FreeBSD 5.1 + framebuffer

Fórumok

FreeBSD 5.1 + framebuffer

Hozzászólások

Bocs, hogy egy "nagyonkezdő" kérdéssel zavarlak, de feltelepítettem a FreeBSD 5.1-et és azt szeretném ha a Linuxban megszokott módon framebuffer módban indulna a bootolás során, mert a 17"-os monitoron eléggé nagyok a betük az mc-nek. Vagyis a fájlnevek hossza emiatt megrövidül és nem férnek ki teljesen a hosszú (30-40-... karakteres) fájlnevek. Meg különben is szebb lenne úgy. Arról már nem is álmodok, hogy magyar éáűúőóüö betük legyenek a konzolon.

Bár a telepítőben Latin-2 -re állítottam...
Igaz még mc-t nem szereztem be a BSD-hez, de ami késik nem múlik.
Szóval szeretnék ebben az apróságban segítséget kérni tőled, hogy hogyan
módosítsam a configfájlt a bootloaderhez. Gondolom itt is hasonló
(valamennyire) a helyzet mint a lilo esetében. Vagy nem? Előre is köszi.

[quote:d0999d025d="trey"]

... azt szeretném ha a Linuxban megszokott módon framebuffer módban indulna a bootolás során, mert a 17"-os monitoron eléggé nagyok a betük az mc-nek. Vagyis a fájlnevek hossza emiatt megrövidül és nem férnek ki teljesen a hosszú (30-40-... karakteres) fájlnevek. Meg különben is szebb lenne úgy. Arról már nem is álmodok, hogy magyar éáűúőóüö betük legyenek a konzolon.

Bár a telepítőben Latin-2 -re állítottam...

Nem tudom, milyen a linuxos framebuffer mód. Nem is érdekel. De ha a karakteres konzolon nagyobb felbontást (vagy kisebb betűket) akarsz, akkor man vidcontrol, azon belül -g opció, és a példaszekcióban levő:

vidcontrol -g 100x37 VESA_800x600

valószínűleg az, ami neked kell. Ehhez a vesa modult vagy be kell fordítanod, vagy /boot/loader.conf-ból be kell töltened, hogy használható legyen. (Példa, hogy milyen legyen: /boot/defaults/loader.conf.)

Magyar karakterekről nyugodtan álmodozz, vagy 5 v 6 éve megcsináltam, azóta benne van a FreeBSD-ben is. Vedd példaként a /etc/defaults/rc.conf-ot, és az alapján írd át a /etc/rc.conf-ot, abban is a fontbetöltés, és a billentyűmeghajtó rész érdekes. A font iso8859-2 (vagy iso-latin2), a billentyűzet pedig hu-iso02-101keys v. ..-102keys, attól függően, hogy eredetileg angol, vagy magyar billentyűzeted van. Ezen kívül már csak a /etc/ttys-ben kell átírnod a ttyv? terminálok tipusát cons25-ről cons25l2-re (mint latin2), és mennie kell a dolognak.

Zahy

Koszi a kerdezo neveben is :-)
Nekem jott a kerdes levelben, amire tudtam valaszoltam, a fb nekem nem ment. Tobbnyire szerveren hasznalok freebsd-t abba meg max. egy 512-es trident kartyat teszek :-) mer mas meg minek. szoval nem nagyon futtatok fb-t.