UPS, villám, túlfesz - védekezés

Sziasztok !

Tudom, hogy villámcsapás ellen nincs tökéletes védelem, de mi az, amit meg tudok mégis tenni, hogy az eszközeimet védeni tudjam a lehetőségekhez képest legjobban ?

A Balaton mellett, egy kisebb hegy tetején lakok és elég gyakori, hogy villámlással kisért heves záporok teszik tiszteletüket, főleg ilyenkor nyáridőben. Eddig több routerem, monitor, tápegység, HIFI lett az áldozat. Az áramszünet miatti kiesés annyira nem izgat, de a fizikailag tönkrement eszközök igen. Egyrészt érdekelne, hogy az egész háztartásra kiterjedően milyen lehetőségek vannak (TV, HIFI védelme), másrészt hogy tudnám maximálisan védeni a legértékesebb eszközöket (számitógépek, monitorok - mivel ezekkel csinálom a bevételeimet). Jellemzően az lehet a probléma, hogy a villamosenergiai hálozatba belecsap a villám (vagy ott indukál valami feszültséget) és hozzám valami lökés jut el, ami kifingatja az eszközöket. Tudom ez egy kicsit konyhai nyelven lett megfogalmazva, de nem értek hozzá :)

Szóval azt szeretném kérdezni, hogy amiket hirdetnek túlfesz elleni védelmek (UPS-be épitett, illetve UPS nélküli megoldások) mennyire jók ? Miben gondolkodjak még ?

Köszi előre is a javaslatokat !

Hozzászólások

Kihúzod a konnektorból. Meg a telefondrótot is (ADSL). Meg az antennakábelt.

Nekem egy rettentő bonyolult, elképzelhetetlen és totálisan földtől elrugaszkodott megoldásom van erre:
Amikor villámlik, kihúzom a cuccokat, amiket féltek.

Ha villámláskor épp nincs senki otthon, az sem baj, mert a standby energiapocsékolás elkerülése miatt úgyis minden felesleges cucc áramtalanítva van. A hűtők meg eddig még kibírták.

Nem. Ismerős doksijából, amit az ELMŰ alkalmazottjaként írt a témáról. Nem röhögték ki érte.
Egyébként meg mérj. Meg fogsz lepődni, de Magyarországon még mindig gyakoriak a régi eszközök (pl. TV, HiFi), amiknek a standby fogyasztása baromi messze jár az elvileg célul kitűzött 1W-tól. Ha sok ilyened van, az sokat fogyaszt. Nem feltétlenül csak pénzben.

+1
en se hittem el, de 1x kivancsisagbol megneztem es kihuzott huto mellett is olyan 40-50w fogyasztasom volt csak a standby eszkozok es a wifi routerrel (es nem kinai merovel mertem, hanem a villanyoranal mertem a tarcsa korbefordulasi idejet)

de aztan kiszamoltam hogy ez havi szinten par 100 ft es annyit nem er az egesz hogy foglalkozzak vele ;)

A'rpi

Csúnyán elszámoltad. Fix 40w az havi ~1500ft, évi 18000ft. Ha találok egy huszast, én lehajolok érte. Döbbenet, h az otthoni mosógép standbyban plö 20w-ot eszik, nem akartam hinni a szememnek. TV+settopbox szintén 20w. Tettem is kapcsolós elosztót mindenhová, kapcsolgatok lefele mindent, ami nem kell.

Köszi a javaslatot, de az van. Itt nem az anyagi kár a lényeg, mert azt lexarom, hanem az hogy olyan szinten megvédjem az eszközöket, hogy dolgozni tudjak. Ugye érted mi a probléma ? Nem az, hogy el kell menni és venni egy másik gépet, hanem a kiesés amit ez okoz.

+1-ezek egyet
Egy ilyet te is be tudsz szerelni a lakáselosztóba (Ha rendes földelés/EPH ki van építve):

http://tinyurl.com/cvulg3t
Ezek B+C osztályú kombinált levezetők, gondolkoztam én is rajta, hogy beszerelek egyet, de kissé drágák.

A készülékek elé meg egy D osztályú levezetőt raksz (túlfeszvédős elosztót, pl. SurgeArrest Performance).
Aztán a legközelebbi villámláskor meglátod, hogy működik. De ha belevág a villám, akkor magukat a levezető eszközöket cserélheted utána.

Mindent meg lehet oldani, csak nagyon hamar eljutsz arra a szintre, hogy többe kerül a hús, mint a leves. Azaz ha minden évben elpusztul 50.000 ft-nyi cuccod, akkor tudod, hogy 20 év alatt 1 millába kerül a pótlás. Ha ezzel szemben 2 millát elköltesz villámvédelemre, amivel 10 év alatt 0 ft-ra csökken a károd, akkor nem biztos, hogy jó üzletet csináltál. Szóval meg kell vizsgálni, hogy mennyi a várható kár, és ehhez képest mekkora beruházással ezt mennyire lehet csökkenteni.
A "húzd ki a cuccokat" nagyon nem elvetendő megoldás, ha olyan környezetben laksz, ahol kellően nagy a villámcsapás valószínűsége (ez nem "véletlenül" alakul így, fizikai okai vannak, hogy hol nagyobb az esély). Meg persze az is egy megoldás, ha elköltözöl olyan helyre, ami védettebb...

Ha nem akarsz mindent mindig kihuzni viharban, akkor APC tulfeszvedo minden eszkoz ele, ill. a bejovo vonalakra is (ADSL, telefon, stb). De ez sem 100%-os vedelem. Ahogy elottem is javasoltak mar, azt lenne a legjobb megakadalyozni, jogy egyaltalan a loket bejusson a hazba, de valoszinuleg ez lesz a huzosabb koltseg.

nagyon komolyan és jól megcsinált földszondák. Kicsit túlméretezve.
Komolyan és jól megcsinált saját villámhárító.
Rendesen kiépített EPH.
Ahol az áram belép a házba, oda egy durva túlfeszvédő. (a dobozba). A gépek elé egy finom. Koaxra, telefonra, adsl-re mind-mind létezik túlfeszlevezető, mindenhova beépíteni. UPS a gépek elé (a finom tulfeszlevezető után).

Most, ha a házad elektromos hálózata a szokásos kádár-korszaki "0.75 -ös réz kézzel összesodorva 1-es aluval" akkor ez idáig meghaladja a fél misit.

Ha beraksz egy 5000 ft-os protektoros elsztót a gépid elé, az egyrészt csak 5000 ft, másrészt megtapasztalod, hogy ér-e nálad valamit. Nálam nincs rendes (durva, közepes, finom) túlfeszvédő-rendszer kiépítve, csak egy ilyen tecsó gazdaságos valami. A munkahelyemen viszont egészen paranoid módon van végigpitykézve az áram útja mindenféle védelmekkel.

Jól működő túlfesz-védelmet 3 szinten kell kiépíteni:
- Belépési ponton (villanyóra mellé) felszerelt túlfeszültség levezető (B osztályú)
- Lakáselosztónál felszerelt túlfesz levezető (C osztályú)
- Készülék előtt elhelyezett túlfesz védő dugalj v. UPS (D osztályú)
Mindennek alapfeltétele persze a megfelelő földelőszonda, hiszen azon keresztül történik a túlfesz levezetése.
Némi olvasnivaló: http://www.vet.bme.hu/okt/val/nt/minen/tananyag/Tulfesz.pdf

Nálam társasházban csak a 2-3 szint van kiépítve, de eddig 1 TV táptól eltekintve - kopogjam le - megúsztam. (A TV meg lehet, hogy más irányból kapott, de szerencsére még garanciában cserélték - az is lehet, hogy csak szériahiba)

Ez a kihúzás dolog addig működik, amíg tudod, hogy jön a vihar. Ja és otthon vagy. A villámcsapások 10 %-a derült égbolt mellet keletkezik, a vihartól akár 20-30 kilométerre :)
Egyébként a jelenséget amit körül írtál, azt a villámcsapás másodlagos hatásának hívják. A villámcsapásos károk nagy része ebből származik. Tehát a közelben becsapó villám hatására, túlfeszültség keletkezik az elektromos vezetékekben és ez teszi tönkre az elektromos készülékeket. Ez ellen, ahogy már írták, szünetmentessel, vagy túlfeszültségvédős elosztóval, olyan amibe a bejövő (telefon, kábel) vezetékeket is be tudod dugni, lehet védekezni.
Ha becsap a villám akkor meg mindegy mi van, valószínűleg leég a tető, de lehet az egész ház is.
Nálunk tavaly vágott az utcába az egyik házba villám. kb 200 méterre volt. A fél tető leégett, minden elektromos készülék, vezeték kiégett. Még az is tönkrement amelyik a spájzban volt a polcon :) A környéken több száz készülék ment tönkre a másodlagos hatás miatt. Nekem túlfeszültségvédős elosztóm van a tv a számítőgépek előtt és semmi sem ment tönkre.

Anno én is körbe jártam a témát, a következőt tudom neked javasolni, ahogy fentebb is írták a túlfeszültség nem csak attól keletkezik, hogy belecsap a áramhálózatba a villám, hanem eléggé konyhanyelven írva, mert nekem is igy magyarázták el.
Minden villámcsapás elektromágneses térrel jár, az ebben lévő vezetékekben áram alakul ki, egy plusz feszültség, a térben kialakuló áram több 10.000 volt is lehet.
A jó védekezés, hogy kialakítod ahogy fentebb is volt a teljes villámvédelmet, A,B,C,D osztály szerint.
"A" villámhárító+egyéb eszköz, "B" osztályú eszköz a bejövő fázisra és 0-ra, majd nem emlékszem hány méterre továbbhúzod a vezetekét (10-30m?) és felteszel egy C osztályú eszközt, erről vezeted ki a lakás, vagy iroda hálózatát.
Az eszközök elé pedig beteszel egy "D" osztályú eszközt. (konnektor)

Én ezt úgy oldottam meg, hogy nincs "A" osztályú védelem.
Be van rakva egy "BC" osztályú a villanyóra szekrénybe.
"D" osztályúnak meg egy jobb szünetmentesről megy a házi szerver. (elméletileg D osztályú)
A többit meg védi a biztosítás. :)

Nem a reklám miatt, de itt kezdődnek az árak, a jobb fajtákra:
http://shop.schrack.hu/tulfeszueltseg-vedelem/szikrakoezoes-villamaram-…
és közben találtam egy jó leírást is annak akit még ez a téma jobban érdekel:
http://www.obo-bettermann.com/downloads/hu/kataloge/tbs_uess_ableiter_t…

google varázsszó:I+II. OSZTÁLYÚ (B+C) KOMBINÁLT TÚLFESZÜLTSÉG LEVEZETŐ
Remélem tudtam segíteni.

A Dehn régebben jó cuccokat szállított a témában, mostanában nem tudom mi lehet velük.
Szerk.: http://www.dehn.hu/hu/forum/miboell.shtml
Az oldaluk sokkal rosszabb mint a termékeik... :D
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - -> Kérjük a humoros aláírást itt elhelyezni. <- - -

Tudom, hogy villámcsapás ellen nincs tökéletes védelem, de mi az, amit meg tudok mégis tenni, hogy az eszközeimet védeni tudjam a lehetőségekhez képest legjobban ?

Beszéld rá a szomszédodat egy villámhárítóra... amely ugye nem hárítja a villámokat, hanem "magához vonzza" azokat, így több esélyed van arra, hogy nem nálad lesz közvetlen villámcsapás, amely ellen - ha beüt - nem tudsz sokat védekezni... :)

Egyébként sokat segít egy túlfeszültségvédővel integrált elosztó is, illetve az UPS-ek védelme, de legjobb az lenne, ha laptoppal dolgoznál és vihar esetén akkuról használnád. A router elé pedig tegyél egy UPS-t, amely tudja a telefonvonalat is védeni (ha ADSL).
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Régi téma, új tapasztalat - gondoltam nem nyitok újat, inkább ide írom.

Eléggé szoktam vigyázni a dolgaimra, meg amúgy is, inkább pár túlfeszvédett elosztó vagy UPS, mint a pánik. Ezek tették is a dolgukat, kb 1 órája volt egy "sörelejtős" villám itt a közelben.
Egy fél csippanás sem volt az az UPS-en, sem a HTPC, sem a TV ki sem kapcsolt, ám mivel szabin vagyok és filmeztem, "rögtön észrevettem" a TV-n a No Signal on HDMI feliratot.

Egyelőre arra jutottam, hogy várhatóan a szolgáltatótól kapott koax-os médiabox-on keresztül jöhetett be a löket, és mivel az is össze volt kötve a TV-vel meg a HTPC-is a TV-vel... szóval vitt magával mindent, ami HDMI/Displayport.

Értsd: minden eszköz működik, "csak" kép nem maradt
HTPC megy, VGA kimenete pompás, DP kuka
TV megy, DVBT ok, USB-ről lejátszik, összes HDMI bemenet: no Signal bármit is dugok rá
Médiabox: ráraktam egy monitort: no signal

ehhh...
És rohadt mérges vagyok magamra, mert amúgy TV/Mediabox nem is nézzük, csak össze volt dugva, hogy ha kell, akkor lehessen. Még a tápja is ki volt húzva... a koax az nem....

Lakásbiztosítás ? 

Szolgáltatónak is van felelőssége ha be lehet bizonyítani hogy rajtuk keresztül jött be a cucc -> bár ez nem hiszem hogy sikerül.

Kollégának volt egy hasonló esete, bár ott az "áramon át jött" az áldás, trafóház melleti panel, -> nagy csatt -> TV off -> biztosítónak bejelent -> MVMel egyeztet -> profit -> fizettek, mivel a mellettük lévő Trafó házba cspatt villám miatt lett a kár. 

És mivel esélyes hogy a KOAXon jött be, ugye azt neked nem dolgod levédeni, kérdés, hogy társas ház-e, vagy panel, vagy kertes saját ház, + kérdés milyen szolgáltató  milyen feltételekkel.

Első körben megkeresném a biztosítómat hogy ilyenkor mégis merre kellene elindulni ^^ Ha volt lakásbiztosítás.

Just my 2 cent*

Ez azért izgalmas, mert két pont közötti potenciálkülönbség a feszültség, szóval a koaxhoz képest a tápon jött a túlfeszültség, a táphoz képest a koaxon. Ha én lennék a vádolt szolgáltató, mindössze annyit mondanék, a koax árnyékoló harisnyája a referencia pont, mindent ehhez képest vizsgálunk, aztán mindenki csináljon, amit akar. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE