Nincs hely az androidon

 ( hnsz2002 | 2012. szeptember 2., vasárnap - 20:34 )

Az a problémám, hogy az amúgy sem sok, kb. 160MB belső tárhelyből a telefonon már csak ~17MB van. Emiatt aztán nem syncelnek az appok, így a naptár sem, a kontaktok sem, frissíteni marketből kb. semmit nem tud mert nincs hely, nem érkeznek meg az sms-ek, és állandóan sír hogy kevés a hely.
Minden ami lehet SD kártyán van. Ami nem kellett vagy sok helyet foglaló phone-only app (pl. facebook) azt töröltem. Cache-k törölve, híváselőzmények, sms-ek törölve. Egyszerűen a gyári appokon kívül alig van már valami a telefonon, és nincs helyem.

Mit nézzek még? Mit lehet törölni? Mi a fene eszi a helyet?

szerk.: S5660, nincs rootolva.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ahogy telik az ido, az alkalmazasok egyre tobb helyet foglalnak. Ma mar a gmail sem akkora, mint regen volt, ezert ilyen problemakkal talalja magat szemben az ember. Leginkabb azt lehet tenni, hogy meg probalsz torolni valamit, esetleg factory reset es nullarol, csak a legszuksegesebbeket feltenni.
--
HUP Firefox extension

Na de ennyivel nem nőttek....
A factory reset meg az utolsó lenne amit csinálnék.
--
Discover It - Have a lot of fun!

,,A factory reset meg az utolsó lenne amit csinálnék.''

Miért? Úgy félévente megcsinálom minden eszközön amit használok, mert kb 10 éve nem tudnak/akarnak olyan szoftvert fejleszteni, ami napi használat mellett nem csinál saját magából szemétdombot. Talán S40 kivétel :)

Félévente újratelepíted a szervereidet? :D

Amúgy viccen kívül, a factory reset valóban nem nagy puki. Úgy tűnik, hogy az sms-ekért nem kár, a kontaktok megmaradnak, és még a használt szoftvereket is visszarakja a reset után. Bár ez utóbbi nekem olyan 50%-osan működött, de appokat telepíteni a legkisebb probléma.

Viszont ha a gyári limlom frissítései miatt fogy a hely, akkor semmit se ér el vele, mert azokat amúgy is le lehet szedni. Más kérdés, hogy érdemes-e leszedni.

Nekem be van nyomva, hogy alkalmazások biztonsági mentése, de még akárhányszor reseteltem, soha nem tette vissza...
--
Discover It - Have a lot of fun!

+1 és kézzel se találtam meg, hogy hogy kell :) Nem tudom így mi értelme.

Az IMEI-nem egyeznie kell es csak a marketben elerhetoket rakja vissza ha van aktualis mentes. A gmail fiokodban meg tudod nezni ezelet. A 4.x androidban mar jobban meg van oldva ez az egesz de a legjobb ha erre van egy programod Kulon


Szerinted mit használok? Wi... neeem! Na, na, na? Hát blackPanther OS v12.0(beta)-t * blackpantheros.eu

nekem se rakja vissza magától még a wifi jelszavakat sem, viszont a playen a saját alkalmazások résznél van egy lista azokról az alkalmazásokról amiket feltettem/megvettem és onnan vissza tudom rakni, nem kell megint megvenni.

Az aztán faja egy mentés...

upsz, azt lehagytam ami nem mellékes, hogy nem gyári rommal próbálkozom, ha jól rémlik gyári rommal 1szer visszaálltak a wifi jelszavak és még a programok is, de ez is csak egyszer, szal ez sem volt tökéletes, de ezek már csak emlékek.

Hát még szép, hogy kétszer nem kell ugyanazért fizetni...
Ennek semmi köze a biztonsági mentéshez.
--
Discover It - Have a lot of fun!

Na ja, szerverem nincs :)

Ezek vannak a telefonon:
MailDroid - 2.82MB
Andal - 1,34MB
Google hitelesítő - 715KB
Battery indicator - 532KB
aNag - 411KB
3G watchdog - 1,62MB
Call Informer - 318KB
2X client - 1,43MB
Advanced Task killer - 97KB
Avira Android Security - 953KB
Metal Detector - 41KB
------------------
10.277MB

Plusz ugye a gyárilag rajta lévő appok + frissítéseik (gmail, térkép, youtube, stb...)

És ott tartunk, hogy 180,9MB teljes területből most épp 18.12MB szabad. Mi a picsa foglalja a helyet?

--
Discover It - Have a lot of fun!

Pl nézd meg a google maps adatait. A data résznél lehet jópár felgyült mega. De pl az adobe flas update is felrakott szépen lassan jópár megát.

Flashem nincs, a maps cache pedig ahogy minden egyéb is már rég ürítve.
--
Discover It - Have a lot of fun!

Már itt leírták egyszer de le írom én is.

Minden gyári app frissítése a te tárhelyedet zabálja fel. Market Maps Gmail stb...
Két megoldás van. 1. Veszel modernebb telefont ahol elfélrnek a gyári appok 2x. Vagy rootolod a telefont és pl root explorer fájlkezelővel kicserélgeted a gyári programokat a frissített apk fájlokra. 3. Fél megoldás rootolod a telefont és dalvic cachet kiűríted. Ekkor újra fogja építeni magának a cachet és egy darabig több helyed lesz.

ezt még szorozd meg 3-mal, mert tárolja csomagban (nem sokkal kisebb mint kicsomagolva), kicsomagolva, és cache-ben, ami azért gyorsítótár, hogy lasabban induljon el egy app.

legalábbis az én androméda 2.0-ámmal így volt.

~~~~~~~~
http://www.youtube.com/watch?v=VbUVqODL1nE

hasonló a problémám..

galaxy minim van, relatív sok hellyel (23mega), a 2 gigás kártya meg nincs kihasználva..
a maps appot helyhiány miatt nem tudom frissíteni..

bármi ötlet erre?
rootoláson gondolkozok, de még nem szántam el magam

*nyomokban mogyorót tartalmazhat*

Az Iván féle DiskUsage még alighanem felmegy, az talán ad valami támpontot, hogy.

Pont ma jártam nálam valaki egy Galaxy Ace telefonnal és ugyanerre panaszkodott.
Gyakorlatilag a frissítésektől megtelik a telefon memóriája.

+1

Ha kell a hely, le kell szedned a frissítéseket. Egy másik topicban kérdezte valaki, hogy ugyan minek kell root jog egy androidos készüléken? Na, ez az egyik ok.

Androidos telefonokban a gyártó által adott firmware a system partícióra kerül, a te általad letöltött progik (és a frissítések is) a data partícióra. A system az read-only. A factory reset azt jelenti, hogy a data partíciót letörlöd.

A végső megoldás az, hogy rootolod a telefont, és a frissített .apk-kat átpakolod a data partícióról a system-re, felülírva a gyárit. Vagy átpartícionálod a telefont. Vagy akármi, ha már root vagy :) Figyelem: a rootolás általában garivesztéssel jár. Kivéve ha szerviz előtt visszarakod a gyári módosítatlan firmware-t :)

Ezt en is mondtam neki, de ezt a telefont most vette 3 honapja es nem akarja elveszteni a garanciat..

Hogy lehet a gyárit visszatenni? Fent van a telefonon rejtett partíción, vagy előtte le kell menteni?
Már régen rootoltam a telefont, hasonló okokból, a link2sd megoldotta a gondot, de az általad írt gyári app-os dolgot most látom először.

--
openSUSE 11.4

Le kell menteni az eredetit, erre telefononként más-más megoldás lehet. Nekem pl. működik az, hogy a trémobil honlapjáról leszedett update firmware-t visszarakom, az nem kérdez semmit és legyalul mindent, felrakja a gyári romot (ZTE blade). Máshol talán más megoldás van erre.
A data partícióról system-re pakolni az alkalmazásokat kézzel körültekintést igényel, de pl. a Titanium Backup fizetős verziója ezt meg tudja csinálni, ha jól emlékszem (mondjuk annak is kell root).

xperia x8-ról van szó. Nincs (nem láttam) hozzá gyári frissítést, szal marad a kézzel lemásolgatás / visszapakolás. Kösz az infót :)

--
openSUSE 11.4

Igaz, hogy root kell hozzá, de mutatok egy linket:
http://igoogleplay.blogspot.in/2012/04/partition-memory-card.html

A "régi" telefonomon nekem is voltak ilyen gondjaim. (HTC Legend)
A megoldás az lett, hogy root-olás után beállítottam rajta egy app2sd nevű dolgot. (több root-olt rom alapból támogatta, de bármelyikre rá lehetett tenni)
Ez gyakorlatilag egy script volt, ami minden bootoláskor átlinkelte a /data partíciót az SD kártyán létrehozott ext2, vagy ext3 partícióra.

Nézz utána, hátha a te telefonodhoz is van ilyen.

szerkesztve

Link2SD?

----
"Legszebb múzsa a határidő"
----

+1, az egyetlen ertelmes megoldas.

Annak nezz meg utana, hogy a system particiodat at tudod-e meretezni, azzal is nyerhetsz par tiz megat.

Ez a system partíció átméretezés hogyan-mivel?
Friss, alig több mint két hetes SE Xperia Arc S tulaj vagyok. Ráadásul első androidos mobilom...
Ugyan nincs semmi gondom vele, de elkezdtem gondolkodni ezen szál alapján, hogy mi lesz ha kezdeti lelkesedésemben a fél marketet feltelepítem és ide jutok én is: nincs helyem. Az átméretezéshez már rootolnom kell?! Azt még(!) nem szeretném, alig tudok valamit első droid-tulajként. Idővel majd talán ez meg se kottyan, meg ROM-ot cserélek, meg miegymás.

Szerintem ez készülékfüggő, az Arc S-hez nem tudok hozzászólni sajnos. xda-developers.com-on érdemes keresgélni. Amúgy a particionálást nem ajánlom, ez tényleg csak ilyen vészmegoldás lowend telefonokra, teljesen jól el lehet lenni link2sd/a2sd-vel.

Rootolásnak csak gyári rendszer van értelme, a custom romok 99%-a rootolt alapból. Ismerkedj a rendszerrel, addig ne állj neki semminek amíg nem tudod miért kéne és mit csinálni.

Nem lesz rá szükséged. Nekem fél éve van Arc S, de sosem telt még be.
Igaz, hogy kb 1-2 havonta új romot rakok fel, akkor meg a Titanium csak a legfrissebb apk-t teszi vissza. Most CM10-en meg már egyáltalán nincs baj, 50 app, a nagyok SD-n és van szabadon vagy 300 mega.

Nekem ZTE Blade-em van Cyanogenmod 7-tel, eddig sikerült kordában tartanom a szabad helyet, de mint máshol írták, a frissítésekkel ez a hely csökken, valamint a korábban 8 megás programok szép lassan 11-12 megásak lesznek. Ez sem javít.

Viszont létezik hozzá átparticionálás, amivel 162 megáról 279 megára lehet az adatterületet növelni (pölö). Vagy a ROM ManagerTitanium Backup tud olyat, ha jól értettem, hogy az adatterületen lévő programokat be tudja integrálni a rendszerterületre, kvázi olyan lesz, mintha a rendszered része lenne, így nem foglal helyet az adatterületen. Lehet külső kártyára is mozgatni a programokat, de CM7-nél nem mindet lehet vagy nem mindet ajánlott, magasabb verziókról nincs információm, az lehet jobban kezeli.

Át akarok lépni Cyanogenmod 10.1-re akkor majd a particionálást meg szeretném lépni.

Feltételezem más telefonnál ugyanez is megtehető, rootolás szinte biztos, hogy kell.


"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."

Fixme, de ha jol vettem eszre, a rootkent feltelepitett alkalmazasok updatejei pluszban mennek fel, nem helyettesitik az eredeti alkalmazast. Ergo ha a szolgaltato/gyarto altal foltett alkalmazasok updatejeit lezuzod, lesz egy kis helyet.

Kohn bácsi erre mondaná, hogy ügyes, nagyon ügyes...

+1

Apple legalább kerek perec megmondja, hogy innentől nem vagy támogatva, vegyé' újat.

Akkor nézd meg, hogy az iOS támogatási ideje hogyan viszonyul az Androidhoz, és hogy hány verzió létezik párhuzamosan az egyikből meg a másikból...

Van egy Desire-m, az már betellik, pedig mindent, amit lehetett átmozgattam SD-re. Valószínüleg a probléma a topicban említettekből következik. Az iPhone 3GS-em közben vígan futkorászik még mindig.

No igen. Egyébként erre az összehasonlításra gondoltam...:
http://danielmiessler.com/blog/android-vs-iphone-support-lifecycles

Jahát igen, ezért sem vennék szívesen Androidot.

te értelmezted is az ábrát? Ez egy cég 4 termékét hasonlítja össze egy vödör más cég másféle termékével. alma-körte.
Ráadásul az iphone 4 zöld baszának mérete rövidebb mint a legrövidebb androidosé.
3GS-t meg sztem már nem is kapni.

Akkor értelmezzük az ábrát. 2011 október végi állapotot mutat, tehát 10 hónappal ezelőtti, de ez -mivel a support időintervallumok nem nagyon változtak, irreleváns. Az Iphone4 sávja pont emiatt rövidebb, hiszen 2011.10. hó végén még nem volt olyan régen forgalomban.
A sávok bal széle az adott eszköz/verzió forgalmazásának a kezdő időpontja (tehát nem ugyanott vannak az időskálán). Ahol zöld, ott az adott OS aktuális verzióját tartalmazza a készülék, ahol nem, ott 1,2, illetve három verzióval régebbit.
Lehet látni, hogy Androidos kütyük esetében kevés kivétellel vagy hónapokkal az új Android verziót követően, vagy sehogy nincs frissítés, akár még a vásárlást követő éven belül sem, azaz néhány hónap alatt elavul a készülék oprendszere.

Elavult alatt azt érted hogy nem tud olyan funkcióknak amelyeknek megléte nem volt feltétel megvásárláskor.Ergó nem jelentett többletköltséget.
Kb ezek gyártó specifikus adatok.Akkor lenne ez reális ha feltüntetnék eladott darabok számát/vele foglalkozó XDA fejlesztőket.Magyarul itt a nagyközönség amíg hw-e engedi (anyagi/időbeli)megkötésekkel mindig fog friss szoftvert kiadni,ami gari lejárta után kutyát nem érdekel és 10/9 szer tapasztalható funkció bővülés,stabilitás növekedést kapnak mindezt ingyen.(támogatni lehet őket).Ellenben a Ipad 1 re utalva megjelenő szoftverfrissítés feltétele után panaszkodó emberek sokasága hogy levélnehezéknek nem lehet használni drágán megvett táblájukat.
Jobb ha kapok supportot vagy nem egy Ipad 1 re?Vagy ugye kiöregedő Iphone 2G,3G--3GS?idroid pl 88% funckionális androidot indít iphone 2G-n.:)

"idroid pl 88% funckionális androidot indít iphone 2G-n.:)"

4.1-et?

Nincs előttem sajnos a legutóbb ez olyan 1éve lehetett nálam akkor még Froyo ment rajta.Legutólsó build most gingerbreadet.

Elavult - nem az aktuális, hanem egy-két-sok verzióval régebbi Android verzió - aminek az esetleges frissítéseivel tele lesz a memória, ahogy a topicból kiderül.

Nekem nincs teli készülék memória se hozzáadott sd kártya nem tudom mit csinálok másként.
Sőt van olyan opció appoknál hogy Adatok törlése.126MB foglalt/71MB szabad.
Ami belső memórián van az Bitdefender Antivirus,BatteryMonitor,BeautifulWidget,BTfile transfer,fing,gmail,google search,google voice,play,lbe,skype,shazam,system tuner,stb stb...Tapatalk de ezen felül egy csomó symlink.
Pedig 2.1-2.2-2.3 ra frissítettem.Nem értem.

Pontosan tudod, hogy nem lehet mindent átmozgatni és amit nem tudsz, az foglalja a belső memóriában a helyet. Mennyi a belső tárhelye a két gépnek? Mert amit találtam infót, az alapján a Desire 512MB, az iPhone 3GS alaphangon 8GB. De javíts ki, ha rosszak a talált adatok.

Asszonynak van egy 16 gigás belső memóriás telefonja és hiába teszünk rá hegyekben programokat, az istenért nem írja ki nincs elég memória. Akkor az most ugyanolyan jó, mint az iPhone 3GS?


"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."

Igaz ez egy elég régi cikk, de olyan sokat nem változott a helyzet: http://theunderstatement.com/post/11982112928/android-orphans-visualizing-a-sad-history-of-support

Akinek meg nincs 100+k pénze egy telefonra, az menjen ki a mezőre kapálni. Persze.

Szerintem normális terméktámogatás járna az Androidos telefonoknak is. Nem tudom, miért nem kapnak.

Lowend kategóriáról van szó, ott ez nem számít ennyire egyértelműnek. Apple megoldotta a dolgot, kihagyta ezt a kategóriát teljesen.

Arra céloztam amúgy, hogy (jóval) olcsóbb mobilnál szerintem simán megbocsájtható, hogy eléggé gyér a gyári szupport. Nekem egy ZTE Skate-em van, 2 hónap múlva lesz egy éves, és teljesen jól használható a közösség által alkotott moddolásokkal, jelenleg nem is érzek ingert, hogy váltsak.

Inkább használom ezt így, mint hogy a semmit.

Félre ne érts, nekem tényleg semmi bajom az Apple-el, teljesen jók a termékeik, csak tényleg nem egy kategória, árban, -és ebből következően a hozzá járó támogatás minőségben sem.

Árban az iPhone "alja" van ott, ahol az Androidos készülékek "teteje", ez igaz. De van egy tippem, hogy azoknál a készülékeknél is valahogy így van megoldva a frissítés...

Legolcsóbb iPhone 113990Ft jelenleg a gyártótól. Azt szeretnéd mondani, hogy ennél drágább Androidos nincs a piacon? Mert akkor rohanok a boltba.

Szolgáltatók árlistáját néztem.

Ja, autót is elhozhattál 0 Ft-ért a kereskedőtől, de attól még nem ez volt az ára. Nekem nem kell a hűségnek becézett 2 év börtön, csak a független cuccok érdekelnek.

Te is elveszel a részletekben :D

Hányszor váltottál szolgáltatót az elmúlt mondjuk három évben? Lehet készüléket venni egy év hűséggel is egyébként...

Annyiszor váltok, ahányszor csak akarok, abba az országba viszem a telefonom, ahová csak akarom, és ez a munkám során elö is szokott fordulni.

Nézzük a példámon keresztül:
Az elöfizetésem kb havi 4K, plusz vettem a telefont kb 160K-ért. Ez két év távlatában összesen 256K Ft költség. Nekem nem éri meg az, hogy megkapon a készüléket jóárasítva 45K-ért, de utána 24 hónapig 20K-s a telefonszámlám, ez így minimum a duplájára jönne ki. Plusz fizethetek a függetlenítésért is. Ha egy éves hüséggel veszem, akkor a készülékár már 125K, plusz 12 hónapig 17K a havidíj. Rohadtul nem éri meg nekem, meg még ha mellérakjuk, hogy szabadulni se tudnék, ha akarnék, akkor kiderül, hogy hülye lennék hüségre venni készüléket.
Ezek éles példák volak, egy konkrét szolgáltatónál, egy konkrét készülékre. Tehát még egyszer: engem csak a független árak érdekelnek.

Fogalmazzunk úgy, hogy te vagy a ritka kivétel.

Érdekes, egy kicsit lejjebb még a nem értelmesek kategóriájába raksz ("Értelmes ember itthon listaáron nem vesz mobilt.")
Most meg kivétel vagyok. Szerinted tényleg a havi 20k-s telefonszámla az átlag? 24 hónap hüséggel? Az rengeteg pénz telefonra, legalábbis nekem. Van rálátásom egy közel 100 fös flottára, ami ugyan igen-igen kicsi minta, de abban biztos vagyok, hogy nem vagyok ritka kivétel. Szerintem inkább az a helyzet, hogy sokan nem gondolkodnak vásárlásnál, csak az lebeg a szemük elött, hogy a 200k-s telefont megkaphatják 30k-ért vagy akár ingyen, de azzal nem törödnek, hogy összességében mennyibe is fog fájni.

Szerinted tényleg a havi 20k-s telefonszámla az átlag?
Miert vennel 20000-es elofizetest? Annal inkabb csak olcsobb van.
--
HUP Firefox extension

Mert a szolgáltatók úgy adnak olcsón drága telefont, hogy marha sokba kerül az előfizetés, amit viszont muszáj mellé megvenni _és_ két éven át fizetni. Persze akár még jó is lehet, hiszem ez a részletfizetés, ám ahogy emlékszem így kb. 2x annyiba kerül a telefon, mintha teljes áron vásárolná a polgár.

Bár lehet hogy azóta már nincsenek ilyen pofátlan ajánlatok, ehe.

Van az egyösszegű vásárlás, van a csak előfizetésre vállalt 1, ill. 2 éves hűséggel történő vásárlás, és van az előfizetésre és a tarifacsomagra vállalt szintén egy vagy két éves hűségidős konstrukciók, ez összesen ötféle verzió, mindezt lehet cifrázni a négy féle hűségidős verzió mellé kapható kamatmentes részletfizetéssel.
A hűségidővel vett szolgáltatás teljes árát ne add hozzá a telefonért fizetendő összeghez, ugyanis azért egy jól meghatározott szolgáltatást kapsz. A telefon árához ebből maximum azt számíthatod hozzá, amit tudod, hogy soha nem veszel igénybe a hűségidős díjcsomagból.

Pontosan. Azokból a szolgáltatásokból kb. semmit se, pláne nem olyan áron.

Akkor vedd meg csak az előfizetésre vállalt hűséggel, és kész. Igen, úgy drágább. És?

Egész pontosan nekem nincs előfizetésem, feltöltős vagyok. És az araboktól vettem az utolsó 3-4 telefonomat :)

Arra válaszoltam, hogy miért kellene a 20k-s előfizetés (akkor ha valaki 0 forintért akarja elhozni a 150,000 forintos telefont) bárkinek is. Szó nem volt arról, hogy ez így jó a felhasználónak. Épp arról van szó, hogy ezzel a szolgáltató jár jól, a polgár meg esetleg savanyú arccal nézegeti a havi telefonszámláját - hacsak nem hív másokat minden nap legalább fél órán át, plusz el is használ 6G mobilnetet (igaz azt megoszthatja két sim között). Ez szerintem elég szűk rétegnek jó üzlet, mindenki más rosszabbul jár.

Megismétlem: Ha nem akarsz adott szolgáltatást IS venni a készülék mellé, akkor van lehetőség csak az előfizetésre (bármilyen szolgáltatáscsomaggal, amit bármikor válthatod másikra) vállalt hűséggel listaárnál olcsóbban készülékhez jutni.

Igen, de 0 forintért szerintem csak a 20k-s előfizetés (http://hup.hu/node/117454?comments_per_page=9999#comment-1503650) kategóriájában vannak telefonok. Ezért vannak a 20k-s előfizetések. A kettőnek nincs köze egymáshoz, mármint hogy miért vannak 20k-s előfizetések, és hogy csak előfizetéssel mennyiért vannak telefonok, két külön dolog (árképzés).

Nem azt mondtam, hogy nulla Ft-ért elhozható egy 100k-s telefon, olyan sehol nincs hosszan tartó hűség nélkül, hanem azt, hogy lehet listaár alatt venni telefont akkor is, ha nem akarsz díjcsomagra hűséget vállalni.

Mondom ritka kivétel - onnan nézve, hogy milyen feltételek között szeretnéd használni a készüléket, meg onnan nézve is, hogy gondolkodva vásárolsz. Csak egy adalék: az előfizetésemhez az első telefon egy Nokia 1610-es volt, és most is annál a szolgáltatónál vagyok, ennek ellenére én sem vállalok két év hűséget, bár tudom, hogy gyakorlatilag nulla az esélye annak, hogy szolgáltatót váltsak.

Mondjuk sztem az androidos telefon 80e-nel kezdődik, de inkább 90-100k, ami használható is.

Akkor az enyém nem használható, köszi a felvilágosítást, -> abba az irányba távozhatsz.

Listaáron lehet, hogy ott kezdődik, hálózatfüggő készülékeknél 100 körül van a "teteje" a kínálatnak.

Világos, én természetesen listaárra gondoltam.

Értelmes ember itthon listaáron nem vesz mobilt. Szerintem. Legfeljebb dual sim-es készüléket.

Biztosan így van, az fel sem merülhet, hogy vki mondjuk hosszabb időre utazik munka miatt külföldre, gyakran. Olyankor kényelmesebb a saját telefon.

Céges telónál lehetnek más preferenciák is, ez igaz.

Értelmes ember itthon nem vesz kártyafüggő Android-os mobilt. Kivéve ha biztosan tudja, hogy a gyártó soha nem fog kiadni Android frissítést a telefonjára. Ugyanis ellenkező esetben ott lesz ugyan a frissítés, csak éppen a szolgáltató miatt nem lehet majd föltenni.

Azt azért jó lenne figyelembe venni, hogy nem mindenkinek van 40-80 vagy akár 100+ ezer HUF kártyafüggetlen mobiltelefon vásárlására. Ha te ezt megteheted, akkor örülj neki, de nem kéne azokat minősíteni, akiknek ez a lehetőség nem adatik meg. Én is ezek közé tartozom, és baromira nem érzem magam értelmetlen embernek azért, mert a szolgáltatómtól szerzem be a telókat x évente.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Szerintem ha mindent összeadunk, akkor nincs akkora különbség a kártyafüggő és a kártyafüggetlen telefonok ára között. Sőt!
Vegyük pl. a Samsung Galaxy S3-at a Telenornál 2 éves hűségnyilatkozattal, tarifahűség nélkül: 143e Ft. Kártyás csomagban: 162e Ft. Ugyanez boltban kártyafüggetlenül: 135e Ft-tól, de a nagy többség 143e körül árulja.
Samsung Galaxy Mini 2 előfizetéssel, 2 év hűségnyilatkozattal, tarifahűség nélkül: 29e Ft. Kártyás csomagban: 43e Ft. Boltban kártyafüggetlenül: 38-45e Ft.
Sony Xperia Ion Telenor előfizetéssel, 2 év hűséggel, tarifahűség nélkül: 110e Ft. Kártyás csomagban: 124e Ft. Boltban kártyfüggetlenül: 121-129e Ft.
Sony Xperia Sola (nagyon jó kis telefon, mindenkinek ajánlom) Telenor előfizetéssel, 2 év hűséggel, tarifahűség nélkül: 48e Ft. Kártyás csomagban: 62e Ft. Boltban kártyafüggetlenül: 65-75e Ft.
Az ilyen-olyan tarifahűséges, részletfizetéses árakat nem hasonlítanám össze, mert az pont olyan, mintha folyószámlahitel terhére egy összegben kifizetnéd a telefon árát, majd szépen havonta törlesztenéd a hitelt. Pl. a Samsung Galaxy Mini 2-t 0 Ft-ért is megkapod, de akkor 2 évig 8400 Ft-os havidíjad lesz (összesen 200e Ft). Ami vagy megéri neked, vagy nem, de én azt most nem tudom összehasonlítani.

Szóval ha almát az almával hasonlítunk össze, egyáltalán nem biztos, hogy a kártyafüggetlen telefon a drágább. Négy (általam népszerűnek tartott) telefon közül csak 1 van, amelyik kártyás csomagban icipicit olcsóbb, mint a kártyafüggetlen. Viszont pont ez az 1 még Android 2.3-mal jön, és sanszos, hogy a Sony hamarosan kiadja rá a 4.1-et. Na azt a frissítést bukja el az ember, ha kártyafüggő telefont vesz.

Na igen, de ha lenne 143 ezer HUF-om, hogy tarifahűség nélkül megvegyem a Telenornál, akkor már inkább hozzáspórolnék 30-40 ezer HUF-ot, és megvenném függetlenül. És akkor tényleg nem egy szolgáltatói telefonom lenne. De mivel nincs, ezért így vagy úgy, de le kell paktálnom majd az ördöggel, azaz a Telenorral. Amúgy ha nem változtatnak az ajánlataikon, akkor semmilyen formában sem lesz ilyen telefonom, meg másmilyen sem tőlük. Amit most ki tudnák (vagy nék?) fizetni, ahhoz lazán hozzám vágnak egy 17 ezer HUF.os tarifacsomagot, ami nekem k.rvára nem éri meg, ráadásul csak röszmös 2 GiB adatforgalmat adnak, amibe szerintem normális multimédia keret sincsen. Szóval kenjék a hajukra.

Összehasonlítás képen jelenleg az Alaptarifa 3-ba vagyok, plusz egy korlátlan netelőfizu van hozzácsapva, és így sem éri el a havi számlám a 11 ezer HUF-ot. Ez nekem tökéletes. Tehát vagy hajlandóak lesznek csak magát a telefont részletre, tarifacsomag váltás nélkül, de két évre odaadni, vagy részemről felejtős a dolog. Hallkan megjegyzem, hogy több, mint két éve sikeresen tudtam velük ez ügyben egyezkedni, amikor az SGS 1-et vásároltam tőlük, mivel már akkor sem engedhették meg maguknak, hogy egy újabb ügyfél hagyja őket faképnél. És ez a helyzet azóta csak még jobban szigorodott náluk, a legnagyobb lemorzsolódás a Telenornál van, miközben alig tudnak új előfizetőket megszólítani.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Kb. 10 éve nem vettem új telefont. Nem éri meg. Amit rászánok összeg, 30, maximum 35k. Használt telefonos boltba szoktam venni, pár hónapos, hibátlan, független telefonokat lehet venni az eredeti ár feléért, de nem ritkán harmadáért, ugyanúgy dobozban, minden tartozékával. Volt amelyiket úgy vettem, hogy még a kijelzőn rajta volt a fólia.
--
Discover It - Have a lot of fun!

Mármint függetlenített. Vagy jogosan, vagy sem... Ne hidd már el, hogy pár hónapos, gyárilag független készülék a listaártól jóval olcsóbban forgalomba kerülhet, pláne ilyen nagy számban.

+1

A gyárilag függetlennek mondott, de pofátlanul olcsó mobilok körül mindig bűzlik valami, pláne, ha használtként árusítják. Az adott user ugyanis jobban jár azzal, ha maga hirdeti meg a használtan a telefonját, pláne, ha garanciális időn belül van, mint ha elvinné ezekhez a használt mobilokkal kereskedő hiénákhoz.

Az ilyen kártyafüggetlen de olcsó telefonok nagy része szolgáltatófüggőként kerül eladásra a kereskedő felé, aki hugyért-szarért veszi meg, amiket aztán faszán kiütnek, és karifüggetlenként adnak tovább. Sokszor az újnak kikiáltott cuccok is ilyenek, a garancia papír hamis, vagy pedig kikötés tárgya, hogy a garanciát csak a kereskedőn keresztül lehet érvényesíteni.

A hamis, más telefonokból származó IMEI számú cuccokról már nem is beszélve, amiket a használatba vétel után pár óra alatt tiltanak a szolgáltatók.

Persze azt nem állítom, hogy minden használt mobil kereskedő ilyen, ki lehet fogni nagyjából becsületes boltot is, de sajnos a nagy részük ezt csinálja.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Azért ne felejtsük el azt sem, hogy van olyan is amikor azt mondják, hogy hagy itt alkatrésznek, kapsz x ezret, aztán megcsinálják két-három hasonlóan beszerzett telefonból, és mehet a piacra egy a fenti példa szerinti új előlappal. Nekik van idejük összevárni az alkatrészt, te meg nem fogsz egy 25E Ft-os telefonra 16E Ft-ot rákölteni. Ez ilyen...
Nem kell lopottnak lennie.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - -> Kérjük a humoros aláírást itt elhelyezni. <- - -

Igen, van olyan is, de sok a gyári független is.
--
Discover It - Have a lot of fun!

Gyárilag független, és a listaárnál olcsóbban, tisztán forgalomba kerül, méghozzá másodkézből... Hány éves vagy, királyfi?

Simán. Egyébként, pont firmware frissítésnél derül ki, hogy melyik a gyári független és melyik a függetlenített. Jártam már úgy másik androiddal én is, hogy feltettem másik firmwaret, és "visszajött" a kártyafüggőség.
--
Discover It - Have a lot of fun!

Elképzelni bármit el tudok én is, de azt, hogy egy nem hivatalos viszonteladó olcsóbban kapjon meg egy teljesen jogtiszta készüléket, mint az erre szerződött kereskedő, azt azért nem igazán tartom hihetőnek. Maximum akkor, ha más országban üzleti meggondolásból olcsóbban és korábban forgalomba hozott cuccról van szó - ekkor viszont jó kérdés, hogy mi van a garanciális problémákkal?

Nekem mindegy honnan jön. Egy korábbi nokiámon amit szintén innen vettem, cirill betűk voltak a gombokon (az angol mellett persze). Kevesebb ettől? Nem. :) Engem nem zavart.
Ha meg bajom van vele, akkor visszaviszem, és adnak egy másikat, ha van, vagy lehet másikat választani, de akár a pénzt is visszaadják. (Volt már ilyen) Hogy mennyi időt az a telefontól és állapotától függ. Van hogy 1 hét (kb. kipróbálási idő), vagy 2-3 hónap.
--
Discover It - Have a lot of fun!

Azért az lejön neked is, hogy az a max. 2-3 hónap az messze nem a gyártói garancia, és kizárólag a nepper^Wkereskedő jóindulatán múlik.

Ja, és ha véletlenül úgy alakul, hogy az adott IMEI valami okból hivatalosan is tiltó/körözési listára kerül, akkor te szívod meg vele, még akkor is, ha van teljes bizonyító erejű okiratba foglalt adás-vételi szerződésed, bár tippelem, hogy a neppertől^Wkereskedőtől ilyet nem fogsz kapni.

"Ja, és ha véletlenül úgy alakul, hogy az adott IMEI valami okból hivatalosan is tiltó/körözési listára kerül, akkor te szívod meg vele, még akkor is, ha van teljes bizonyító erejű okiratba foglalt adás-vételi szerződésed, bár tippelem, hogy a neppertől^Wkereskedőtől ilyet nem fogsz kapni."

+1. Jártam már így. Vettem egy "jóárasított" telefont a sarki kisboltba, két héttel később elpárolgott a zsebemből, amikor feljelentést tettem, akkor derült ki, hogy azt már egyszer ellopták... Persze volt megfelelő papírom róla, és a bolt is eltárolta, hogy kitől vette. Röpke félév alatt megoldották. Végül is se engem, se a boltot, se az eredeti tulajt nem kárpótolta senki, de a tolvajt talán lecsukták.

Azóta kerülöm az utcai telefonos "bótokat" és inkább fizetek többet valamiért, de az biztos...

--
openSUSE 11.4

De van róla számla meg adás-vételi. Nem kell mindenhol a legrosszabbat látni.
--
Discover It - Have a lot of fun!

Figyu. Én a kétezres évek közepén nyakig benne voltam az ilyen bizniszekbe. Nem vagyok rá büszke, de megtörtént, nem tagadom. Tízesével-húszasával függetlenítettem, majd szoftoltam újra a telefonokat, néha még IMEI csere is volt. Volt olyan hétvége, hogy 15 db N95 ment át a kezemen. Ezeknek a kütyüknek a nagy része vagy a határon túlról lopottként kerültek be az országba, vagy pedig csóró balekokkal vásároltatták meg a hazai mobilszolgáltatóknál. Ha használtként került piacra, még istenes volt a dolog, de sokszor zsír újként árulták ezeket a telefonokat, csak persze sokkal olcsóbban. Véleményem szerint nem sokat változott a helyzet a mai napig sem, max. kifinomultabbak lettek a módszerek, mint amilyenek akkoriban voltak. Ezért én azt mondom még mindig, hogy ha feltűnően olcsón adnak pár hónapos kütyüket, ott bűzlik valami. Ilyenkor az a legegyszerűbb, ha minden kutyafasza papírt megpróbál elkérni az illető a kereskedőtől (eredeti érvényesített garancia papír, az állítólagos előző vásárló mobilról szóló számlája, stb.). Ha ezeket nem tudja bemutatni a kereskedő, hagyni kell a fenébe az egészet.

-------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Én azon pislogok, amikor emberek "drága dezsvírektől" vesznek iPhone 8S-t 30 ezer forintért. Aki vette, az meg fel van háborodva, hogy átb...dobták a palánkon (meg is érdemli). Én már vásároltam "hiénától", céges telefonnak készüléket. Láttam rajta, hogy nem új, nincs benne magyar nyelv, nem működik a kamerája, de olcsó árában volt. Korrekt volt a srác, adott hozzá vaci új töltőt, headsetet és adatkábelt is. A magyar nyelv hiánya pedig nem feltétlenül negatívum :) (A kamerának szoftveres baja van btw)

-----------
"640GB sokmindenre elég"

Hat, valoszinuleg nem nagyon. Sajnalom.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

(dupla, annyira meg nem volt fontos)

----------------------
while (!sleep) sheep++;

A telefonon lévő szabad hely elfogyásának mi köze a támogatáshoz?


"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."

pl. lehet törölni a tombstone fileokat: /data/tombstones - ha vannak

Vodafone Smart 858-am van, hasonló méretű tárhellyel.
Számomra a megoldás: Telefon root-ol, CM7 felrak. /System/app kipucol, telefonra telepít ami kell, utána beállít, hogy minden alkalmazást az SD kártyára telepítsen.
Van hely, minden működik. Ha nem a gyári sms alkalmazást használod pl akkor az sms-eket tudja az SD kártyára menteni, nem telik vele a /data. Ja, és pucolás után ajánlom az SD Maid nevű appot, szépen pucolja a szemetet.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

+1 Átmozgatás az sd kártyára.:)

Ahogy már egy másik témában beszélgettünk, ezért is használok egyedi rom-ot.
Eredetivel mindig panaszkodott a hely miatt. Amit most használok alapból 64MB-ot foglal.
Minden használt programom felrakása után, + frissült rendszerszerrel: 91MB foglalt/101MB szabad.

Link2SD megoldotta az eredeti rommal egy ideig a problémát, de a gyári appok nem szerették.

link2sd okozhat problémákat, ám ha nem akarsz a2sd (vagy ehhez hasonló scriptet) alkalmazni, nem sok megoldás marad.
ajánlom az sd maid nevű appot, aranyos kis takarító app (van, hogy akár 50 megát is kitakarít nekem). érdemes az adatbázis optimalizálást is lefuttatni, nem csak a takarítást.

legjobb megoldás egyértelműen root és a2sd telepítése, vagy olyan rom használata, ami alapvetően tartalmaz ilyen scriptet.

Ha rootolt, akkor nézz szét a telón. A mount, df, du a te barátod. Szerintem egyszerűbb és hasznosabb, ha te rájössz a problémára, mint halomszámra telepíted az alkalmazásokat, amitől majd megjavul.

hát azért azt megnézném, mikor a data könyvtárban csak úgy elkezd törölgetni :)
sd maid-et bátan ajánlom. listázza, hogy hol (melyik könyvtár) mire nincs szükség, igény esetén törli.

subscribe

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Én 2 dolgot csináltam:
1. Leszedtem az összes gyári app által felrakott update-et és nem hagyom őket újra települni (viszonylag sokat nyertem vele)
2. Felraktam egy "auto memory" nevű appot, (jobbra néző kék hal az ikonja) és aggresszív módra kapcsoltam. Nem tudom, hogy mit csinál, de azóta nincs panasz.

no várj, az auto memory egy picit más jellegű. az a ram-al operál, nem a háttértárral. (konkrétan egy minfree beállításait módosító alkalmazás, köze nincs a háttértárhoz)

Jutottál valamire? Mert kíváncsi vagyok hogy mi okozza a helyfogyást, de ezeket a "nem tudom mit csinál, de tedd fel, jó lesz" szintű tanácsokat nincs sok kedvem olvasgatni.

azért azt is olvasd el, amit más tapasztalatból írt már :) egy desire-t és egy nexus one-t is nyúzok még, 150 mega belső memória az appoknak, de telefononként több, mint 1-1 giga van telepítve. az általam leírt megoldásokkal. low disk space felirat meg már rég volt vendég :) (max mikor romot fabrikáltam és csak az a2sd init scriptje maradt ki :))

Jó, de engem első sorban az érdekel, hogy mi eszi nála a helyet, tényleg a frissítések-e, avagy más valami. A régi telefonon amin nem volt túl sok hely, hamar fenntermett CM7, így nekem se volt ezzel gondom :D

Igen a frissítések...
--
Discover It - Have a lot of fun!

Hali!

Nekem a play-ről letöltött "App 2 SD Free" nevű progi simán teszi a dolgát galaxy mini és alcatel v860 esetében is. Még soha nem rinyált a telefon, pedig vagy 7 képernyőre való ikon van a programok között.

Üdv:
Feri

Nalam a media storage is a datat hasznalja (amin a talalt zenek metaadatai vannak). Ha jo nagy SD kartyat tettel bele sok zenevel, akkor ez is lehet bunos.
Egyebkent meg olvass vissza, sok jo otletet adtak.

--
ezt tényleg ennyire nem értitek? - turdus :)

milyen telefon? rootolva van?

A Skype is szeret szemetelni.


Bye Bye Nyuszifül

Azt is letakarítottam mostmár, lett utána helyem.
--
Discover It - Have a lot of fun!

Sokkal egyszerűbb megoldás, mint az APP2SD, és elvileg root se kell hozzá:
http://www.howtogeek.com/114667/how-to-install-android-apps-to-the-sd-card-by-default-move-almost-any-app-to-the-sd-card/
Így bármit át tudsz rakni az SD kártyára (és elvileg mindent odatelepít alapból, gyakorlatilag szerintem nem), olyanokat is mint a ~20MB-os maps.
Azért csak óvatosan widget-et csak a fő flashből tud használni.

Xperia X8-am van, rootolt, a szükségtelen kacatokat (facebook, axn player, stb) eltávolítottam. Lett is elég helyem (kellett az octave-nak), minden oké is, kivéve az, hogy a marketben a My apps listában ezek az alkalmazások benne maradtak. Igazából semmi negatív hatása nincs, csak zavar picit. Ha valaki már találkozott ilyesmivel és megoldást is tud, ne habozzon megosztani!

--
Debian - The "What?!" starts not!
http://nyizsa.blogspot.com

working as intended, bármely telepített alkalmazásod ott fellelhető. az eltávolított appokat így egyszerűbben fel tudod tenni újra, vagy másik eszközödre. rom frissítés után is hálás.

> ...bármely telepített alkalmazásod ott fellelhető.

Nem, amiket én telepítettem, majd leszedtem, azok nem. Csak a gyárilag rajta levő, majd rootolás után lepucolt alkalmazások.

--
Debian - The "What?!" starts not!
http://nyizsa.blogspot.com

Na akkor leírom én is, hogy nálam mi volt. A telefon belső memóriájában még azt írta hogy 400MB szabad hely van, de mégis minden telepítési vagy frissítési kísérletnél azt írta, hogy a memória megtelt. Aztán beugrott, hogy telepítettem pár programot a marketből meg még a franc tudja, hogy honnan, próbálkoztam ezzel-azzal. A legtöbbet le is szedtem egyből, de ami fenn volt még azokat elkezdtem leszedni. Nem javult. Majd eszembe jutott, hogy van egy "Fix permissions" menüpont valamelyik ROM manager-ben. Lefuttattam, reboot és helyre is állt a rend. Volt hely és felment minden. Sajnos nem szisztematikusan szedtem le a programokat, így nem tudom melyik okozta. De pár héttel ezután telepítettem a "Lucky patcher-t" és az egyik patch alkalmazása után megint ez volt a jelenség. (korábban nem volt ez fenn!), ekkor meg a data, cache, dalvik-cache formáztam meg és backup-ból visszaraktam a tartalmát, szintén helyre állt a rend...


Szerinted mit használok? Wi... neeem! Na, na, na? Hát blackPanther OS v12.0(beta)-t * blackpantheros.eu

Magyarul ha folyamatosan bactatandó kütyüt akar az ember, akkor tökéletes választás lehet az Android, ha "csak" használni szeretné, akkor nem biztos.

Linux, vagy mifene.

LOL XD

+1

Igazából pont ez a bajom vele, hogy veszek egy nem túl drága, állítólag jó ár-érték arányú telót (Vodafone Smart II), és semmit nem csinálok vele, csak használom telefonálásra, netezésre, letöltök 1-2 programot (szigorúan app2sd-vel másolva a kártyára - na ezzel már többet is tettem, mint elvárható lenne egy átlag felhasználótól) és csak a gyári automatikus appfrissítésektől 2 hónap alatt használhatatlanná válik a telefon, mert megtelik a belső memória.

És akkor... kezdhet az ember taknyolni... na ettől nagyon ideges vagyok, mert normális használattal működjön normálisan, különben semmit se ér az egész. És sajnos ezt minden "olcsóbb" androidos készülékkel kapcsolatban olvashatja az ember. Nem hiszem el, hogy akkora nagy költségcsökkentés a gyártónak, h ilyen kis belső memóriát tesz a telefonba. Komolyan, ez már szándékos kitolás, ők is tisztában vannak azzal, h használhatatlan vackokat gyártanak így.

Az a helyzet, hogy ez nem az Android hibája. Azt a gyártót kell szidni, aki 2012-ben kiad egy olyan lowend telefont androiddal, amiben 112 MB tárhely van az user alkalmazásoknak és adatoknak. Magyarul az utolsó fillérig kispóroltak belőle mindent. Szerintem magának a platformnak is sokat ártanak az ilyen készülékek, pont a felhasználói "élmények" miatt.

Anno én is szívtam a samsung galaxy spicával. Ha felraktam pár programot, akkor a gyárilag hozzá adott iGO-t már nem lehetett feltelepíteni helyhiány miatt :) De igazából mikor felment sem volt benne köszönet, mert a ram is nagyon kevés volt neki, így inkább navigálás helyett csak szopatásnak mondanám, amit produkált (fagyás, kilépés stb). Olcsó hús, már amennyire akkor a kb 50e Ft olcsónak számított. Így utólag inkább azt mondanám, hogy drága volt de legalább kb használhatatlan is.

Viszont azóta lett "rendesebb" telefonom, ez sem csúcsmodell, de a kontraszt kedvéért: az user alkalmazásoknak, frissítéseknek van 1,5GB hely (1GB szabad perpill, pedig fent van egy csomó minden). És jé, működik az Android. És mégcsak "bactatni" sem lenne kötelező, ahogy itt feljebb a troll urak sugallják. De azért bactatom, mert jólesik.

Valóban nem az Android hibája, azonban az, hogy by design a frissítések azt a memóriaterületet zabálják fel, amit a felhasználó adatainak szántak, az nagyon nagy hiba szerintem.

Szerintem az a sd kártya amire te gondolsz.Belső memória van a készüléknek szánva.

Tehát SD-kártya nélkül nem is működik egy androidos telefon? Nem tudok saját adatokat tartani rajta?

De tudsz.
--
HUP Firefox extension

Saját adat kontaktlistád,smsek?Butafonet veszel vagy okostelefont sd kártya 2-4-8GB tárhely alap egy okos készüléknél?

Saját adat kontaktlistád,smsek?

Valoszinleg alapbol nem, bizonyara lehet megoldast talalni ra, nem tudom, nekem sosem volt ilyen igenyem.

Butafonet veszel vagy okostelefont sd kártya 2-4-8GB tárhely alap egy okos készüléknél?

Ezt a mondatot sajnos nem ertem.
--
HUP Firefox extension

Egészen addig, amíg a frissítések tele nem rottyantják a készülékbe alapból belepakolt memóriát.

Nyilvan, ahogyan az SD kartyara is csak addig tudsz tenni barmit, amig van rajta hely.
--
HUP Firefox extension

Az SD-kártya nagyobbra cserélhető, ha kell. A készülék belső memóriája meg nem. Ellenberger a frissítések vagy elférnek rajta, vagy sem. Ha nem, akkor vagy lehet róla még saját adatot törölni, vagy sem. Ha nem, akkor hogyan frissíthető a készüléken lévő szoftver? Vagy ez tervezett avulás/beépített élettartam-korlát esete...?

A telefonnak van egy belső X méretű flash memóriája. Ez van particionálva többfelé /system /cache stb. A system a gyári programokkal együtt read only (ezért nem jönnek ide a frissítések, ez szerintem is hiba egyébként, de nem targikus).

És ugyanitt van egy /data partíció is, ide kerülnek a user adatai, a telepített programok, frissítések, illetve maguk a programok adatai is, legalábbis többnyire (a programozó dönthet máshogy, rakhatja az sd kártyára is). Ezt a /data partíciót szokták sajnos sok lowend készüléken nagyon alulméretezni, nem gondolnak rá, hogy 100 MB-ot már 5-10 nagyobb programmal be lehet tölteni. De ez nem hiszem, hogy az android hibája lenne, így működik, ennek megfelelően kéne a hardvert alárakni. Mibe kerül manapság a flash memória mázsája? kb semmibe. 512MB belső tárhely alatt nem adnék ki telefont.

Sok telefonban szintén ebből a belső memóriából van kialakítva egy /sdcard partíció is, amit "belső sd kártyának" hívnak. Ide mennek a fotók, videók, meg úgy általában ezt lehet bármire használni (usb mass storage-nek is).

Ez utóbbi mellett (vagy helyett) van még egy valódi SD kártya ("küső sd kártya"), ugyanezzel a
funkcióval.

Nekme pl van 8GB flash memória, így felosztva:
/system: kb 350MB (200 szabad)
/data: 1,5GB (1,1GB szabad)
/cache: 1,5GB (nem tudom minek ekkora, kb 1GB szabad)
/sdcard: 5GB

Plusz a külső SD Kártya (32GB), de a telefon enélkül is használható

Attól, hogy duplaannyi rw területet adsz a készülékkel, attól még az is tele fog szaladni - igaz, jóval később. Alapvetően elvi hibásnak tartom a frissítés ilyen működését - láttam már nem egy olyan eszközt, aminél a frissítés a rw területre került föl, aztán újrainduláskor megnézte, hogy van-e ott valami, és ha volt, és az a gyártótól származott, akkor frissítette az üzemszerű állapotban read-only területen lévő szoftvert, ha sikeres volt, akkor rw-területről törölte a frissítőcsomagot, és ment tovább az élet.

"Attól, hogy duplaannyi rw területet adsz a készülékkel, attól még az is tele fog szaladni - igaz, jóval később."

Mivel menne tele? A frissítések nem halmozódnak, normál használat mellett van az embernek néhány programja, amit használ, meg pár játék mik mondjuk jönnek-mennek, de ennyi. Ami nem kell azt meg uninstall. Én az 1,5 GB-ból 400MB-ot használok, ebben benne van minden (sok program, frissítések). El nem tudom képzelni, hogy mivel lehetne megtölteni még 1GB-ot.

De akkor inkább úgy mondom, hogy egy 512MB-os minimum már egy jól managelhető méret lenne, elfér minden és biztos nem a gyári frissítésekkel kell sakkozni, hogy felférjen a fingóprogram 2.0.

Amúgy azzal egyetértek, hogy legalább a "trusted" frissítések mehetnének a /system-be.

+1

Nekem is ilyen szarom van. :) ...hááát most már megtanultunk együtt élni. ;)
Én fogtam és letiltottam a frissítéseket. Azóta öröm és boldogság van.
Ezen kívül app2-vel amit lehetett áttoltam SD-re, de pont például az IGO-t nem teszi át, ami a legtöbb helyet foglalja. Mondjuk nem sok egyedi cucc van rajta, kb az igo, angol nyelvtan, szótár, wifi analizáló bizbasz, opera.

Ez sajnos ennyit tud. Meg kell tanulni elfogadni. ---vagy több pénzt kell kiadni telóra.

Rózsár Gábor (muszashi)

Nem igy gondolom. Aki nem bactatja csak hasznalja az szerintem nem csinal gondot maganak. Egy evig semmi bajom nem volt a telefonnal. Aztan meguntam es unlockoltam a bootloadert, majd elkezdtem melyen beleturni... kb it kezdodtek a problemak, de igy csak izgalmasabb.


Szerinted mit használok? Wi... neeem! Na, na, na? Hát blackPanther OS v12.0(beta)-t * blackpantheros.eu

Ez valami olyasmi, mintha feltennék egy Windows-t egy 8GB-os HDD-re, majd kiabálnám, hogy nincs hely a Windows-on?

Nem tudom, csak kérdem.

--
trey @ gépház

Majdnem.

Ez olyan, mintha feltennéd egy 8GB-s SSD-re a Win8-at, és mellé tennél egy 8-32GB class 2 SD kártyát storage célból. Majd telepítenél olyan "gyári" programot, aminek hiába adod meg, hogy az SD-re települjön, akkor is ír az SSD-re a Programs/Users mappába (Aki dolgozik Microsoft szerver termékekkel, annak ismerős lesz az érzés). Ráadásul, ha ki akarod cserélni a read-only calc.exe-t, akkor a frissítés felmásol neked az SSD-re egy másik calc.exe-t is más mappába, de ugyanazon meghajtóra.
Ja és még a program által létrehozott SQLite adatbázisok is az SSD-re települnének. [fixme]

Tehát egy csúnyán alul méretezett gépre tettük a Windows-t, majd szarul összerakott programokkal telepíteném tele és kiabálnék, hogy nincs hely a Windowson. Ami számomra amúgy is értelmezhetetlen, hiszen sem az Android, sem a Windows nem adattároló eszköz.

--
trey @ gépház

Elég, ha a windows update megy, az is randán telerotyizza a picire belőtt diszket - a 3rd party cuccok meg rakhatók ugyan másik partícióra, de attól még a rendszerdiszkre is bőven odapiszkítanak, ha szeretném, ha nem.

Igen, de szegény ember vízzel főz. Androidot nem lenne szabad 1.4GHz single-core vagy 1GHz dual core alatt eladni, mégis rengeteg ilyen készülék van. A kínai AllWinner A10-es tabletek is fénykorukat élik, pedig egy karórában komolyabb SoC van már. Akinek nincs pénze, legyen türelmes és ne akarjon sokmindent egyszerre.

Azt hiszem nem érted, hogy treynek a topik címével volt baja, nem a tartalmával. Ugyanis nem az androidon nincs hely (ennek így nincs is értelme), hanem az alulméretezett telefonján. Az igaz, hogy nem szabadna ilyen kompromisszumos készüléket kiadni a gyártóknak, de amint látjuk, vásárlói igény ezekre is van, mert neki húszezerért kell okostelefon. Hát tessék, itt van, sok öröme nem lesz benne, de van.

--
Ahol a telefontöltőd, ott az otthonod.

Majd ugyanezek az emberek csodálkoznak, hogy a microsoft milyen hardverkövetelményeket támaszt a wp-os telefonok felé.

Azon én is. 8 színes pixel megjelenítése 4" képernyőn már szerintem 1980-ban is ment, amikor akár 16kByte is elég lehetett mindenre :)

Ez így túlzás. Egy egymagos 1 GHz-s proci bőven eléggé a mai napig is, ha az ember nem geek, meg nem akar mindenből naprakész lenni, legyen az az éppen aktuális android verzió, vagy éppen játék. Viszont sok legyen alapértelmezetten a memória és háttértár.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Nem rossz a párhuzam, de az a baj, hogy ezt a hibát az olcsó androidos telefonoknál maguk a gyártók követik el. Mert a gyári rommal megy a telefon, hogy utána pár program frissítése/telepítése milyen problémákat okoz, az meg már nem az ő dolguk. És sajnos a kevés helyet nem csak szarul megírt programokkal lehet megtölteni. Ha maga a hardver megfelelő lenne (mondjuk min 512MB az adatoknak), akkor az átlag user sosem ütközne helyhiányba.

Nos, nem mindegy, hogy milyen Windows... 95 feltelepítve valami 90MB-ból megvolt :).
Nade viccet félretéve, ez a gyári rendszere a telfonnak, szóval se piszkálva, se frissítve nem lett, se memóriachipet nem forrasztottam le róla.
--
Discover It - Have a lot of fun!

ADB-vel lépj be, és du -sh *, mint utaltak is rá fentebb.
Úgy emlékszem, nálam a /cache alatt volt pár 10 mega apk file, amik nem hiányoztak utána.

Azon kívül app2sd és társai, meg előtte vegyél egy számmal nagyobb SD káryát.

Egy próbát ez is megér: https://play.google.com/store/apps/details?id=eu.thedarken.sdm

Épp tegnap takarítottam ki vele 808MB-ot.
A pro verzió okosabb, de ezzel is sok helyet fel lehet szabadítani.

Tudom, hogy off, de mégis leírom ide. Most tettem fel a CM10-et és annyi helyem lett, hogy nem bírom megtölteni (valami 280MB). Korábban csak olyan 70-100 volt, ha pakolgattam SD-re. Azért off, mert ez egy Arc S.
BTW, a CM10 annyira durván új dimenzió az Androidban, hogy csak úgy tátom a számat.

Sziasztok.
Lett egy Motorola Defy Mini-m.2.3.6-os Gingerbread van rajta.
Rootolni szeretném,hogy a fölösleges progikat leszedjem. (iwiw, hírolvasó, időjárás stb...)
Volt már valakinek dolga ezzel a készülékkel? Mert a SuperOneClick mintha nem mene.
Legalábbis a támogatott készülékek listájában nem szerepel ez a "Moto".
Egy kicsit új még nekem az Android világa.
Előre is köszi a segítséget

én itt néznék szét, elég jó kis fórum: http://forum.xda-developers.com

Végig olvastam a fórum idevonatkozó oldalait. Egyelőre ez a teló rootolhatatlan! :-(

hátha majd valamelyik fejlesztő ilyet vesz, ezért is ajánlom mindig, a támogatott "sláger" telókat ha van rá lehetőség.

Most találtam lehet hasznos lesz neked.
DirecToryBind
Root kell hozzá.

Hasonló problémám van a ZTE blade telefonomon.

Miután van benne egy nagy memórakártya, azt szeretném, hogy a memóriakártya ext2 partícióját "hozzáadja a első tárhelyhez+, tehát tűnjön úgy a telfonnak, hogy a belső memória 2 gigával több. Lehetséges ez?

A Link2SD-t néztem, az erre nem alkalmas ahogy láttam.
(Cyanogenmodot használok)

Tessék
Felrak ,megnyít bepipálod dolgokat.Szükséges egy ext partició a sd-kártyán.4ext recovery tudja.Reboot és voalá.

Köszönöm szépen! A következő újratelepítésnél (kicsit visszább veszem a Cyanogen verziószámot) használatba veszem.

Én jobban szeretem ezt a módszert az app2sd-nél. Igaz, azóta megtudtam, hogy nem minden firmware-rel megy, de cyanogenmodos blade-del biztosan.

1.Ez nem app2sd.
2.Nem minden program szereti ha oda teszed.
3.Nem is engedi magát odatenni elég sok program.
Ennyi :)Szeretni lehet,elmenni elmegy de utána ugynúgy elfogy hely.

1: Ez így van
2: Ez is így van. Pl widgetek nem működnek sd kártyáról
3: Ez nem igaz, ezzel a módszerrel mindent át lehet rakni. Ettől még elfogyhat persze a hely, mert egy csomó app adatokat is ment a /data-ra.

Hát egyre súlyosabb a helyzet... Ahogy telik az idő egyre több appot kell letöröljek. Tegnap az opera frissült, megnéztem... Amellett hogy lassabb mint az elődje, nem tudom használni, mert kapásból megeszik vagy 8MB helyet (persze a telefonról), így marad vagy 12M... Úgyhogy repült az is. Böngészni sem fogok már telefonról. Ha nagyon nagyon muszáj, akkor majd a gyárival.

Volt régen kiscsillió app meg játék, vígan elvoltak, most meg már gyakorlatilag semmi, csak a legszükségesebbek: andal, maildroid, teamviewer, 2x client, androidvnc, connectbox, keepassdroid, wuala, anag (+ pár apróság). Amiket nem használok gyári alkalmazás, annak a frissítése letiltva (gmail, csevegő (ami most szintén átalakult valamivé)).
Lassan emiatt fog érni egy új telefon, mert már nem tudok vele mit csinálni.
--
The Community ENTerprise Operating System

Rootolni kell, és áttenni mindent sd kártyára.

Ha rútolva van, akkor vajon megeszi a telefon a könyvtárakra, és a fájlokra mutató linkeléseket?

Ha azzal nem boldogul, akkor ketté kell particionálni az sd-t, és az fstabban azt a két partíciót megadni külső és belső tárhelynek.

Galaxy S Advance-re pl van olyan script amivel meg lehet cserélni a külső-belső tárhelyet.
- - - - - - -
"Nagy kár, hogy az informatika abba a korba ért, hogy lehet nyugodtan pazarolni az erőforrásokat." Saxus

Köszönöm, akkor gyökeret eresztek a telefonomba. :3

Meg. A Link2SD pont ezt csinalja.

--
The programmers of tomorrow are the wizards of the future. You know, you're going to look like you have magic powers compared to everybody else. -Gabe Newell

Köszönöm, akkor gyökeret eresztek a telefonomba. :3

Előtte nem árt megnézni az SD kártya sebességét. Amikor én próbálkoztam ezzel, rájöttem, mi a baj a Class4-es SD-vel :S

+1
- - - - - - -
"Nagy kár, hogy az informatika abba a korba ért, hogy lehet nyugodtan pazarolni az erőforrásokat." Saxus

Használni szeretné, nem hákolni... Ja, hogy a zandroid az hákolás nélkül egy idő után használhatatlan...

Kevered az OS hibáját a hw hiányosságaival. Jelen esetben utóbbi a probléma.

Az OS feladata a hw-erőforrásaival való gazdálkodás a használatnak megfelelően.

A LIEnux mindig is jobban kihasználta az erőforrásokat.

Aha. De nem tettek bele elég memóriát. Ez kb olyan, mintha egy 10 gigás partícióra teszel egy win7-et, majd elkezded ekézni, h milyen szar, mert nem fér rá semmi. Közben pedig a gyártó spórólt 2$-t, és kevés memóriát tett bele.

Ez olyanabb: A frissítés nem írja felül az eredeti fájlokat, csak odarakja a RO os-terület melletti rw részre.

de itt a hely fogy el, melyik OS csinál magának tárhelyet ha elfogyott a szabad kapacitás? meg hogy?

Az OSX, jelenleg az a legfejlettebb OS. A hogyanra az Apple innovációs ereje a válasz.


"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."

És miért fogy el a hely? Egyrészt az alkalmazásoktól fogy, másrészt meg by design az OS frissítések is kizárólag a belső memóriát szeretik, hiszen az OS maga read-only... Normális eszköz esetén megoldott az, hogy a normál üzemmódban RO területet a frissítés pl. egy újraindítással (kikapcs/bekapcs) felül tudja csapni, és máris meg van oldva a probléma.

Ezt teszi lejetővé pl. az OTA frissítés amit a gyártó (is?) tud(na) rálökni a telefonra. Csak persze neki nem érdeke hogy a telefont sokáig használd, inkább az, hogy vegyél újat.

Elmúltak a régi szép idők, amikor ugyanazt a HW-t egy valamelyest más nyákon, új dobozban, rotált feature settel (kiveszünk három funkciót és visszateszünk két régit) megint el lehetett adni. Esetleg olyan döbbenetes újítással, hogy a nyolc helyett már tizenhat mega memória, vagy száz helyett kétszáz kontakt lehetősége.

A haramdikrészt kihagytad, hogy gyárilag kevés a tárhely és ez a legnagyobb probléma nem az OS. Az OS frissítéseknek nem tudom mit kéne szeressenek hanem a belső memóriát? melyik mobilOS az ahol nem így van? egyébként félreértés ne essék szerintem is sok butasága van az androidnak, de jó iramban fejlődik, én ezt hibát sehogy se tudom az OS számlájára írni.

Ez a google hibája, amiért nem határozott meg minimum rendszerkövetelményeket, amik be nem tartását szankcionálta volna (pl. nem használhatja a gyártó a készüléken az Android nevet).

By design sz@r megoldásról van szó akkor, amikor van egy ro / és az összes változást a felhasználó számára rendelkezésre álló rw területre kell felrakni. Ha dupla rw terület lenne, akkor hosszabb idő alatt menne tele frissítésekkel meg azoknak az előzményeivel, miközben a frissített régi állományok vígan ott figyelnek az ro területen. Oké, így a legegyszerűbb "gyári" állapotba visszaállítani a készüléket: rw terület lepucolása és kész.

"Ha dupla rw terület lenne, akkor hosszabb idő alatt menne tele frissítésekkel meg azoknak az előzményeivel.."

Hogy mi? Milyen előzmények? Egy app legrosszabb esetben 2 példányban létezik, egyszer -ahogy írtad- a readonly systemben, egyszer meg -ha volt frissítése- az rw területen (/data). De frissítésből mindig csak a legújabb tárolódik az rw-n. Az tényleg csúnya lenne, ha minden korábbi verzió ott maradna.

meg a dalvik cache-ben, meg becsomagolva meg kicsomagolva

~~~~~~~~
Linux 3.2.0-0.bpo.4-486
Debian 6.0.7

Sőt, ha fut, akkor még a RAM-ot is eszi. Csak itt nem erről volt szó.

A juzer által használható RW háttértáron egy program csak egyszer foglal helyet. Az, hogy a juzer által láthatatlan cache partíción mi történik az ebből a szempontból lényegtelen, attól nem fogy a használható helyed.

A cache partíció mérete is véges szerintem...

Az OS-frissítés NE a felhasználói, hanem az OS memóriaterületére másszon fel. Ez így beépített élettartamként funkcionál.

Hát majdhogynem lehetetlen erről screenshotot csinálni... De megcsináltam: http://wstaw.org/m/2013/05/25/SC20130525-164532.png
--
The Community ENTerprise Operating System

UC Browser for Android :)
Root+s2e app reboot.
Gyári szoftveren kiadod a fentebb említett adb-s cuccot.Ha van sd kártyád.
Factory reset+reinstall.

az a baj, hogy régen sem volt valami jó a telefonod ilyenekre, ez egy alsó kategóriás teló, ami felett nagyon eljárt az idő, az alkalmazások régi verzióját kéne használnod, mert ennyit tud a hardvered.
Meg lehet hackkelni én pl ezt használom és vígan elvagyok egy hasonló hardveres telóval pl.
de ha ennyi idő alatt nem szántad rá magad a hackre, akkor neked bizony új teló kell, nincs itt min siránkozni.

sub

nem olvastam vegig a szalat, de, en megoldasnak a link2sd -t javaslom, ehhez root kell, SD kartyan letrehozol egy EXT particiot es atpakolsz szepen mindent, amit csak tudsz, kb.

a masik pedig, hogy nekem az a velemenyem, hogy bar also / kozep kategoriaban jellemzo, de akkor is nevetsegesnek tartom, hogy szana szet kell hekkelni egy telefont ahhoz, hogy hasznalhato legyen...es ugy irom ezt, hogy en is android -ot hasznalok es en is szana szet hekkeltem...a kovetkezo telefonom BB lesz, lehet ezert elitelni vagy nem, de ugy gondolom, hogy legalabb a telefont ne keljen mar hekkelgetni, hogy mukodjon...van nekunk IT-soknak eleg fejfajasra okot ado marha hibank.

--
FBK

Ugyanez ment symbian alatt,ugyanaz ment win ce alatt.Mindig is voltak hackerek és felhasználók.

Androidnál főleg, mert nyílt a forrás :) androidból felső/közép kategóriát kell venni ha sok programot akarunk és hosszútávra tervezünk. Ha meg van időnk, idegzetünk és energiánk akkor hekkelni kell.

Üdv

S5660-as tulaj vagyok én is, kb. egy évig bírtam rootolás nélkül. :) Ezt leszámítva nem hekkelgetem, gyári rom van rajta. A root egy ilyen kis belső memóriájú telefon "létfontosságú" eszközéhez, a Link2sd-hez kellett. A fő appok kb. a szokásosak: AndFTP, Dropbox, connectbot(+hackers keyboard),facebook (csak a messenger), hangout, budapest menetrend, power toggles, quickpic, 3G Watchdog, Eye In Sky Weather, Tower Defense.., kb ezek. Meg persze gmail, gmap, illetve a rendszeralkalmazások. A launchert lecseréltem adw-re, (még root előtt), nekem jobban bejött mint a gyári. Ezekkel együtt most ez a helyzet memóriaügyileg:
https://www.dropbox.com/s/gz01qgktd6ne0dx/SC20130528-221542.png
Nem akad, nem fagy le. Persze, nyilván egy 4 magos, sokgigás gyorsabb, de hát ha egyszer én nem érzem lassúnak? :) Viszont a link2sd-re nagy szükség volt, előtte minden frissítésnél megkaptam a nincs elég hely üzenetet. Azóta gyakorlatilag semmi gondom. Amit nem bír és folyton lefagy (ilyen a firefox is, azt sajnálom egyedül), azt letörlöm, ennyi. Mikor vettem nem volt 30e sem, többet nem is szántam egy telefonra, van számítógépem :)