Uptime? Tiszta 1997

 ( Gyuszk | 2012. november 13., kedd - 22:42 )

Mit jelent manapság az uptime? Jelent valamit? Engem annyira sem érdekel, mint hogy nyert-e mostanában a Fradi, pedig sok napra tippelek, mert gőzöm sincs, hány hónapja nem kapcsoltam ki a notebook -omat, mindig hibernálom (ergo az operációs rendszer futási munkamenete folytonos).
Szóval büszkék vagytok rá hogy az Ubuntu 12.10 vagy a Windows 8 kibírja 10 napig? Who the fcuk cares?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

én mikor a htop !jelezi az uptimeot rebootolok.


------------------------
Jézus reset téged

Jelentem, engem erdekel, mert perverz modon izgalmasnak talalom az apro szamokat. Van egy vodor 'fuck'-om amit mashol megsporoltam, hobbybol ezt az uptime postokra koltom el.

--
>8]

Szerintem mára semmit sem jelent, mert a hw/sw ipar kinőtt egypár gyerekbetegséget, ami a "régi" "szép" időkben még jelen volt. (kábé a Windows 9x és azt megelőző korszakra célzok, amikor még bőven napi tapasztalat volt a fagyás, vagy minden apróságért rebootolni kellett, meg nem léteztek a virtuális gépek, és egy halom más dolog). Sőt, még a Debian is leszokott arról a marketinganyagról, ami arról szólt, hogy a debian sosem fagy le, ellentétben a ki nem mondott másikról, ami viszont naponta.

--
http://neurogadget.com/

Sosem jelentett semmi ertelmeset, sem ma, se 10 eve, se 20 eve. Ellenben kivaloan alkalmasak az ilyen postok teljesen mas celokra. :)

--
|8]

user-karma adjusztalasra es/vagy rovid trollkodasra hazamenetel elott.

--
|8]

jaj azok a regi szep idok, amikor az volt a fasza gyerek a bentlakasba akinek legtobb giga megosztasa volt (dc-n)

mostanaban en ki szoktam kapcsolni a gepet eszakara, zavar hogy ha megy, talan a szar amd huto a hibas vagy a kor vagy a por?

--
http://blog.sartek.net | https://twitter.com/sartek

Én is kikapcsolom, mert
a) minél kevesebbet megy a gép, annál tovább él
b) -||- annál kevesebb energiát fogyaszt
c) a fény- és zajhatás megszűntével jobban alszik az ember

--
http://neurogadget.com/

A c-vel nem ertek egyet. Nekem van egy gepem, az csinalja otthon a netet, meg virtualizalasra hasznalom. Nem szoktam ejszakara kikapcsolni, csendes, hangja alig van, fenye meg csak az az egy led, de az meg pont kellemes, mert nem esek orra amikor felebredek ejjel. Ugy alszok, mint a tej. A laptopot mindig lehajtom, de ha nem (van hogy epp toltok vagy telepitek valami hosszut), az sem motival abban, hogy hogy alszok, foleg, mert magatol is kikapcsolja a kepernyot.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

"a) minél kevesebbet megy a gép, annál tovább él"

Vagy nem, mert vannak olyan alkatrészek, amelyek nem szeretik, ha ki-be kapcsolgatják azokat ;)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Mindenben egyetértek veled, ezért hibernálok majd főkapcsoló le. Szeretem ha gyorsan visszajön az előző napi munkamenetem.

Attól függ. Pl. ReactOS-nél már 10 perc uptime is hatalmas teljesítmény. :)

Ne is mondd, meg kellene kapnia a "legjobb, de soha be nem teljesített ötlet" díját. Ha egy Windows 2000/XP szintet elérne, biztosan találnék neki valami alkalmazási területet :)

--
http://neurogadget.com/

irigykecc

irigyketz :)

iridjketz :>

iridjcatz :}

irigykedsz

yrydjcatz :-)

--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

úgynézem éppen egy nyelvújító forradalom tanúi lehetünk.

Pécénél szintes semmit, sőt, minél nagyobb, annál sz@rabb állapotot jelent, úgy működésben, mint megbízhatóságban/biztonságban.

Szerencsere amiota vannak modszerek meg a kernel online patchelesere is, azota ez a helyzet sokkal tobb arnyalattal bir. Persze, ez sok mindentol fugg.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

Nem mindent lehet onlány pöcsölni, és hát vannak olyan esetek is, amikor hardverileg kezd gajdulni a vas, és amiatt kell egy egészségügyi boot re.

Ha hardverileg kezd gajdulni a vas, az nem biztonsagi esemeny. Es az mondjuk meg egy AIX eseteben is elofordulhat.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

Zeller mester kifejezetten szórakoztató ebben a topikban. Remélem folytatja.

--
trey @ gépház

Ezer napos uptime, drbd aktív/aktív, gfs - épp mostanság volt egy ilyen retekhalommal ordenáré szopkovácsolás a közelemben. Egy másik bughalmaz, szintén ezernapos "mertnemszabadújrarúgni" gép el-el dobálta a hálózatot - ez abból derült ki, hogy a névfeloldás tesztelése random, de sűrű időközönként timeoutra futott. Vélelmezhető ok: a hálókártya drivere az adott kernelben bugzott mint állat. A gép ssh-n elérhető volt, döccenés nem nagyon látszott, "csak" az ifconfig kimenete árulkodott arról, hogy valami gáz van: A csomag- és hibaszámlálók szép, fix értékeket mutattak. Miután kapott egy bootot re, megjavult. Tisztára mint valamelyik ősi windows verzió :-)

A Linux és környéke, a ksplice és egyéb okosságok ellenére sem a legjobb eszköz arra, hogy valaki uptime csúcsokat hajkurásszon vele :-)

Nyilvan vannak ilyen-olyan bugok, de gondolom az AIX se hiba nelkuli allat, meg a HPUX se. Nem mondom, hogy a Linux osszemerheto veluk, de en nem fogalmaznek olyan ovatlanul, mint te. Sokmindentol fugg ez, ahogy minden mas is.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

Mivel meg senki sem irta:

Trey blogjaban volt egy utalas, hogy az uptime mizeria emiatt a komment miatt van:
http://hup.hu/cikkek/20121022/+frissitettem_precise_pangolin-rol_quantal_quetzal-ra#comment-1520211
ebbol is ez a mondat:
"A nagyobb baj, hogy allandoan lefagy", az ubuntu 12.10.

Ugyan, olvasni nem szokás. Két napja röhögök a write-only + a szándékosan ostoba embereken. ;)

--
trey @ gépház

olvasni olyan 1997 :o

nem ertem az osszefuggest. Trey-nek nem fagy le, masnak lefagy, nekem lefagy, kollegamnak nem, otthoni gepen sem, laptopon igen.
Most hogy megkerestem a hiba okat es nalam sem fagy le, minden nap majd beirom blogban az uj uptime-ot! Mert az rulz es mert meno vagyok!
En nem 1997-ben erzem magam, hanem par evvel meg vissza, akkor jartam utoljara oviba.

majdnem elfelejtettem, az uptime: 16:45:30 up 18 days, 6:02, 5 users, load average: 0.70, 0.88, 0.92

Kemény dolog az internet. Ha nem tetszik, maradj távol tőle.

Faszságnak tartod, de mégis részt veszel a játékban. Megáll az ész!

--
trey @ gépház

Nem hiszem el, hogy 2012-ben még mindig el lehet indítani egy ilyen "verjük ki egy hatbetűs parancs egysoros szöveges outputjára" mozgalmat. Lusta vagyok visszakeresni, de melyik hülye indította el?

trey

Tévedésben vagy. Ha verni akartam volna, akkor nagyobb uptime-ot keresek. Mindenesetre a projekt elérte a célját. Továbbra is ki fogom tenni a nyilvánvaló hazugságok cáfoltait az internetre (Linux alatt nem működik a suspend).

Ha pedig tudom, hogy egyeseknek ez mennyire nem tetszik, dupla elnánnal. Hisz ismerhettek.

--
trey @ gépház

"Továbbra is ki fogom tenni a nyilvánvaló hazugságok cáfoltait az internetre (Linux alatt nem működik a suspend)."

Nálam se működik a suspend, mégis több hetes uptime-jaim szoktak lenni. Nincs NAS-om, és éjjelre így marad a laptop seedelni. Most csak azért 1 day az uptime-om, mert tengap el kellett vinnem máshoz.

Mit szeretnél mondani? Hogy hazudok és tulajdonképpen folyamatosan megy? Vagy nem értem. Ennyire hihetetlen, hogy ez működik? Ennyire szar hardverekkel vagytok körülvéve? Már lassan tényleg sajnálat alakul ki bennem azok iránt, akik ennyire bele tudnak nyúlni a szarba hardvervásárláskor.

BTW: volt olyan állítás is, hogy az Ubuntu 12.10 fél óra múlva szétfagy (jelentsen ez bármit is).

--
trey @ gépház

Ha a linux nem kezeli rendesen, akkor automatikusan szar? Elég ha adott disztribúció adott kiadásával szállított adott kernelverzióban van egy regresszió. Ekkor hiába ment előtte, hiába fog menni utána, az alatt a minimum fél év alatt, amíg az adott verzió a támogatott, nem fog menni. Ez azt jelenti, hogy arra a minimum fél évre az adott hardver szar lesz, de előtte, utána nem szar?

Én nem találkoztam ilyen problémával az elmúlt 6 évben. Tehát lehet olyan hardvert venni, ami működik.

--
trey @ gépház

Valóban bele lehet nyúlni abba az 5%-ba, amin működik a suspend. ;)

Alá tudod támasztani valamivel ezt a számot? Bármivel.

--
trey @ gépház

Csak 0%-ot igazoló statisztikai mintám volt ezelőtt a topik előtt: nem láttam még Linuxon suspendet működni. De ha 19 gépet nem láttam suspendelődni, tied a 20-adik, akkor már pont megvan az 5%. :)

Tehát akkor ez is ilyen légből kapott állítás. Értem.

--
trey @ gépház

Miert, te ala tudod azt tamasztani, hogy csak mi vagyunk olyan pechesek, hogy nem mukodik? Mekkora az a mintad, amelyben mindegyik laptopon mukodik a suspend Linux alatt? 1 szemelyes? Mert akkor az messze nem mervado.

Nem akarlak emiatt tamadni. De azt azert te is vedd eszre, hogy azert, mert te pont kifogtal egy jo laptop tipust, attol meg ez nem biztos, hogy mindenkinek sikerult. A tapasztalatok azt mutatjak, hogy a laptopok egy egesz szeles skalajan nem mukodik a suspend Linux alatt.

Tudod, lassan olyan erzesem lesz, mintha arrol beszelgetnenk, hogyan lehet Hackintosh-kompatibilis laptopot venni. Tisztara. "Hat vegulis felmegy, ha jo hardvert veszel"
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

Egyszemélyes minta és nem mérvadó. Nem is volt ellenkező állítás. További részletekért javaslom neked is a write-only mód kikapcsolását és a háttérinfók tanulmányozását.

"De azt azert te is vedd eszre, hogy azert, mert te pont kifogtal egy jo laptop tipust,"

A "kifogtál" helyett kérlek használjuk a "kiválasztottál" szót. Ráadásul ez zsinórban 3. vagy 4. laptopom, amivel semmi probléma sincs. Szóval ez nem szerencse kérdése volt.

--
trey @ gépház

Ennek az állításnak annyi a valóságtartalma mint annak, hogy 640 kb mindenre elég lesz.

igen, lehet hogy megvan az 6% is:)

Ennyire hihetetlen, hogy 2012-ben nem probléma a Linux suspend. Te is tudod, hisz itt voltál, hogy 5 éve még minden hónapra jutott egy miért nem megy a suspend topic. Most meg elfogytak, vajon miért ?

Egyre többen törődnek bele, hogy nem megy? Egyre kevesebben próbálnak linuxot használni, vagy suspendelni linuxon? :)

Mondjuk én Windowson se használtam soha, ha mennie kell, akkor mennie kell, ha nem, akkor el tudok menteni mindent, és tudok következő alkalommal 1 percet várni a bootolásra.

"akkor el tudok menteni mindent, és tudok következő alkalommal 1 percet várni a bootolásra."

Jobb helyeken kitalaltak a hibernalast is.

(Bar engem a 32G ram+120G-s rendszerSSD szoktatott le rola...)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Hibernálás, suspend, tudom hogy nem ugyanaz, de a lényeg, hogy mindkettővel max 2 percet spórolnék hetente összesen. :) Ugyanazon okból nem használom őket

Akkor ket eset lehetseges:
a) nem futtatsz sok programot
b) nem hasznalsz notit :)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

:D

Eddig se kellett tomegoszlatast kerni, amikor a desktopon Linuxot hasznalok gyultek ossze. Na, most ennek a csoportnak a toredeke kiserletezik a suspenddel, es azoknak egy kis reszenek megy is.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

Nem, attól még nálad mehet a suspend, és lehet amiatt magas az uptime, csak a magas uptime-hoz nem feltétlen kell suspendelgetni, mindössze ennyit akartam mondani. (De ha már itt tartunk, a ksplice-nak tényleg van mit köszönnöd etéren, különben választanod kéne a nemsechole-os kernel és a pár hétnél hosszabb uptime közül).

"BTW: volt olyan állítás is, hogy az Ubuntu 12.10 fél óra múlva szétfagy (jelentsen ez bármit is)."

Pont ezért nem használok Ubuntut. És attól, hogy a te gépeden a 6 éven át vitt migrált konfigokkal működik az Ubuntu, attól miért lesz hazugság az, hogy másnak lefagyott a friss install?

"Nem, attól még nálad mehet a suspend, és lehet amiatt magas az uptime, csak a magas uptime-hoz nem feltétlen kell suspendelgetni, mindössze ennyit akartam mondani."

Jó. Én meg annyit mondok, hogy napi minimum négy alkalommal suspendelek. Egyet délután a munkából hazafelé jövet (altat), egyet hazaérkezéskor (ébreszt), egyet este lefekvés előtt (altat), egyet reggel a munkába érkezéskor (ébreszt).

"(De ha már itt tartunk, a ksplice-nak tényleg van mit köszönnöd etéren, különben választanod kéne a sechole-os kernel és a pár hétnél hosszabb uptime közül)."

Most ezt vegyem szemrehányásnak? Vagy mit szeretnél mondani? Nem értem.

"Pont ezért nem használok Ubuntut. És attól, hogy a te gépeden a 6 éven át vitt migrált konfigokkal működik az Ubuntu, attól miért lesz hazugság az, hogy másnak lefagyott?"

Nem, nem. Te itt próbálod megfordítani a dolgot, pedig itt nem erről van szó. Nem én támadtam. Én cikkeket írtam, aminek a hozzászólásainál finoman megkérdőjelezték azok tartalmát. Én itt védekezek. Nem, én sosem állítottam, hogy másnak nem fagyott le. Én azt állítom, hogy _______nekem_______ működik. Nem tudom, hogy érted-e a különbséget. Kár, hogy egyesek ebbe az egészbe úgy folynak bele, hogy a körülményeket nem ismerik. Ugyan többen többször is linkelték az előzményeket, de ezeket egyesek vagy nem tudják elolvasni, vagy nem tudják értelmezni, vagy fogalmam sincs.

--
trey @ gépház

Szerintem meg ezzel nem csökkented a "nyilvánvaló hazugságok" hatását a neten, csak egy kiadós trollcsapdát építesz, amire úgy rajzanak majd, mint szúnyogok a nyári nádasban. Meg különben is, kit érdekel? Akinek nem inge (a suspend) az max trollkodni fog, akinek igen, az meg nem ebből a bejegyzésből fog ubuntu fanná válni. Persze ez az én véleményem, lóf.. sem érdekli, különben is, csak egy helikopter vagyok.

"Szerintem meg ezzel nem csökkented a "nyilvánvaló hazugságok" hatását a neten"

Nem is célom. Mindössze a blogomban blogolok erről-arról.

"csak egy kiadós trollcsapdát építesz, amire úgy rajzanak majd, mint szúnyogok a nyári nádasban. "

O, rly? :) Honnan tudod, hogy nem az a cél?

" Meg különben is, kit érdekel?"

Háát, ahogy elnézem... :D

"Akinek nem inge (a suspend) az max trollkodni fog, akinek igen, az meg nem ebből a bejegyzésből fog ubuntu fanná válni."

Gondolod, hogy az a célom, hogy térítsek? Akkor a főoldalon sokkal nagyobb hatása lenne. Nem?

" Persze ez az én véleményem, lóf.. sem érdekli, különben is, csak egy helikopter vagyok."

Akkor pörögj ;)

--
trey @ gépház

Gyuszk írta:
Mit jelent manapság az uptime?

Mikor volt utoljára elindítva az oprendszer.

Gyuszk írta:
Jelent valamit?

Igen, két dátum különbségét.

Gyuszk írta:
Who the fcuk cares?

I don't know...
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

s/elinditva/bebootolva/. A ketto kozott nemi kulonbseg van, az ujrainditas ujrainditja az uptime-t.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

Köszönöm, ezeket nem tudtam.

--
http://neurogadget.com/

Látod, már megérte kérdezni.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

troll on
Komolyan, le kell mennem nasiért. Olyan flame viharok lesznek itt a közeljövőben... Álláshirdetésekbe fulladó fórum center blokk, uptime-viharok, kalozradio visszatért... Izgalmas időszaknak nézünk elébe ;-)

Én találtam a konyhakredencben mikrós popcorn-t, gyorsan elkészül, és egészen tűrhető :-)

a java mikulast kifelejtetted!:) Elvegre hosszu evekig gyilkolta a gepunk (pontosabban nem, mert trey-nek nem volt problemaja vele, de hat na, o tud hardware-t valasztani!).

az nekem se okozott gondot.
amúgy is, most már gif.

Lássuk be, ezt bebuktad.

--
trey @ gépház

Csak szórakozik, szerintem ő is tudja.
Nekem speciel hiányzik a kötelező éves flame :-)

miert is buktam be? mert 2 eve anim gif-re cserelted szerencsetlen java mikulast? Sehol nem allitottam idoszakra vonatkozo dolgokat, csupan a felsorolasba toltam bele egy olyan dolgot, ami evrol evre kiverte par embernel a biztositekot es oriasi flame vihart hagyott maga utan.

Ne húzd fel magad. Akkor is leírta egy csomó ember, hogy semmi problémát sem okoz neki a JavaMikulás. Szelektív a memóriád.

" ami evrol evre kiverte par embernel a biztositekot es oriasi flame vihart hagyott maga utan."

Ja. Ezek közül kevésnek volt technikai gondja vele. Egyik a karácsonyt utálta, a másik a mikulásünnepet, a harmadik nem volt képes Java-t telepíteni megfelelően a gépére és volt, aki csak poénból kezdte minden éven. Nagyon kalandba ne verd magad miatta.

--
trey @ gépház

Akkor itt az ieje a full HD FlasMikulásnak.:)
Aztán megtudjuk ,hogy melyik hardware a jó.:)

Off: en mar nagyon varom, hogy mikor kerul ki... El ne felejtsd! :-)
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

Úgy kellene, hogy opcionális legyen - Mindenki választhat a flash/java/gif/html5/svg/etc készletből. De kizárólag 12. 01.-én lehet kiválasztani, ki melyiket kéri.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

és, hogy legyen -e rajta sapka! :)

Ha van rajta sapka akkor meg én fogom megverni.

Sapka az per definitionem jár. Opcionálisan lehet kipa, fez, turbán, pénisztok, etc... világnézet szerint.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel