Free BSD konzolon vonalhúzó karakterek

Fórumok

Free BSD konzolon vonalhúzó karakterek

Hozzászólások

Megintcsak egy egyszerű problémám lenne, ugyanis a konzolon nincsenek vonalhúzó karaktereim az mc emiatt elég csúnyán nézne ki (a kerete) de az mc -a -t használom emiatt.

Szeretném valahogy előcsalni a vonalhúzó karaktereket.
Mielőtt valakinek az az ötlete lenne, hogy nézzem meg a bsd.hu-n lévő leírást, ez előtt elmondanám, hogy _azzal_ a beállítással _nem_ működik.
Végigpróbáltam ezután az összes fontot és bár egyiknél volt vonalhúzó karakter, de nem volt éáűúőóüö betü. A vagy vagy pedíg nem bizonyúlt jó megoldásnak.

Szivesen vennék valamilyen jól működő rc.conf részletet.
És még valami: több verzióval is próbáltam = 4.7, 5.1, 4,9 -el

Hali!

A BSD-t pontosan nem ismerem, de PC-n gondolom hasonló a felvázolt probléma gyökere BSD-n és Linux-on is.

1. A VGA kártya vonalrajzoló karakterei a cpXXX-es kódlaphoz igazodnak. Azaz, ha magyar ékezeteket akarsz keretrajzoló karakterekkel, akkor a VGA kártyának a cp852-szerint kell megadni a kódokat. (megadhatod máshogy is, de más kódolásban vagy nincsenek vonalrajzoló karakterek, vagy egyéb defekt lesz, mint ahogy tapasztaltad... :-)

2. A text file-jaidban vagy UTF... vagy olyan kódolást "kell" használnod, ahol megvannak a magyar ékezetek (pl. ISO-8859-2)

3. (Ami csak lazán tartozik ide) A billentyűzetednek a megfelelő leütésre a megfelelő kódolásban kell küldeni a karaktert. pl. az ű-gomb az alkalmazott pl. latin2 kódot küldje.

Linux alatt a megoldás az, hogy lehet egy "másodlagos" leképezést is csinálni, azaz megmondani, hogy a file-ban lévő pl. iso8859-2-es kódolású karaktereket, hogyan kell a VGA cp852-esére átfordítani :-) Ekkor cp852-es fontot, iso8859-2-es kmap-ot, és iso8859-2-es kódolású file-okat lehet használni. (vagy mc-t :-)

Zsiráf

:roll: Szia Zsiráf!

Köszi a részletes leírás és az erőfestitést, hogy segíts.
Legalább addíg eljutottunk, hogy nekem nem kellett leírni amit próbáltam.... hiába.
Egyenlőre marad az mc -a