Központosított media rendszer segítség kellene

Fórumok

Sziasztok,

Már jópár éve téma a családban lévő különféle média központi helyen tárolása. Én mostanában értem el oda, hogy jó lenne, ha a sokféle tartalom egy központi helyen tárolódnak, és azt viszonylag fájdalommentesen szeretném elérni a háztartás különféle eszközein.
Ezért nekiálltam egy ilyen rendszer megtervezéséhez, de már a gúglizás fázisában elakadtam, mert az igényeim egy kicsit eltérnek az átlagostól, ezért a logikus keresőszavak eddig csupa irreleváns találatot hoztak föl (házimozi rendszerek, többzónás zene streamerek). Szóval egy kis segítség kellene, vélemények, hogy amit szeretnék, az hogyan valósítható meg.
Amit szeretnék:
A családban található fényképeket, zenéket, filmeket központi fileserveren szeretném tárolni, és onnan lejátszani:
A filmeket a családi PC (Linux) játszaná le.
A fényképet a családi PC, laptopok (Linuxok), mobil eszközök (Androidos okostelefonok, tablet) kellene, hogy tudják mutogatni.
A zenét valami dedikált eszköznek kellene lejátszani. Eddig erre egy Linuxos laptop szolgált, de ezt szeretném lecserélni valami dedikált zenelejátszóra, ha lehet.
Ami nincs és nem is kell, az a TV és a házimozi. A havi egy filmnézési igényünket kielégíti a PC.
A fő média fogyasztás nálunk a zene, ami a lakás fő heyiségében szól, lehetőleg jó minőségű stereo formátumban. Az erősítő és a hangfal már kiépített (bár az erősítő lassan nálam is cserére szorul). A netes rádiók is fontosak, Sky.fm premium csatornái az elsődlegesek, amiket hallgatunk.
A jelenlegi eszközök jelenleg egy routeren keresztül kapcsolódnak egymáshoz és az Internethez. Gondolom ebbe kellene beiktatnom egy fileservet/mediaservert. Kérdés, találok e olyat, ami képes filmet, zenét fényképet szolgáltatni az eszközeimnek, és kérdés, milyen kliensek kellenek az eszközeimre.
A jelenlegi fileserverem egy ősöreg WD, sajnos nem tud filmet/zenét szolgáltatni, csak a fájlokat tudja SAMBA-n adni.
Leginkább egy dedikált eszközt szeretnék, amin pl a gyerekek is tudják tallózni a képeket, zenéket.
Minden javaslatot szívesen fogadnék, hogyan lehetne értelmes módon összállítani egy ilyen rendszert. Köszi előre is,

Csaba

Hozzászólások

Javasolnám, hogy nézd meg az új XBMC-t (Frodo), van Androidra is, Linuxra is, Win-re is, OSX-re is, Raspberry Pi-n is fut. Lejátszik videót, zenét (akár rar-ból is), mutat időjárást és ezeregy jó dolgot tud. Ha több XBMC van egy hálózaton, akkor képesek szinkronizálni az adataikat. Androiddal vagy infrán, vagy akár böngészőből távvezérelhető, sambáról tud lejátszani. Nem találtam még olyan média formátumot, amit nem ismerne. Alkalmas zenelejátszásra, beleértve a netes rádiókat, youtube-ot is.

Fileservernek akár egy okosabb router (pl. TP-Link 1043) is megteszi rákötött USB-s HDD-vel.
Vagy egy kis fogyasztású Atom-processzoros NAS-t is összerakhatsz valami dedikált NAS-disztróval, vagy akár egy Ubuntu-serverrel. Ez megoldja a router dolgát is ha teszel bele egy plusz hálókártyát.

Én raktam össze több ilyen rendszert, csináltam infra vevőket hozzá, szívesen segítek.

Tdudus

Annyit tesz a szinkronizálás, hogy pl. tudják, hogy az adott filmet hol hagytuk abba, megnéztük-e már, és a letöltött háttérképeket, ajánlókat is csak egyszer tölti le.
Maga a szinkron úgy működik, hogy egy helyi file helyett egy folyamatosan üzemelő eszközön (pl. NAS) futó MySQL adatbázisban tartják az infókat.

Tdudus

+1 Nagyon ügyes kis szerkezet. szereti mindenki a családba, mióta felraktam mindenhova.

Nekünk a nas szerepét egy via micro alap + sata kártya látja el. Rajta samba, és az összes vinyó :)
Pici vinyók vannak a local gépekbe, szinte csak az os rajta.
A nas-ra megy a torrent is.

Tökéletes kis rendszer. A telefonokkal távirányítunk, illetve a tableten felváltva megy a xbmc/távirányító.

pch
--
http://www.buster.hu "A" számlázó
--

Nálunk nincsenek okostelefonok, helyette sima TV-távirányító (infravörös).
A torrentet webes felületen irányítjuk (rtGui + rtorrent).
Illetve nekem nincs sima routerem sem, csak vn még egy hálókártya a NAS-ban, az csatlakozik a netre és osztja tovább. Plusz ő a DHCP-server, tűzfal és még sok egyéb funkció (pl. nyomtató server) is. Hogy ne fogyasszon sokat a HDD-k leállnak, ha nincs szükség rájuk.

Tdudus

"Fileservernek akár egy okosabb router (pl. TP-Link 1043) is megteszi rákötött USB-s HDD-vel."

egészen addig, amíg az az egy darab lemez meg nem döglik.

az elmúlt pénteken térdelt le a 8TB-s raidz2 zfs tömböm. 10db 1TB-s lemez volt benne, 7,2TB adat volt rajta. 3 darab merevlemez meghalt. hidd el, nem akarod megtudni, milyen elveszíteni az otthoni médiaszerver adatait... még úgy is, hogy igazán pótolhatatlan csak 100GB volt...

Nagyon nem tiszta nekem, hogy mit is szeretnél.
NAS-nak vagy valamicélszerszám 20-30 körül (dlink 320 pl.), ha megfelel a szolgáltatása, ha meg nem akkor egy microserver 40 körül, és olyan OS-t teszel rá amit akarsz.

De hogy te most dlna-t akarsz, vagy más módon zenét/filmet/képet stream-elni, vagy hogy pontosan mit is szeretnél csinálni, az nagyon nem tiszta nekem.

Alighanem azért nem tiszta, hogy mit akarom, mert én sem tudom pontosan, mi kell nekem. Ezért kértem segítséget.
Azt szeretném, hogy az összes zene, kép egy helyen van (mediaserver?) és a különféle eszközeimmel szépen elérem ezeket. Pl. a képeket az adroidos gadgetekkel tudom nézegetni, a filmeket a linuxos pc-mmel tudom nézni, a zenét egy megfelelő céleszközzel, vagy az eddig használt linuxos laptoppal (esetleg később androidos telefonnal a gyerekek) tudom hallgatni.
DLNA lenne a kulcsszó ehhez? Google ezt dobta: DLNA, de ezzel nem igazán vagyok előrébb. Ha van valami bevezető jellegű linked, akkor ne tartsd vissza. Amiket én találtam, azok mind arról szóltak, hogy a nappali TV-jén kiválasztom, hogy a hálószobában milyen talk-show-t vagyen fel a TV. No, ilyesmi nekem pont nem kell.
Csaba

Itt egy minidlna szerver ketyeg a "hálózaton", képek, hangok, videók megosztására. Lejátszók: a leányok 2 laptopja (főleg zene), egyszer egy SG3 telefon is ment rajta (film, zene, képek), egy Pana tévé (képek elsősorban), de leginkább az XBox360 - a filmnéző cucc (hisztis a formátumra).

És van az egészhez egy logitech harmony távirányító, a többit meg eldugtam. :DDD

Ezzel kezdtem volna, ha hamarabb veszem észre a kérdést. :) Synology NAS-t javasolnék magam is. Gyakorlatilag bármelyiket, de én ma a kétlemezesek közül választanék. (Jelenleg egy DS-509+-om van; gondolkodom egy 2-bay RS-re cserélésén, mert több lemez aligha kerül bele a use-case folytán.)

/etc/lib/lu/plugins/lupi_bebasic

A synology nagyon jó, de nagyon drága. Kb. a NAS-ok Rolls-Royce-a. Ha megengedheted magadnak, akkor nem beszéllek le róla, én is azt vennék ha hegyben állna a pénz.

De én hp microserver-t vettem, javaslom nézd meg azt is, ha érzed magadban az erőt a telepítéshez. Árban 40k körüli, 4 HDD fér bele (+esata +optika), gigabit lan, csomó usb, keveset eszik (nyilván többet mint egy kis nas, nálam 2x2TB hdd-vel minimálisan seed-elve 33-35 W volt a fogyasztása még VGA nélkül), és úgy használod ahogy akarod. Tehetsz rá windows-t, linuxot, stb., nálam egy 10e Ft-os VGA és 4x2 TB HDD került bele, Ubuntu 12.04 alapon HTPC + NAS.

Nem állítom, hogy DLNA kell neked, csak kérdezem. Az elvileg ilyen stream-elős történet, nem igazán használtam még (egyszer teszteltem, de ennyi).

Viszont ha veszel egy nas-t és samba-n megosztod, akkor már csak az android és a zenelejátszó a kérdés, hogy azon tudnak-e samba share-ről dolgozni. Androidra szerintem van valami app, zenelejátszót nemtom. Én linux alatt használom a smb-n megosztott nas-t, teljesen jó.