Reverse remote desktop

 ( ekzsolt | 2012. március 26., hétfő - 14:26 )

Keresek valamilyen szoftvert vagy megoldást arra a helyzetre, hogy van pl. egy PC, amire egy projektor van kötve "monitorként", és egy távoli gépről a keresett szoftverrel LAN-on csatlakozva ezen a PC-én keresztül meg tudom jeleníteni a projektoron a távoli gép képernyőjét. Tehát egyfajta fordított távoli asztal.

Jó lenne, ha a javasolt szoftver szerver- és kliens oldalon is Linux, illetve Windows kompatibilis lenne.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

X szerver?


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

X szerver – nem igazán. Biztos van erre valami célszoftver inkább. Projektoros PC-re feltenném a szerver szoftvert, és ehhez a PC-hez nem is lenne billentyű/egér. A távoli gép meg csak egyszerűen csatlakozna a szerverhez és vagy az aktuális saját képernyőjét adná át vagy a projektoros PC-ét egy másik megjelenítőnek látná. Felhasználó azonosításra és titkosításra nincs szükségem.

Szerintem az X szerver éppen ezt tudja. A távoli gépen pedig:

DISPLAY=projector:0 firefox

Vagy valami ilyesmi.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Igazad van, köszi. Csak az a kérdés, mi van a kliens windows? Illetve most a projektoros PC is w7, de ezt majd lecserélném linuxra.

Windowsra is van X szerver és kliens is.

Kérdés, hogy aki a prezentációt hozza, az miben hozza. Mert egy PPt 2010-et nem fog menni kidobni egy X szerverre.

Attól tartok, vagy be kéne érni kevesebbel, egyfajta működés, (sztepbájsztep leírással) wineseknek, egy másik lineseknek, és egy harmadik mekeseknek.
Pont azért lehet jól éldegélni tkp. pont ilyesmit tudó konferenciaprogramokkal, mert generálisan nagyon problémás a megoldás - hacsak ha sk sztrímelt és a túloldalon lejátszott videóval nem.

Gondolom a túlnyomó többség Windows alapú gépet fog hozni.
Kell készíteni egy scipt-et, ami felkonfigurálva elindítja a progit, ezt pedig mondjuk egy autorun indítaná a CD behelyezésével.
Így a tag-nak csak a CD-t kellene a gépbe helyeznie.

(Buktatók: el kell menteni a hálózati beállításokat, majd a saját beállításaidat alkalmazni (hogy a projektor előtt levő vnc kliens pollingolva az IP-t elérje), majd a munka befejeztével vissza, ugyanezt a tűzfallal)

Megfelelően felparaméterezett vncviewer indítása ssh-n keresztül full képernyővel?

Úgy érted, telepítek egy vnc servert a távoli gépre, majd onnan ssh-zok a projektoros PC-re, ahol indítok egy vncviewer-t? Valahogy ez sem az igazi. Sokkal egyszerűbb megoldásra vágyom :)

Nyilván látjátok, hogy a módszert prezentációhoz szeretném használni: jön az átlag-felhasználó a maga windowsos vagy linuxos, esetleg mac-es laptopjával előadást tartani, és én csak annyit szeretnék neki mondani, hogy telepítsd ezt vagy azt a kis kliens szoftvert (vagy még jobb lenne, ha nem is kell telepíteni, csak portable verzióban elindítani), add meg a projektoros PC IP címét, és kész. Ő aztán biztos nem lesz képes ssh-zni vagy más geek mutatványt eszközölni.

mé dugja rá a laptopját a projektorra? mi így szoktuk ez a legegyszerűbb, ha nem megy a laptopja több képernyőbe, van egy tartalék pc.

Egyelőre így megy ez nálunk is, de pont ehelyett keresem az innovációt. Hogy miért? Pl. hogy ne kelljen küzdeni a kábellel, hogy miért nem ér el addig, amíg kellene; vagy épp nincs HDMI, DVI, akármi kimenete; vagy nem tudja kitenni a tartalmat a külső megjelenítőre valami miatt; vagy mert a projektoros PC-én nincs meg az a környezet, ami a bemutatóhoz kellene.

Átérzem, mostanában engem is szopattak openoffice, meg ms office2010-es anyaggal, újabb adobereader, meg ilyenek :))

Officeneak van pont ilyen vetítés exportja, ami összerakja egy exe-ve meg mappává a cuccot, és office nélkül is jól lejátssza a prezit.

köszi a tippet erre rá keresek, gondolom valami beépítettt pps to exe lesz :)

A projectoros PC-n VNC server, távoli gépe(ke)n VNC client. Vagy rosszul gondolom?

udv
letix

-----------------------------------------
Linux alapparancsok, kezdőknek

pont fordítva :)
a projectoros gépre kell a kliens, és kb ez lesz a megoldás, elég sok platformon elérhető a vnc, nem mellesleg inygé van. Tightvnc,realvnc, ultravnc, stb.
Tudsz belőle silent installt csinálni, ha win alatt fölé viszed az egeret buborék üzenetben kiírja az IPét, egy oldalas doksival, oda lehet adni a usernek is :)

Hmm.

A projectoros PC tulajdonképpen a kimeneti eszközt jelenti, nem? Azaz, az ő feladata csak a kép kiküldése a projectorra. Őt nem fogják beviteli eszközökkel irányítani, (bill., egér) hanem rá fognak csatlakozni a kliensek és a kliensek fogják a projectoros PC-t irányítani a VNC client segítségével.

Nálam is van egy ilyen megoldás, bár ott csak monitor van a távoli gépen. A kliensemmel felcsatlakozom, a másik oldalt meg (ha esetleg valaki ott ül) látja, amit ügyködök.

Vagy én néztem el valamit? :)
Ha igen, sorry!

udv
letix

-----------------------------------------
Linux alapparancsok, kezdőknek

Mondom, pont fordítva kell neki. Az a lényeg, hogy bárki jön bármilyen lapossal(mac, linux,win,unix, stb) tudja a saját kis prezentációját kiküldeni a projektorra.
Tehát nem a vendég akarja átvenni a projektoros gép asztalát, hanem a projektoros gépnek kell átvenni a vendég asztalát, hogy aztán mozizni lehessen :)

vnc tudja.

vnc klienst listen módban futtatod, a szerver meg vncconnect-tel tud küldeni.

Köszi, ez már kezd jól hangzani.

MS Windows alatt ezt már használtuk támogatásra.

UltraVNC SingleClick

http://www.uvnc.com/products/uvnc-sc.html

Azért gondold át/próbáld ki, hogy mi lesz az animációkat, videót, hangot tartalmazó előadásokkal ilyen megoldással.

Ez nálunk anno TightVNC-vel ment, leonis kolléga talán még emlékszik rá, bár nem hiszem, hogy olvasná...

Ami huncutsága tud lenni, hogy az átküldött desktop nem feltétlenül view only, magyarán ha nem állítod be rendesen (erről nem tudok mit mondani, már emlékszem rá), akkor az adott gépen vígan bele lehet turkálni a kiküldött desktopba.

Például ez egy informatikatermi demónál nem feltétlen jó: a diák nyom egy F8-at, kikattintja a View only-t, és innentől kezdve bele tud nyúlni a küldő dolgaiba. Erre láttam már példát...

Team Viewer azt hiszem,hogy ez LAN-on is működik:)

Ha elég erős géppel járnak a kedves előadók, akár egy videostreamet is használhatsz. Pl. VLC is tud ilyet. Ennél egyszerűbb és multiplatformosabb megoldást nem nagyon tudok elképzelni.

Elore leszogezem, hogy nem vagyok szakerto, es ez csak egy tipp:
Oke legyen a server a projectoros gep. Azon hasznalsz, ami jol esik. Kliensnek meg osszehozol egy Live CD/pendrive-ot. Platformfuggetlen, a tulaj hozzafer a sajan file rendszerehez (ha titkositott, akkor csak tudja hogy tud hozzaferni) neked meg nem kell allandoan a beallitasokkal molyolni, mert a cucc jol elore van konfiguralva.

Kipróbáltam pár javasolt megoldást: vnc listen módban, teamviewer7, tightprojector, vlc stream. De egyik sem az igazi, lassú, szaggatott a kép, illetve nincs hang, vagy körülményes. Egyelőre marad az, hogy ha szükséges, a projektoros gépről távoli asztal kapcsolattal (RDP) csatlakozunk az előadó windowsos gépére.