Retina Display az új MacBook Pro-ban

 ( Dwokfur | 2012. június 14., csütörtök - 13:44 )

Mint ahogy azt több hazai online hírforrás (geeks.hu, appleblog, macworld.hu) is megírta, megérkezett az új MacBook Pro sorozat. A csúcsmodellből az Apple kidobta a DVD olvasót és a kijelzője IPS panellel rendelkezik. Felbontása 2880x1800, melyhez 15 colos átmérő esetén 220 PPI-s pixelek társulnak. A betekintési szögek a paneltípustól elvárható mértékben kényelmesen nagyok. Baromi vékony a gép, modern a szellőzése.

http://www.geeks.hu/hirek/120612_macbook_pro_retina_display_kijelzovel
http://www.anandtech.com/show/5998/macbook-pro-retina-display-analysis
http://www.youtube.com/watch?v=AL1u6leWnA0

Hogy szakadjon meg, akinek ilyen lesz... :-)

Ideért Magyarországra is az új modell. Kicsit drága a szállítás úgy látszik. Csak nem FedEx egynapossal küldik? Ebből már kijön egy amerikai repülőjegy oda-vissza...
http://www.pcland.hu/shop+APPLE-MacBook-Pro-15-inch-Retina-quad-core-i7-2-6GHz-8GB-512GB-flash-HD-mc976mg-a_129045_150351

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Szerelhetőség 1/10. Kijelző, akku cserélhetetlen házilag szinte, ramok fixen beforrasztva, ssd spéci :)
http://www.ifixit.com/Teardown/MacBook-Pro-with-Retina-Display-Teardown/9462/1#.T9ndMrV0zLg

Nem tudom, en nem igazan szoktam szetszedni a notebookom. Hasznalni jobban szeretem.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Ha elromlik azért jó ha meg tudják javítani. Esetleg nem csak márkaszervizben, aranyáron. Nem mondom hogy gond de gond lehet, az más kérdés hogy nem az volt a céljuk hogy kitoljanak a userrel, hanem így tudták ebben a méretben, ezekkel a paraméterekkel megoldani.

Gyanítom, hogy aki 2.200 USD-t ad egy laptopért, annak nem lesz probléma a márkaszerviz. :)

Akkor lesz probléma, ha a garanciaidő után egy memória modul hibára nem azt mondják, hogy $100, hanem azt, hogy 2.200USD.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Gondolom eleve garanciabővítéssel érdemes venni.

Ahja... garanciabővítést, ja.

Amíg a Dell ad 3 év helyszíni egy munkanapos garanciát, addig egy méregdrága javíthatatlan cucchoz minimum elvárnék ennyit. Másrészt szerintem a garanciabővítésnél ugyanúgy elkérik a javíthatatlanság árát, illetve a normál 1-2 éves garancia esetén is benne van az alapárban, hogy hiba esetén javítás helyett bezúzzák és kapsz egy másikat...
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Fogalmam sincs mennyi és milyen garancia jár alapból, az apple.com-on 1-3 évet látok.

figyelj, szerintem te se vegyél.
nem neked való, nem neked készült.

Nem is azt vettem... :)

De áruld már el, hogy kinek készül az MBP, ha annyira-de-annyira profi cucc, hogy a gyártó alapból nem mer rá adni helyszíni garanciát? Mert az nem érv, hogy a Tied még nem döglött meg: láttam már jó pár szomorú MBP tulajt, akiknek a gépét ott fogták a szervizben...

Mitől "pro" egy gép? Mert szerény véleményem szerint az nem "pro" szolgáltatás, hogy nincs legalább 3 év gyártói garancia, ha mégis, akkor nincs 3 év nemzetközi garancia, vagy nincs helyszíni garancia, nvagy incs globális kiterjesztett garancia és persze nincs cseregép se a javítás ideje alatt... játéknak és/vagy ékszernek biztos jó, de a "pro" nálam a munkára használt gépet jelenti, abba pedig nem fér bele ez a "profi" szolgáltatás...
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Nem ide készül. Amerikában van rengeteg Apple Store ahol azonnal tudnak segíteni. Lényegesen jobb mint az ott megszokott postázós megoldás. Amúgy az Apple-nél hordozható gépekre nemzetközi a garancia.

Garanciális szolgáltatásokban szinte az összes laptopgyártó cég sokkal jobb szolgáltatást nyújt, kezdve ott, hogy a "pro" az alapból három év helyszíni garancia, ami 5 évre kiterjeszthető...

Az nagyon jó, hogy van minden sarkon Apple Store, de egy ilyen szerelhetetlen cuccra ott se adnak cserét azonnal, pláne az alap egy év garancia után. Lehet csűrni-csavarni és mellébeszélni, de egy közel egy millió forintos gép mellé egy ilyen szolgáltatás több mint botrányos.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Na akkor még egyszer: Magyarország másodlagos piac. Itt valóban gyengébb a szerviz háttér. Az amerikai piacon viszont nem megszokott a helyszíni garancia.

Na akkor még egyszer: a többi laptopgyártó mégis ad helyszíni garanciát... :)
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

sokadszor: NE VEGYÉL, és hagyd már abba a nyafogást.

Amerikaban a Lenovo is csak komoly osszegekert ad 3 evet es meg dragabban helyszinit. Ok sem adnak cseregepet es varhatsz hetekig a gepre. Masodlagos piackent itt nem igyekeznek alkamazkodni a helyi igenyekhez. Majd par ev mulva, amikor mar igy nem tudjak eladni. En csak probalom neked elmondani a logikat mogotte. Ha te ezt nem erted, akkor sajnalom.

Értem. ThinkPad esetén általában a 3 év az alap. Nyilván maga a ThinkPad komoly összeg. A helyszíni garancia kapcsán idéznék a következő oldalról: http://www.lenovo.com/services_warranty/US/en/lenovo-warranty.html

Onsite/In-Home Service:
* • Parts and labor repair coverage where labor is provided onsite at your place of business or home.¹
1. If Lenovo determines your product problem is covered by the product warranty and cannot be resolved over the telephone, a technician will be dispatched to arrive onsite, typically the next business day. *** Onsite service is available in metropolitan areas only

Nyilván ez azt jelenti, hogy hetekig várhatok a cseregépre és nem csak a Lenovo ad ilyen jellegű garanciális szolgáltatást. Nyilván azért, mert az ügyfelek elvárják. Egyébként van értelme annak, hogy tényszerű dolgokat hagysz figyelmen kívül?
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Azért gyártónként van eltérés. Saját tapasztalat. HP világgarancia, Magyarországon: kijönnek és javítanak. Dell garancia Magyarországra átkérve: beviszed és az alkatrész költséget nem kell fizetni. A javításért már igen, ha csak nem kötsz helyi kiegészítő garanciát is.
Szóval gyártónként változó, hogy egy garancia alatt mit ért egy gyártó az adott országban. Mi az alap, és ha máshonnan hozod át a garanciát, akkor mi lesz belőle.
ThinkPad-nál csak garancia időn túli hibám volt. Akkor viszont alaplapot kellett cserélni, fél évvel a lejárat után... Azóta csak kiterjesztett garanciával vásárolok laptopot. Az nagyon fájdalmas volt.

Üdv:
Dw.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Akkor még egyszer: 1 év az alap. Ebben mit nem értesz? Az elmúlt 2 évben 3 ThinkPad-et és egy ThinkStation-t rendeltem tőlük. A 2 illetve 3 év garanciáért minden esetben extrát kellett fizetni. Helyszínit csak a ThinkStation-re vettünk.

Ha tudnál angolul akkor értenéd, hogy a garancia alapból ezt jelenti:
Depot or Courier Service:
• Parts and labor repair coverage where shipping (including packaging) or delivery to the repair center is paid for by Lenovo.

Ok, tehát ha látok Lenovot 3 év garanciával, akkor az átverés, mert lehet egy év garanciával is rendelni a gyártól? Megnéztem néhány disztribútort, kevés helyen láttam 3 évnél kevesebb garanciával drágább Lenovo-t. A mostani Dell laptopom is 3 év garanciás, nem is nagyon tudnék kevesebb garanciális idővel Dell laptopot venni... a kérdés egyszerű: tudok venni MBP-t 3-5 éves helyszíni (On site NBD) garanciával a többi laptopgyártóhoz hasonló egyszerűséggel vagy sem? Lehet terelni és mellébeszélni, de ez egy sima eldöntendő kérdés.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

"Ok, tehát ha látok Lenovot 3 év garanciával, akkor az átverés, mert lehet egy év garanciával is rendelni a gyártól?"

Normális vagy te? Hol mondtam én ilyet? Te mondtad, hogy a 3 év garancia alap. Erre írtam azt, hogy nem az és komoly összegekbe kerül a több év garancia a helyszíni meg még annál is sokkal drágább. Bizony, otthoni felhasználóknak NEM éri meg.

"Megnéztem néhány disztribútort, kevés helyen láttam 3 évnél kevesebb garanciával drágább Lenovo-t."
Nézd meg a lenovo.com-ot és lepődj meg! A listaárak 1 év garanciát tartalmaznak. A Magyarországon vásárolt ThinkPad-emhez is külön kaptam a garanciabővítést amit nekem kellett aktiválni.

"a kérdés egyszerű: tudok venni MBP-t 3-5 éves helyszíni (On site NBD) garanciával a többi laptopgyártóhoz hasonló egyszerűséggel vagy sem?"
3 év garanciával igen, helyszínivel nem. Kis felhasználóknak az elsődleges piacokon (ahol az Apple Store-ok sűrűsége nagy) ez jó kompromisszum. Nagy felhasználóknak meg meglepő módon ad az Apple nem publikus ajánlatokat.

"Lehet terelni és mellébeszélni"
Szerintem ezt csak te csinálod.

Tehát a rövid válasz a kérdésemre: nem. Hosszabban: más gyártóktól tudok venni egy munkanapon belüli helyszíni garanciát, az Apple nem ad ilyet.

"Nagy felhasználóknak meg meglepő módon ad az Apple nem publikus ajánlatokat."

Tehát nem tudod, fogalmad nincs róla, nem publikus, de szerinted biztos van ilyen. Befejeztem, ezen a szinten már felesleges folytatni egy vitát... ez már a legalja, amikor ellenőrizhetetlen tényekkel próbálsz érvelni.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

"Tehát a rövid válasz a kérdésemre: nem. Hosszabban: más gyártóktól tudok venni egy munkanapon belüli helyszíni garanciát, az Apple nem ad ilyet."
Ezt a kérdést már az elején megválaszolta volna neked bárki. Azonban te eddig nem erről beszéltél hanem, hogy ennek alapnak kéne lennie, miközben más gyártónál sem az.

"Tehát nem tudod, fogalmad nincs róla, nem publikus, de szerinted biztos van ilyen."
Olvasni tudsz? Tudom, hogy van ilyen. Ha sok gépet veszel akkor le lehet velük ülni megbeszélni az árakat, garanciát, sőt azt is, hogy előre kifizeted a szoftver frissítéseket a gép tervezett élettartamára. Ez azonban mindig egyedi megállapodás szerint megy.

"Befejeztem, ezen a szinten már felesleges folytatni egy vitát..."
Vitát? Szerintem itt csak te vitatkozol...

AppleCare Next Business Day Onsite

Ilyet találtam, tehát Apple esetében is létezik ez, ahol van rá igény.

na most ilyenkor mi van?
cumi-cecil?

Mert? Képes vagyok beismerni a tévedésem, lehet, hogy fura dolog egyeseknek...
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

akkor most megnyugodott a lelked?

akkor most megnyugodott a lelked?

Egyelőle nem látom, hogy elérhető-e egy MBP-hez, de örülök, hogy van ilyen szolgáltatás Apple-nál is.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

de ha te úgysem veszel ilyen "szart", akkor neked nem tök mindegy?

Ahja... és a fenti meg a hozzá hasonló a hozzászólásaid után én vagyok a troll... néha nézz tükörbe. :)
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

érdekes a hozzáállásod...
elkönyveltem, hogy megártott neked a meleg.

Nyugodj meg minden Apple termékhez elérhető :)
És csodák csodája, van olyan eset amikor adnak cseregépet, ez is megállapodás/szerződés kérdése.
Drágább gépeknél alap szolgáltatás ez is. (MBP nem drágább gép, az MacPro-nál kezdődik :) )

--
MacBook Black
OS X 10.6.5

Valami URL féle van, mint forrás? :)
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Nevetséges hogy mit vergodsz itt össze.
Mondom: ne vegyél, szard le.

Azt csinálom. Csak a jelek szerint néhány Apple vásárló nem tudja hova tenni a kis kedvencét érintő negatív kritikát. :)
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

figyelj. az itteni apple felhasználókat egyáltalán nem érdekli a vergődésed, csak szimplán idiótának néznek.
mindenki, aki apple terméket vett/vesz, el tudta/tudja dönteni, hogy minden előnyével és hátrányával kell-e neki azért az árért.
mivel megvették, így bizonyára eldöntötték, innentől tényleg nem érdekel senkit az értelmetlen vergődésed.
egyáltalán mit akarsz elérni? most akkor adjam el az apple termékeimet, mert nincs rá 3 év helyszíni garancia, s vegyek thinkpadet?
nem fogok, mert nekem még így is sokkal jobb vétel egy apple gép.
s evvel mindneki így van, aki apple-t használ.

Én pl. ThinkPad-re váltottam MacBook-ról. Ennek viszont semmi köze nem volt a szervizháttérhez, illetve a garanciához. Ideje volt gépet cserélni, és éppen ez tűnt logikus döntésnek. Soha nem értettem azokat akik vallási kérdést csinálnak ilyesmiből. Azt az oldalt sem akik azért választanak egy gépet, mert csak az lehet jó, más pedig semmi, és azt az oldalt sem aki azt hiszi, hogy mindenki hülye aki drága gépet vett.

Elvégre ilyen logikával a 12"-os jól hordozható notiknak sincs értelme, hiszen egy netbook is kicsi, és kit érdekel ha gyengébb ha olcsóbb, illetve ugyanannyiért lehetne venni 15"-os kétszer olyan nehéz gépet is ami viszont sokkal gyorsabb. Jaaaaaa... hogy pont a hordozhatóság a lényeg? :)

Ugyan ez a helyzet az Apple gépekkel is. Persze, nem kell ilyen gépet venni. Vannak Dell, HP, Lenovo gépek, sőt az Apple-nek is van olcsóbb MacBook Pro-ja. Azonban ha valakinek amúgy is hasonló dolgok (SSD, vékonyság) a fontosak akkor rengeteg gép azonnal kiesik. A Windows-os gépekkel meg nem sokat lehet kezdeni ha egy néhány ezer fényképes Aperture library kezelése a cél, vagy ha Final Cut-ban kell vágni.

Nemtom. Eddig osszesen ket problemam volt mac-kel kapcsolatban. Az elso esetben az iBook-ba gyartott Sony aksi volt hibas, szo nelkul cserelte a dealer garancia idon tul, sot azt is felajanlotta, h ha nagyon kell, akkor ad kolcson aksit amig nem erkezik meg a csere darab. Masodik esetben - ez mar komolyabb volt - az uj mbp-ben az alaplap hibas volt (az nv9400 eleg nyugos joszag), a szerviz a legiposta miatt 6 napot mondott a javitasra. Erre az idore kaptam egy tokeletes allapotu es ugyanolyan kepessegu mbp-t, ami egy vinyo csere utan ugyanugy mukodott tovabb, mint az elozo. Mazlimra 2 nap alatt kesz lett a sajat gepem is. Azt hiszem ezzel igy en teljesen elegedett vagyok, akkoriban jottem le a pc-rol igy teljesen meglepett ez az uzletmenet. Azota alapnak tartom.

---
pontscho / fresh!mindworkz

"Erre az idore kaptam egy tokeletes allapotu es ugyanolyan kepessegu mbp-t, ami egy vinyo csere utan ugyanugy mukodott tovabb, mint az elozo."

Az új csoda mbp-ről ilyen történeteket már aligha fogunk hallani.

Ebben ne legyel biztos. Az uj mbp nem dragabb annyival.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Átforrasztják az SSD-t? Ja storno, a ram van forrasztva, nem az SSD.

Nincs beleforrasztva, HTH.
--
HUPbeszolas FF extension

Hogy cserélsz benne SSD-t?

Egy v. ketto darab csavarhuzoval.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Oh, az még kiszedhető, mea culpa.

Mondom be vegyél, nem neked való.
Akinek való, az tudja miért kell neki.
Ne törődj vele.

Ez aztán az érvelés... :)
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Most ennyire fáj, hogy nem engedheted meg magadnak, hogy ilyen géped legyen? Egyértelmű, hogy nincs értelme vitázni veled :)
--
HUPbeszolas FF extension

Ki mondta, hogy nem engedhetném meg magamnak?! :)

Talán neked az fáj, hogy kimondja valaki a negatívumokat és nem tudod cáfolni? :)
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Kollégámnak nemrég ingyen cseréltek alaplapot egy 5-6 éves macbook pro-ban. Rég nem volt már rá garancia. Ennek ellenére a kutya sem akarta cáfolni, hogy 1 év garanciát adnak. Vegyél hozzá, ha ez fáj neked. Más ad alapból többet, az apple nem. És? Az, hogy szerinted a pro mit jelent, az meg senkit sem érdekel :)
--
HUPbeszolas FF extension

És? Nekem is cseréltek már ingyen garanciaidőn túl laptopban alkatrészt... ez jobb helyeken megszokott dolog.

- Képzeld, vettem egy MBP-t.
- És milyen?
- Nagyon jó, a minősége, a tapintása, az érzés, olyan egyedinek érzem magam tőle... és gyors, és a felbontása... satöbbi előnyök.
- És milyen a szervizháttér, mi történik, amikor meghibásodik, satöbbi hátrányok?
- Kussoljá', ki kérdezett!
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Erre mondaná gabucino, hogy fogyatékos...
--
HUPbeszolas FF extension

Hát igen... neki is kifinomult érvelési technikája volt.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Nekem gond nélkül, 2-3 napon belül javították/cserélték két világgaris apple termékeket is, úgyhogy nem tudom, mit zagyválsz itt össze-vissza.
Tényleg fogyatékos vagy?
Van egyáltalán apple terméked?
Voltál-e már apple szervízben?

Ööö... izé... úgy látom sikerült egy érzékeny pontra tapintani, mert előjött a durva személyeskedés.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Szeretsz trollkodni, mi?

Trollkodás az, ha leírom, hogy szánalmasan gyenge az Apple garanciális szolgáltatása? Egy félmillió forintnál drágább laptopnál az a _minimum_, hogy alapáron legalább _három_ évig egy telefonhívás után legkésőbb a következő munkanap kijönnek, elnézést kérnek a kellemetlenségért, és letesznek az asztalra egy cseregépet...
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

miert nem forditod meg ?
vedd ugy, hogy olcsobban megveheti az, aki csak egy ev garanciat akar.
az, hogy neked mi a minimum, az a te dolgod, nem ertem mit porogsz rajta, nem veszed meg es kesz.

Én értem, hogy egyeseket egyátalán nem zavarja* az, ha hiba esetén jó esetben napokig, rosszabb esetben hetekig nincs azonos tudású cseregép, illetve a gép triviális hiba miatt is gazdasági totálkáros lesz, ha garanciaidőn túl éri a hiba...

*: valószínűleg baromira zavarja őket, csak nehéz bevallani
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Ha megnyugtat, engem zavar. De ez van, mikor vettem a gépet, nem volt még ultrabook vagy bármi épkézláb gép, ami hasonló paraméterekkel bírt volna.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

csak annyira zavarja, mint teged, amikor a 3 ev letelte utan doglik meg valami a felmillas gepedben.
Aki apple-t vesz, azzal altalaban tudatjak, hogy letezik garancia kiterjesztes, onnantol az o dontese.

Bazmeg, felejtsd mar el, ne vegyél.

Amúgy az uj "F10" 535i BMW-re is 2 év vagy 100e km a garancia, míg a Kia-ra 7ev. Akkor most vegyünk kiat BMW helyett?! Muhaha.
Ferrari is meg maserati is szar, mert azokra is csak 3ev gari van?
Muhaha.

Elmondom neked, ugyan úgy, ahogy a fenti autók is jobbak fenyevekkel mint egy Kia, dacára a kevesebb garancianak, ugyanúgy egy apple mbp is jobb az egyéb szutykoknal meg így is, higy kevesebb a garancia.

Neked persze nem, ezért ne vegyél, mondom sokadszor, de hagyd mar abba a vergődést, mert magadat jaratod le.
Menj, inkább kapd el az asszonyt egy körre, ne a hupon eld ki az irigységgel átitatott troll hajlamaidat.

Kollégámnak valamivel régebben (unibody eljötte előtt nem sokkal) keletkezett egy "külsérelmi nyom" az egész új macbook pro egyik sarkán, ami után még úgy másfél évet vígan elfutkorászott napi használatban, majd grafchip szériahibával elhalálozott. Helyi szervíz/képviselet első körben a hosszabbított garanciájával együtt elhajtotta, majd második körben már hajlandó lett volna némi pénzmagért javítani, de nem sokkal többért már új gépet lehetett venni.

Nyilván elszigetelt eset és főleg csak azokkal fordul elő, akik alapvetően nem hisznek a rendszer működésében... :)
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

megis, mit kene neked ervelnem?
ne vegyel uj mbp-t, aztan kesz, nem lesz bajod a botranyos garanciaval sem.

a gyártó alapból nem mer rá adni helyszíni garanciát?

Szerintem nem "merés" kérdése ez. Minek adna rá helyszíni garanciát, ha anélkül is megveszik? ;)

Ha megnezed mi van a dobozban es a kasztnit kitolto 2/3 mennyisegu aksi mellett mennyi hely marad, meg igy is durva az az elektronika.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Én a MacBook-omban RAM-ot is cseréltem meg vinyót is. Amit vettem bele bővítésként a garancia idő alatt annak idején az ráadásul hibás is volt. Utána én berheltem szét és bővítettem a RAM-ot. Én szeretem, ha egy noti könnyen szerelhető (pl. régi IBM ThinkPad-ek).

Bár ért(z)em, hogy miért írod ezt, és egyet is értek vele, azonban néha jól tud jönni, ha mégiscsak szétszerelhető a laptop. T61-emben már a harmadik (vagy negyedik?) hűtőventillátor van. Zörög, kerreg, mintha traktor/cséplőgép darálná a biteket. Garanciálisan még ingyen cserélték, de a kb. 20k HUF-os még újabb alkatrészt már igen nehezen viseltem volna.

Egyszer bekattantam, szétszereltem a gépet, a hűtőt szétpattintottam, enyhén megdörzsöltem a ventillátor tengelyét, sima gépzsírral (tűhegynyi) bekentem, egy (kb. 450Ft-ért kapható) alu ragasztószalaggal újra összeraktam az egységet, és azóta (kb. háromnegyed éve mindez) halkabban működik a cucc, mint valaha.

Jó lenne azzal dobálózni, hogy hát vegyünk macet, és akkor az jó hardver, stb., de annál is beállhat egy hasonló probléma, és fújhatod a három évnél öregebb géped. Nekem meg ilyen környezettudatos módon eszem ágában sincs megválni ettől a géptől, hiszen újra tökéletesen funkcionál.

BTW. elfogadnám az (on)topikban említett gépet. Érdekes módon amíg T420-akat lehet kapni x*768-as felbontásokkal 2012-ben (WTF???) aközben van (legalább) egy gyártó, aki - szerintem - jó felé halad.

Ismeros a sztori, en is megcsinaltam mar parszor. Ez a tortenet eljatszhato az uj mac-kel is, legfeljebb rendelni kell egy szerszamkeszletet postadijjal egyutt 20 forintert Kinabol.

Igazabol most lesz negy eves az MBP-n, de ez ido alatt (mivel gyari hibas volt az alaplap), csak egyszer volt szervizben a legelejen. Azota ramot es ssd-t csereltem benne, de az uj verzioval erre sem lenne szukseg. Azota legfeljebb a ventiket takaritani vettem le a hatlapot, semmilyen mas okbol nem volt ra szukseg, meg az aksi sem pusztul olyan gyorsan, mint a regebbi verziokban. Btw, a 10 eves iBook-om a mai napig tokeletesen mukodik, meg az aksi is hibatlan allapotban van. A mai napig eloszedem ha nosztalgiazni van kedvem. Ezert nem parazok attol, h ra van forrasztva a ram, vagy az ssd specialis formaju. A venticsere meg legyen a szerviz dolga, ha elkurjak szetszedes kozben, akkor megetetem veluk.

Ebbe a vasba egyszer megveszed - ha jot akarsz gyarilag ugy rendeled es nem jarsz ugy, h mar a 3. keszlet memoria van itthon a szekrenyben, mert a gyarto igeretevel ellentetben nem ette meg az nvidia 9400 - a megfelelo alkatreszekkel a vasat es onnantol megy. Nem azert van mbp-m es osx-em mert annyira fasza, hanem mert a jelenlegi IT szemetbanya tetejen foglal helyet. Nekem ma mar tobbet er az, h reggel kinyitom a notit, este meg lecsukom es a ketto kozott mukodik rendben es nem kell azon agyalnom, h most a vinyo, a venti, a ram, vagy a videokartya, vagy mi az isten szarakodik megint. Menjen vagy falhoz csapom.

Nekem is a display miatt csillant fel a szemem.

---
pontscho / fresh!mindworkz

+1 :)

+1

A 9 éves powerbookom egyetlen alkalommal kellett szétszedni, mert az asszony beleszorított két dvd-t a meghajtóba (ne kérdezzétek hogyan...) Ezen kívül tökéletesen üzemel azóta is, szóval nem nagyon értem ezt a barkácsfesztivált.

Én azt sem értem, hogy minek egyáltalán apple szervíz, hiszen úgysem megy tönkre. :) A 2 éves MBP-m döglődését is biztosan csak hallucinálom. :)

Mer az intel.

Ja, értem, persze. De akkor most mit vegyek helyette? 6 éves PPC macbookot? :)

Az emberek évek óta erre az irányra szavaznak a pénztárcájukkal, teljesen racionális döntés az Apple részéről.

http://www.wired.com/gadgetlab/2012/06/opinion-apple-retina-displa/

"A csúcsmodellből az Apple kidobta a DVD olvasót"

Meg az rj45-ot.

--
"You're NOT paranoid, we really are out to get you!"

Ezert konkretan jar a faszkorbacs.

---
pontscho / fresh!mindworkz

+1
vehetek majd tizezrekert meg plusz thunderbolt->ethernet atalakitot.
mondjuk egy kimaxolva 1,2 millios gepnel leszarja az ember, inkabb csak az lesz a bosszanto, hogy cipelni kell egy kis kabeldarabot pluszba...

Szerintem felmérték, hogy a célközönség mennyire használja és rájöttek, hogy nem kell. Rendszergizdáskodni van más gépük is. Videó vágáshoz meg képfeldolgozáshoz pedig nem kell.

Vehetsz ezerért USB2-s ethernet adaptert, vagy pár ezerért USB3.0-sat, ha a sávszél-igény valóban kritikus.

lényeg a lényeg, kell hurcolásznom magammal egy kábeldarab-fityfirittyet...

mindenképp hurcolásznod kell kábeldarab-fityfirittyeket, hisz tölteni kell időnként a macbookot is... viszont a legkisebb a kábeldarab még mindig ez lesz

Hat én a toltot rohadtul nem hurcolaszom magammal, itthon feltoltom, aztán egész nap jó.
Be sem fér a taskamba.
Ahhoz vagyok szokva hogy a laptopot viszem, semmi mást nem.

Kibír 8 óra használatot egy töltéssel?

nem használom folyamatosan, de mondjuk ha ezen dolgoznék az irodában (ott van egy 24"-es imac), akkor nyílván vennék hozzá még egy töltőt. (mondjuk így is van), hogy ne kelljen cipelni, tekergetni, basztatni, stb.stb. egy töltőt.

hát akkor csak venned kell egy kábeldarab-fityfirittyet és az irodában tartani... problem solved :)

na de mi van, ha az irodan kivul akarom valahol bedugnom az ethernetbe?
a dolog vege az, hogy cipelnem kell a kabeldarab-fityfirittyet. :)
jo, nem marginalis kerdes, de azert nyaljanak sot, hogy nem oldottak meg az ethernet-kerdest egy ilyen gep eseteben. :)

Vagy tizezerer' thunderboltosat! :D

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"

Mint írtam, egy 1,2 milliós gépnél pont leszarja az ember, hogy +10khuf a gigabit ethernet. Nem ez a baj, hanem az, hogy cipelni kell egy bizbaszt.

Olvasd el figyelmesen, mit írtam.

+1.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

az rj45 tul magas az uj mbprohoz, mar a regin is csak .5 mm van a csatlakozo es a perem kozott.

Erre is van megoldas. Pl. 3com xjack rj45 aljzat, kb 2002-bol.

es ezt hova szeretned elhelyezni egy mbpron ?
egyebkent szerintem is gaz, hogy nincs rj45, de kivetelesen megertem.

Arra akartam utalni, hogy a nem fér el az rj45 kifogás helyett tervezhettek volna bele egy xjack-hoz hasonló csatlakozót, és akkor lenne gbit-es hálózati csatolója.
Elhelyezni pedig célszerűen a oldalára lehetett volna. Utólag már sehova.

xjack csatlakozó... attól mentsen meg az ég

Ilyet?

Hogy egy klasszikust idezzek, Jobs ott szurta volna magat tokon. Akkor mar inkabb a tb2eth konverter.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Ilyet. Csak én nem törtem le?

Ez a kep nagyon hasonlit arra, mikor dr. Frankenstein belekototte a 1000 kV-os villam vezeteket a teremtmenyebe. :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

jah

mondjuk tb2eth nem tudom létezik-e már normális méretben (a 2 kilós tb2expresscard adapter nem játszik :)

Asszem van.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Na, ez fasza, erre vártam eddig. Ahogy nézem tegnap került ki :)

"it appeared on 14 Jun 2012 02:20:09 GMT"

ja, thunderbolt adapter az van hozza
azt hittem azt az elforgatott csatlakozot akarod ra

nem erzed ezt egy 'kicsit' visszalepesnek a MagSafe utan?:)

Így avul el szempillantás alatt az előző generáció... :)

Az én értékelésem:
++ Retina display
+ MagSafe
+ 16GB RAM
+ 512GB SSD
- Mac "magyar" billentyűzet (vagy lehet már rendes billentyűzettel rendelni?)
- Nincs Trackpoint (nehezen, de elviselem)

Ami nem zavar:
- Nem szabványos háttértár: Mire bővíteni akarom majd, szerintem lesz hozzá 3rd party
- Fix memória: Memóriát maxra szoktam tenni, szóval az nem gond
- Thunderbolt adapteres gigabit ethernet: ritkán használom

Árban egyébként elég jó az új MBP, összehasonlításképpen konfiguráltam 2 HP-t:

HP 8470p paraméterei 2.6Ghz 4magos i7, 8GB RAM, no DVD, bluetooth, wifi ultimate-n, 256GB SSD, Radeon HD 1GB, 14" 1600x900 display, 9 cellás akku: 2552 USD

HP 8570p mint fentebb, de 15" 1920x1080 display-jel, és nem lehet DVD nélkül kérni: 2662 USD

Ennek megfelelő Macbook Pro: 2828 USD, de ebben van ugye retina display + 512GB SSD. Meg jobban is néz ki.

Szóval ha lenne rendes magyar billentyűzet hozzá, akkor számomra ideális lenne az új MBP.

Üdv,
Gergely

Én csak arra lennék kíváncsi, ki az a "vájtszemű", aki egy 15-ös képernyőn ezzel a kurva nagy felbontással majd bármit is el tud olvasni.

Ugye a resolution independent rendering megvan?

---
pontscho / fresh!mindworkz

- Mac "magyar" billentyűzet (vagy lehet már rendes billentyűzettel rendelni?)

Epp tegnap nezegettem mi a stajsz, olyannal rendeled amivel akarod, utana meg szoftveresen atkonfiguralhato olyanra amilyenre akarod.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Én a szabványos (nem Maces) magyar billentyűzettel szeretném, amihez mindig külön kellett letöltenem keylayout fájlt. (Meg valami kernel modullal kellett hackelni, hogy a jobb alt altgrként működjön, vagy valami hasonló csúnyaság.)
Amikor használtan eBay-ről vettem macbookot olcsóért, akkor nem zavart, hogy pl. német a kiosztás a billentyűzeten. De ha kifizetnék érte bruttó 1MHuf-ot akkor már zavarna ha nem ott vannak a jelek, mint ahova rá van szitázva...főleg, hogy ez kb. a legolcsóbb dolog az egész gépen.

Üdv,
Gergely

"De ha kifizetnék érte bruttó 1MHuf-ot akkor már zavarna ha nem ott vannak a jelek, mint ahova rá van szitázva."
?

tényleg nem érem, miről beszélsz...
kb. ilyen minden mac hun keyboard: http://yummie.hu/files/2010/macbluetoothbill.jpg
mi van rajta rossz helyre szitázva??

Mondjuk ahol kellett nekem (-bár asszem csak Windowson használtam-) ott AltGr-ként működik. Igaz, lehet, hogy ez Parallels varázslat. Bár így jobban belegondolva, fogalmam sincs, hogy OSX-en kellhetett-e nekem bárhova is AltGr.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Meglepo modon Apple billentyuzeten ott vannak a dolgok mint a kiosztasban is. A kiosztas maga meg nem is annyira gaz. Annyi ido alatt amennyit szenvedsz vele meg is tanulhatod. 2009 ota nincs Mac-em, de meg mindig tudok rajtuk gepelni.

Kukac helyett hányszor nyomtál Cmd-Q-t?

Első héten párszor. Utána soha.

+ 1 rendes oprendszer

Mit akarsz rá, WFW 311-et? :D

nezd, szerintem az OSX ( de az elodok is ) valoban operacios rendszerek.

Azt én leszoktam túrni róla, most is Arch Linux van rajta.

Csak valamiért nem minden megy, most a processzor túlmelegszik, az EIST-el valami gond van, a hangkártya sem mindig érhető el ALSA-n (sokszor a webkamerát teszi az elsődleges hangeszköznek), Flash közben néha van kernel panic, a Wine alatt nem megy az OpenGL, meg egyébként is nagyon lassú az OpenGL, mintha szoftveresen renderelne, a VirtualBox meg állandóan segfault-ol, de azt minden alkalmazás szokott ami a /dev/event-eket akarná használni, az akksi meg túl hamar lemerül.

De inkább használok Linuxot, mert sokkal biztonságosabb, nyílt forráskódú és igazán testreszabható.

Élmény lehet :) Minden rendben csak a torka véres :)

-> rotfl. :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

Azert majd egyszer szedd ossze, hany olyan komponense van a linuxodnak, amit az apple (is) fejleszt, ja es open source

Hahaha... Egy percre el is hittem :D

LOL

hááá :)))) epic troll is epic.
Látom sötétzöld témában is jól nyomod.
subscribe

Visítok :D

őőő, hát nekem rendes magyar billentyűzet van rajta, van íéáűőúüó betű.... vagy mire gondolsz?
a spec. karakterek kiosztására? letöltesz egy hungarian pro kiosztást, máris jobb, de van még kiscsillió kiosztás, amit letölthetsz, van közte nagyon hasonló az ibm pc kiosztáshoz is, legrosszabb esetben csinálhatsz is magadnak...

A 8570p az 17 colos, tehát azzal ne hasonlítsuk.
Ezt a gépet DreamColor paneles HP Elitebook 8560w-hez lehet hasonlítani vagy egy PremierColor-os Dell Precision m4600-hoz. Ezekben az IPS kijelző felbontása 1920x1080 és matt borításúak.
Árban kifejezetten jó az Apple új Retina Display-es MacBook Pro-ja. Mert akár a HP-nál, akár a Dell-nél összeraksz egy hasonló konfigot, nagyjából hasonló árból jön ki. Nincs benne a szokásos Apple többlet - vagy a másik két hasonlóban van IPS többlet. Viszont most láttam, hogy mire elér a Magyaroszágra, szokás szerint csaknem 1M lesz belőle. A PCland-ban 920k HUF felett van a Retina Display-es. Ennyi USD-be már belefér a kinti gépen kívül egy amerikai repülőjegy is lassan. És akkor még Amerikában is jártál! Miért kell ekkora árréssel dolgozni? Ennyire mucsa Európa? Na mind1. Nekem egy ideig úgysem lesz.

Üdv:
Dw.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

A 8570p 15"-os. A második szám határozza meg a méretet, a 3. a sorozatot. Ezt most egy 8460p-ről írom, és nem 16"-os :)

A w sorozattal azért nem akartam hasonlítani, mert igaz, hogy abban van IPS panel, viszont induló súlya 3kg ("mobile workstation"), szemben a MBP 2kg-jával.

Szerk: Az árról: Ha a német / osztrák árral hasonlítod, és hozzáadod az magyar és a német ÁFA különbségét, akkor minimális lesz az eltérés. Sajnos nem az Apple az egyetlen, ahol az EU árak jelentősen magasabbak az USA áraknál.

Üdv,
Gergely

15 colos: igaz, elnéztem. Nem csak dolgozni kéne, hanem aludni is...
A w az tényleg inkább kondizáshoz jó, mint mobil...

Mondjuk egy Bose fülhallgatót is megveszel odakint 299 dollárért, itthon meg 105.000 Ft...

Üdv:
Dw.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

"Miért kell ekkora árréssel dolgozni?"
Csak az ÁFA kb 200k HUF-al dobja meg az árat.

Az ÁFA az egy dolog. Az sem magyarázza az Amerika-Európa differenciát.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Az Apple árazza be a termékeit Magyarországra, vagy legalábbis a magyar apple storehoz igazodik mindenki (gondolom ki is van osztva a prémium resellereknek, de erről nincs infóm); szó sincs itt kapzsi galád magyar (általában európai) kereskedőkről vagy ilyesmi.

Hát ez az, hogy miért kell így árazni?

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Apple árképzése 1USD=1€ kb.

1EUR=1,25USD kb, és Európában mindenhol van kb 20%-os ÁFA. Inkább gondold át ezt még 1x.

A nemet ar tartalmazza az AFA-t is.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

izé, azért ha egy kicsit akarod (nem kell annyira nagyon akarni azt!) akkor megtalálod az egyik apróhirdetős weboldalon ugyanezt a retinát, 930 helyett kábé 730ért! az pedig már szép különbség! (szerintem amcsiból hozza az illető, valszeg angol vagy nemzetközi angol billentyűzettel, amit rá lehet állítani magyar ékezetesre is, igaz így más lesz a gombokan, mint ami megjelenik a képernyőn, de valamit valamiért ...)
_______
16,67 %

Svajcban olcsobbak a dolgok, az alap retina mac pro 2450chf ~= 2500 usd a 2200 helyett.

Nemreg vettem egy emlitett Precision 4600-at... igaz refurbished volt, de Dell.com-rol 8G memoriaval, Blu-ray iroval, stb. 900 dollar... Ki az, aki e helyett venne egy 3000 dolcsis Macbookot?

mondjuk aki nem gagyi hasznalt refurbished cuccot akar venni, hanem a jelenlegi hi-techet?
te se vegyel uj mbp-t, lathatolag nem neked talaltak ki.

Javaslom, egyszer tekints meg egy certified refurbished eszkozt. Meg az sem torvenyszeru, hogy hasznalt, sot...

Engem nem fogsz meggyőzni, nekem nem kell semmiféle ilyesmi. Én réti más mbp-t szeretnek, és nem a te penzedet fogom elkölteni, úgyhogy ennyi.
Nekem ilyen refurbished hulladék nem kell, köszönöm.

Ps. 900dodoert raktak a csodadba hi-res ips panelt, meg 768GB ssd-t is? Fut rajta osx?

Igen, full HD panel van benne. Ugyan SSD nem volt, de az mar az elozo gepembol koltozott ugyhogy nem volt szempont, ahogy az OSX sem mert nincs ra szuksegem.

Eszemben sincs teged meggyozni, nem celom, csak osszehasonlitaskeppen irtam.

de vedd észre, hogy használt opel astrát hasonlítas új s-klass mercédeshez.
tn+film fullhd panel != "retina" IPS panel
SSD akkor ezek szerint nincs is benne a 900 dodóban, pedig nézz csak utánna, hogy 512-768 GB SSD menyibe is kerül...
stb.
stb.
stb.

olyannal hasonlítsd, ami egy kategória vele. a te évekkel ezelőtti technológiás, refurbished cuccod nem ez a kategória.

Végülis ez egy jó érv a mostani mbp mellett... amit a gyár se tud javítani, abból soha nem lesz refurbished... :)
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Az akit bizonyos szoftverek az Apple-hoz kötnek. Illetve, $3000-ért abban már 512GB-os SSD van... Az azért nem két fillér. A kijelző sem olcsó és nincs mástól. Az Apple-nek nem érdeke mindenkinek való gépet gyártani, amikor helyette gyárthat egy szűkebb, de jobban fizető rétegnek.

A 17-es után most 13-as pro fog következőnek kihullani szerintem, ez a 15-ös retina dp-s verzió tulajdonképpen egy nagy Air, a mostani 13-as pro helyett az esetek többségében jobban megéri egy 13-as air, pláne hogy az 1280x800-as felbontás már nevetségesen alacsony lett most. Egyébként nagyon jó gépnek tartottam a 13-as promat de most ha tudnék már inkább airt vennék.

nagy kár, hogy megszűnt az a 17-es! pont egy ilyenről írom ezt a hozzászólást is. értem én, hogy nagyon keveset adnak el belőle, meg külső monitort is lehet használni, de ha nem muszály akkor minek? én pont ezért vettem egy ilyen 17-eset, mert elég nagy a képernyője, a 16/10-es képarány is kifelyezetten tetszett (az a 16/9-est hülyeségnek tartom, nem munkára való, aljanépnek max ...) az 1920x1200-as felbontással.
_______
16,67 %

Akkor legyen már az is allyanép...

http://www.youtube.com/watch?v=N4vf8N6GpdM ? :-)

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

A "muszály" még nem zavart, de a "kifelyezetten" olyan volt mintha gomgostűt szúrtak volna a szemembe. De még ez se zavart volna annyira, ha nem olvasom utána a sommás véleményt: "16/9-est hülyeségnek tartom, nem munkára való, aljanépnek max".

LooooooooooooooooL hat 3x kellett megallitanom mer nem hallottam a rohogestol.
marmint haromszor ( tobbesszam )
es nem hallottam ( ez csak siman multido )

Pedig az egyetlen gép, ami megéri az Appletől, az a 13"-s MBP.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Szép, de az a véleményem, hogy a design győzelme az ép ész felett. Ha volnának fölös millioóm, akkor lehet vennék egyet, ( kiváló kompenzáló eszköz :D ), de akkor is inkább egy dell xps-t a topp-ból. Még erősebbek is. Igaz, hogy nagyobb, és rosszabb a monitor felbontás, de sokkal sokkal praktikusabb, bővíthetőbb, van benne dvd.......

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Nagyobb, rosszabb monitor, DVD, bovithetoseg -> tok masra valo, mas a celkozonseg. Csak azert mert egy gep nem neked valo, meg nem lesz rossz. Mas embereknek mas igenyeik vannak. En pl. preferalom a kicsi jol hordozhato gepeket.

Nem azt írtam hogy rossz.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

A floppylemez meghajtót nem hiányolod? Lyukkártyát is használsz még? :) Mióta külső merevlemezem van, egyszer használtam a DVD olvasót a laptopomban. (Különben lehet kapni külsőt, USB-set, újraírható DVD helyett meg kényelmesebb is a pendrive.) Csak az ujjlenyomat olvasót használom ritkábban nála. A laptop bővítése meg egy érdekes dolog. Az ember megveszi kb. 5 évre (kinél több, kinél kevesebb egy kicsit) és nem igazán bővíti, mert egy csomó minden az alaplapra van forrasztva és minden helytakarékosan van összerakva. Nyilván vannak itt nagy barkácsolók, de inkább egy asztali gépen kéne kiélniük a csillapíthatatlan szenvedélyüket, kevesebb bosszúságot okoznának maguknak. Aki használtan vesz majd ilyen MBP-t, esetleg gondban lehet a beépített akksival, de a 8 GB memória átlagos felhasználásra szerintem 5 év múlva is elég lesz. Legalábbis nagyon remélem. Aki meg azon spórol, hogy kevés memóriával veszi a laptopját, aztán ha bővíteni kényszerül, dobhatja ki a régi RAM-ot, mert nincs szabad slot, az magára vessen, de az új MBP-nál nem áll fenn ez a helyzet.

lehet öt év múlva már nem fog kelleni az az MBP a tulajdonosnak, de az a spéci SSD meg cserére érett lenne! ki tudja, lehet-e majd kapni egyáltalán valahol. almát elnézve, max dupla áron még néhány évig, aztán már senki se fogja tudni használni, pedig lehet még egyesek szeretnék ...
_______
16,67 %

ezt igy elenzed? a G4esemet a mai napig szervizelik...

Én sokat használok dvd-t mert sokszor több giga adat keletkezik a melóm során archiválásra remek, mert 2 szimuláció kb 1 dvd. Jobban szeretem a több apró tárolót, mert biztonságosabb, mint egy nagy. Alapvetően nekem az eredmények "képek" ahol 20-ad rendű dolog a felbontás.... Mondjuk egy grafikusnak jól jöhet ilyen felbontás.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Na látod, ez a gép nem neked való.
Nincs ebben semmi, te ne vegyél!

Ez fog történni :). Nekem ilyen izomproci gépek valók minimális kiegészítéssel. Sok memóriával.
Ha egyszer rávesz a lélek a CUDA-ra akkor kell egy közepes GPU is mert a közelítő számításokra jó lesz, de addig az említett felállás. Egyébként tényleg szép cucc.
------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Igazából nekem olyan érzésem van, hogy neked nem egy notira, hanem egy 1-2 CPU-s 32-64G rammal szerlet workstationra van szükséged :D

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ide vele!!! Hol van? Egyébként már nézegettem hasonlót, csak nincs hozzá még anyagilag kedvünk (a cégnek, kicsike a cég kicsi költségvetéssel). Egyébként ha már mac-es topic macpro-t is néztem, az is teljesen jó lenne.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Szólhatok a saleseseknek, ha kell ;)

Én is mostanság tervezgetek valami ilyesmit (32G ram, Xeon E5-1620, Supermicro lap + ház, disk, VGA marad a régi), bruttó 3-400 között van. De majd következő fizunál elvállik, hogy hogyan alakul az USD.

Két CPU-val nyilván +1-200K.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Pofás. Tetszik az összeállítás. Te milyen területen dolgozol, hogy ilyen vasra van szükséged?

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

azert ez nem annyira hipernagy elvaras manapsag :-) tegyuk fel futtat 4 virtualis gepet, aztan hopp, mar is kell a ram, meg az IO. nekem 16G ram van most ebben, de ha valamit tesztelek, igy is elfogy (viszont a kingston SSD meglepoen jol birja)

Jó persze van az a feladat amire nincs nagy gép, de én elsősorban abban bíztam, hogy ő is (fizika, matematika) szimulációval foglalkozik.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

az ilyeneket miert nem valami nagy szerveren futtatjatok, miert a desktopotokon?

nem lenne jobb venni egy 128-256-512G ramos szervert, 12-24 procival, aztan aki szamol, kapna oda accot?

Kicsi cég vagyunk. A szerver szerintem 95%-ban kihasználatlanul állna. Viszonylag ritkán kell ekkora erőforrás. A cloud computing volna nekünk jó, de annak még nem jártam utána. Bérelek 2-3 hétre egy hatalmas erőforrást, az alatt minden kiszámoltatok ami kell.... ha megint kell akkor megint.....

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

meg kell nezni, hogy jol parhuzamosithato-e a feladat. ha igen, akkor lehet berelni X konfiguracioju gepeket oradij alapon. ha eleg, orombodotta, ha nem eleg, akkor pedig ki kell talalnod, hogy lehet szetdobni a feladatot normalisan.

amugy is ugy gondolom, hogy ha szet tudod normalisan particionalni a feladatot parhuzamosan megoldhato reszekre, es mondjuk az amazonnal berelsz 50 gepet (large.x1) 1 orara, lehet, hogy gyorsabban vegzel, mint barmilyen vason, amit workstationkent veszel.

es mondjuk kerul az egesz alkalmankent 25-30-50 dollarba.

Megszívlelendő tanács. Megjegyeztem. Köszi.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Mondtam en, hogy cloud computing kell neked...

Hát rendesen bogarat ültettél a fülembe.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

nyiss egy topicot, irj Perinek/nekem, szivesen segitunk elindulni.

Mentettem az elérésedet (a hup-osat, majd hívatkozni a topicban), ha aktuális lesz (be akarom fejezni az aktuális kódot) kereslek. Köszi előre is. Még klimpírozok.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

ohh,megható ez a konfig:

Cluster Compute Eight Extra Large Instance

60.5 GB of memory
88 EC2 Compute Units (2 x Intel Xeon E5-2670, eight-core "Sandy Bridge" architecture)
3370 GB of instance storage
64-bit platform
I/O Performance: Very High (10 Gigabit Ethernet)
API name: cc2.8xlarge

$2.4 + adatforgalom + áfa... / óra.

eddig csak t1.micro, m1.small, m1.large és m2.4xlarge instance típusokkal dolgoztam, de ezt egyszer már csak a próba kedvéért is kipróbálom, hogy milyen 32 szálon futtatni mondjuk egy buildelést icecc nélkül :)

Mikor 2007-ben megmurdált a korábbi alaplapom szűk volt a keret, asztali gép meg kellett. Most bővebb a keret, szeretném most kimaxolni a gépet legalább 5+ évre és nem azon rángatni az egeret, hogy egy csodás modern webalkalmazás (C&C:TA) szaggat egy nyomorék böngészőben, mert még fut néhány dolog a háttérben.

Másrészt meg szeretnék egy stabil gépet. Elismerem, hogy egyeseknek az Asrock is megy stabilan, nekem elegem volt a tákolásból. Azonban ez még mindig olcsóbb, mint egy brand workstation, annyit már nem akarok költeni rá.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

de akkor miert fikkantod mar napok ota az uj mbp-t, ha teljesen egyszeruen nem neked lett tervezve?
mi ertelme itt trollkodni, vitatkozni a semmin napok ota?

Napok óta???? Ma láttam először a topic-ot (dél után pontosan). Ok, hogy ellene szóltam, és nem ecseteltem, hogy az én helyzetemből nézve. Erre más is rávilágított, de szerintem valakivel összekeversz. Alapjában véve nekem semmi bajom egyik gyártó cuccaival sem.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

lehet, hogy figyelmetlen voltam, s keverlek massal. ez esetben bocs latatlanban is, nincs kedvem atnezni a topicot/topicokat emiatt.

"Jobban szeretem a több apró tárolót, mert biztonságosabb, mint egy nagy."
Egy RAID 1 vagy RAID 5 tombot normalis vinyokbol en biztonsagosabbnak tartok mint egy DVD-t.

"ahol 20-ad rendű dolog a felbontás"
Meglepo modon akkor nem neked valo egy ilyen gep.

"Mondjuk egy grafikusnak jól jöhet ilyen felbontás."
Igen, de nem annyira mint elsore gondolnank...
Ugyanakkor a szovegek olvashatosagan is sokat javit.

Amugy milyen jellegu szimulacio az amit notebookon vegzel? (Komolyan erdekel. Nem sok olyan dolog jut eszembe ami teljesitmenyt es hordozhatosagot is kivan.

Az Apple soha sem akarta mindenki igenyeit kielegiteni. Ahhoz tul sok termek kene amit nehez lenne kezelni. Ugyan nem gyartanak gepet mindenkinek, de a felhasznalok nagyresze megtalalja a neki valo gepet. A maradek meg sajnos kimarad.

Persze, de a raid viszonylag nehezen hordozható.

Tömören egy összeállítási rajzból (autocad-ból generált png,bmp,pdf... mindegy) számol elektrosztatikus, elektromagnetikus teret, és abban szimulál töltött részecske mozgást, runge-kutta maxvell egyenletek....... (bővebbet nem írhatok :) ). Van hogy jó ha viszem a szoftvert van hogy nem. Viszonylag ritkán használjuk, így nem éri meg több helyen izomgépet fenntartani e miatt, kvázi bérbe adjuk a szimulátort "bartelben". A nyers számítás megvan 3-4 óra alatt az is informatív gyakran. Ezért jó ha hurcolható, de természetsen az igazán étrdemi eredmények több óra 1-2 nap alatt születnek, az nem notinak való feladat.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Neked való a cloud computing: mindig annyi erőforrást bérelsz, amennyi éppen kell a számításodhoz, és az eredmények neten át elérhetőek.

Igaz, de a fejlesztésnél amikor tesztelek, akkor néha hirtelen kell a "kraft".

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Mondjuk szvsz 16 giga RAMmal is lehet venni, akkor mar érdemes kimaxolni szvsz.

Ebben a kategóriában szerintem sem érdemes a memórián spórolni. Mondjuk SSD van benne és 8 giga talán elég az átlagos felhasználónak. Mennyire szeret swappelni az OS X? :)

SSD-vel csak a mocskosul muszaj esetben. HDD-vel kicsit batrabb.

---
pontscho / fresh!mindworkz

És tegyük hozzá: az OSX halála az, ha nekiáll swappelni. Nagyon csúnyán.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

8 giga talán elég az átlagos felhasználónak

kis helyreigazítás: 8 giga _éppen_ hogy csak elég az átlagos felhasználónak Lion alatt :)

--
Sent from my ezeréves Nokia.

nem értek egyet, 13"-as macbook air-em 4 gigával van, aktívan használok egy vmware win7-et egy banki program miatt (1 giga ram-ot megeszik helyből), tucatnyi safari(-lap) nyitva, excel, word, mail, Skype, iphoto, stb., szóval "átlagos" felhasználás.
nincs memória-problémám, mindig van párszáz mega free meg, meg sokszáz mega inactive mem.
szerintem az SSD sokat számít, alig swappel, s ha mégis, 270MB/sec-kel írja ki az SSD-re, teljesen észrevehetetlenül. :)
természetesen lion oprendszer

ez előtt egy 17"-es mbp-m volt (még mindig megvan, itthon használom néha azt is), abban hdd van, ugyanúgy 4GB RAM, na az strandlabdázik sokat, pedig vmware-t alig indítom el rajta. igaz ezen a gépen snow leopard van még, de nem tudom eldönteni, hogy amiatt, vagy a hdd miatt lassú-e.

összegezve, átlag felhasználásra (böngészés, irodai munkák, kis iphoto) tapasztalataim szerint a 4GB is elég lion alatt, csak legyen SSD-n mindened.
8GB persze még jobb lenne, a 16GB-t egyelőre sehogy sem használnám ki, de előbb-utóbb biztos megtalálnám a módját. :)

Hmm... nagyon én se csinálok mást a géppel (safari átlag 10-12 tabbal, iTunes, mail, iPhoto, xchat, forklift, terminál pár tabbal, virtualbox 1 db géppel és 384 Mb rammal, evernote, skydrive kliens, textwrangler -> ezek az appok futnak szinte mindig). Asszem nekem is SSD lessz a köv. upgrade :D

--
Sent from my ezeréves Nokia.

nagyon javaslom az SSD-t. NAGYON. :)
össze sem lehet hasonlítani, iszonyatosan megtáltosodik a rendszer.

Ebben a topicban is remekül megfigyelhető, hogy alapvetően kétféle vásárlási viselkedés van: vannak azok, akik hajlandók egy termékért akár egy átlagtermék többszörösét is kiadni, ha azért olyan terméket kapnak, amit máshol nem kaphatnának meg (pl. jó felbontású ips kijelzővel szerelt notebook), valamint a termékhez kapcsolódó szolgáltatások olyan minőségűek, ami más termékhez nem jár (pl. a gépre telepíthető os x). Illetve vannak, akik csak azért hajlandóak fizetni, ami szerintük egy termékben érték, és csak annyit, amennyit szerintük az ér. Ezért cserébe hajlandóak a termékhez kapcsolódó egyéb minőségemelő szolgáltatásról is lemondani, pl. ha valaki szerint egy laptopba felesleges az ips panel, akkor egy forinttal sem hajlandó többet fizetni egy ips paneles gépért, mint egy nem ips panelesért (feltéve, hogy egyébként ugyanannyit tud a két gép).

Szerintem a két tábornak a felhasználói viselkedése is eltér. Az első tábor a terméket annak bevezetésekor vásárolja, jellemzően csak pár évig használja azt, megkíméli, majd használtan, de még mindig jó állapotában eladja, így még mindig viszonylag jó árat kaphat a termékért. A második tábor a terméket jellemzően felfutása után, azaz állandósult árral vásárolja, tovább, annak teljes elavulásáig, tönkremeneteléig használja, nemigen adja el, vagy ha igen, azért sokkal kevesebbet kaphat (ez persze részben következik abból, hogy eleve nem prémium terméket vásárolt). Ezen tábor hajlandó használt termékeket is vásárolni, pont ők azok, akik az első tábortól megveszik a használt cuccait. :)

Mindez azért érdekes, mert egyik tábor sem fogja megérteni a másikat, ezért alakulhatnak ki hosszú viták a két tábor képviselői között. Az Apple kimondottan az első tábornak készíti a termékeit, prémium minőséget ad, de megkéri az árát. Persze nem mindenki engedheti meg magának, hogy ilyen termékeket vegyen, ezt nyilván az Apple-nél is tudják, és valószínűleg változtatnának az üzletpolitikájukon, ha ez így nem érné meg nekik.

Like! +1

+1
Talán annyi kiegészítéssel, hogy az első tábor szerintem érti a másodikat. Fordítva van a gond. Legalábbis én úgy látom, hogy az elsőbe tartozók tudják miért vesznek/vennének olyan gépet amilyet és megértik azt is ha valakinek nem ez az ideális gép. A második tábor tagjai azonban kiterjesztik a saját igényeiket mindenkire, és úgy gondolják, hogy ami nekik nem felel meg az senkinek sem lehet jó.

Hát igen, ez a második Apple tábor márcsak ilyen... ;)
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Na itt a tökéletes példa... :)

Akkor tájékoztatnálak téged is, hogy az egyetlen Apple eszköz amit használok egy 2007-es eredeti iPhone. Amúgy meg HP és Lenovo gépeket használok Windows-zal és Scientific Linux-szal és nem azért mert nem vehetnék kiharapott almás gépet.

...és még az iróniát se ismerik fel... ejj... :)
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

pff.
te fogyatékos vagy?

Neked meg nincs humorerzeked. :)

Miert, te kineveted a földön rángatózó habzó szájú embereket?
--
HUPbeszolas FF extension

Neked sincs.

de van, csak amit ez a tag itt muvel, az nem vicces, hanem az a trollkodás.

Ajha. Nyilván trollkodás, ha valaki objektíven ellenőrizhető tényt állít, amelyet nem tudsz megcáfolni, ezért inkább durva személyeskedéssel válaszolsz...
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Idezd az objektív tényeket, elsiklottam felettük ezek szerint.
Koszi

http://hup.hu/node/115421#comment-1471651

Annyira elsiklottál az objektív tények felett, hogy még válaszoltál is a szálban...
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Melyek az objektív tények?
A "szerintem"-mel kezdetű sor?

Én eddig azt hittem te értelmes ember vagy.

Ki vesz?
__
Twitter: http://twitter.com/#!/doorshu
@doorshu

én nem veszek. Vennék. ( Az asszony elég ero"s jellem :) )
Akkor is max a 730ezreset. Topikcínmmel ellentétben ennyi a nyitó bruttó ár.

http://store.apple.com/hu/browse/home/shop_mac/family/macbook_pro/select

__
Twitter: http://twitter.com/#!/doors_hu
@doors_hu

A 2880x1800-as kijelzo alapbol 1440x900-as felbontassal uzemel a fentebb emlitett laptopban, 1 pixelt 4 pixelbol allit elo.
A felbontas termeszetesen valtoztathato, de max. 1920x1200-ig (persze a konfigokban turkalassal biztos elerheto a nativ felbontas).

Forras:
http://www.anandtech.com/show/5996/how-the-retina-display-macbook-pro-handles-scaling

Inkább úgy mondanám, hogy 1440x900-nak megfelelő mérettel renderel alapból és 1920x1200-ig lehet ezt emelni. Tehát ténylegesen használja az összes pixelt, viszont nem lesz rajta minden nagyon apró.
szerk. tehát a monitor mindig a natív felbontásán üzemel, azonban változtatható a grafikus elemek mérete.

Akkor ez miben jobb mint egy 1920*1200-as felbontású monitor?

Ui:
Felfogtam. 1920*1200-ra renderel, amit extrapolál a natívra. Értem.
------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Nem egészen. A natív felbontásra renderel olyan méretben mintha 1920x1200 lenne. Tehát minden ugyanakkora mint egy 1920x1200-as felbontású ilyen méretű monitoron, de igazából több pixelből áll. Így pl. a szövegek olvashatóbbak és a képekből többet látsz. A játékok viszont a teljes felbontást "látják". Olyan ez mint az iPhone-nál is volt: 4x annyi pixel lett, de a dolgok mérete nem változott.

Nem egeszen. 1920x1200-nal 3840x2400-as kepet renderel es azt skalazza le 2880x1800-ra. A tobbi oke.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Erről forrásod is van? Már 10.4 alatt is volt rendes felbontás-független renderelés, nem hiszem, hogy most ilyennel trükköznének. (Ha érdekel: developer tools-ban lehetett az egyik debug eszközzel beállítani.)

"It looks like Apple actually renders the screen at twice the selected resolution"

Nekem ez eléggé tippnek tűnik... Majd mindjárt előveszem a G3-ast és csinálok screenshot-ot arról, hogy ez 10.4-ben hogyan működött.

Nah screenshot-olás helyett itt van valami még a Tiger-es időkből:
http://www.interact-sw.co.uk/iangblog/2005/05/20/tigerresolution

Később tudom, hogy a GUI elemek is vektorosak lettek meg stb. szóval meglepne ha nem pontosan ez lenne a dolog hátterében. Mivel hogy olyat is lehetett, hogy csak egy program használ eltérő nagyítást, ezért meglepne ha valóban ilyen dupla felbontásra renderelés meg egyéb baromságok lennének a háttérben. Az már csak azért is rossz, mert akkor egy 100%-os nagyítású képnél nem lenne igaz, hogy a kép minden pixele egy pixelt foglal el a képernyőn is és akkor teljességgel használhatatlan lenne fotós munkára.

szerk. azt el is felejtettem írni, hogy a Vista óta a Windows is fel van készítve erre: http://img96.imageshack.us/img96/6226/winretina.png (200%-os méret)

"egy 100%-os nagyítású képnél nem lenne igaz, hogy a kép minden pixele egy pixelt foglal el a képernyőn is és akkor teljességgel használhatatlan lenne fotós munkára."

Ezért kérdeztem itt: http://hup.hu/node/115421#comment-1472946

Bár szerintem a teljességgel használhatatlan kicsit túlzás, de a töredékpixeles skálázás engem elkeserítene, az egészpixelesnek meg nincs értelme. És félek hogy valamit félreértek.

Az a baj, hogy itt mindenki bitmap-ekben gondolkozik. Az OS X felbontásfüggetlen, azaz vektoros, és szabadon nagyítható és kicsinyíthető minden. Szerintem a fentebb említett cikk írója az ő szagértelmével csak megtippelte, hogy hogyan működhet a dolog, de nem sikerült eltalálnia. :)

"Bár szerintem a teljességgel használhatatlan kicsit túlzás"
Semmiképpen sem lenne normális és az Apple nem arról híres, hogy ilyeneket művelne. :)

Ezért nem értem. A bitmap meg adott a video- és fotófeldolgozásnál.

"A bitmap meg adott a video- és fotófeldolgozásnál."
Majd meglátjuk, hogy ezeket hogyan kezeli a rendszer. Ha jól sejtem, akkor a nagyfelbontásra felkészített programok (pl. Aperture) 1:1-es méretben valóban 1:1-et fognak megjeleníteni. Olyan programok amik viszont erre még nincsenek felkészítve azt is nagyítani fogják. Ezt egyelőre az tudja csak megmondani aki előtt már ott van az új gép. :)

szerk: szóval úgy néz ki, hogy TÉNYLEG mindig 2x-es felbontásban renderel és azt rakja ki a képernyőre. Számomra ezzel sok sok pontot vesztett a gép... Nagyon nagyon rossz megoldásnak tartom.

Na ezaz, ez valahogy nem stimmel.

Akkor nincs skálázás ha a native 2880x1800-as felbontáson használod. Minden más esetben van. (Én legalábbis így értelmezem.) Ezzel nagyjából lehet is látni mikor mire érdemes használni.

Nekem az sokkal furcsább, hogy a szálított háttérképek - lásd a plastik Józsi által megosztott zebrás kép - nem tűnnek valami minőséginek. Nem tudom a véglegesbe jobbak - értsd tűéles - lesznek-e vagy az is lehet hogy ez a fotó/téma tulajdonsága de 1:1 be nem tűnt valami jó minőségűnek a zebrás kép.


No rainbow, no sugar

Olyan viszont nincs. 1920x1200-as van, ahogy a plastik.hu-n olvastam, amit 3840×2400 pixelen renderel(2x2 pixel lesz egy?), majd lenyomorít 2880×1800 pixelre. Még midig nem értem, hogy ebben mi a zseniális. Valamit tuti félreértek.

http://www.apple.com/macbook-pro/specs/

Supported resolutions: 2880 by 1800 pixels (Retina); scaled resolutions: 1920 by 1200, 1680 by 1050, 1280 by 800, and 1024 by 640 pixels


No rainbow, no sugar

Te magad linkelted hogy csak hakkolással lehet a natív felbontást használni. Bár gondolom azért ez fog változni, és akkor még zseniálisabb lesz a készülék.

"Akkor nincs skálázás ha a native 2880x1800-as felbontáson használod. "
Az OS X nem engedi nativ felbontason hasznalni.
Ketfele mod van: az egyik a skalazott, elerheto logikai felbontasok: 1024 x 640,1280 x 800,1440 x 900,1680 x 1050,1920 x 1200 illetve a Best for Retina display felbontas, ami 1440x900-as logikainak felel meg. Azaz a szoftverek azt latjak, hogy 1440x900 pixeluk van kirakni tartalmat.
Olvasd el: http://plastik.hu/2012/06/12/retina-felbontasok/

Esetleg egy apple.com-os forrás valahonnan?

Ugyanott, két mondattal előbb pedig: "When you run a high-resolution-savvy app on a high-resolution device, the text, vector drawing, and UI controls are sharp."
Ez oké.

De mi történik egy bitmap (fotó, videó, ilyesmi) pixeleivel?

Mi tortenne? Egy kep adott pixelt tartalmaz, azt kirakja adott szamu logikai pixelre. Ne feledd: az alkalmazasok szamara csak logikai pixelek vannak, a hardvernativ felbontasat csak a grafikus alrendszer ismeri, es o fogja megmondani, hogy az (x,y) koordinataju logikai pixel az fizikailag hol jelenik meg (amugy ez nem ordogtol valo dolog, gondoljunk csak a multimonitor tamogatasra, ott is szukseges a logikai/fizikai pixelek megkulonboztetese). Jelen pillanatban OS X-ben NEM tudod a kijelzo fizikai felbontasanak 1:1-ben megfelelo logikai felbontast elerni, ha Retina MBP-t hasznalsz.

ne beszelj/beszeljetek mar hulyesegeket, legyszives.
fogadok, ugy omlik beloletek ez a sok baromsag, hogy meg csak nem is lattatok retinas mbp-t, hanem spekulaljatok itt ossze-vissza a baromsagot.

Node mi az igazság?

Ne legyél türelmetlen. psc majd vesz egy retinás mbp-t, jól megnézi, aztán majd megmondja a frankót :)

Sejtettem én, hogy azért hergelitek itt psc-t, hogy minél előbb vegyen egyet és beszámolhasson a tapasztalatairól. :)

Az Apple vilagosan leirja a fejlesztoi dokumentacioban, hogy ez mikent mukodik: https://developer.apple.com/library/mac/#documentation/GraphicsAnimation/Conceptual/HighResolutionOSX/CapturingScreenContents/CapturingScreenContents.html#//apple_ref/doc/uid/TP40012302-CH10-SW1
Szepen latszik, hogy a mikor kepet hoz letre az ember, akkor megadja, hogy a bitmap hany pixel es azt kell megmondani a Quartznak, hogy mekkora user size-on (pontban megadva, nem pixelben) renderelje azt. Nagyon specialis hivasok kellenek ahhoz (es az Apple ezt nem alanlja), hogy direktben erd el a pixeleket, a dokumentum elejen kiemelik, hogy vegig pontban gondolkodjon az ember, es ne pixelben. Igy implementaljak a DPI-fuggetlen renderinget.

Tény hogy alapból nem lehet, de már most van 3 féle lehetőség amivel lehet:

http://osxdaily.com/2012/06/18/3-ways-to-run-a-retina-macbook-pro-at-2880x1800-native-resolution/

Kép róla: :P :
http://cloudmancer.com/images/trueretina.jpg


No rainbow, no sugar

Nem, a szoftverek nem azt látják, hogy 1440x900 pixelük, hanem azt látják, hogy 1440x900 pontjuk van. Anno .NET-nél is csodálkoztam, hogy miért van az összes koordináta float-ban és nem int-ben: na pont ezért, mert ha kell, az OS átskálázza. Tehát ha egy 12 pontos betűt rajzolsz ki, akkor azt normál módban 12 pixelnek, ha "retina módban" megy, akkor 24 pixelesnek fogja kirajzolni. Ha meg valami köztes felbontáshoz _arányosítod_ (ami egyébként egy totál logikai dolog semmi köze a felbontáshoz), akkor meg szimplán átskálázza a rendszer. Pl. 1680-asban 2880/1680*12pt = ~20-21px és azzal fog tovább dolgozni.

Nagyvonalakban.

Ez az egész 1024, 1280, stb. blabla csupán arra van, hogy tudd arányosítani, hogy az új felbontás mellett a régi _arányokkal_ mekkora képet látnál.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

És mi történik, hogyha 1920x1200-ra van állítva és én pont egy 2880x1800 méretű képet szeretnék fullscreenben megnézni? Akkor is felskálázza 3840x2400-re, csak azért, hogy utána egyből leskálázza 2880x1800-ra? Csaknem.

én elképzelhetőnek tartom, hogy ez történik, mert mi értelme lenne csak ennek a pixelméretnek, csak a képnézegetéskor, csak.., csak.. egy speciális esetet fenntartani. Ha egy px-vel nagyobb a kép, máris nem lehet natívan megjeleníteni. Persze ezt megerősíteni nem tudom.

__
Twitter: http://twitter.com/#!/doors_hu
@doors_hu

A Retina Display legnagyobb erőssége számomra az, hogy a panel típusából eredően jól bekalibrált esetben valóban azt a színt látja a tulajdonos, aminek ott valóban lenni kell. A felbontás az egy másik dolog. Ezt egy grafikus is tudja díjazni.
Mindenkinek más szempontjai vannak...

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Jéj! A budget IPS panel szépségei.

Inkább a kontrasztarányban feszít a felbontás mellett, de még látni én sem láttam, de a paraméterek alapján eléggé botcsinálta grafikus az aki ettől el fog olvadni.

Meg a betekintési szög is fontos. TN panelnél párcentis fejmozdításra is látványosan torzulnak a színek, ami undorító.

budget ips panel van benne?

Ha nagy a budget, akkor mondhatjuk, hogy budget... :-)
Van egyébként e-IPS panel is, ami a TN-hez képest alig drágább. De a színhelyessége már nem olyan jó, mint egy rendes P-IPS, vagy H-IPS panelnak. Bár még mindig sokkal jobb, mint egy TN+Film...

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

P-NIPS panel viszont csak E-P-NIS mutogatásra jó? :)

Őszintén szólva én elvesztem a számok között. Gyakorlati kérdések:

Ha húzok egy 1px magas vonalat (x,y) 100,100-ból 500,100-ba, akkor az hány fizikai pixel magas lesz a kijelzőn?

Ha kiteszek egy pixelt 100,100-ra, akkor az hány fizikai pixel lesz a kijelzőn?

Ha körívet rajzolok, ami ha jól értem a kijelző felbontása alatt lesz kirenderelve, akkor a az ív lépcsői ki lesznek csinosítva (nincs AA) a la RET? Vagy pl. a betűk ívei, a már gondolom amúgy is meglévő optimalizálások mellett (helyett?).

Attól függ, milyen "virtuális" felbontást állítasz be.

Gondolom van AA, különben az egésznek nem lenne semmi értelme.