[Megoldva]Média szerver szoftver tipp

Fórumok

Ötleteket várok, milyen programot telepítsek házi médiaszerverre. Feladata lenne, hogy a hálózaton lévő gépek egy http:porton elérjék és böngészőben lejátsszon médiafájlokat. (Mp3, avi, esetleg kép). Platform Debian, esetleg Ubuntu. A legjobb lenne, ha mindezt parancssoros felületen is meg tudnám oldani, hisz akkor nem telepítenék asztali környezetet sem.
Ötleteiteket köszönöm.
[Updated] Köszönöm Fezonak és a többieknek is! Végül a Subsonic nevű alkalmazás lett a befutó.

Hozzászólások

Használni még nem használtam, csak olvastam róla: mediatomb

A kerdezo olyan szoftvert keres amivel a bongeszobol nezheti a mediaallomanyokat. A mediatomb meg a servio tudomasom szerint egy, a DLNA protokollt ismero klienset vagy szoftvert igenyel kliens oldalon ahhoz, hogy a megosztott tartalmat nezni tudjuk.

Inkabb valami webszerverre es egy pluginra lenne szukseg, amit a kollega a NAS-ra telepit.

Ha tevedek kerlek javitsatok ki.

--
FeZo

Hadd kérdezzem már meg, hogy ezt meg minek? Miért nem Samba azt csólolom? Esetleg UPnP, amit meg a windóz media player tud alapból?

Idézek a lejátszó.hu-ról:
"A DLNA (vagy más néven UPnP AV) kompatibilis szerverek http protokolon keresztül kommunikálnak, mely jóval gyorsabb átvitelt biztosít, mint mikor maga a lejátszó böngészik SMB vagy NFS kapcsolaton keresztül. Így, médiaszerver-program segítségével olyan nagyobb bitsebességű fájlok is lejátszhatóak hálózaton át, melyek más módon már akadoznának."
"A másik előnye a stream-szerver alkalmazásnak, hogy olyan lehetőségeket nyújt, amelyeket egy fájlböngésző kapcsolattal nem, vagy csak nehézkesen lehet megoldani: a stream szerver program saját adatbázisban tárolja fájljaink információit (zenei fájloknál pl. az ID tag információkat), és ezek között sokkal hatékonyabban, gyorsabban tudunk keresni, lapozni.
Több száz vagy ezer zenei album esetén ez az előny jelentősre nő, szinte elengedhetetlenné válik, ezért kijelenthetjük, hogy a UPnP stream szerver alkalmazása komolyabb méretű zenetár esetén megkerülhetetlen. Több médiaszerver képes képes valós időben fájlformátum-konverziót is elvégezni, így a lejátszónk számára gyárilag nem érthető formátumú zene, film vagy kép is meghallgatható, megnézhető, mert a szerverprogram már a készülékkel kompatibilis formátumban továbbítja azokat."
Szerk.: Bocsi irreleváns dolgot idéztem, hülye vagyok egy kissé... Pontosabban fáradt... Aludni megyek inkább.

Na itt most nagyobb zavar van. Az idézett weboldal sajnos nem jó a tájékozódásra, ugyanis ők a saját termékeik eladásában érdekeltek és nem a felhasználók korrekt tájékoztatásában.
A DLNA az nem azt jelenti, hogy te web böngészőben fogod tudni lejátszani a zenéket. Másrészt miért akarod web böngészőben lejátszani őket egyáltalán? A DLNA pont arra jó, hogy a kompatibilis lejátszók a metaadatokhoz is hozzáférjenek, ami mellesleg megfelelően kitöltött ID3 tagek (mp3 esetén) ugyanúgy rendelkezésre állnak.
Az meg egyszerűen nem állja meg a helyét, hogy SMB ill. NFS kapcsolatoknál "akadoznának" a nagyobb bitsebességű fileok, míg http-n átmennek; itt egyszerűen hazudik a fent említett oldal.

Egyébként mire van szükséged? Milyen eszközökkel akarod a médiát lejátszani? Ez ugyanis sok mindent behatárolhat.

Nekem ilyen twonkymedia-val működött, igaz, meg is vettem, igaz, azóta nem is használtam... :)

esetleg plex? (tudom ez se kimondottan bongeszobol jatszik le:)