Vonali jel eloszása. Hogyan? Mivel?

 ( cercopagis | 2011. november 23., szerda - 22:37 )

A kérdés: Vonali jelet hogyan, mivel lehet az ábrán látható, piros négyszögektől -bármelyiktől-, elosztani legalább két irányba?

Mindegyik irányban külön router hálózat működne, egyazon, a falból kijövő interneteléréssel.

( Az ábrán a telefoni vonaltól el lehet tekinteni, arra nincs szükség. )

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A másik irány szakadása nélkül sehogy.
2 ADSL modemet akarsz egy vonalon üzemeltetni ?
Vagy telefont akarsz többet ?

2 router, de nem releváns, tehát a modem is jó.
Telefon nem kell.

---
Nem kenyerem a rosszkeltés, de az annak eltiprása.

Akkor kell 3 db router - V elrendezésben. A központit egyszer beállítjátok, a 2 másikat pedig szabadon konfigurálhatja a 2 fél.

Nem értem, ezt az elgondolást, de valószínűleg nem lenne megoldás, mert mindenképp a fali jelet vagy a szűrt jelet kellene osztani.
Bár a jel és frekvencia típusokról nincs fogalmam, ezért ha bármilyen modem vagy router elboldogul az RJ-11-es csatlakozó felöli jellel akkor működhet.

Tehát nem a már fordított- módosított jelet kell feleznem, ami RJ-45-ös csatlakozókon vezetnek tovább ( remélem jól mondom és nem tévedek, hogy az valóban már más jel mint a fali-aljzati ), hanem a fali vagy a szűrt jelet ami egy érpáron van jelen a kábelben.

---
Nem kenyerem a rosszkeltés, de az annak eltiprása.

"modem vagy router elboldogul az RJ-11-es csatlakozó felöli jellel akkor működhet"
Nem működhet.
A router nem működik az adsl jelekkel ahhoz kell a modem ,ezeket egybe is építhetik.
De a vonal felől egyszerre csak egy eszköz lehet.
A Dslamok nem tudnak egy vonalon multi szinkront.

A telco központjában lévő eszköz (DSLAM) és a xDSL végberendezés közé nem tehetsz "osztót"
a kábel-tv hálózatnál (koax) más a helyzet, mert ott több modemet köthetsz rá.

Tehetsz, ha a kozponthoz is hozzafersz. Pont egy magyar ceg fejleszt ilyet (http://www.densionbb.com/), maximum 2 erparon tipikusan 4, maximum 8 db. ADSL vonalat visz at, kicsit gyorsabban, kicsit messzebbre, mint ADSL-el lehetne.

--
hungarian up portal - sj

KETTŐ darab ADSL-előfizetést EGY darab végpontra SENKI nem fog neked adni, úgyhogy már elviekben is bukik az ötleted. Mert ha jól értem, azt szeretnéd, hogy kettő független, egymást nem befolyásoló ADSL működjön egy előfizetői érpáron.

Miért nem egy router mögött vannak a gépek egy alhálózatban?


tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az adsl vonalra nem tehetsz több eszközt.
A modem kimenetét már szétszedheted több irányba is , de az nem a pirossal jelölt ponton van, hanem az ethernet oldalon.

Igen tudom de nem is az szeretném szétszedni.

Bár dilettáns vagyok a témában de felteszem az elosztó központokban is működnek valamiféle elosztók amik a felhasználóknak osztják a vonalat és a póznán, ami a háztartásba viszi tovább. Azt kéne tudnom mi lehet ott. ( Gondolom ez már segítene. )

---
Nem kenyerem a rosszkeltés, de az annak eltiprása.

Rosszul közelítesz a dologhoz.
Nem jeleket kell osztogatni, hanem az egy darab ADSL modem mögé beraksz egy routert, és a router mögött tetszőleges számú IP hálózatot alakítasz ki.

Egyébként ha ismertetnéd az eredeti problémát, akkor lehet, hogy kapnál pár használható választ.

A központ oldalon a dslamok vannak.
Azok kimenete hasonló a modemhez.
A dslam , központ oldala az IP , a vonali oldala xDSL.

Szigetelőszalaggal ;)

Komolyabban sehogy, mert egy érpáron csak egy ADSL kapcsolat üzemelhet. Ehhez vagy második érpár kell, vagy a már említett 3 router "V" alakban, vagy egy "komolyabb" router, ami LAN oldalon tud több alhálózatot.

Az a kérdés, hogy pontosan mi a feladat.

Akkor valószínüleg te sem tudsz segíteni. :( ....de ha tudnál írni néhány, ilyen komolyabb router típust, azzal leköteleznél.

Én szerényen, de hiszem, hogy valahogy, de el lehet osztani, mert ott vannak az elosztó központok és a villanypózna amiről egy drótról osztja el valami, több háztartásba.

---
Nem kenyerem a rosszkeltés, de az annak eltiprása.

"Én szerényen, de hiszem, hogy valahogy, de el lehet osztani, mert ott vannak az elosztó központok és a villanypózna amiről egy drótról osztja el valami, több háztartásba"

Az xDSL technológiánál nincs osztó.
A központból minden előfizető dedikált érpáron kommunikál.
Egy kis olvasni való a témában.
http://hu.wikipedia.org/wiki/ADSL

"de ha tudnál írni néhány, ilyen komolyabb router típust, "

Egy mikrotik routerral kb. minden megoldható ami ebben a témakörben általában elő szokott fordulni.
Igénytől függően 15-30k között megúszható.

Amit te leosztásnak hiszel, az valójában egy nyalábolt kábelkötegből egy érpár leválasztása. Azaz fut az oszlopon levő kábelben mondjuk 100 érpár (hasra ütöttem, fogalmam sincs mennyi futhat egy oszlopon), és abból kapsz a házadba 1-et. Ez az érpár a telefonközponttól indul, onnantól kezdve azon az érpáron csak te kommunikálsz.

--
Don't be an Ubuntard!

Az xDSL technológiák fizikailag pont-pont alapúak szemben a kábeltévés megoldással. Tehát ami hozzád bejön kábel, annak a másik vége közvetlenül kapcsolódik a DSLAM-ba. Komolyabb router sem fogja ezt megoldani a problémád.
Mérnökibb magyarázat: xDSL-nél van ugye a beszédátvitel céljára szolgáló frekvencia(300-4 khz), majd jön egy nagyobb szünet és utána egy kb. 26 khz-től 1,1 mhz-ig terjedő sáv a dsl céljára. A modemed erre a 26 khz-1,1 mhz-es tartományra képezi le a digitális jeleket. Van erre információelméleti tétel, hogy mennyi adatmennyiséget lehet átvinni ebben a szűk tartományban - Nyquist tétel, ha részletesen érdekel. Ennek nagyságrendje Mb(megabit) nagyságrendű. Ha megszakadsz, akkor se tudod ezt növelni, mivel a sávszélességgel arányos ez a mennyiség, mivel mhz-es frekvenciákon pocsék lesz a telefonkábel átviteli tulajdonsága(zajos átvitel). Ezért kell pont-pont alapúnak lennie az átvitelnek + a telefonhálózat eleve így épül fel.
Kábeltévés esetben egyszerűbb a helyzet, mert sokkal stabilabb, megbízhatóbb, vastagabb a kábel - akár árnyékolással is kombinálva. Ezeken a kábeleken a jelek mhz-es nagyságrendben is stabilan szaladgálnak. Itt a tévé adások miatt eleve a jelszórásos(broadcast) forgalom a jellemző. Na most az internet kapcsolat is így működik kábeltévés netnél. Mindenki megkap minden jelet a hálózatról, majd a modem dekódolja, hogy neki szól-e. A rendszer felépítése biztosítja, hogy van elegendő sávszélesség erre a megoldásra. Pont ez a hibája is: egy adott szegmenst könnyen lelassíthat 1-1 hibás modem vagy nagy forgalmú felhasználó.
Bocs, ha hosszú voltam.

MHz lesz az :) egyébként meg +1.

Meg nem 4 kHz, hanem 3.4 kHz a sáv felső vége. :)


tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

amig egy idoben csak egy adsl modem uzemel, addig siman le lehet parhuzamositani. Mivel a kozpontban csak egy modem log a drot vegen (egy port a DSLAM-on) nalad is csak egy mukodhet. Ha a netet akarod elosztani ugy, hogy egy idoben mindket fel hasznalhassa csak a modem utan tudod megtenni (ethernet). Ettol meg lehet 2 kulon "router halozatod". Ha a 2 fel egymasban megbizik akkor viszonylag egyszeru router is eleg az osztasra. Ha szukseg van savszelesseg korlatozasra, priorizalasra, stb akkor mar kicsit tobbe lesz a router.

"amig egy idoben csak egy adsl modem uzemel, addig siman le lehet parhuzamositani"
Szolgáltató függő , a dslam lehet úgy programozva , hogy bekérje az eszköz számot.
Akkor csak a szolgáltató által adott eszközzel megy.

Tehát akkor - ha jól értem - a DSLAM-ektől jönnek a dedikált érpárok a lakosságnak.

---
Nem kenyerem a rosszkeltés, de az annak eltiprása.

Nem egészen, az érpáron egyszerre folyik a PSTN (analóg telefon) és az ADSL kommunikáció, egy sávszűrő van egyrészt a te lakásodban is (a splitterben), és van egy a DSLAM előtt is.

--
Don't be an Ubuntard!

"Nem egészen, az érpáron egyszerre folyik a PSTN (analóg telefon) és az ADSL kommunikáció, egy sávszűrő van egyrészt a te lakásodban is (a splitterben)," Ezzel tisztában vagyok.

Szóval akkor ahogy a központból kinéz az elosztás, az valami ilyesmi a nyil irányába?


---
Nem kenyerem a rosszkeltés, de az annak eltiprása.

Igen.
Amit látsz a végén az egy előfizető.
N számú ilyen vonal van ,tehát mindenkinek dedikált.

Ha jól látom, itt VoIP van, ami miatt az ábráról az analóg telefon teljesen lemaradt.

Ebben a pdf-ben a 18. oldalon van egy jó ábra. (Találtam a neten 1-2 hasonló ábrát, de nem ennyire részletesek.)

Szerk: a te ábrád szerintem a linkelt pdf utolsó diájának egy más megközelítésből való ábrázolása. De azért meg nem esküdnék erre.

--
Don't be an Ubuntard!

Ez nem kötelező , van telefon (PSTN,ISDN) nélküli xDSL.

Igen, de itt most kimondottan ADSL-ről beszélünk, nem? :) Akkor pedig a beszédcsatorna fenn van tartva akkor is, ha nem vagy előfizetve telefonra.

ISDN esetén pedig megint csak picit más a helyzet, de arról szintén nem volt szó.

--
Don't be an Ubuntard!

A sáv fent van tartva mindkettőnek , de ha nem kéred a szolgáltatást , akkor elhagyhatod a szűrőt.
ISDN-nél is szűrőkkel van szétválasztva.

De a központban a DSLAM előtt így is lesz szűrő.

Igen, a picit mást úgy értettem, hogy más frekvenciánál.

--
Don't be an Ubuntard!

Ezek már másodlagos dolgok.

Közben zwei-től jött egy válasz, miszerint pppoe.... és ezzel megingott a következő utáni elképzelésem is ami egy DSLAM lett volna.

Kérdés tehát hogy ha beszereznék egy ilyet tudná-e dinamikusan kezelni a PPPoE-t, tehát hálózaton tartani és további pppoe-ket kiosztani? A csomag alapú átvitelről nem is beszélve. Ismét nem hozzáértve: Gondolom a központi DSLAM-től már csomagokba jön az adat.

---
Nem kenyerem a rosszkeltés, de az annak eltiprása.

könyörgöm, mi az eredeti probléma?

Látszólag korlátlan mennyiségű pénzed van megoldani valamit, amit szerintem rossz irányból közelítesz.

Ha mindenáron két látszólag független internet kapcsolatot akarsz, egy előfizetéssel, akkor csináhatod a következőképpen is:

- egy szerver(v.router) aki kezeli az ISP felé az internetkapcsolatot, és van rajta egy pppoe szerver is.

- egy-egy ethernet kábel az "ügyfelek" felé, akiknél van 1-1 "szokásos" soho router (pppoe kliens)

Az ügyfelek úgy kapcsolódnak hozzád, mintha te lennél azt internet szolgáltató, (saját felhasználónévvel, jelszóval,stb). Közted és az ügyfél között már ethernet alapon megy a kommunikáció (pppoe) nem kell modemekkel meg DSLAM-al bűvészkedni.
Ha az internet előfizetés mellé két fix IP-t is veszel, akkor még publikus IP-t is kaphat a két kliens.
Akár még a max. sávszélességüket is beállíthatod, attól függően, hogy milyen "internet csomagra" fizettek elő nálad.

Már sokan megírták, hogy az elképzelésed (ADSL jel "elosztása") nem lehetséges. Ha nem hiszel nekik, akkor tanulmányozd ezt: http://en.wikipedia.org/wiki/Asymmetric_digital_subscriber_line

Külön felhívom a figyelmedet a spektrumra. Bár már ezt is írták többen, de hátha vizuális típus vagy. :-) A DSLAM nem tudja a spektrumot "elosztani", így csak egy ADSL modemmel képes kapcsolatot tartani.

Bár az is igaz, hogy a wikipedia nem minden esetben megbízható forrás, de ebben a kérdésben* nem hibázik. Ha mégsem hinnél wikipedianak, akkor az oldal alján jelzett ITU szabványokat (inkább ajánlások) kell megvenned, és áttanulmányoznod.

*: Az most nem lényeges, hogy az ADSL gateway-nek titulált képen egy DOCSIS gateway-t láthatunk. :-)

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

Nem kötekedés, csak zavar: "Vonali jel elosztása. Hogyan? Mivel?"

=> Képfeltöltés - Használd ezt, képmegosztáshoz! <=

Baromira nem értem (és ahogy nézem, más se...), hogy egy routerrel miért nem jó 3 alhálózatot csinálni. Még egy olcsó TP-LINK is jó erre, OpenWrt-vel a 4 switch portját külön VLAN-okra lehet osztani.
Amit eredetileg akarsz, azt nem lehet megcsinálni, az ADSL nem működik így (vagy nem így működik).

"Baromira nem értem (és ahogy nézem, más se...), hogy egy routerrel miért nem jó 3 alhálózatot csinálni."
Mert nem ezt szeretném, de ezért nehogy megharagudj.

"azt nem lehet megcsinálni, az ADSL nem működik így (vagy nem így működik)."
Hogy ez biztos igy van-e azt meglátjuk... Ki tudja milyen megoldások létezhetnek?....

---
Nem kenyerem a rosszkeltés, de az annak eltiprása.

Szóval valahonnan lopni akarod a netet :)
Annak idején AM-mikróval csináltam olyat, hogy a szomszéd koaxkábelére rátekertem egy rézdrótot a padláson, és azt meg az én tévémbe, de ADSL-nél ez nem fog menni, sajnos ez nem hit kérdése. De ne add fel, veled vagyunk :)

Nem, sajnos a lakókörnyezetben máshogy nem lehetne megoldani.
Bár ez arra is megoldás lenne. :)

---
Nem kenyerem a rosszkeltés, de az annak eltiprása.

Szerintem a kollégák túlbonyolítják a dolgot. A szűrőből kijövő ADSL ágat egyszerűen elosztod: drót lecsupaszít, a szükséges számú drótokkal összeköt/körbeteker, szigetelőszalaggal rögzít és kész! :)
Amiben igazuk van, egyszerre két modemmel nem fog működni, valamelyik mindig ledob majd. Ehhez tényleg az a legegyszerűbb, hogy bejövő vonal->modem->router->leágazás a szükséges ágakra->ágak végére switch vagy másik router, ahogy az igénynek megfelel.

"A +1 az a proletárlájk."

Még ha egyszerre két DSL modem is tud(na) üzemelni egy érpáron, a két internet kapcsolathoz szükséges lenne két pppoe kapcsolat létesítése, (amikkel két IP címet is ki kéne osztani a szolgáltatónak).
Egy darab előfizetéssel ez szintén bukott dolog.

Ezt nem is vitatom, nem fog menni egyszerre 2 modem 1 érpáron egy előfizetéssel. De a kérdés az volt, hogy tudja elosztani a jelet. Hát pl. úgy ahogy írtam. :)

"A +1 az a proletárlájk."

Ez igaz, de az első megfejtő nem te voltál....... hanem én :) a második meg lopeczi.:)

---
Nem kenyerem a rosszkeltés, de az annak eltiprása.

Hm, de a dobogóra épp felférek még ezek szerint! :)

"A +1 az a proletárlájk."

Basszus..... a PPPoE-ről el is feledkeztem. Lehet hogy itt bokott az egész?.....

Nem szabad feladni.....
Mi lenne ha beszereznék egy DSLAM-et? Lehetne ezzel megoldásra jutni?

---
Nem kenyerem a rosszkeltés, de az annak eltiprása.

végig olvastam, hogy ki mit írt (okoskodás stb.. nem akarok senkit megbántani)

"Nem szabad feladni.....
Mi lenne ha beszereznék egy DSLAM-et? Lehetne ezzel megoldásra jutni?"

csak feleslegesen kelted magadban a reményt..

DSLAM -ot csak pár millió forintból tudsz venni

világosabban nem tudom neked elmondani:

CSAK IP (ethernet) szinten tudsz internetet szétosztani

Nem, már ott bukik a dolog, hogy a két modem nem fog egyszerre menni. Valahogy meg kell osztani a kommunikációs közeget (kábel) a modemek között, erre van jó pár technika (lásd pl. ethernet: csma/cd), sajnálatos módon azonban ebbe nincs sok beleszólásod, a modemek fizikailag nem támogatnak ilyesmit. Legfeljebb a frekvenciát lehetne tovább bontani, azonban mivel a DSLAM nincs erre felkészítve, az se működne.

DSLAM-mal te otthon nem sokat tudsz kezdeni, ha egyáltalán sikerül is beszerezni egyet (gyanítom, hogy csak úgy akárkinek nem adnak el ilyesmit).

--
Don't be an Ubuntard!

igen - véletlen közeg hozzáférés stb.. ezzel nem akartam terhelni sztem úgyse értené.

DSLAM -ot egyébként lehet venni, kicsit is pl. telepítettünk szállodákba, lakóparkokba ilyet.

"igen - véletlen közeg hozzáférés stb.. ezzel nem akartam terhelni sztem úgyse értené."

Valóban nem értem, de nem is ez a lényeg, hanem hogy lehetséges-e? Teljesen mindegy hogy milyen drágán, de lehetséges-e? Csak ez szeretném tud. LEhetséges-e?

Amit Bat írt, rá válasz:
"Valahogy meg kell osztani a kommunikációs közeget (kábel) a modemek között, erre van jó pár technika (lásd pl. ethernet: csma/cd), sajnálatos módon azonban ebbe nincs sok beleszólásod, a modemek fizikailag nem támogatnak ilyesmit. Legfeljebb a frekvenciát lehetne tovább bontani, azonban mivel a DSLAM nincs erre felkészítve, az se működne."

Tökéletesen tudom hogy a modemek ezt nem támogatják, ezért is született ez a topic. Ha megolhattam volna routerekkel nem terheltem volna a hup-ot.
Hogy a DSLAM nem tud frekvenciát bontani, erre volt egy sejtésem, de lehet erre nincs is szükség.

~~~~~~~~~~~~~~

Fenntebb írtam és hangsúlyozom csak egy ötlet: Hogy egy DSLAM tudná-e dinamikusan kezelni a PPPoE-t, tehát hálózaton tartani és további pppoe-ket kiosztani? A csomag alapú átvitelről nem is beszélve. Ismét nem hozzáértve: Gondolom a központi DSLAM-től már csomagokba jön az adat.

---
Nem kenyerem a rosszkeltés, de az annak eltiprása.

A DSLAM-et ugy kepzeld el, mint egy masfel meter magas dobozt, az egyik oldalan van sok-sok bekotes, a masik oldalan egyetlen ethernet vezetek.

Tehat, vehetsz dslam-et, es rakotheted az egy db adsl modem ethernetjere, a masik oldalrol meg kotsz ra ket ADSL modemet, de sokkal olcsobb, ha veszel routert.

A DSLAM primitiv egyszeru abbol a szempontbol, hogy hozza hangvonalak jonnek be. Meghozza minden elofizetotol pontosan egy. Ha ketten beszelnek egy vonalon, akkor a DSLAM nem erti. Ikervonalon nem futhat ADSL, mert nincs ra felkeszitve. Magyarorszagon elvi lehetoseged nincs arra, hogy te egy vonalra ket modemet koss, ahogy sokan elmondtak mar, mert nem tudja ertelmezni a telefonkozpontban a DSLAM. Vagy kabelmodem, vagy ethernet.

Egy dolgot elarulok viszont, bar ocsmany trukk: a telefonkabel vegere is tudsz ethernet fejet rakni krimpelofogoval. Nem baj, ha nincs meg minden szal.

Ikervonalon nem futhat ADSL, mert nincs ra felkeszitve.
Ez azt jelenti, hogy nincs beállítva/megvéve a licensz/stb vagy azt, hogy szabvány szerint nem lehetséges? Mert a kettő nem ugyan az.

ikervonal = szoci találmány és már nincs is (távközlési törvény kizárja) - akkor még nem ismerték a PCM-t.

PCM eszköz = vonal többszöröző, egy vonalból csinált 4-et - de csak beszéd átvitel vagy analóg fax részére. PCM-es vonalon se megy a digitális fax vagy ISDN, xDSL.

szóval, akkor szabvány szerint nem megy :)
U.I.: tudom, mi az az ikervonal, a PCM-et nem ismertem

a szabvány szó helyett fizikai korlátot mondanék... pl. egy 10-es lyukba nem tudsz beledugni 20-as csavart az mellett hogy nem szabványos :-D

Hogy egy DSLAM tudná-e dinamikusan kezelni a PPPoE-t, tehát hálózaton tartani és további pppoe-ket kiosztani? A csomag alapú átvitelről nem is beszélve. Ismét nem hozzáértve: Gondolom a központi DSLAM-től már csomagokba jön az adat.

Persze. De ehhez akkor is kell egy router, ami a szolgáltató felé PPPoE klienst játszik, ő kap IP címet a szolgáltatótól, és ő továbbitja IP szinten a csomagokat, ill. NAT-olja a mögötte levő Ethernet hálózaton éldegélők forgalmát.

Azt mondjuk nem érteném, hogy ha már ott a router Ethernet lábán a net kapcsolódási lehetőség, akkor minek venne valaki milliós zsetonért DSLAM-ot, hogy adsl modemmel meg PPPoE-tel tudja elérni ezt az Ethernet hálózatot, amikor egy 500 forintos UTP kábel is megtenné...

Nem semmi hogy még fenn vagyunk... :)

Az egészet illetően:
Ma amint lesz időm vissztérek és megpróbálom illusztrálni az új terveimet.

A lényeg továbbra is: csak egy érpáras kábelben szabad gondolkodni, UTP kizárva, de csak a kliens felé, ennek értelmét az illusztrációkban majd, ma valamikor.

Addig is köszönöm mindenkinek a segítségét.
Hajrá csütörtök! legyen már péntek....

---
Nem kenyerem a rosszkeltés, de az annak eltiprása.

A lényeg továbbra is: csak egy érpáras kábelben szabad gondolkodni, UTP kizárva, de csak a kliens felé

Bérelt vonali modempár az érpáras kábel végeire, plusz mindkét végére egy-egy Cisco 1600/1700/2600 kategóriájú router (használtan itt a hupon is hirdetnek rendszeresen 10-20-30 rugó környékén ilyeneket). Sokkal könnyebb beszerezni, hegyekben állnak a volt bérelt vonali felhasználóknál (én még nem hallottam olyat, hogy a szolgáltató visszakérte volna a lemondott vonal után), és még ha fizetsz is érte, akkor sem milliós tétel, mint egy DSLAM.

+1. Az ADSL végére bármilyen SoHo router, ami PPPoE-t tud, annak az eth oldalára egy olyan router (pl. 1601-R egy plusz soros wan kártyával), amiben van két szinkron soros port, arra mehet a bérelt vonali modem, a sima érpár másik végeire megint modem, és arra rárakni egy-egy 1601-R kategóriájú dobozt.

Na ja... csak itt másról van szó.

DSLAM-mal+routerrel meg lehetne csinálni, de sok értelme nincs.
->modem->router(PPPoE+nat+dhcp)->dslam->modem1/modem2/...

Csak épp a dslam kicsit drága/bonyolult móka net elosztására, főleg, hogy így is lehetne:
->modem->router(PPPoE+nat+dhcp)->gép1/gép2/...
switchekkel tetszőlegesen tovább osztható.

Az első megoldással csak annyit spórolsz, hogy két érpár helyett elég egy. Amúgy pont erre van kitalálva az xDSL, így nem kellett kábelt húzni a meglévő mellé.

Elnézést a késlekedésért. Sajnos nem nagyon volt időm.

Megpróbálok ezzel a válasszal válaszolni mindenkinek és vázolom, illusztrálom az elképzeléseimet.

Ezt mindemellet azért itt teszem mert bbandi-nak ez az elképzelése illik legjobban bele a sajátoméba.
"DSLAM-mal+routerrel meg lehetne csinálni, de sok értelme nincs.
->modem->router(PPPoE+nat+dhcp)->dslam->modem1/modem2/..."

Az semantikus ábrák az esetleges KONCEPCIONÁLIS felépítésről - tehát CSAK vázlatok:

Az eredeti terv az elképzelésről.
Mint a topicnyitóban írtam a Hogyan?-ra és a Mivel?-re keresem a választ. Ezt a sorrendet utólag viszont már megbántam mert helyesebben Mivel?, Hogyan? lenne. Tehát itt leszögezem meg sem fordult a fejemben vagdosni, kötni két modemet egy érpárra, már az eredeti elképzelés valamilyen eszköz, eszközök együttes használat révén megvalósítható konstrukciót jelentet.
A kritériumok az ábrán láthatóak: megtartva a fali modemi jelet egy eszköz segítségével, két modemi jellé osztani.
Legelőször egy sima frekvencia osztáson gondolkodtam, de ez a vissza jelzésekből hamar zátonyra is futott. Ezt nem is firtatom, teljesen egyértélmű a kivitelezhetetlensége, nem gondoltam a PPPoE kapcsolatra és az adatcsomagos kommunikációra.

Az új koncepció: A frekvencia osztást el lehet felejteni. A (1. ábra) feltétlen egy olyan eszközön keresztül valósul meg ami a meglévő PPPoE kapcsolatot dinamikusan kezeli, tehát hálózaton tartja és új PPPoE kapcsolatok létrehozására alkalmas, egyben kezeli a csomagok elosztását.

Mielőtt újabb ideges, ingerült, lekezelő nemekbe futok. Megint leszögezem, elfogatom ha a nem lehetséges, de először tudni szeretném annak miértjét és ha nem is minden de a legtöbb magyarázatra is kíváncsi vagyok, ezért vetem fel az elképzeléseimet.

bbandi-nak:
"->modem->router(PPPoE+nat+dhcp)->dslam->modem1/modem2/..."

Szóval ebben a formában kivitelezhető az egy modemi érpár két modemi érpárra való osztása?

zeller:
"Az ADSL végére bármilyen SoHo router, ami PPPoE-t tud, annak az eth oldalára egy olyan router (pl. 1601-R egy plusz soros wan kártyával), amiben van két szinkron soros port, arra mehet a bérelt vonali modem, a sima érpár másik végeire megint modem, és arra rárakni egy-egy 1601-R kategóriájú dobozt."

Erre a megoldásodra kiváncsi vagyok, még akkor is ha a kikötések nem engedik. Semantikusan majd le tudnád vázolni? - Vizuális vagyok, sajnos igy nem nagyon látom át. :) - Elüre is köszönöm!

Aadaam:

"Tehat, vehetsz dslam-et, es rakotheted az egy db adsl modem ethernetjere, a masik oldalrol meg kotsz ra ket ADSL modemet, de sokkal olcsobb, ha veszel routert."

Lényegében akkor ez olyan mint Bandi-é? Ha jól sejtem. De azért Töled is megkérdezem, szerinted igy tuti fog működni?

Végezetül, de csak ebben kommentben.
Még egy kép, arra hogy akár több eszköz együttes használatát sem zárom ki. Itt az első piros négyszöget lehet tekinteni modemnek vagy bárminek ami ethernet jelet állít elő a másodikat meg akárminek ami képes az ethernet jelből újból modemi jelet kreálni.

---
Nem kenyerem a rosszkeltés, de az annak eltiprása.

Úgy gondolom, így már lehet. Az "eszköz" egy darab számítógép és 3 db modem.

Tehát végy egy számítógépet, tegyél bele 3 ethernet interface-t, ezek mindegyikére tégy egy-egy modemet, így eléred, hogy mind a szolgáltató felé, mind az ügyfelek felé egy modem felülete látszik az alsó rétegben. A számítógép intézi az authentikációt a szolgáltató felé, valamint a NAT-olást, ha jól látom a helyzetet. Ha a felhasználó a saját hálózatán is NAT-ol, akkor NAT mögötti NAT lesz, az a sejtésem.


tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Miért 3-at? Csak 2 érpárra lenne szükség.

---
Nem kenyerem a rosszkeltés, de az annak eltiprása.

Miért két érpár?

1 érpár az első felhasználó felé.
1 érpár a második felhasználó felé.
1 érpár a szolgáltató felé.

Ezt összeadva én 3 érpárat látok. :)


tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ezek szerint akkor igy:

Nem akarom kétségbe vonni, mert ilyet még nem próbáltam, de WAN-on visszafelé is működik egy modem?

---
Nem kenyerem a rosszkeltés, de az annak eltiprása.

Igen, így.

Mi az, hogy WAN-on visszafelé? Ott tévedsz, hogy nyilakat rajzoltál az érpárokra. A kommunikáció kétirányú. Ez nem televíziókészülék, hogy azt nézed, amit sugároznak, s ennyi. Itt bizony küldesz a szolgáltatón keresztül a szerverek felé is adatot. Pl. a lekérés, a névfeloldás, a csomagok nyugtái, de küldesz levelet is, vagy itt a HUP-on hozzászólást, aztán becsatlakozhatsz valahova ssh-n akár, akkor a billentyűleütéseidet küldöd titkosítva, és így tovább.

A modem semmi mást nem csinál, mint illeszti a két eltérő fizikai réteget, azaz egy Ethernet-DSL duplex, azaz kétirányú átalakító.

Mondjuk azt most nem tudom megmondani, hogy ezek a modemek mennyire szimmetrikusak, két ilyent szembe lehet-e forgatni egymással. Gyanítom, a standard beállításokkal semmiképp, hiszen eleve aszimmetrikus az uplink és downlink sávszélessége, s az uplink spektruma a downlink alatt van. Talán bérelt vonali modem lehet erre alkalmas? Fogalmam sincs. Lényegében kell olyan spektrumú eszközből kettő, mint ami a DSLAM érpár interface-e.

Azt még mindig nem értem, miért nem jó neked az UTP kábel. Ha jobban belegondolsz, most azon harcolunk, hogy azon a távolságon, ami a kérdéses "elosztó" és a felhasználó között van, mi legyen a fizikai réteg. 100 m-ig lehet ethernet, afölött valami más kell. A felsőbb rétegek elfedik a fizikai réteget, azaz a modem túloldalán úgyis azt látja a felhasználó, mintha ezen "elosztóbeli" számítógép ethernet interface-ébe dugta volna az ethernet kábelt, amelyiket a saját modemébe dug. Gondolom, telefonvonalon nem tervezed átvinni, mert a telefonközpont csak az alapsávi jelet viszi át. Sávszűr, A/D konvertál, Európában G.711 A-law szerint tömörít, minden második bitet negál, s az így kapott 8 bitet az E1 trunk egy időrésére teszi, aztán hagy menjen. A másik oldalon ugyanez visszafelé.

Más szavakkal is igyekszem érthetővé tenni. Mondjuk kell neked két pont között hálózati kapcsolat, ethernet felülettel, de kitalálnád, hogy a közbenső távon mindenképpen USB kábel legyen. Nyilván, nagyon erőszakoltan megoldható a probléma, csak minek, amikor az USB-t nem igazán erre találták ki. És akkor most arról szólna a társalgás, hogy hogyan csináljunk full-duplex ethernet felületből half-duplex USB felületet, ráadásul az USB-nél mindenképpen a host és a végpontok között zajlik a kommunikáció, így az is csak egy közbenső géppel menne.

Komolyan nem teljesen értem, miért ragaszkodsz ehhez a fizikai réteghez. Ugyanakkor, amit szeretnél, az lényegében a bérelt vonal.


tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Gondolod ,hogy majd 2 modem egymásra rátalál,és békében fütyülnek, míg meg nem halnak?
A le és a fel irányok frekvenciái mind kettőnél azonosak.
Ugye az adó oldalakra kéne valami ami a dslamot emulálja.
Mondjuk egy EXFO axs300-as távközlési műszer ami tud ilyen emulációt , gold modem opcióval ,arany árban.
Vagy egy Ericsson EDA EDN312xi betét amit megfelelő spektrum profillal felprogramozva , jó is lesz.
Ezek vannak neked , és értesz is hozzájuk ?

Magam is ezen tűnődtem.


tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Bocs, hogy végig sem olvastam...
Egy db ADSL végpontra egy db publikus IP címet fogsz kapni (az első ADSL modemen).
Így bármilyen megoldásnál a belső két(N) leosztás már csak NAT-olva lesz megoldható (na jó, static route is játszhatna, ha fixen tudnád a belső hálók IP tartományait.).
Arról az apró problémáról közben meg is feledkeztél, hogy ezzel a megoldással szerződést is szegsz, mivel tovább nem szolgáltathatsz a végpontról.
Zeller megoldását ízlelgesd, szerintem az jó lehet.

Csak két végpont lenne az elérhető ADSL maximális sávszélessége meg 10 MBps.

---
Nem kenyerem a rosszkeltés, de az annak eltiprása.

Miii?

Igen. :) Ezért ez a sok áldozat.

---
Nem kenyerem a rosszkeltés, de az annak eltiprása.

Miii? = Mit is akartál mondani?

Mi számít szolgáltatásnak? Ha így nézzük, egy otthoni NAT-olós doboz is az, nem?


tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Lényegében akkor ez olyan mint Bandi-é? Ha jól sejtem. De azért Töled is megkérdezem, szerinted igy tuti fog működni?'

Nem latom teljesen, melyik Bandie, amit en javaslok:

Tudnivalok: kulonbseg ethernet kabel es telefonkabel kozott:
- Az eroteljesebb szigetelessel es a csavartsaggal (ezert twisted pair), amivel az ethernet kabel hosszabban lehet zajmentes jelet kuldeni
- Mas a fejuk
- Az ethernet kabel 8, a telefonkabel 4 eret tartalmaz (4, ill. 2 erpar)
Viszont:
- A 100 MBit-es ethernet 4, a telefon 2 eret (2, ill. 1 erpar) hasznal csak.

Igy rovid tavolsagok eseten le lehet vagni a telefonkabel fejet, majd a megfelelo fogoval egy ethernet fejet rakni ra. Ha vissza kell alakitani, ismet levagunk 1-2 centit, es rarakunk egy telefon fejet. Ez egy 400 HUF-os beruhazas, ha a fogot kolcsonkaptuk valakitol.

Igy egy telefonkabelen, nem tul nagy tavolsagra, de at lehet vinni ethernet jelet.

Itt az abra:

https://dl.getdropbox.com/u/7067930/ethernet_over_phone_wires_setup.png

(T telefon-fej, E ethernet fej, p erparok szama - a bejovo Telekom-os kabel gyakran csak egy erparos)

De ez csak akkor mukodik ha rovid a telefonkabelen (2p-s kabelen) futo ethernet.

Ez biztosan jó ötlet? A telefonkábel hullámimpedanciája azonos az UTP kábelével?


tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

nem azonos, de 5-10 meteren belul ez a kabelt se fogja erdekelni, legfejlebb lassabb lesz.

gondolom albiban van aztan nem akar kabelt cserelni, wifivel meg teli van love az egesz haz, es nem latnak a kutyuk (vagy regiek es nem tudnak wifit), mas ertelmes megoldast nem latok arra, miert nem huz ki egy UTP-t es kesz.

A reflexiók miatt nagyon nem mindegy. 6 m kábelhossz fénysebességgel is 50 MHz-re adódik, de a kábelen kisebb a jelterjedési sebesség. Aztán az a gyanúm, már λ/4 környékén gondok lehetnek. Ha lassabb lesz, az azért lesz így, mert dobálja a csomagokat.


tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az RJ11-gyel szerelt kábelek valóban 4 eresek szoktak lenni, de a falban már csak kettő szokott lenni.
Egyébként szerintem rám gondolt, mi meg szerintem ugyan arra a megoldásra.
Amit azért garantálni nem merek, csak egyetemen tanultam ezekről, meg laborban állítgattunk DSLAMot.

Miért nem engedik a kikötések? Van egy darab réz érpárad, amire rá van aktiválva EGY DARAB ADSL-szolgáltatás. Van egy másik ADSL-előfizetés, ami egy MÁSIK végpontra van felkonfigurálva. Az előfordulhat, hogy a szolgáltató a végpont - internet-előfizetői adatok párosítást nem csinálta ilyen szinten meg, és más-más időpontban tudod használni mindkét PPPoE-s logint egy olyan végponton, amin van ADSL-szolgáltatás (azaz a drót másik végén szűrő+DSLAM kapcsolat).

Ha mindenképp PPPoE-t szeretnél a két végpontra, akkor azt javaslom, hogy onnan nézve a következő láncolatot rakd össze: PPPoE-képes, univerzális soros interfésszel rendelkező router (r1) - modem - telefon vezeték - modem - két univerzális soros kártya egy pécébe, azon PPPoE szerver a két (r1 és a másik végpontra lerakott r2 router felé), illetve egy PPPoE kliens az szolgáltatói ADSL felé, az Ethernet-interfészt meg rádugod az ADSL-modemre, és megy.
Erről a felállásról a vadász és a medve kalandjai jutnak egyébként eszembe, de te akartad :-)

Az egyszerűbb megoldás annyi, hogy PPPoE mindkét végpopnton kidob, egy-egy 1601 vagy hasonló router lerak (fix IP-vel megy mindenki), a router soros interfészére megfelelő kábellel rádugsz egy értelmes sebességű béreltvonali modemet, az érpár másik végére egy másikat, azt rádugod egy dupla soros lábbal megáldott 1601-re, annak az ethernet lábára megy egy NAT-ot, PPPoE-t és hasonló úri huncutságokat elkövető mondjuk wrt54-gl, annak a wan-portja meg beledug az ADSL-modembe.

Mivel túl sokat nem vagy hajlandó elárulni, hogy mi a pontos feladat, ezért abból kiindulva, hogy internetet kell átvinni normál telefonzsinóron HomePNA-s router kell az ADSL modem után, abba belemegy a sima telefonzsinór, a másik végére meg a egy szintén HomePNA-s ethernet kárya kerül a gépbe, vagy egy HomePNA-s router.
Linksys HPRO200 pl. egy ilyen router, hogy kapható-e még, arról gőzőm sincs

Nagyjából így néz ki:


--- Bejövő telefon réz érpár --- DSL Szűrő --- DSL Modem --- Linksys HPRO200 --- Ethernet kábel --- LAN1
                                                                    |
                                                                    +--- réz érpár --- HomePNA router --- LAN2

Erre kiváncsi lennék. Tudnád majd egy kicsit részletezni?
- A legutolsó megjegyzésemben már részletezve van a problémám. -

---
Nem kenyerem a rosszkeltés, de az annak eltiprása.

A HomePNA olyan szabvány, ami ethernetet visz át telefon kábelen (balanced pair) vagy coax antenna kábelen.
Bővebben a szabványról itt:
http://en.wikipedia.org/wiki/HomePNA
Nem tudom pontosan mit kellene rajta részletezni, 10Mbit-es ethernetet tud átvinni a réz érpáron, de a végpontokon ethernetként viselkedik. Léteznek rá bridge-ek (pl. http://www.sendtek.com/pet_320.htm ) ami RJ45-re alakítja a két végén a telefon zsinórt.
Nehéz beszerezni, mert nem elterjedt, és jobb / olcsóbb alternatívák vannak a legtöbb esetben.

nem temaba vag, de a szuro fxs -t ad, nem isdn u -t, nem?

HAH,
miert nem osztassz az ADSL?
Ott sem tisztan ethernet van ( marmint dehogynem ), de ugye NT -t itsz ( felteszem CPE -re gondolsz ), akkor ott meg a PC fog PPPoE -t inditani. Na, oda meg a PC koze epp betehetsz egy hub -ot :)
2 PC -vel es ugyan nem egy idoben de kulon tudnak kapcsolodni a netre...

(amugy ennek a megosztom a DSL vonalat dolognak nincs jovoje ( multja se ), merthogy a DSLAM es a CPE kozott direkt kapcsolat kell, es nem oszthato )

Hát, nem vagy semmi! Ilyen az, amikor a tudatlanság akarattal párosul.

Van egy érpárunk, az alapsávi jel, amin telefonálunk, az 0.3 - 3.4 kHz spektrumú. Aztán van az ADSL, ez valahol sáv felett megy. Ezt a két frekvenciasávot választja el a splitter.

Direkt módon semmiképp sem tudod osztani, pont-pont kapcsolat van a DSLAM és a modemed között. Mondhatni, az ADSL-re szánt spektrum ki van használva a kommunikációban, minden időpillanatban a vonalon lévő feszültség pillanatértéke hordoz információt. Ha ezt egy másik modem meg akarná változtatni, abban a pillanatban a DSLAM és az egyik modem közti kommunikáció szakad, hiszen fals lesz az átvitt infó. Ezt nem lehet ilyen villanyszerelő szemlélettel megközelíteni, hogy rákötök a drótra, s akkor a másik helyen is világít a lámpa. Mondok hasonlatot. Ha egy telefonvonalon két-két ember beszél egyszerre, akkor senki nem ért senkit, csak egy nagy katyvasz van. Mivel a feszültség pillanatértéke hordozza az információt, ha ezt megváltoztatod, meghamisítod az információt, így nem megy át az eredeti adat. Ugyanakkor a második modem sem tudja úgy megváltoztatni a vonal feszültségét, ahogy szeretné.

Például egy adott időpillanatban az egyik modem 743 mV-ot, a másik meg -1.19V-ot szeretne a vonalra tenni. Mekkora feszültség lesz a vonalon? Győzzön az erősebb? És ebből mit vesz a DSLAM? Mert nekem úgy tűnik, éppen egyik modem által sem küldött hülyeséget. És minden időpillanat számít, tehát a jel meredeksége is, meg az egész spektrum. Tehát maradjunk annyiban, ez így hülyeség.

Felvetetted, hogy az analóg telefonvonalakat elhozzák pár szál dróton, aztán valahogy az kifejtődik sok felhasználó felé. Igen, létezik PCM 30-as trunk. Ez úgy működik, hogy van egy 2.048 Mb/s sebességű adatátvitel a központ felől. Meg nyilván egy másik visszafelé. A telefontechnikában 8 kHz a mintavételi frekvencia, azaz 125 μs egy időrés. Egy időrésben így 256 bit információ fér el. A hangmintát CCITT G.711 A-law és μ-law szerint 8 bitre tömörítjük, kihasználva, hogy a fül amplitúdóban (is) logaritmikusan hall. Tehát egy hangminta 8 bit. Ezzel tehát egy időrésben átvihetnénk 32 hangcsatornát, ám egyet fenntartunk szinkronizálási célra, egyet pedig talán valamiféle jelzésátvitelre. Lényeg az, hogy marad 30 időrés, ezzel átvihetsz 30 hangcsatornát.

Ugyanakkor ez az alapsávi jelre vonatkozott, s az analóg jeleket előbb át kellett alakítani digitális jelfolyammá, majd időben multiplexelve, más-más időrésbe téve a csatornák mintáit, áll össze a 2.048 Mb/s-os stream. Tehát ilyen létezik, de most ez sem jó neked.

Maradna egy olyan elvi elrendezés, hogy felraksz egy modemet az ADSL-re. Mögötte van egy számítógép 3 ethernet interface-szel. A szolgáltató felé menő modem az egyik interface-en, a másik 2 interface-en szintén egy-egy modem. Az a 2 modem, amelyik nem a szolgáltató felé néz, a downlink irányába, a felhasználók modemeivel fütyül össze. A számítógép pedig ellátja a routolási és authentikációs feladatokat.

Ez az eljárás drága, és nem túl értelmes. Miért kell újra modulálni a jelet, ha egyszer már megvolt az ethernet illesztés? Nem lenne egyszerűbb a felhasználók irányába ethernet kábelt kihúzni?

Szóval tényleg előbb a feladatot mondd el, mert hiába erőlteted az elképzelésed, az hülyeség ebben a formában.

Egyébként az ADSL-es elosztásban hogyan tudná az adatcsomag, hogy melyik felhasználó felé menjen? Persze ott adatcsomag sem lesz, a fent említett okoknál fogva.

Meg aztán mi az, hogy elosztás? Az adatforgalom kétirányú.


tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

hejj,
nem ide tartozo kerdes, de te tudsz olyan eszkozrol, ami BRI-n S -bol csinal U -t?
( a kepen a 'kollega' irt U bust ( amit en ketlek ), hacsak nema sima analogra gondol, merhogy 2 drot, 2 drot :)

Nem tudok, de ha jól gondolom, nincs elvi akadálya, hogy ez létezzen.


tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

sot, talaltam a google -en parat, de egyik sem magyar bolt ( nagyreszt usa ), viszont kellene 2db tesztelni a mi cuccainkat :)

Emlékeim szerint, az USA-ban az U interfészen mást kódolást használnak mint Európában (4B3T), így ezzel gond lehet.

Kiegésztítés:
Ha az áthidalható távolság megnövelése a cél, akkor az 'S0 extender'-re érdemes keresni. Tippem szerint így sem lesz túl sok magyar találat. Pl. egy német találat: http://www.pandacomdirekt.com/en/products/modem/isdn-modem/speed-isdn-extender.html

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

Nem... a tavolsag 200 meter, S bus vinne, DE a kollega U buson akarja, mert csak 2 drotja van es nem akar boviteni.

Arra is jó az S0 extender, mert kis távolságra is használható. :-) A fentebb linkelt megoldásnál is U bus van az átviteli közegen. Ha önállóan van használva, akkor a kódolás is mindegy, csak az a lényeg a két eszköz ugyanazt alkalmazza. Így az USA-ból származó extenderek is jók.

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

értelek, de ilyen eszközeink nekünk is vannak, amik sodort érpáron átvisznek pár megabitet, vagy S0 -t.
A gondom, hogy nekem U bust kell adnom az ügyfél felé, na ilyenek pedig nincsenek.

Magyarán nekem egy S0 - U konverter kell.

Erre szolgál az előfizetőnél telepített NT.

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

nnnnem teljesen, ha most az elcon nt1+2a/b -re gondolsz, akkor az S0 -t tud adni + analog vonalat, de nekem isdn u -kell :)

Az U interfész a központban lévő (NT1) és az előfizetőnél lévő (NT2) NT-k között van. Tehát az előfizetőnél ebből az U-ból kell S interfészt csinálni. A központ oldalon lévő NT1 az S interfészből csinál U interfészt, de az általam ismert esetekben ez a központban lévő kártyán valósul, és nem egy külön dobozban.
Ha te a központból (vagy az NT2-ből) érkező 4 huzalos S0 portot akarod átalakítani Up0 porttá akkor neked egy különálló NT1 kell. Ezt viszont a fentebb vázolt ok miatt szinte biztos, hogy nehezen beszerezhető, és vélhetőleg drága is.

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

"Ilyen az, amikor a tudatlanság akarattal párosul."

Azért nem mond lehetetlent.
Az , hogy amit kér jelen pillanatban nem lehetséges a dslamok korlátai miatt , nem jelent lehetetlent.
Van rá Amerikában és az EU-ban is beadott szabadalom a point-multi pont xDSL eljárásra.
http://www.europatentbox.com/patent/EP0983691A2/abstract/2154490.html
Amennyiben még elhúzódik a gazdasági válság , úgy a szolgáltatók rákényszerülnek a réz érpárak további üzemeltetésére.
Megjelenik a bouded pair , valós idejű kiegyenlítés , multi sync és még ki tudja milyen technológiák.

Én hardware-esként, alacsony szinten néztem a problémát. A felhasználónak az otthoni soho router is egy internet elosztó, nekem viszont az ethernet interface továbbra is két, szimmetrikus érpár hullámimpedanciával lezárva, így pont-pont kapcsolat. Az ethernetet sem lehet elágaztatni. Logikailag igen, ha közben buffereled az adatcsomagokat, de úgy nem, hogy rákötünk a drótra.


tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ezek szerint nézőpont kérdése, hogy megoldható-e vagy sem?

Nem nézőpont ,hanem időpont és terület kérdése.
Technológiák és ezzel együtt szabályok , jönnek mennek.
Most Európában nincs közcélú multi pont xDSL.
Tehát amit kér ,az most nem lehetséges.

Az nézőpont kérdése, mit is értünk a jel elosztásán, s ezáltal nézőpont kérdése a megoldhatóság. Ha a jel elosztásán valami analóg dolgot értünk, akkor a feladat nem megoldható, hiszen az eszközök között pont-pont kapcsolat van. Másfelől, ha megengedjük, hogy legyen 3 fizikai végződtetésünk, s köztük egy számítógép megoldja a bufferelést, route-olást, úgy a feladat megoldható.

Éppen ezért nem árt egyértelműsíteni, mit értünk a szavakon, kifejezéseken. Ezért jobb az ilyesmit nem egy-egy szóban megválaszolni, hanem pontosan leírni, miről is van szó, mi okozza a problémát, mi lehetséges, annak mik a feltételei, ez mivel jár, s utána lehet meghozni a döntést, hogy az illető megoldás kell vagy nem.


tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

na, vegigolvastam a kommenteket :)

Az nem jo neked, hogy a bajovo ADSL -re, teszel egy ADSL CPE -t, arra egy olcso routert, arra meg adok neked 2 par ethernet extendert es akkor 2 x 1 km -re el tudod vinni a netet 2 sodort erparon 2 kulon iranyba.

Na, akkor pppoe es 1 van, adsl is 1 van, aztan te meg vdsl -en kapod tovabb :)
igaz az mtu alacsony lessz, de kerem, valamit valamiert :)

Lenne egy alapkérdés: miért szeretnéd szétosztani?

Igazából a modem után tudod szétosztani egy sima switch-el a jelet szabványosan.
Ehhez 2 felhasználós ADSL-t kell venni. De lehet a sima is beenged többször.
A fontos, hogy ne a modem végezze a PPPoE belépést, hanem a switch után kötött eszköz (router, PC, .....)
Így teljesen független hozzáférést kapsz.

+1 En hasznalok ilyet elesben. (A szolgaltatom 5-ot is beengedett... tobbet meg nem probaltam.)