Irt DVD olvashatatlan

Van egy jópár éves Pioneer DVD iróm. Mostanában azt kezdte csinálni, hogy ha DVD-d irok vele, (akár DVD-R, akrá DVD-RW), az korrupt lesz, vagy legalábbis a file-ok jó része. (A tartalomjegyzék olvasható, felmountolódik, de pl. direktorik megjelennek symlink-ként, a file-ok tartalma zagyva, stb.)

Ugyanakkor CD-t jól ir, és DVD-t is jól olvas.

Hardver dolog lenne, vagy csak valami deb csomagot frissitenem kéne ?

Hozzászólások

Fél éves Toshiba íróm van. Kb. 25 - 30 dvd-t írtam evvel.

11.04-es ubuntu van fent. Igen, még mindig. :-] Nagyjából ez működik.

linux-image-2.6.38-[13 14 15]-generic kernelek vannak fent.

Ebből a 13-assal tudok írni, a többi eltaknyál. Hasonló hibák, mint fent a topik nyitónak.
Infó adás gyanánt piszkítottam bele ebbe a szálba, semmi több. :)

Már 3.6.3
Nekem annak idején egy plextor cd író csinált hasonlókat.
Azt hittem, az oprendszer a hibás, jpg fájlokat csak félig írta ki, miközben látszólagminden hibamentes volt.
Belenézve a fájlokba valóban hiányzott a kép fele.
Ha kéred, neked adom azt az írót, rituális kivégzésre tejesen jó
Így nem egy, hanem már 2 rossz íród lenne.
Fene a gyártókba...

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Debian testing-n használtam "wodim"-t. Néhány napja valami frissítés után nekem is elkezdett vacakolni. Kiirtottam a "gvfsd-burn"-t és áttértem "wodim"-ról "growisofs"-re. Most úgy tűnik valamelyik segített rajta.
Nem nagyon jártam utána, de mintha nem tudta volna megállapítani a lemez típusát.

2012-ben ki használ még DVD-t? :D

Miért kéne terrás diszk egy DVD-hez?
Egyébként ma már nem ritka a 16-32 GB-s pendrive. 32-es pendrávra felfér 3 darab DVD iso. Egyre több TV és DVD lejátszó USB képes. A házilag írt DVD ráadásul nem túl időtálló. A gyári lemezekkel nincs gond, de az ismeretségi körömben riasztó arányban hullanak el pár év után az otthon írt DVD lemezek. Aztán néha megy az imádkozás, hogy az isopuzzle legalább nagyrészt visszanyerje a backup családi képeket, videókat...

Na jó, de ha épp nincs nála pendrive, akkor kölcsönadsz egyet neki, vagy inkább kiírod egy 50 ft-os DVD-re? A DVD-k meg persze nem időtállóak, de nekem vannak 7-8 évvel ezelőtt kiírt cuccok, amik még mindig jók és jópár vinyót túléltek. Ez erősen függ a lemez minőségétől, voltak hibás szériák, pl. 2007 körül írt sötétkék TDK-k; az 50 kiírt lemezből 20 kuka.

Az indítóposzthoz meg: vegyél újat. :)

Ízlések és pofonok, de ha adatot akarok küldeni, akkor küldök egy torrent file-t mail-ben és áttöltöm.
Nekem is vannak 12 éve kiírt lemezeim amik még mennek. És van egy csomó ami nem. Márkafüggetlenül. Író a 120.000 ft-os plextor és az occó Toshiba közt. Mind közt előfordult elhullott lemez.
Az a tapasztalat, hogy oroszrulett DVD-re alapozni. Mindenesetre szerintem parttalan a vita. Kevés ismerősöm van aki nem hord a zsebében egy nagykapacitású okostelefont vagy pendrive-ot a kesztyűtartóban. Mióta a 32 GB-s SD kártyát pár hamburger árából szórják az ember után, nem kérdéses, hogy inkább azt éri meg venni.

(Sóhaj)
Filmet akarok DVD-re irni.

Nem, nem akarok ezért új USB-s DVD lejátszót venni (megj, a DVB-T dekóder, ami tud lejátszani USB diszkről, akadozik. Egyelőre még simább ügy DVD-ről nézni, azt is, amit DVB-ről vettem fel.)

És nem, semmire nem megy egy torrent linkkel, akinek küldeni akarom. (Egy ADSL linken meg is őszülne, mire a gépemről a filmet áttölti, az ELMÜnél gyakrabban van áramszünet.)

Nem olcsóbb HDD-re archiválni? Egy 2TB-s HDD 200+ DVD kapacitású. Ha valamit vinni kell, akkor meg egy 16-32 GB méretű pendrive NTFS-re formázva. Mindenhol olvasható és iso is elfér rajta egyben.

Szia,
Csak hogy ne csak alternatívák érkezzenek:
Próbáltad már az optikai lencséjét lepucolni? Lehet, a pihenő idejében felszedett némi szennyeződést, és ezt időnként nem árt letakarítani róla :)
Sajnos azonban ehhez boncolni kell, de nem olyan vészes folyamat. Kiveszed, leveszed a külső burkolatát, és általában ekkor már hozzá is lehet férni az optikához (Slimnél még ennyi se kell, tekintve ott a tálcán van az optika :) )
Ha eljutottál az optikához, akkor vattát, vagy fülpiszkálót márts orvosi alkoholba, és finoman takarítsd le vele a lencsét :)
(ez némi segítséget is adhat szétszedni: http://www.youtube.com/watch?v=3cNFGK2GF0E&feature=related )
Amennyiben nincs kedved boncolgatni, akkor megpróbálhatsz venni egy un. tisztító lemezt, bár, az ilyeneket személy szerint nem preferálom :)
A lényeg a lényegben: szerintem lencse tisztítás megoldja, ugyanis volt hasonló tünetű meghajtóm már :)
Üdv,
LuiseX