Raspberry PI #2

Megjött a RasPI. Egy nap ment el azzal, hogy végigzongoráztam az összes disztribúsciót, végül az ajánlott Debian mellett maradtam.

Első órák azzal mentek, el, hogy SSH szervert varázsoltam rá, nem volt könnyű szülés, de sikerült, a saját gépemmel is voltak gondok. A második kör a wifi beüzemelése lett Asus N-10 mini USB, az Element14 oldalon ajánlották, kernel modul is volt hozzá a weboldalukon. Ezzel rengeteget szenvedtem, egy este elment mire kiderült billentyűzet, Wifi együtt nem fog menni 700 mA 5 V táppal. Meglepődtem azt hittem ezt azért még elbírja :) Nembaj, sporólni akarunk az árammal :D

Kipróbáltam a grafikus felületet, senki se várjon csodát lassú, így ment a kukába. Mivel szervernek szánom ezért úgysincs szükségem rá. A felület és grafikus alkalmazások törlésével sikerült 40% üres helyet elérnem az SD kártyán, 4 GB kártyát majdnem megtölti az image.

A következő lépés fix IP cím kiadása a belső hálózaton, lekapcsol a tv-ről, bilentyűzet ki, Wifi bentmarad, a munka SSH-n folytatódik. Telepítés MC, Apache2, PHP5, MySQL, Transmission. Minden működik pöpecül :) Most már csak egy ház kellett neki, erre a Rossman fültisztítópálcika müanyag dobozát használtam fel :D tökéletesen belepasszolt.

Délután megyek átvenni az aktív USB hubot és megy rá egy USBs merevlemez valamint innen fog menni a Wifi is.

További tervekben szerepel más webszerverek kipróbálása, optimalizálás valamint Wifi Ethernet bridge a szatelit set-top-box számára.

Ami nem tetszik, nem indul újra, nem kapcsol ki.
Ami tetszik, alig fogyaszt, halk, nem melekszik.

Csaba

Hozzászólások

Érdekelne pár apró öszehasonlító benchmark teszt. Pl: hdparm -T külső vinyón, nagyobb file másolásának sebessége etherneten, stb úgy, hogy mellette ugyanezen vassal lenne egy teszt egy asztali géppel vagy notebookkal.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Fapados benchmark gyanánt:
dd if=/dev/zero of=/ahovamountoltadakulsovinyot/test.log count=100000
Ez generál egy 51MB-os filet és kiírja transzfer sebességét. A count értékével tudod a file méretét változtatni.

scp /ahovamountoltadakulsovinyot/test.log user@helyihaloipje:/ahovamasolniakarod
Az scp ssh-n keresztül másol egy filet egy ssh eléréssel rendelkező másik gépre. A célgéphez rendelkezned kell ssh hozzáférésel. Normálisan a hálózat sebessége ami limitálja a tevékenységét, de lassú gépeknél megmutatja, hogy hol fogy el a "kraft". Ezzel egyben megnézheted, hogy mit visz a hálózatod.

ping localhost
Ok, ez nem mindenkinek ugrik be mint benchmark, de közelítő értéket ad a hálókártya és a TCP/IP stack latencyjéről.

De biztosan lesznek nálam okosabbak, akik tudnak jobb ötletet adni.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Kipróbáltam a grafikus felületet, senki se várjon csodát lassú, így ment a kukába.

Javíts ki ha tévedek, de tudtommal - mivel az ARM CPU harmatgyenge - az egyetlen valamire használható dolog a Raspberry PI-n a videolejátszás és az OpenGL gyorsítás. Persze a hulladék GTK/QT veszett lassú rajta, ettől függetlenül mégis úgy érzem grafikus felület nélkül ez a cucc kb. értelmét veszti.

Nekem csak egy sima SSH szerver kell apache, mysql, php meg transmission. Nekem nincs szuksegem a grafikus feluletre. Nem volt ertelem megtartani.

Ahogy lattam sok fejleszto eszkozt zsufoltak bele a Debian image-be. Gyerekeknek tanulni tokeletes. Mondjuk elofordult, hogy a billentyuzet es eger nem mukodott a Wifi mellett, de errol jo elore figyelmeztettek.

Amugy tanulni programozni tokeletes, elso gepnek gyereknek.

Meg a vegen en s rendelek egyet, csak kivancsi lennek mennyire viszi xbmc-vel a filmeket, stb.

Ez a fultisztito doboz jo otlet :))

Eddig nem találkoztam használható xbmc-vel. A raspbmc nem hajlandó a videó megjelenítésére, helyette mindenféle fekete-fehér összevisszaság van a tvn. Az openelec kb. 10mp videó lejátszás után összeomlik, a youtube=lassított film, vagy inkább diavetítés. A parancssoros omxplayer viszont tökéletesen használható filmek nézésére, csak annál ugye hiányzik a szemcukorka.
Az összes disztribúció közül egyedül az arch volt hajlandó 1360x768-os (ez lenne a TVm natív felbontása) felbontásban képet adni, a többi max 720p. Ennél nagyobb felbontásra "nincs jel" üzenetet kapok. Viszont az omxplayer akár fullhd filmet is képes kitolni. Ezt nem igazán értem.

én nekikezdtem fejleszteni rpi-hez egy szemcukorkás lejátszót, pont azokat a paramétereit kihasználva, amiben erős. Igaz még nem érkezett meg hozzá a lap, de a fejlesztése már halad.
Ami biztos, hogy nem openszósz projekt lesz (vagyis első körökben biztos nem), mivel haladni akarok, ezért a kód szépsége inkább háttérbe szorul, olyan igénytelen meg nem vagyok mint a többi opensource project, hogy a foshalom kódomat dobjam ki.

Nekem az első csalódás a hangkártya volt, pre-alpha driver van hozzá, 5-6s lejátszás után megfagy a lejátszó (a jack csatlakozós, a hdmi passthrough tudtommal megy), az arch-os kernelben meg úgy tűnik nincs benne az usb-s cmedia kártyám modulja, szóval most ráérő időmben próbálok crosscompilert rakni a gépemre kernel fordításhoz.
Meg általában, az sw környezet még igencsak gányoltnak tűnik első blikkre.
Ezt leszámítva jó kis cucc, csak vennem kéne egy hdmi-dvi kábelt végre.