Így használj ubuntut

sok-sok release óta állandóan megy a vinnyogás hupon, hogy "egyre szarabb az ubuntu". Ezen már sokszor felhúztam magam, úgyhogy gondoltam most leírom, hogy hogy kell hozzáállni ehhez a rendszerhez azoknak, akik stabil _és_ kényelmes desktop linuxot szeretnének:

* telepítsd fel a legutóbbi LTS-t
* örülj neki hogy install után van net
* gyaluld le az éppen aktuálisan hypeolt felületet
* rakj fel vmi értelmeset, vagy valamelyik DE-t ha olyanra vágysz, de sztem jobban jár az ember egy jól konfigolható minimál WM-mel (nálam fluxbox van)
* azokat a szoftvereket, amikre nagyon finnyás vagy, az adott projekt oldaláról szedd le, ne a csomagkezelőből telepítsd (nálam mondjuk php, postgres, netbeans).
* mindig LTS-t használj, és ha kijön az új LTS, várj legalább fél évet a frissítéssel

oszt' jonapot.

Nekem is az a lényeg, hogy stabil legyen a desktopom, nem kellenek az újdonságok, nem kell a csicsa. Mégis ubit használok, és teljesen jól megvagyok vele már 4 éve.

Hozzászólások

a legányolás helyett egyszerűbb a mini.iso-t használni szerintem.

Egyrészt az volt az első linux amit felraktam a gépemre, másrészt azért, mert még nem találtam jobbat. Slackware ill. arra épülő disztrókkal próbálkoztam, de:
* slack-ben nem értettem, hogy miért jó az hogy nincs normális csomagkezelő
* zenwalk tapasztalat: http://crystal.progtut.net/blog/view/zenwalk-install
* SalixOS-t nem sikerült felrakni
* CentOS szintén nem mászott fel
* Frugalware szintén nem

Más disztrót még nem próbáltam, mert nem érzek rá különösebb késztetést, hogy havonta cserélgessek OS-t a gépemen.

Windows-t azért nem használok, mert erőforrásigényes és lassú, meg nincs kedvem/időm megtanulni a powershellt (GUI shell-lel meg semmi kedvem dolgozni), ja meg nem tudnék 6 munkaterületet beállítani. Pénzem éppen lenne rá ha nagyon akarnám, de az előbbiek miatt annyira nem akarom. Egyéb filozófiai problémám amúgy nincs vele.

Kitüntetést ennek az embernek, végre valahára valaki kimondta amit ki kellett mondani, hogy nem kellene mindenkinek önkéntesen szoftvertesztelőnek lennie.

Ha stabil és elégedett vagy vele akkor ne piszkáld, tudom, hogy kényszeres, de akkor se.

Ha meg mindenképpen piszkálni szeretnéd akkor ne az aktívan használt rendszereddel tedd, klónozd, virtualizáld és piszkáld azt.

Örök kedvenc az ilyen:
"mindig LTS-t használj, és ha kijön az új LTS, várj legalább fél évet a frissítéssel"
:)

Már arra gondolok, hogy mégsincs annyira jól eltalálva az a frissítés, és a tanács, hogy várj addig, amíg a bajokat nem javítják. Szóval LTS és mégse annyira megy az jól...
Bár lehet, hogy az LTS-ben az L (long) a kiadástól számított fél év múlva kezdődik :)

/megjegyzem, más disztró használóinál is olvasok ilyet, hogy jön a frissítés, de csak egy-két-... hónap múlva érdemes frissíteni, mert teli van hibával/

Bár ennyi erővel akkor inkább azt kellene csinálni desktopon, hogy feltelepíted a rendszert, ami programok jól mennek, azokat hagyod, és NEM frissítesz. Ha tegnap ment, akkor ma is menni fog :)

"azokat a szoftvereket, amikre nagyon finnyás vagy, az adott projekt oldaláról szedd le, ne a csomagkezelőből telepítsd (nálam mondjuk php, postgres, netbeans)"

Es hogy csinalod a security update-eket? :)

--
"You're NOT paranoid, we really are out to get you!"

Annyira nem gaz. Foleg, ha a fenti appokat forgatja csak forrasbol, akkor jo esellyel egyik sem fut 7x24-ben a gepen, raadasul en mar nagyon regen lattam embert, aki a kabel/adsl modemet csak ugy betolta volna a gepebe uzemszeruen. Altalaban router, switch, es mas eszkozok garmadaja van egy desktop gep es az internet kozott.
Ja, es az ubihoz tartozik beepitett tuzfal is.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

en mar nagyon regen lattam embert, aki a kabel/adsl modemet csak ugy betolta volna a gepebe uzemszeruen

Egy példa: a wengophone oldstable-beli verziója például nem tudott általános STUN-t, az "otthoni" router-ek többsége pedig nincs felkészítve ilyen marginális protokollok NAT-olására (még akkor sem, ha esetleg az ember 1-2 portot kinyit/továbbít a virtual server opcióval vagy mifenével).

Nem rossz azért a publikus IP cím a desktop gépen, csak persze nagyon alaposan be kell hozzá állítani a tűzfalat. (Én spec. semmilyen szervert nem nyitok ki a WAN interface-re. Ha lehet, akkor már az adott program konfig file-jában meg-bind-olom a LAN interface-t. Túl sok ssh és samba betörésről olvastam... Az otthoni gép elérése ssh-n amúgy is túlértékelt; egyrészt a lakossági csomagok felmenő sávszélességénél lényegében használhatatlan, másrészt én nem hagyok áram alatt gépet egy üres lakásban.)

A savszelesseg kerdeseben nem ertek egyet veled. En hasznalok olyan megoldast, hogy OpenVPN + SSH, sot, OpenVPN + VNC, es egesz turheto a sebessege. Na jo, a VNC az mar nem egy gyorsvonat, de az SSH-ban kenyelmesen tudok akar fejleszteni is, se lag, se semmi. No persze, ha reconnect van... de ez szerencsere egyre ritkabb.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

LTS 4ever hozzáállással alapvetően egyetértek, bár most a 11.10 nekem bejött, ami eddig nem volt így nem LTS-ek esetében.

ps.: A sikeres Ubuntu használathoz az is kell, hogy legyen a géped legalább 1 éves :)

En pl. a napokban fedeztem fel Arch-on, hogy megis eleg a Sandy Bridge-es Intel a torcs-hoz. Bezzeg mikor megvettem a laptopot, jonak szamitott, ha 15 fps osszejon vele :D

Ellenben nekem a nagyon regiekkel sosem voltak gondjaim (sot), illetve kivetel egy webcam driver, de az az ujbol is :)

Ez tök jó, de akkor mi értelme ubuntut használni? :)

--
Don't be an Ubuntard!

Szépen leírtad, hogy miért kell debiant használni :-)

Mert akkor mondjuk ezeket a lépéseket:
"* gyaluld le az éppen aktuálisan hypeolt felületet
* rakj fel vmi értelmeset, vagy valamelyik DE-t ha olyanra vágysz, de sztem jobban jár az ember egy jól konfigolható minimál WM-mel (nálam fluxbox van)
* mindig LTS-t használj, és ha kijön az új LTS, várj legalább fél évet a frissítéssel"
Eleve kihagyhatod, feltolod az alaprendszert, és azt teszel rá amit akarsz. A leírtak szerint az ubuntu kényelmi funkciói közül úgyis csak a csilli telepítő maradt, de ha jól felejtek, már az is van vmi debianon, ami versenyképes. Vagy az "* örülj neki hogy install után van net" a kulcsmondat? :-)

-1

Nem egészen. Én pl. nem látom azt a pontot, hogy pl. "az elmebeteg, agyonerőltetett Debian Free Software Policy miatt gereblyével kapirgáld össze a blobokat az Internet zugaiból, a beállításukkal meg szívj, mint a torkos borz, vagy mondd mindig azt, hogy nem kell nekem a Compiz".