UPS, villám, túlfesz - védekezés

 ( Benjamin.Breeg | 2012. június 10., vasárnap - 21:05 )

Sziasztok !

Tudom, hogy villámcsapás ellen nincs tökéletes védelem, de mi az, amit meg tudok mégis tenni, hogy az eszközeimet védeni tudjam a lehetőségekhez képest legjobban ?

A Balaton mellett, egy kisebb hegy tetején lakok és elég gyakori, hogy villámlással kisért heves záporok teszik tiszteletüket, főleg ilyenkor nyáridőben. Eddig több routerem, monitor, tápegység, HIFI lett az áldozat. Az áramszünet miatti kiesés annyira nem izgat, de a fizikailag tönkrement eszközök igen. Egyrészt érdekelne, hogy az egész háztartásra kiterjedően milyen lehetőségek vannak (TV, HIFI védelme), másrészt hogy tudnám maximálisan védeni a legértékesebb eszközöket (számitógépek, monitorok - mivel ezekkel csinálom a bevételeimet). Jellemzően az lehet a probléma, hogy a villamosenergiai hálozatba belecsap a villám (vagy ott indukál valami feszültséget) és hozzám valami lökés jut el, ami kifingatja az eszközöket. Tudom ez egy kicsit konyhai nyelven lett megfogalmazva, de nem értek hozzá :)

Szóval azt szeretném kérdezni, hogy amiket hirdetnek túlfesz elleni védelmek (UPS-be épitett, illetve UPS nélküli megoldások) mennyire jók ? Miben gondolkodjak még ?

Köszi előre is a javaslatokat !

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Kihúzod a konnektorból. Meg a telefondrótot is (ADSL). Meg az antennakábelt.

Nekem egy rettentő bonyolult, elképzelhetetlen és totálisan földtől elrugaszkodott megoldásom van erre:
Amikor villámlik, kihúzom a cuccokat, amiket féltek.

Ha villámláskor épp nincs senki otthon, az sem baj, mert a standby energiapocsékolás elkerülése miatt úgyis minden felesleges cucc áramtalanítva van. A hűtők meg eddig még kibírták.

Ehh, most komolyan...

Tök kömölyan húzd ki. Én is kihúzok mindent, ha ilyen idő van. Még a tv antennát is. Kb nincs védelem, láttam már elég villámcsapott cuccot, ilyenkor fogom az kindlét olvasni, oszt hajrá.

'standby energiapocseklas'

... te is a Blikkbol tajekododsz?

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Nem. Ismerős doksijából, amit az ELMŰ alkalmazottjaként írt a témáról. Nem röhögték ki érte.
Egyébként meg mérj. Meg fogsz lepődni, de Magyarországon még mindig gyakoriak a régi eszközök (pl. TV, HiFi), amiknek a standby fogyasztása baromi messze jár az elvileg célul kitűzött 1W-tól. Ha sok ilyened van, az sokat fogyaszt. Nem feltétlenül csak pénzben.

+1
en se hittem el, de 1x kivancsisagbol megneztem es kihuzott huto mellett is olyan 40-50w fogyasztasom volt csak a standby eszkozok es a wifi routerrel (es nem kinai merovel mertem, hanem a villanyoranal mertem a tarcsa korbefordulasi idejet)

de aztan kiszamoltam hogy ez havi szinten par 100 ft es annyit nem er az egesz hogy foglalkozzak vele ;)

A'rpi

Csúnyán elszámoltad. Fix 40w az havi ~1500ft, évi 18000ft. Ha találok egy huszast, én lehajolok érte. Döbbenet, h az otthoni mosógép standbyban plö 20w-ot eszik, nem akartam hinni a szememnek. TV+settopbox szintén 20w. Tettem is kapcsolós elosztót mindenhová, kapcsolgatok lefele mindent, ami nem kell.

Köss egy jó biztosítást!

Köszi a javaslatot, de az van. Itt nem az anyagi kár a lényeg, mert azt lexarom, hanem az hogy olyan szinten megvédjem az eszközöket, hogy dolgozni tudjak. Ugye érted mi a probléma ? Nem az, hogy el kell menni és venni egy másik gépet, hanem a kiesés amit ez okoz.

Földelés, villámvédelem, túlfeszvédelem A, B, C, D osztályban.
Szakember véleményét kérd ki, ne egyszerű vilanyászokét.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - -> Kérjük a humoros aláírást itt elhelyezni. <- - -

+1-ezek egyet
Egy ilyet te is be tudsz szerelni a lakáselosztóba (Ha rendes földelés/EPH ki van építve):

http://tinyurl.com/cvulg3t
Ezek B+C osztályú kombinált levezetők, gondolkoztam én is rajta, hogy beszerelek egyet, de kissé drágák.

A készülékek elé meg egy D osztályú levezetőt raksz (túlfeszvédős elosztót, pl. SurgeArrest Performance).
Aztán a legközelebbi villámláskor meglátod, hogy működik. De ha belevág a villám, akkor magukat a levezető eszközöket cserélheted utána.

Mindent meg lehet oldani, csak nagyon hamar eljutsz arra a szintre, hogy többe kerül a hús, mint a leves. Azaz ha minden évben elpusztul 50.000 ft-nyi cuccod, akkor tudod, hogy 20 év alatt 1 millába kerül a pótlás. Ha ezzel szemben 2 millát elköltesz villámvédelemre, amivel 10 év alatt 0 ft-ra csökken a károd, akkor nem biztos, hogy jó üzletet csináltál. Szóval meg kell vizsgálni, hogy mennyi a várható kár, és ehhez képest mekkora beruházással ezt mennyire lehet csökkenteni.
A "húzd ki a cuccokat" nagyon nem elvetendő megoldás, ha olyan környezetben laksz, ahol kellően nagy a villámcsapás valószínűsége (ez nem "véletlenül" alakul így, fizikai okai vannak, hogy hol nagyobb az esély). Meg persze az is egy megoldás, ha elköltözöl olyan helyre, ami védettebb...

Mint feljebb írja, a pénz nem téma...

Egyébként akkor már hidegtartalékot is tarthat, amit a meghaló eszközök helyére azonnal be lehet tenni, aztán alkalomadtán pótolni.

Ha nem akarsz mindent mindig kihuzni viharban, akkor APC tulfeszvedo minden eszkoz ele, ill. a bejovo vonalakra is (ADSL, telefon, stb). De ez sem 100%-os vedelem. Ahogy elottem is javasoltak mar, azt lenne a legjobb megakadalyozni, jogy egyaltalan a loket bejusson a hazba, de valoszinuleg ez lesz a huzosabb koltseg.

nagyon komolyan és jól megcsinált földszondák. Kicsit túlméretezve.
Komolyan és jól megcsinált saját villámhárító.
Rendesen kiépített EPH.
Ahol az áram belép a házba, oda egy durva túlfeszvédő. (a dobozba). A gépek elé egy finom. Koaxra, telefonra, adsl-re mind-mind létezik túlfeszlevezető, mindenhova beépíteni. UPS a gépek elé (a finom tulfeszlevezető után).

Most, ha a házad elektromos hálózata a szokásos kádár-korszaki "0.75 -ös réz kézzel összesodorva 1-es aluval" akkor ez idáig meghaladja a fél misit.

Ha beraksz egy 5000 ft-os protektoros elsztót a gépid elé, az egyrészt csak 5000 ft, másrészt megtapasztalod, hogy ér-e nálad valamit. Nálam nincs rendes (durva, közepes, finom) túlfeszvédő-rendszer kiépítve, csak egy ilyen tecsó gazdaságos valami. A munkahelyemen viszont egészen paranoid módon van végigpitykézve az áram útja mindenféle védelmekkel.

Tényleg szakember véleményét kérd ki, de Google is tud róla mindent. Keress rá: "túlfeszültség levezető"
Szerintem az 5000 forintos elosztó nem elegendő.

Jól működő túlfesz-védelmet 3 szinten kell kiépíteni:
- Belépési ponton (villanyóra mellé) felszerelt túlfeszültség levezető (B osztályú)
- Lakáselosztónál felszerelt túlfesz levezető (C osztályú)
- Készülék előtt elhelyezett túlfesz védő dugalj v. UPS (D osztályú)
Mindennek alapfeltétele persze a megfelelő földelőszonda, hiszen azon keresztül történik a túlfesz levezetése.
Némi olvasnivaló: http://www.vet.bme.hu/okt/val/nt/minen/tananyag/Tulfesz.pdf

Nálam társasházban csak a 2-3 szint van kiépítve, de eddig 1 TV táptól eltekintve - kopogjam le - megúsztam. (A TV meg lehet, hogy más irányból kapott, de szerencsére még garanciában cserélték - az is lehet, hogy csak szériahiba)

Ez a kihúzás dolog addig működik, amíg tudod, hogy jön a vihar. Ja és otthon vagy. A villámcsapások 10 %-a derült égbolt mellet keletkezik, a vihartól akár 20-30 kilométerre :)
Egyébként a jelenséget amit körül írtál, azt a villámcsapás másodlagos hatásának hívják. A villámcsapásos károk nagy része ebből származik. Tehát a közelben becsapó villám hatására, túlfeszültség keletkezik az elektromos vezetékekben és ez teszi tönkre az elektromos készülékeket. Ez ellen, ahogy már írták, szünetmentessel, vagy túlfeszültségvédős elosztóval, olyan amibe a bejövő (telefon, kábel) vezetékeket is be tudod dugni, lehet védekezni.
Ha becsap a villám akkor meg mindegy mi van, valószínűleg leég a tető, de lehet az egész ház is.
Nálunk tavaly vágott az utcába az egyik házba villám. kb 200 méterre volt. A fél tető leégett, minden elektromos készülék, vezeték kiégett. Még az is tönkrement amelyik a spájzban volt a polcon :) A környéken több száz készülék ment tönkre a másodlagos hatás miatt. Nekem túlfeszültségvédős elosztóm van a tv a számítőgépek előtt és semmi sem ment tönkre.

Anno én is körbe jártam a témát, a következőt tudom neked javasolni, ahogy fentebb is írták a túlfeszültség nem csak attól keletkezik, hogy belecsap a áramhálózatba a villám, hanem eléggé konyhanyelven írva, mert nekem is igy magyarázták el.
Minden villámcsapás elektromágneses térrel jár, az ebben lévő vezetékekben áram alakul ki, egy plusz feszültség, a térben kialakuló áram több 10.000 volt is lehet.
A jó védekezés, hogy kialakítod ahogy fentebb is volt a teljes villámvédelmet, A,B,C,D osztály szerint.
"A" villámhárító+egyéb eszköz, "B" osztályú eszköz a bejövő fázisra és 0-ra, majd nem emlékszem hány méterre továbbhúzod a vezetekét (10-30m?) és felteszel egy C osztályú eszközt, erről vezeted ki a lakás, vagy iroda hálózatát.
Az eszközök elé pedig beteszel egy "D" osztályú eszközt. (konnektor)

Én ezt úgy oldottam meg, hogy nincs "A" osztályú védelem.
Be van rakva egy "BC" osztályú a villanyóra szekrénybe.
"D" osztályúnak meg egy jobb szünetmentesről megy a házi szerver. (elméletileg D osztályú)
A többit meg védi a biztosítás. :)

Nem a reklám miatt, de itt kezdődnek az árak, a jobb fajtákra:
http://shop.schrack.hu/tulfeszueltseg-vedelem/szikrakoezoes-villamaram-es-tulfeszueltseg-levezetok/powertec-i-ii-b-c-335-25ka-villamaram-levezeto-s-e.html
és közben találtam egy jó leírást is annak akit még ez a téma jobban érdekel:
http://www.obo-bettermann.com/downloads/hu/kataloge/tbs_uess_ableiter_typ2_3_hu.pdf

google varázsszó:I+II. OSZTÁLYÚ (B+C) KOMBINÁLT TÚLFESZÜLTSÉG LEVEZETŐ
Remélem tudtam segíteni.

AZ elsőnél: "The current username, password or host was not accepted when the connection to the database was attempted to be established!" - Tetszetős :-D

A Dehn régebben jó cuccokat szállított a témában, mostanában nem tudom mi lehet velük.
Szerk.: http://www.dehn.hu/hu/forum/miboell.shtml
Az oldaluk sokkal rosszabb mint a termékeik... :D
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - -> Kérjük a humoros aláírást itt elhelyezni. <- - -

Jaja, nekem is ilyen van valójában, csak lusta voltam konkrétan megkeresni, meg ami nekem jó nem biztos, hogy másnak is :)
Bátran merem javasolni, akiket nagyra tartok azok ezt használják, én nem tudom miért, ők meg lehet azért mert ezt veszik legolcsóbban ;-)

Idézet:
Tudom, hogy villámcsapás ellen nincs tökéletes védelem, de mi az, amit meg tudok mégis tenni, hogy az eszközeimet védeni tudjam a lehetőségekhez képest legjobban ?

Beszéld rá a szomszédodat egy villámhárítóra... amely ugye nem hárítja a villámokat, hanem "magához vonzza" azokat, így több esélyed van arra, hogy nem nálad lesz közvetlen villámcsapás, amely ellen - ha beüt - nem tudsz sokat védekezni... :)

Egyébként sokat segít egy túlfeszültségvédővel integrált elosztó is, illetve az UPS-ek védelme, de legjobb az lenne, ha laptoppal dolgoznál és vihar esetén akkuról használnád. A router elé pedig tegyél egy UPS-t, amely tudja a telefonvonalat is védeni (ha ADSL).
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

+1