Fogyasztasmero

 ( Rill | 2012. április 7., szombat - 13:09 )

Tisztelt hupperek!

Segitseget szeretnek keri egy alkalomra (par ora vagy maximum egy nap). Szeretnek tisztaba lenni a desktop szamitogepem fogyasztasaval es ehhez kernek kolcsonbe az elobb emlitett idore fogyasztasmerot. Mivel egy gep havi fogyasztasat szeretnem egyszer kikalkulalni igy befektetni nem szandekozom egy fogyasztasmerobe es hatha van koztunk joszandeku.
Helyileg Pecsrol es maximum egy naprol lenne szo.

Segitsegeteket koszonom!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Üdv!

Bemész az eonhoz áramszolgáltatóhoz, és adnak ilyet ingyen egy bizonyos időre, azt hiszem 24 órára.

=> Ubuntu User <=

Wow! Nem is gondoltam erre, hogy letezik ilyen. Minden szolgaltatonal fixen van ilyen lehetoseg? Elobb kerestem ra es nem volt hasznos talalat, de lehet csak a keresoszavak nem megfeleloek.
Elobbiektol fuggetlenul koszonom szepen es kedden meg is probalom. Gondolom a husvet miatt ez a legkozelebbi nyitvatartas.

-.-'

Pár ezresért már kapsz fogyasztás mérőt, nekem plö a lidliből van, volt vagy 3 pénz, annyit simán megért.

+1 Nekem dragabb van, 5k volt :)

Csak a PC fogyasztas az erdekes szamomra mivel minden mas fogyaszto letszukseg kategorias ezert azokat ha merem vagy nem merem ugy is menniuk kell. Egyszeri hasznalatra venni valamit kicsit pazarlonak tartom, de ha nem jon ossze muszaj lesz.

-.-'

Egyszeri, ja... A struccpolitikánál sokkal jobb, ha konkrétan tudod, mi-mennyit eszik. Ha mennie kell, ha nem. A gépedet is le fogod cserélni. Nálunk, amin meglepődtem az az, h a mosógép simán bedugva 20w. Azóta van ott is egy kapcsolós elosztó, az ilyen gyártók bekaphatják. És max 5 éves a mosógép. UPC beltéri izémicsoda szintén 20w-ot eszik. Szerencsére váltás lesz digire. :)

Igy mar maskepp is allok a dologhoz. Kedden mindenkepp boltozas lesz. Koszonom.

-.-'

TV, hűtő, akvárium, standby cuccok (Hi-fi, stb) 1 hónapig figyelve, elgondolkodtatják az embert.
:)

Az én 10 éves hűtőm 2200-2400 Ft-ot "eszik" egy átlagos tavaszi/őszi hónapban. Télen kevesebb, nyáron több. Kolléga új A+ hűtője 900-1100Ft/hó (2 hétből becsülve). Éves szinten sokat jelent a sok ilyen kütyü.

Nagyjából 10W és fölötte közelítőleg jól mérnek. A standby állapotok mérésére alkalmatlan.

Amelyik tizedwattokat is mutat az is?

--
maszili

Jó esetben 1% +/-1W a pontosságuk, 1.5-2W körüli a saját fogyasztás. Szerinted?

De akkor miért árulnak ilyen fogyasztásmérőt?
http://kepfeltoltes.hu/120410/2012-04-10_09.20.07_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Még költséget is számol ha megadod a szükséges paramétereket. Akkor az is kamu?

--
maszili

Azért árulnak ilyet, mert megtehetik. A költség nem kamu, csak tudni kell, hogy a mutatott érték a valóságban mettől meddig eshet milyen valószínűséggel.

Hiaba veszel egy draga, labor pontossagu homerot, ami 20 es 25 C kozott mer szazad fok pontossaggal, nem fogsz vele abszolut nulla korul merni. De meg csak 0 C korul sem.

Vo.: mereshatar, pontossag.

Amugy az olcso fogyasztasmerok eredmenyeit meglehetos ketkedessel fogadom, amiota az egyetlen nalam jart ilyen egy sima 40 wattos villanykortere kiirta, hogy 25 watt, cosfi valamennyi...

Várj ezzel. A mai világban már a villanykörtéket is Lux mérővel kell vizsgálni. :-)

"1.5-2W körüli a saját fogyasztás"
A teljesítmény mértékegysége a Watt (jele W). A villamos munkát (fogyasztást) meg sokesetben kWh-ban határozzák meg.

---
http://youtu.be/mzycLGudWTw

Én ugyan elég érzékeny szoktam lenni ezekre a kérdésekre, mégis úgy érzem, ez azért kötekedés. Ebben a szövegkörnyezetben a teljesítmény az érdekes, ha úgy tetszik, az adott időre jutó fogyasztás.

Más kérdés, hogy a teljesítménymérő saját fogyasztása - azért is így írom ;) - nem igazán világos, hogyan jön ide. Meg lehet azt jól csinálni, csak akarni kell. Például feszültséget lehet mérni elhanyagolható árammal, hasonlóképpen áramot lehet mérni elhanyagolható feszültségesés mellett. Ráadásul csak az egyik mennyiség fog mérési hibát okozni. A készülék táplálását még a mérés előtti szakaszról meg lehet oldani.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerintem meg a fogyasztas nem fizikaban hasznalt tudomanyos kifejezes, igy a szovegkornyezet hatarozza meg a jelenteset.
Szamomra a fogyasztas egyebkent is teljesitmenyt jelent, mert pillanatnyi ertek. A munka megfelelojenek meg a felhasznalast tartom.
Valahogy igy: "Ha egy izzo 60W-ot fogyaszt, akkor 3 ora allatt 180Wh-t hasznal fel." atlag embernek lenyegesen erthetobb, mint "Egy 60W-os nevleges teljesitmenyu izzo 3 ora alatt 180Wh munkat vegez.".
Nem gondolod?

Ahogy már írták, pár ezresért kapsz is. Ezt az ingyenes lehetőséget a főnököm mondta, ugyanis villanyszerelők vagyunk vagy azt mondják ránk. :-))) Azt nem tudom pontosan, hogy a lakóhelyeden ilyen lehetőség van-e, azt tudom, hogy itt van, ahol lakom. :D

=> Ubuntu User <=

Szolgaltatom az E.on igy egy proba mindenkepp lesz. Koszonom!

-.-'

Én vettem egyet és nemrég csináltam egy pdf-et:

http://fisher.intellifiles.eu/index.php/document/download/14551

Irányértéknek jó lehet.

Mar nezem is a PDF-t koszonom!

-.-'

Milyen muszerrel merted? Ami nekem van csak 5W-tol mer, de jo lenne egy amivel a kisebb dolgokat is merhetnem. Konkretan pont a standby-ban levo dolgokat.

Erdekessegnek egy sajat meres:
ThinkPad R400 normal hasznalat mellett (nem tolt): 22W
2 procis P3-as HP szerver kikapcsolt allapotban egy tappal: 25W
(Bekapcsolva 200W. Regebben ha nem hasznaltam akkor is be volt dugva. Hat mar nem....)

A standby-ban lévő eszközt úgy tudod megmérni, hogy egy fix fogyasztó mellé rakod, és együtt méred. A végén pedig levonod a fix fogyasztást. Pl. ThinkPadet és a standby eszközt együtt méred, és az eredményből levonod a 22 W-ot.

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

A klasszikus izzó a legjobb.

Nha, mindegy :D

Nem műszer és nem mérés, ahogy ezt a kedves villamosmérnökök elmagyarázták. Kínai, "somogyis", ezzel nem mérnék ebben a tartományban.

Esetleg mérd valami ilyennel. Macerásabb vele mérni, mert a fogyasztásból vissza kell számolni az átlagteljesítményt, ráadásul ha idle-t akarsz mérni, akkor viszonylag hosszabb ideig kell idle-ben tartani az eszközt, de szerintem sokkal pontosabb a lidl műszereknél, és minél tovább mérsz, annál pontosabb lesz. Konkrétan ennek az eszköznek a kijelzője 0.01kWh-t tud kijelezni, de ha van affinitásod az impulzuskimenetét mérni, ott 0.5Wh-nként küld impulzust.

Méréshatár: 5-45A

Fenti hozzászólások alapján, ez most nem azt jelenti, hogy min. UxI = 230Vx5A = 1150W teljesítményű cucc alatt nem pontos? Gondolom ezt egy biztosíték mellé érdemes berakni ami a ház egy részét látja el.

--
http://xkcd.com/456/

Nahát tényleg, ezt nem is figyeltem (azt hittem, hogy mivel integrál, ezért nincs nagy jelentősége az áramnak). Mindenesetre egy ledlámpát mértünk vele, aminek a ledjei elvileg 36W-on mennek, 42W-ot számoltam az impulzusokból, ami hitelesnek tűnik. De valóban, ez csak teszt volt, véglegesben betápot meg szerverszoba fogyasztást fog mérni.

Szerintem az ott nem helyes adat vagy nem azt jelenti amire gondolsz, mert 5A-es minimum az nagyon nagyon durva lenne.

Főleg, hogy...
http://villanyaruhaz.hu/products/Fogyaszt%C3%A1sm%C3%A9r%C5%91%2C-egyf%C3%A1zis%C3%BA%2C-digit%C3%A1lis%2C-s%C3%ADnre-pattinthat%C3%B3%2C-100A%252dig%2C-DRS%252d202D.html
...ez már 0.05A-től mér.

Nézd meg a készülékházat, mi van rászitázva :)

Hát a buci verzió sokkal jobban megéri ahogy nézem. :)
(Lehet, hogy ott az ár van elírva.)

--
http://xkcd.com/456/

Na, most benn vagyok a cégnél, megnéztem: a papírjában is benne van, hogy "base current - 5A" bár ehhez sok magyarázat nincs, a készülékházon viszont 0.05A~45A van.

A specifikált relatív hiba többnyire az adott méréshatár végkitérésére szokott értelmezve lenni. Az a gyanúm, hogy ebben az esetben erre a base current értékre van értelmezve a relatív hiba.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ott a pont, a 45A az a maximális áram, amit elvisel a készülék. Már ha jól tévedek ezt szokták 5(45)A formában feltüntetni.

Ettől még mérhet 5 A fölötti áramot is akár. A teljesítmény mérése azért sajátos, mert lényegében szorzatot mérünk, így végkitérésnél jóval kisebb értékeket kaphatunk úgy is, hogy az egyik mennyiség nagy, a másik kicsi, de akár úgy is, hogy mindkét mennyiség nagy, és a fázistolás +/-pi()/2 környékén van, persze szinuszos időbeli lefolyású feszültség és áram jelalakot feltételezve.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Persze, hogy mérhet, viszont áramkorlátozásnál "illendő" a 45A-t figyelembe venni, és nem mondjuk 63A-es lomha olvadóbiztit berakni. :-)

Ezek a mérők általában 5--10 Watt-tól mérnek az adatlapjukon megadott pontossággal. Az alsó méréshatár (is) általában szintén szerepel az adatlapon. Erre utalt Finder hozzászólása is. A mérésnél ezt figyelembe kell venni, és a kisebb fogyasztókat delta módszerrel kell mérni.

A hűtőre (és a hasonló módon működő készülékekre) így nem tudunk értelmes adatot kapni. Egy átlagos, nem túl régi hűtő kb. 1 kWh-át fogyaszt naponta, ami havi szinten kb. 1500 forintot jelent. Azt is meg kellene mérned, hogy 1 nap alatt hány órán keresztül megy teljes terhelésen, és ez alapján számolni a napi, illetve a havi fogyasztást. A csapda az, hogy nappal általában többet megy, mint éjszaka, mert legtöbb helyen éjjel nem nyitogatják a hűtő ajtaját. Ugyanezért más lehet a fogyasztás munkanapon, és más hétvégén is. Könnyítés az, hogy van olyan mérő, ami erre alapból képes, így nem kell számolgatni. Rádugod egy hónapra a készüléket, és a hónap végén leolvasod a havi fogyasztást.

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

Nekem ilyen van, be lehet állítani egy árfolyamot, és akkor egyből forintban írja ki pl. egy hónap után az elhasznált áramot.

Kicsit off topic:
Nekem van egy somogyis mérőm, de sajnos sehol nem találok róla pontos leírást. Valaki nem tudja véletlenül, hogy ezzel nem szinuszos terhelést lehet-e mérni?

Vagy több lépésben mérsz (mindent kihúz, t ideig figyeled a fogyasztásmérőt, és mefszámolod, hány fordulatot tesz meg. Majd bekapcsolod/bedugod azt a készüléket, amit mérni szeretnél, és szintén t ideig számolod, mennyit forog a mérőben a tárcsa. A kettőt kivonod egymásból, megnézed, hogy a mérő hány fordulat/kWh, ebből a két értékből jön, hogy t idő alatt mennyi volt a fogyasztás kWh-ban, csinálsz egy szorzást, és ott van, hogy Wattban mennyit zabál az a bizonyos készülék), vagy veszel egy forgómorgót :-D Ha Bp. vagy környéke, akkor a Bauhaus-ban lehet elég gyakran kapni németeknél leszerelt és felújított mérőket. Erre rákötöd a készüléket, aztán az 2. számlálástól a módszer azonos.

Update: Most látom, hogy Pécs. Akkor kétszer kell számolgatni a fordulatokat... Vagy a környéken keríteni megfelelő mérőt.

Tul sok mozgas kell megfigyeleses modszerhez :) marad a befektetes egy merobe. Tobb erv szol mellette mint eddig gondoltam.

-.-'

én 12 métert mozogtam (oda-vissza 24)
céltárgyak voltak:
számítógép, hűtőgép, mélyhűtő, tv-k, számítógép.

ha gyors: 30 fordulat, ha lassú: 10 fordulat hány mp az órán.

napi üzemórák min-max becslése után

lecseréltük a gorenje-t, aminek egyébként semmi baja nem volt, a magas fogyasztáson kívül.

Megulte a gyomrom elsore ez a 10k arfekves. Pontossagon kivul lehet tudni roluk konkret (nevezzuk inkabb kezzel foghato) elonyt a kisebb kategoriasokkal szemben, ami jelent nekem (mint tavolrol se szakmabelinek) valamit. Itt most peldaul olyanra gondolok, hogy van rajta forint jelzo a watt fogyasztason kivul, hogy ne szakadjak bele egy elso osztalyos szorzasba. :)

-.-'

Tegnap még mintha 7ezer lett volna. :(
Amit nézni kellene az a pontosság és a felbontás. De van 4ezerért is ugyanott. A többi a Te dolgod.

Signup

Mellesleg voltamperórát fizetünk.

Pl.: van egy 850 W-os fúrógépem, ami 6 A-t eszik, új kora óta.
Szar nekije a cos-fi, echte watt mérővel 900 W-ot evett ugyanakkor.

Ez egészen biztos? Én úgy hallottam, nagyobb fogyasztóknál felárat számítanak az áramszolgáltatók, ha nem fázisban terhelik a hálózatot. Ha viszont ez utóbbi igaz, akkor a szolgáltatók úgy tűnik, maguk ellen tesznek.

Mivel, hogyan mérted az áramfelvételt, illetve a teljesítményt? A 230V-os hálózati feszültséggel valahogy nehezen jön össze a dolog szerintem...

Ez nem igaz. Nekem annak idején ebből házit kellett írnom (érdemes-e fázisjavító rendszert alkalmazni adott esetben). 2006. augusztusi a díjtáblázat amit kaptunk:
"Az elszámolási időszakhoz tartozó meddőenergia vételezés térítésmentes a hatásos energia
40%-ig nagyfeszültségen
30%-ig középfeszültségen
25%-ig kisfeszültségen
A túllépésekért a díjszabás csúcsidei Ft/kWh áramdíjának 15%-a lesz a Ft/kvarh. Ugyanezt kell fizetni a teljes visszatáplált meddőenergiáért"

Ez ráadásul ipari fogyasztókra vonatkozik (konkrétan amit megtaláltam egy 10kV-os, havi 26MWh-t (ebből 14MWh-t csúcsidőben), 15.5Mvarh-t fogyasztó üzem), lakosságiaknak tudtommal teljesen ingyenes (gondolom a lakosságnak engedélyezett max áramon nem könnyű komoly meddőteljesítményt felvenni)

Ja és még valami: TrueRMS műszer nélkül még az áramot se tudod rendesen lemérni egy rosszul szűrt eszközön.

Hatásos teljesítményért fizetsz, nem látszólagosért.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Válasz mindenkinek.

1. Anyósom hatodik utcaszomszédjának volt régi ipari kapcsolószekrényből kimentett áram és teljesítmény mérője.

2. Tévedtem, a villanyóra hatásos teljesítményt mér: leírás itt. (csak 5-1. ábra van - az ehhez az oldahoz tartozó 227-237.gif-ekben)

Ha már itt tartok akkor még egy kis adalék

Most jött velem szembe, gondoltam megosztom:
Hogyha spórolni akarsz az áram fogyasztáson akkor vegyél ilyet: http://www.dealextreme.com/p/24kw-power-saving-electricity-energy-saver-2-flat-pin-1-round-pin-plug-ac-90-250v-125522

Tuti megéri! :D :D

Azt nem értem, ilyeneket miért lehet forgalomba hozni, továbbá miért nem ül sitten, aki ezt csinálja...


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Jelszó: Kína

Ott kb. leszarják az ilyesmit.


Poéncuccok...
Szabadúszóknak egy kis pénz: Freelancer.com!

Nagyjából nálunk is, lásd pl. ezo tv.

Ez is jópofa, must have!
http://www.dragonext.com/ultra-thin-anti-radiation-battery-salvage-sticker-for-phone-laptop-edm4.html

Imádom ezeket az energia begyűjtő természetes rezgéses cuccokat.

Még jobban imádnám, ha én adnám el ezeket.

Cak 25ezer, áfászámlá:
http://www.greentech.hu/product_info.php?products_id=7&osCsid=mdi0sqqr4b4dctbh41bdm2tt41

Ez se semmi, ugyanitt:
http://www.greentech.hu/product_info.php?products_id=43&osCsid=n5rmbl6c9p2j6d2dh827fcbbq5

U.i.: Ez nem reklám, elrettentő példa. Csak gondolkozz el azon hogyan csökkenhet egy autó fogyasztása ha valami műanyag vackot beleraksz a hűtővíz csövébe. Az elektromos fogyasztáscsökkentő kézikészülék is kb. olyan lehet. ;)

Ugyanitt gázfogasztás csökkentő mágnes csak 18.000 ért... :O

Csomag súlya: 120 g

Az lehet a kemény mágnes, ami 120g... xD
-------------------------
127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1
AMD Athlon X2 245E@3,1 GHz OC, MSI Radeon 6770 1 Gb GDDR5, Seagate Barracuda, Windows 7 Enterprise

A vízóra megállítható lenne egy nem éppen 120 g-s mágnessel... Azt viszont nem tudom honnan lehet venni. :)
Jó, nem éppen vízspórolás, de legalább "olcsósít". ;)

Az ilyen honlapok ellen nem lehet valamit tenni?


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

De bejelentheted az NHH oldalán. van ott valami nagy piros "Bejelentem" gomb. :D Gondolom a kimenete egyből a lomtárba van irányítva, de hátha.
-------------------------
127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1
AMD Athlon X2 245E@3,1 GHz OC, MSI Radeon 6770 1 Gb GDDR5, Seagate Barracuda, Windows 7 Enterprise

Koszonom a segitseget es bizalmat mrton felhasznalonak!

Vegre megtudtam mi mennyit fogyaszt a haztartasban es kiderult, hogy mindenkepp beszerzek egy fogyasztasmerot. :) Segito es hasznos linkek kozul biztos vagyok benne sikerul megtalalnom a megfelelot.

-.-'