

--