Leejtettem...

Hi,

Adott egy WD2500BEKT 2.5" sata diszk. Sikerült leejtenem. 2 napig ment aztán komolyabb zajkeltés után leállt rajta _pótolhatatlan_ anyagokkal. Azt, hogy mit kellett volna tennem ne boncolgassuk, ezt már én is tudom. Maradjunk annyiban, hogy ez nem a szakmai pályafutásom csúcspontja az biztos :(.
A lehetőségek illetve tapasztalatok érdekelnének, hogy mit tudok ezzel a helyzettel kezdeni. Tovább tetézi a problémát, hogy nem tudok 400k HUF-t rászánni, de ennek a töredékét is nehezen. Szóval kellene néhány forgatókönyv, ötletek stb.

Köszönöm előre is!!

Hozzászólások

Pontosan ismered a lehetőségeidet...

1) Kürt Zrt
2) Picit noszogatod, aztán vagy rosszabb lesz vagy nem.
3) TPBMSZ tudomásul vétele.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Mennyi és milyen típusú adat az, ami pótolhatatlan rajta? Kell az egész vinyó, vagy a 2 kb-os szerelmes levél kell csak, amit 1996 óta őrizgetsz? Egyszerű szövegről van szó, vagy kép/videó/bonyolultabb anyag van rajta?

Hasonló helyzetben ügyeskezű ismerősöm megreszkírozta az á-ez-úgyse-fog-menni-de-lássák-hogy-mindent-megpróbáltam kategóriát, és bejött neki: a beteg mechanikájú kaszniból áttette a lemezt egy tökéletesbe, és minden oddsz ellenére hozzáfért az anyagához.
Hozzá kell persze tenni, hogy 3.5-es wd volt, századekkora adatsűrűséggel és valszeg sokszorekkora fejmagassággal (vagyis a mindenhol ott lévő por most valószínűbb, hogy meghiúsít egy ilyen elkeseredett kísérletet).

FéligOffTéma ON;

Én azzal sosem voltam tisztában, h miért kell steril környezetet teremteni egy winchester szétszedéséhez? Tudtommal mindegyiken van egy kis lyuk, amin keresztül "lélegzik" a hdd és ezek mellé általában oda is van írva, h "DO NOT COVER THIS HOLE". Következésképp azt is tudjuk, h így is, úgyis bejut oda valószínűleg az amúgy átlagos, léghűtéssel rendelkező szgépházak által odavonzott por egy része. Nyilván a minél tisztább környezet tesz jót a hdd-nek, és nem célszerű homokot szórni a lemez és a fej közé.

Természetesen el kell ismerni, hogy a KÜRT Zrt. a legprofibb munkát végzi és kizárnak egy hibalehetőséget azzal, hogy sterilszobában szedik darabokra a winchestereket, de ha valakinek nincs 400k egy winyó megment(et)éséhez - mert mondjuk magánszemély és nem milliomos - mégis pótolhatatlanok az adatai, de csak mechanikai hiba van a winyóban (mondjuk beakad az író/olvasó fej) akkor semmi baja nem lesz a winchesternek, ha szétszedi. (Mondjuk nem árt, ha már látott winchestert darabokban.)

Tévedés ne essék, nem akarok senkit arra bíztatni, h végleg eltűntesse az adatait. De én is szedtem már szét rossznak vélt és nem is működő hdd-t. Azóta is megy. Ha tényleg nincs más megoldás, egy próbát mindenképp megér sztem.

FéligOffTéma OFF;

-------
It is our choices that define us.

Diákkoromban egy volt tanárunk ___régi___ lemezével (még a 200 MByte korszakból) eljátszhattuk, hogy szétszerelt állapotban olvastunk róla. Szektorhibás lemez volt, demo céljából szét lett szerelve. Mi meg rátettük egy régi számítógép IDE vezérlőjére.
Működött. De ez akkor volt. Akkor se csináltam volna éles adatokkal.
Könyvtárlistát sikerült csinálnunk róla.

Általában ilyesmi képeket szoktak mutogatni: http://www.datarecovery.com.sg/data_recovery/hard_disk_head_crash.htm

Olyan pici a rés a fej és a lemez között, hogy egy-egy porszem örökre hazavághatja az egész cuccot. Egy füstfelhő meg kb. tuti. Ha majd lesz egy kis időm, meg egy gyilkolható diskem, akkor kipróbálom, hogy meddig bírja "szabad" levegőn a cucc.

+1

Idézet a Kürt "Infostrázsa" írásaiból:

"A tisztatér kibontása nem ajánlatos, a hibás adatot a mág-
neslemezen szabad szemmel nem könnyű észrevenni, ugyanis
molekuláris méretű, a javítás így „apró” nehézségbe ütközhet.
Kedves Olvasó itt úgy érezheted, hogy elvetettük a sulykot.
Kérlek, ne hidd. 2001-ben 19 darab szétszedett winchestert
kaptunk abból a célból, hogy kíséreljük meg róluk az adat-
mentést. Ezek közül 9 darab számítástechnikai cégtől érkezett,
3 pedig pénzintézettől."

Magáért beszél.

Gyerekek fotói, egy rakat dokumentum stb. Kb. 10-20Gb hasznos.

Vannak olyan élethelyzetek, mikor nincs mire menteni.. én ilyenkor veszek egy pár csomag írható dvd-t és legalább kisebb felbontásban kiírom, vagy ha más nem, feltöltöm valami felhőbe (de olyan nincs, hogy egy fotó egyszerre csak egy adathordozón legyen meg). Még a fontos képek kinyomtatása is jobb, mint a semmi.
--
Direp

Saját hasonló jellegű fotóimnál, az első pánik idején én is kétségbe estem.
Rá jöttem mennyire pótolhatatlanok ezek, és azóta 5 különböző helyen vannak meg.
Ebből 2 példányban DVD-ken, 2 példányban külön HDD-n. Előfizetek a Googli-nál évi ~990 Ft-os tárhelyért és ott is fent van. Picasa-n.
Innen a távol lakó nagyinak is könnyebb mutogatni a fotókat.
Ugyanakkor ha egy példányban lenne egy HDD-n, és tönkre menne, nem tudom mennyit lennék hajlandó rá áldozni a Kürt-nél, de valószínűleg nem sok 100 eFt-et.

Szerezz egy pontosan ráillő elektronikai lapot és cseréltesd ki olyannal aki ért hozzá, talán valami érintkezési pont sérült meg, vagy ilyesmi. Ha a mechanika, akkor kalap kabát ( :( ).

--
http://neurogadget.com/

Szia! Ha nincs pénzed a Kürt Kft-re, és már minden mást kipróbáltál, akkor megpróbálhatod a következőt. Nagyon hülyén fog hangzani, és jó esély van rá hogy nem fog működni. De nekem már kétszer bejött.

Tedd be a vinyót a hűtőbe kb.20-30 percre. Ezután próbáld meg rádugni és LEHET hogy el fog indulni.

Egyfelől: nyilván nem akarja rontani a saját boltját.
Másfelől: nyilván tudja, hogy miről beszél.
Illetve: http://industrial.blogter.hu/428045/esetem_a_wd_caviar_se16_wd5000aaks_…

Mindig az a kérdés, hogy megéri-e helyreállíttatni, vagy lesz ami lesz.

A jelen esetben én inkább arra tippelnék, hogy csak sikerült leszakadnia egy fejnek. A nagy zajkeltésből meg arra, hogy vígan be is darálta, így Tardis nélkül nem is fognék hozzá.

Én egyelőre azon vagyok, hogy se a Kürt (és tsai) se a fagyasztó (egy Tardis azért jól jönne) ne kelljen sose.

Nekem nem volt fejszakadás, nem érte trauma a meghajtót. Magától döglött meg, kattogott, zörgött, fagyasztotta a windowst.
Feltűnt, hogy ha ki van kapcsolva hosszabb időre, utána 3-4 percig működőképes, viszont ha rögtön bekapcsolom fagyás után, kevesebbet megy. Mivel úgyis tél volt, a lemezen lévő legfontosabb adat meg a COD2 játékállásom, amit nem akartam újrakezdeni, kötöttem rá egy ventit és kiültem vele a teraszra. Mind a 200GB adatot sikerült róla lemásolni.
Persze itt tényleg nem komoly volt a hiba, 3.5"-ös lemezről volt szó, és a rajta lévő adatok sem voltak fontosak. De számomra ez a tapasztalat azt mutatta, hogy van valami a történetben.

(Off: nincs neked véletlenül egy bazinagy akváriumod?)

Persze hogy van benne valami. De azért a "zsugorodás miatt a fej átfut a karc felett" nem kicsit meglepett.

Akváriumom is van, 160L, de felesleges akkora: https://www.youtube.com/watch?v=HzY_aF0OGzk

Viszont egyetlen rossz ötlet után kampeca lehet neki: https://www.youtube.com/watch?v=5CAn22TiVV0

Az akváriumot azonosítási céllal kérdeztem. Van egy szomszédom, akinek érdekes módon (irónia on) mindig minden szakterületen vannak olyan ismerősei, akik abszolút szakértők az adott témában. Gondoltam, biztos hupper lehet. :D A neve is hasonló, aztán egy pillanatra azt hittem, vele sikerült összefutnom.

Egyébként jó ez a homemade pormentes szoba.

Eh, nehezen vagyok érthető.
A szomszédom állítólag lelkes akvarista. Van is neki egy jó nagy akváriuma. Mivel ez neki nyilván örömet okoz, hát legyen... Csak épp korábban volt vele olyan probléma, hogy az akvárium létének bizonyos kellemetlen hatásait én is érzékeltem, annak ellenére, hogy ugye pár méterrel odébb lakok.
A dolog megszüntetésére tett kísérletek során felmerült elektronikai, akusztikai, stb... jellegű megoldási lehetőség is. Az illető sosem mulasztotta el megemlíteni, hogy neki vannak ismerősei, akik az adott szakterülethez bizony nagyon értenek, majd őket megkérdezi. Én ezen mosolyogtam magamban, és gondoltam, biztos hupper, ugyanis itt is akad jónéhány önjelölt szakember. Ennyi.

Ja, amúgy ha már a hupperekről van szó. Valaki tartott nekem idén IPv6 mérést, aki menet közben HUP-ot olvasott. Nem volt ám szép dolog, hogy csak 4,5 pontot kaptam. :D

Sokszor lattam mar olyat, hogy csak akkor tudtam lementeni a vinyorol az adatokat, ha hutottem egy ventilatorral.

Mondjuk a hutobe nem tennem be pont azert, amiert nem kapcsolod be a gepet, miutan sokaig hidegben volt: lecsapodik a para a tanyerokon, leragad a fej, es amikor bekapcsolod, egybol le is tepi. Arrol aztan biztos nem mentesz le semmit utana.

regen (10 eve) meg mukodott sok esetben, az utobbi evekben nem jott be :(

en legutobb ugy mentettem meg leejtes utan megallt vinyot (nem volt vesztenivalonk, kulonben nem kockaztatok) hogy mikor radugtam a gepre es elkezdett felporogni, elkezdtem kopogtatni a fejmozgato motor korul. ettol elindult es azota is mukodik jol :)
(addig csak erolkodott, felporog nyekereg leall goto10)

A'rpi

nekem is ezt tanácsolta nemrég valaki egy elhullott raid tömb kapcsán...
azt mondta, hogy egész éjszakára a fagyasztóba... :) kiröhögtem elsőre, de mondta, hogy neki 10+ éve mondta egy ilyen old-school, bajszos, msdos fejű "guru", és már többször bejött. :)
még nem próbáltam ki, de lehet, hogy megpróbálom én is. :)

vegso esetben megprobalhato.
volt, hogy mukodott, volt, hogy nem.
de mindket esetben csak es kizarolag a leges-leges-leges-legutolso kiserlet, amikor az elso ( amikor hozzak a winyot ) es a harmincadik ( amikor mar bontas nelkul semmi nem megy, holott ezt a masodik kiserlet utan megjosoltad ) figyelmeztetes utan, amikoris elmondtad, hogy ha olyan bitek vannak, akkor vigyek erre szakosodott ceghez, de nem hallgatnak rad.

Évekkel ezelőtt volt hasonló esetem, 6.4GB-os Quantum-mal. Olyan hangot adott, mintha csapágygolyókat dobtam volna bele. Kivettem, félóra pihentetés kb. 5 fokos hidegkonyhában, majd vissza és általában 5-15 percem volt a következő "zenéig". Ráment egy napom, de mindent le tudtam menteni. Garin túl volt, de a Quantum visszavásárolta, tán az új ár 15-20%-áért.

Haj koma ezt benézted de nagyon! A Kürt és mások is azzal kezdenek, h megnézik mi van a fejjel. Ha az leszakadt, akkor a legöregebb nagy tudású indián sem tudja jelen tecnikákkal helyreállítani. Még a Kürt sem. Került már hozzám ilyen winyó, és el kellett fogadnom a szakvéleményt :(. Pár ezerért bevizsgálják ha jól emléxem, h wgyáltalán javítható-e.

Ha nem karmolta le az adathordozó réteget a lemezek felületéről (sajnos általában ez a helyzet), akkor komplett fejcserével szoktak próbálkozni. Tulajdonképpen az ebay-en megrendelhető hozzá minden szerszám, de én azért nem próbálkoznék ezzel (bár egy akvárium meg egy légszűrő kell és lehet otthon is játszani vele).

Kedves ismerősömét megérték valahogy és visszaadták, h ennyi, nem javítható. A hóember is nézte és ő is azt mondta.
Én csak ennyit tudok róla.

A fényképezőgép memória kártyájáról esetleg nem tudsz visszaállítani valamennyit?

Annyi biztos, hogy házilag egyelőre ne próbálkozz. Több kárt okozhatsz vele mint hasznot a szétszedésével. Legfeljebb rendesen elcsomagolod, és pár év múlva talán olcsóbban le tudják menteni mint ma.

nekem többször működött, de nem így !!! ...

a szektorhibás vinyót ami csattog-kattog de még m1, 24 órára fagyasztóba rakod, úgy, hogy nedvesség, pára ne érje //legalább 2 nylonzacskó rendesen bekötve// ...
amíg dermed átgondolod mit akarsz menteni!
összerakod, beállítod a gépet amire akarsz menteni...
a fagyis vinyódat kicsomagolod, bebugyolálod 1 frotír törölközőbe, hogy a hideg felületen ne legyen párakicsapódás
bootolsz valami fürge livenuxról, és mented az értékes adataidat ...
kb 8-12 perced van az átmelegedésig, ... és újra csattogni fog a vinyó, mégjobban ... aztán kidobhatod

a fagyasztás nem tesz jót a hardvernek, csak arra jó, hogy a zsugorodás miatt a fej átfut a karc felett, ami a szektor olvasási hibáját okozza ... attól az ott lévő adatok ezzel az eljárással úgyanúgy olvashatatlanok, vagy hibásan olvashatóak maradnak, csak azt tudod menteni ami nem sérült!

//87-92%-os volt az adatmentés, ha a felhasználó a vindóza kezdődő lehalásáról azonnal értesített .... hozzáteszem itt semmiféle anyagi lehetőséget nem biztosítottak a merevlemezek profi cégnél való adatvisszanyerésére//

1 felhasználóm az eeepcjét ejtette a le, ott segített a seatools, letiltotta az adott szektort és a vas ugyan kisebb méretű vinyóval, de még most is működik //de ez mindjárt a hiba jelentkezése után át lett hajtva a vason//

ha van rá zsöton, ne fagyasszatok, ez csak 1 pénzhiányos kényszermegoldás arra, hogy a sérülésmentes adatokat visszanyerjétek a döglődő merevlemezről

_____________________
www.pingvinpasztor.hu

Remélem azért senki nem ad olyan tippet amin maga is röhög csak.

Mert ez olyan volna, mint amikor mazsola koromban az egyik pajtás azon nyavajgott, hogy a biciklijén nem fog rendesen a patkófék. Alig tud megállni. Erre azt javasolták neki, hogy a faterja garázsából ragadja meg a fékolajat és jól kenje be vele a felnit.

Én nem értek hozzá, nem tudom, hogy működik ez a fagyasztásos eljárás vagy sem, de ha egyszer azt írjátok, hogy addig lehet használni, míg fagyos, akkor miért nem lehet ideiglenesen odaköltözni a géppel a hűtőládához a mentés idejére, és a vinyót kábellal rádugott állapotban becsomagolni és betenni a hátőbe, a kábelra pedig rázárni a hűtőajtót, hogy a másik vége kilógjon? Rádugod a fagyasztóból kiálló kábelvéget a gépre, és ott helyben megcsinálod az adatmentést, közben a vinyó hidegen marad, nem melegszik fel, és nem kell kapkodnod, nem 8-10 perc alatt kell összekapkodni a dolgokat.

Szerintem kivitelezhető. Ha SATA kábel vékony, simán rá lehet zárni a mélyhűtő ajtaját, ha régi vinyó, akkor meg az IDE kábel még laposabb, még vékonyabb arra meg pláne rázárható az ajtó.

Ha tényleg működik, akkor így legalább a felengedési idő nem okoz gondot nem?
Azt gondolom amúgy, hogy néhány esetben ha tényleg a fej zsugorodása megoldja a dolgot, akkor így működhet ez a hűtéses dolog, de más esetekben meg ez sem segít. :(

________________________________
blog: http://horvathjanos.wordpress.com

Eloszor is vidd el a Kurthoz, bevizsgaltatni, az parezerbol megvan. Ha menthetetlen, igy jartal, ha mentheto, akkor meg el kell donteni, hogy szansz ra penzt (= ernek annyit az adataid) vagy megprobalod magad megoldani (de ezzel azt a kockazatot is felvallalod, hogy a budos eletben soha, senki, meg csak veletlenul sem fog tudni rola neked egy darab bitet kimenteni, mert totalisan tonkreteszed).

A vajakoloknak uzenem, hogy az, hogy neked meg meg ot embernek mukodott, az nem jelenti azt, hogy mindenki masnak is fog. Minden leeses mas es mas hibat general, szoval semmi garancia nincs arra, hogy a dolog erdemben segit a kerdezonek. En anelkul, hogy szakember meg ne vizsgalna a cuccot, bele nem vagnek egy ilyenbe, max akkor, ha nincs rajta semmilyen potolhatatlan adat.

Volt olyan "leesett" vinyom (jo esellyel szallitas kozben serult meg) ami honapokig tette a dolgat minden lathato hiba nelkul (meg az elozetes feluletteszteken is atment) majd kihalt, volt olyan, ami rogton kihalt, es volt olyan, amit par szektor kivetelevel a mai napig tudok irni/olvasni. Szoval szeles a skala.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

!!Amatőr hozzászólás!!

Hibás floppyval jártam úgy, hogy az olvasó térbeli dőlésszögétől is függött a működése. Ha nagyon nincs más, próbáld meg a vinyót különböző térbeli helyzetben beüzemelni, hátha a mechanikában egy adott helyzet épp szerencsés lesz. Ez akkor segíthet, ha a csapágyazásnál van gond, ami esetedben nem kizárt.

De nem adnék rá nagy esélyt, hogy ez a tanács hasznos.

Ez igaz biza! En mentettem mar winyot igy. Quantum 160-as winyon csak 45%-os szogben ment.
Az egesz mentes alatt ugy kellett tartani a winyot kulonben lehalt.
Persze meg elotte elektronikat is kellett cserelnem rajta, mert sajna a mechanika kinyirta azt is.
3 evnyi mentese volt rajta egy konyvelo irodanak. A vegen mindenki orult.

Hasznos hozzászólások!

A dőlésszöggel ugyan még nem kellett játszadoznom, sőt hűtőbe sem tettem be HDD-t, de volt már jó pár olyan eszköz, ami a bemelegedésig nagyjából olvasható volt, majd pá perc múlva kattogással lehelte ki a lelkét. Lehet, hogy a lehűtéssel a lehalási időt ki lehetne/lehetett volna tolni.

Épp most van egy 0%-os kondis HDD az asztalon, tegnap melegen 1-1 file-t lehetett kinyerni, ma meg egész tűrhetően párszáz K-val másolok róla.

udv
letix
-----------------------------------------
Linux alapparancsok, kezdőknek

Nekem szinte mind meghal max 3 év alatt. Pedig szerverben vannak, szünetmentesre kötve, 3 év alatt ha 10x le van állítva a gép. Ez van, már megszoktam. És tökmindegy, h ws, samu, seagate, vagy hitachi. Most már a legolcsóbb greeneket szoktam venni, rendszernek meg ssd, és 3 évente csere.

Szerk: a behal nálam az egyenlő a pending sectorral. Kattogást nem várom meg. :)

Az előbb 2 napja volt. A diszk november 23-án esett le. Azóta keresem a lehetőségeket. Ha két hét múlva vagy két hónap múlva lesz meg az sem érdekel. Nem az idő számít, hanem a végeredmény. A pótolhatatlant ne vitasd, mivel ez nem kérdés. Az sem, hogy _nekem_ fontos csak épp nincs honnan elővenni megfelelő mennyiségű pénzt. Ha ebből neked az jön át, hogy már nem is fontos, akkor csak sajnálni tudlak. A trollkodásból én már kinőttem, ezt ne folytassuk.

Esetleg vele is beszélhetsz, árban jónak tűnik, tapasztalatom sajnos, vagy inkább szerencsére nincs vele.

A komolyabb zajkeltés nem hangzik túl jól. Anno volt szerencsém egy ösi Quantum merevlemezhez, ahol az olvasófej tengején lévö müanyag ellensúly tört le. Filléres cucc miatt vált használhatatlanná a drága vinyó.
Ha mechanikai sérülés, csak szétszedéssel beazonosítható. Ha meg is van a hiba, akkor is kell cserealkatrész hozzá.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Egyszer ejtettem le én is egy vinyót, méghozzá rendszervinyót. Egy pár óráig ment szépen, aztán fagyogatott, meg kattogott. Livecd-ről rámentem fsck-val, az hibás szektorokat mutatott. Kapott új üres fájlrendszert, hibásszektor kijelölésekkel, gondoltam jó lesz zenék/filmek ideiglenes tárolására. Egy pár hétig jó is volt, aztán utána már meginn lettek rajta újabb hibás szektorok. Még 3x eljátszottam a fájlrendszerkreálósdit, aztán már teljesen használhatatlan lett.
Ha olyan adatok vannak a vinyón, amik tényleg pótolhatatlanok, és nagy pénzbeli értéke van, akkor ejtés után próba nélkül szakemberhez vinném menteni. (Az más kérdés, hogy olyan értékű adatokról, amik ekkora visszaállítási költséget is megérnek, azokról miért nincs mentés DVD-re? A vinyó az fogyóeszköz, képes úgy is tönkremenni, ha csak fél évre el van téve egy szekrény mélyére...)
-fs-

Tényleg, sikerült megmenteni valamit az adatokból?