NanoSIM - na de elmennek mostmar ezek a

http://www.gsmarena.com/apple_nokia_motorola_and_rim_argue_over_the_nan…

A cikk tartalma szinte mindegy volt (nekem aztan tenyleg mindegy, hogy az Apple-os vagy a Nokias megoldas lesz-e a vegleges NanoSIM), de engem mar a cime felhuzott: mi a francnak NanoSIM szabvany egyaltalan? A MicroSIM mar tul regota letezik (alig tobb, mint masfel eve) helyette csinalni kell egy uj szabvanyt gyorsan, az is csoda, hogy elotte hogy felelt meg tizeniksz(+?) evig az, hogy csak egyetlen egy fajta SIM kartya szabvany volt. Pazaroljunk, hagyjuk el a SIM kartya atalakitot, csereljunk ketevente szabvanyt mindenbol, hogy semmi ne legyen csak ugy kompatibilis a regivel, tenyleg ez a jovo?

Hozzászólások

Igy fejlodik a vas mar 20 eve, min csodalkozol :) Teljesen termeszetes hogy jon a nanosim sot utana meg masik 3 is fog jonni :)

Alapvetően én sem értem, minek külön kártya. Szerintem elég kevesen cserélgetik, innentől felőlem a SIM-kártya információit feltöltheti a szolgáltató a telefonra dróton bluetooth-on NFC-n…

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

Velem előfordult már, hogy külföldre mentem, és betettem egy helyi sim kártyát. Sőt! Olyan is volt, hogy szolgáltatót váltottam, telefont meg nem.

Van ez így.

Ettől még a feltöltöm a SIM adatait akár működhetne is, bár nekem már az sem tetszett, hogy a céges iphone addig nem volt használható a sim betétele és feltöltés után, amíg egy windows-os gépre nem tettem itunest, és azzal nem aktiváltam.

Vagy másik: épp tegnap postáztam egy itteni sim kártyát máshol élő havernak. Hiába lenne szolgáltatónál lehetőség feltölteni az adatokat, akkor oda kellene menni érte. (Otthon nem jó, mert akkor mindenki letöltene valami véletlenül kikerült sim adathalmazt és ingyen telefonálna)

Amint a telefon tárolja a SIM információit, nincs korlátozva, hogy hány szolgáltatóhoz lehet egy telefont kötni: külföldön az otthoni mellé feltöltöd az ottani SIM-infókat, és kiválasztod aktívnak. Hazaérve visszaváltasz az itthonira.

Szerintem a véletlenül kikerült SIM adathalmaz sem okozhat problémát, mivel a SIM a szolgáltató oldaláról blokkolható/aktiválható. A havernak pedig elküldheted az aktivált SIM információit tetszőleges biztonságosnak ítélt módon.

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

"nincs korlátozva, hogy hány szolgáltatóhoz lehet egy telefont kötni" - Na ez az, ami miatt ez az eletben nem fog megvalosulni. A szolgaltatok egy emberkent lepnek hatra, ha ezt megszavaztatjak.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Bocsánat, az állítás a kártyafüggetlenként árult telefonra vonatkozik. Megoldható telefonszám-, tarifacsomag-, szolgáltatófüggő telefon, esetleg olyan, ami mondjuk kétféle telefonszámmal használható.

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

Azt ne! A CDMA alapú szolgáltatóknál divat, hogy a telefont regisztrálják a hálózathoz és nem külön azonosító van. Nagyon, nagyon rossz megoldás!
Egyrészt elmossa a szolgáltató és a készülék közötti határokat, ezáltal lehetőséget adva a szolgáltatónak, hogy olyan dolgokért is fizettessen amik amugy nem kulonallo szolgaltatasok (pl. tethering, GPS, SMS-ek megnyitása, stb.). Másrészt ha a telefon sérül akkor buktad a szolgáltatást is egy időre.
GSM+SIM kombónál elég a SIM-et átpakolni. Sokaknak van bulizós/horgászós/futnijárós/BKV-zós telefonja is.

Jah vagom... tehat amikor megdoglik az okostelefonom, akkor csupan eloveszem a buta telefonom es tudom nezegetni, mert a vilag vegen nehezen regisztralom at a neten...
A menuben valasztas meg tok jol hangzik, csak eppen technikailag nincs ilyen lehetoseg. Tuti ossze lehetne hackelni valahogy, de akkor mar nem egyszerubb a regi, jol bevalt SIM kartya?
Ami jol mukodik, azt nem kell megreformalni.

nem egyszerubb a regi, jol bevalt SIM kartya?
Nem. :-) Mondhatjuk ugyan, hogy ez a telefon tervezési hibája, de én pl. utálom, hogy a SIM cseréjéhez ki kell kapcsolni a telefont.
Egyébként felmerült bennem a kérdés, hogy tolerálja a mobilhálózat, ha két telefonnak azonos SIM-je van. Sanszos, hogy nemigen, így pedig a szoftveres megoldás bár a szolgáltatók cserélgetését lehetővé teszi, a telefonokét akár el is lehetetlenítheti.

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

iPhone-ban pl. pont lehet kikapcsolas nelkul cserelni. Sot, nekem az a tapasztalatom, hogy hw es sw szempontbol minden keszulek birna, de valahogy megis az akku moge rejtik. (Igen, kiserleteztem azzal, hogy kulonfele keszulekekben SIM-et csereltem mukodes kozben.)
Szerintem az egyiket egyszeruen nem engedi fel. Amugy nem kotelezo a SIM alapu azonositas. Volt mar olyan szolgaltatoval is dolgom, ahol az IMEI szam volt a donto. Ha megcserelted a SIM kartyat ket keszulek kozott akkor a telefonszam maradt.

"iPhone-ban pl. pont lehet kikapcsolas nelkul cserelni."

Nokia N9-ben is, tobbiben nem ertem miert nem.

Pont azt neztem, hogy miert van az, hogy csomo mindent csak a Nokia N9/N900/N950-ben es az iPhone-okban tudtak mukodore megcsinalni (normalis GPU (PowerVR) is csak ezekben van pl., az Adrenot sose lattam meg olyan folyamatosnak, mint ezeket)

A van mar buta telefonod es okos voltal, akkor mar regisztraltad mielott a vilagvegere utaztal :) De a netes regisztracio csak egy pelda volt, nyilvan lehet az ugyfelszolgalaton keresztul is, ne adj isten egy koddal, amit atenged minden szolgaltato, stb.
Szerintem a SIM dolog egyaltalan nem jol mukodik, en pl. utalom cserelgetni a SIM kartyamat a telefonban, pedig van belole 3.

Azt se felejtsük el, hogy az, amit mi csak SIM kártyának becézünk, valójában a Mini-SIM. :)

Ezt akartam én is mondani, de az is igaz, hogy a Mini-SIM-re valódi szükség volt, míg a Nano-SIM is csak mókusvakításnak jó. Ráadásul a Mini-SIM 100%-ban kompatibilis a teljes méretűvel. (Amíg nem töröd ki, addig teljesméretű. Utána sem kell átalakítóért fizetni. Micro és mini között ez nem megy.

Picit olyan ez mint az SD kártyák.
Teljes->Mini->Micro

Simán működhetne, hogy nem a szolgáltató(k) adnak neked SIM-et, hanem te adod meg a szolgáltatóknak azt az egy vagy több (akár) IMEI-t, amit használni akarsz a hálózaton.
Persze ez a szolgáltatóknak nem érdeke, mert nem adhatnak el kártyafüggő telefont... (Ami ugye alapból hülyeség, mert ha a telefont függetleníted is, a rabságot ugyan úgy fen kell tartani.) Le a SIM-mel!

"mi a francnak NanoSIM szabvany egyaltalan?"

Így van! A nantoSIM szabvány sokkal jobb lenne! :)

Az elmagyarázná valaki, hogy egy húsvágódeszka méretű telefonba hogy nem fér bele a "normál" SIM, amikor nekem kb 1/3-d területü és az van benne?

Hasonlóképp felháborodtam én is.

Ez nyilvánvalóan egy lépés annak érdekében, hogy a sim kártyádat ne tudd más készülékekkel használni.

Valójában nem értem, hogy miért van egyáltalán SIM kártya? A funkcióját (adatok tárolása) ma már nem igazán tölti be (ki tárol manapság adatokat a sim kártyán?) a hálózatra bejelentkezést meg lehetne enélkül is oldani. Sőt, ésszerűbb is lenne, rögtön nem lenne pl dual-sim para...