[KERES] Arduino trainer kerestetik

 ( zolej | 2011. szeptember 15., csütörtök - 10:20 )

Sziasztok!

Arduino témakörben keresek egy embert, aki tudna nekem segíteni néhány dologban. Ezen a fórumon sok segítséget kaptam már, de ezt a dolgomat szeretném olyan emberrel/emberekkel összehozni, akinek a munkáját, hozzáértését tudnám honorálni. Még mielőtt megszólja bárki is a ház elejét, mondom, miről van szó:
szeretnék valamennyire is megismerkedni ezzel az eszközzel, mert egy rf távirányítót szeretnék csinálni belőle, ami otthon működne a nappali és a konyha között. Kikereshetném a programozást, az összerakást, mindent, de szeretném, ha lenne egy ember, akivel tudnék diskurálni erről. Alapokról szeretnék indulni, majd beprogramozni a kütyüt!

Nem hinném, hogy nehezemre esne, de a PIC és társai témakörtől valami miatt félek. Olvastam bootloader-ről, égetésről, de nem vagyok benne otthon. Semennyire.

Sikeres munkám után dokumentálni szeretném az egészet a blogomban, tehát nem titkos, csak egy kis fun, és törlöm ezt a topikot.

Köszönöm!

upd1: megrendeltem, várok, türelmetlenül

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Udv,
igy latatlanban nem hiszem, hogy szukseged lenne barmilyen mentorra, ha van egy kis affinitasod a forrasztgatashoz, meg egy keves a programozashoz, az mar boven eleg, csak keress egy rs232 vezerelt rf adovevomodult, drotozd ra az Arduinodra, es kiserletezz. Ha elakadsz, csak kerdezz batran pl itt, vagy egyeb forumon. Angol tudas persze sokat segit itt is, de szerintem akad eleg ember akar a HUP-on is, aki tud magyarul is segiteni :)

Köszönöm a bátorítást!

Én már a kiindulásnál elakadok, mert nem tudom, melyik board lenne nekem jó. A 2009-es Duemilo-t néztem ki magamnak, szerintem erre a célra megfelelne. Találtam hozzá rf modult is és ir modult is. A fő cél az lenne, hogy vennék hozzá egy gyári rf távirányítót, lehetőleg minél több gombbal, s annak a jelét szeretném fogni. A különböző rf kódokra különböző ir jeleket szeretnék kiadni, amire ugye szintén van modul. Lehet, hogy erre vannak már megoldások, pl ir átjátszók, de én rf-ből szeretném megoldani, mitöbb, cserélgetni rajta az ir kódokat. Lehet, hogy egy pic-kel olcsóbban jönnék ki, de egy égető 10e körül van, ahogy olvastam.
Nem utolsósorban tanulnék belőle, és később használhatnám másra is.
Kérdezem, hogy meg szabad venni az ebay-ről ezeket kínából? Miért kell ezeket még felszerelni bootloaderrel?

Az Arduino-k elég drágák szoktak lenni, bár most nem találtam árat az általad említett board-ra.

Szerintem sokkal jobban járnál egy sima mikrovezérlővel. Mostanság 2 elterjedt van, az egyik az Atmel AVR (ez van az arduino-kban is) illetve a Microchip által gyártott PIC.

Ha AVR-el akarsz foglalkozni, akkor csupán 5 szál vezeték kell és egy párhuzamos port (stk100), ha nem olyan jó a párhuzamos portod, akkor kell még egy 50 Ft-os puffer IC (stk200-as égető. Nekem ilyenem van).
AVR-hez van ingyenes C fordító (debian alatt avr-gcc csomag azt hiszem). Soros kommunikációt nem bonyolult vele megcsinálni, csak össze kell ollózni a neten található példaprogramokat. Csak arra kell figyelni, hogy ha a config biteket (FUSE-nek hívják AVR-nél, ha jól emlékszem) elrontod, és valami hülye oszcillátort állítasz be, akkor nem fogod tudni (egyszerűen) felprogramozni. (kell egy külön áramkör)
Én speciel nem igazán szeretem az AVR-eket, az egyik típus (ATMega644P) nagyon instabil volt nálam.

Ha PIC-el akarsz foglalkozni, akkor szükséged van egy égetőre. (Az 500 Ft-ból megépíthető JMD-et felejtsd el, használhatatlan) Én a PICKit 2-t vagy 3-at javaslom. (Valaki nemrég épp el akart adni itt egyet) Ezek valóban drágák (10 kFt), de nagyon jól, stabilan működnek, és debuggolni is lehet velük (úgy ahogy, nyilván nem ICD3 színvonal, de működik.). Illetve használhatóak logikai analizátornak.
A bootloader nem más, mint egy kis program a PIC-ben, - ha egyszer beleéget valaki- ami képes a PIC programmemóriáját "belülről" felülírni.
PIC-ekből van egy halom család. (12F, 16F, 18F, dsPIC*, PIC24, PIC32MX) A 12F és a 16F már elég régi, nem ajánlanám.
A 18F és a fölötti PIC-ekhez van C fordító (tanulói/butítód módban ingyenesen letölthető (nem optimalizál annyira)). A Microchip honlapján van egy halom AN (application notes), amikből sokat lehet tanulni.
A soros kommunikációt ezeknél sem nehéz feléleszteni.
A PIC-ek egyik jóságam hogy nagyon sokféle van belőle, a 150 Ft-os 8 bitestől a SW-es mp3 lejátszására képes PIC32-ig. (és ez se olyan drága, kb. 2 kFt)

Nem tudom milyen RF megoldásra gondoltál, de a Microchip-nek van néhány ilyen modulja, amik nem olyan drágák pl.: MRF89XAM8A.

Ha PIC-el kapcsolatban van valami kérdésed, akkor nagyon szívesen megpróbálok segíteni. (ingyen is, ha van elég időm, így meg is spóroltad a pénzt a PICKit-re ;-) )

Ez jó kis agymozgató volt, köszi!

Amit írsz, azt kapizsgálom, de még mindig tartok tőle. Mivel egyszerűbb nekem megtanulnom és kikísérleteznem a pic/avr gyártást, mint az arduino? Az előbbihez össze kell forrasztanom mindent, programozót késziteni, megtanulni a működését, megtanulnom programot írni, stb..
Könnyebben rászánok 4e plusz kiegészítők 2e forintot, s akkor usbről is tudom átprogramozni másik gépről.

Ha a 328-as kiadást veszem, mennyi kód fér bele? Úgy értem, mennyi ir és rf kódot tudok benne egszerre eltárolni? Láttam példákat, de max 30-40 soros scripteket. Ennyi lenne?

Végülis, ha jól gondolom, az aurdino nem más, mint egy pic/avr egy integrált ttl/rs232/usb interfésszel, amin fel tudom programozni, plusz egyéb digitális és analóg bemenettel, ami meg maga a chip miatt kerülhet rá, így van?

Biztos vagyok benne, ha ezt működésre bírom, akkor belerágom kicsit a saját összeràkásba. De nekem ez annyira hottentotta, hogy csak na.

Veszek egy ilyen kütyüt, csak sikerül betekerni raĵta a kurblit.

Az ardunio-val még nem foglalkoztam, de foglalkoztam egy basic stamp nevű förmedvénnyel (ez nem más, mint egy eeprom és egy PIC-ben lévő interpreter), ami szép és jó, egészen addig, ameddig azt akarod vele csinálni, amire a tervezői gondoltak (nálunk, suliban, vannak ilyenek a suli által vett robotokon), de ha valami különlegesebbet szeretnél vele csinálni, akkor azt felejtsd el. Pl.: a megszakításokat egy az egyben kihagyták belőle.

Amennyire én látom, nem a programmemória szokott betelni, az adatmemória mennyisége sokkal érdekesebb (ugye ezekben külön van program és külön van adat memória), de a konstans adatokat le lehet rakni a programmemóriába.

Igen, az aurdino kb. egy AVR megy egy két dolog mellé (pl.: kvarc), de a kapcsolási rajza letölthető.

Egy ATMega8 650 Ft. Még néhány száz Ft-ból megcsinálod mellé az STK200-at (ha van párhuzamos portod) és már el is kezdhetsz játszani. (Az ATMega8 kisebb, de kezdésnek bőven elég.)
Ha veszel egy dugaszolós próbapanelt, akkor forrasztani se kell, azon össze lehet dugdosni az egészet. Valami ilyesmit/a> 2000 Ft környéke az jó ár.

Jah, neten van egy csomó leírás, a http://www.hobbielektronika.hu/ -n is van egy halom cikk. PIC-es könyvnek a PIC mikrovezérlők alkalmazástechnikája c. könyvet tudom ajánlani.

Udv,
igazad van :) kezdesnek szerintem is Arduinoval erdemes probalkozni, aztan kesobb, ha kedvet kapsz, majd raersz foglalkozni a nativan AVR-el/PIC-kel.

Ha a 328-as kiadást veszem, mennyi kód fér bele? Úgy értem, mennyi ir és rf kódot tudok benne egszerre eltárolni? Láttam példákat, de max 30-40 soros scripteket. Ennyi lenne?

Boven el fog ferni benne amire szukseged van.

Végülis, ha jól gondolom, az aurdino nem más, mint egy pic/avr egy integrált ttl/rs232/usb interfésszel, amin fel tudom programozni, plusz egyéb digitális és analóg bemenettel, ami meg maga a chip miatt kerülhet rá, így van?

Alapvetoen igen, egy AVR-re epulo fejlesztopanel tulajdonkeppen, magaval a bootloaderel feltott uC-vel, es a felsorolt periferiakkal. Plusz emelle PC oldalon van egy kezreallo fejlesztokornyezet, mely alapvetoen avr-gcc-t hasznal, meg par viszonylag konnyen kezelheto libet, amik kb le is fedik azokat a funkciokat amire szukseged lesz. Az altalad irt programot kozvetlenul a fejlesztokornyzetbol tudod ratolteni a uC programtaraba ( ezt Arduino oldalon a uC-ben levo bootloader, PC oldalon meg az avrprog nevu alkalmazas intezi, de ez teged csak egy kattintasnyit erint;)

Biztos vagyok benne, ha ezt működésre bírom, akkor belerágom kicsit a saját összeràkásba. De nekem ez annyira hottentotta, hogy csak na.
Veszek egy ilyen kütyüt, csak sikerül betekerni raĵta a kurblit.

Hajra :)

Mondhatni itt egy példa. Hactivity rendezvényen meg lesz workshop a témában.
c

A Hacktivity-re már régóta tervezek egy utat. Sajnos, ez most sem jöhetett össze. Inspiráló, motiváló hatásuk miatt is érdemes kilátogatni az ilyen és hasonló (más témájú, de azonos színvonalú) rendezvényekre.
Bár a fent említett példa infrát használ, bekerült a könyvjelzők közé, köszönöm!

Hali,
van rola egy angol konyvem:) De meg nem lattam neki a programozasanak:)
De majd telen ha nagyon unatkozok:)

keress meg minket, eleg sok arduinos projektunk van: hackerspace budapest. termeszetesen nem kerunk semmit, ez hobby.
kedden es csutortokon erdemes jonni, akkor eleg sokan bent vagyunk.

Egy szünetemben szívesen elmennék! Néztem workshop fényképeket, mintha csak itthon lennék a kupac tetején :) A tél felé dobok majd egy emailt nektek!

szerk: de félek, hogy én oda kevés leszek.. :)

dehogy leszel keves, ez nem ilyen bekepzelt hw-expect banda. vannak az utcarol beeso embernek is konnyen megoldhato feladatok kitalalva pl :)

Arra jutottam, hogy megrendeltem egy Duemilonave-t és pár alkatrészt hozzá. IR transmitter, 433mhz rf reciever és az aprók.

Az IR programozást és azt, hogy hogyan fogom megfejteni a kiküldendő ir kódot, az szerintem menni fog.
Arra már láttam példát, hogy két arduino között hogyan lehet kommunikálni 433mhz-en, sőt találtam bluetooth megoldást is, és akkor nem dobnám ki az eddig okostáblának használt Wii controllert, de annak ugye csak 5-10 méter a hatótávolsága (plusz vesződés a párosítással, stb). Továbbá találtam 2.4Ghz-es modult, amire párnak egy wireless presentert tudnék alkalmazni. De a rádiós jeleknél még mindig nem tudom, hogy hogyan fogom tudni befogni és megkülönböztetni a jeleket egymástól.

Az IR megoldásokra találtam sok leírást, hogy hogyan számoljam, olvassam le a jelet, de mi a helyzet az rf-fel? Ezek a távirányítók jók lesznek nekem? Ki van otthon ebben a témában?

/megjönnek az alkatrészek, össze-hookolok valamit, fogok egy ilyen kapunyitót, s megnézem, van-e jel. Csoki/

"Arra már láttam példát, hogy két arduino között hogyan lehet kommunikálni 433mhz-en"

Erre tudnál linkeket dobni?
Én is most ismerkedem az Arduino-val és jól jönne :)

Annál is inkább, mert én is időjárás állomást (állomásokat) akarok építeni, úgyhogy duplán jól jött.:) Köszönet érte!

/A cél: DS18B20-as hőm.szenzorok+páratartalom szenzorok beküldve MRTG/MUNIN grafikonba ethernet alapon:) /

Szia!
Talán még ez adhat ötletet:
http://winavr.scienceprog.com/example-avr-projects/running-tx433-and-rx433-rf-modules-with-avr-microcontrollers.html

De a DS18B20-asokra keresve is találsz többet. Én már csináltam ezzel ilyen állomásokat, illetve én meghekkelt routert használok 1-wire-rel. És van hozzá webes felületem, 4 csatornát tudok vele kapcsolni, automatikusan reportol, s nyilván wifin is elérem, de akár eth0-án is. Kiteheted a kertbe, s időjárásnak megfelelően kapcsolgatja a szivattyút :)

Azt hiszem, erre kell keresgélnem:
http://homeeasyhacking.wikia.com/wiki/Protocol_Overview

nemide, deakkormár UP!

Én is nézelődök Arduino területen (elektronikában noob vagyok), így találtam ezt:

http://www.youtube.com/watch?v=30rPt802n1k

"If you have a simple Arduino project that uses only a few pins, you might be able to shrink it down to a single 8-pin ATtiny chip. In this video, Matt Richardson shows you how, based on a tutorial from MIT Media Lab's High-Low Tech Group. The best part is you can use the same Arduino code and development environment that you're already used to."

Hátha valakinek hasznos lesz.

Ha belefér a project, miért ne? Én már erre is készülődök! :)

Helyzetjelentés:
minden szépen működik, az utóbbi napokban egyre többet tudok vele foglalkozni, viszont belefutottam egy problémába.
Jelenleg tesztelek, és nem is így fog kinézni a végleges találmány. A kód itt megnézhető: http://pastebin.com/q3mC3qb0

Minden jól működik, a 0-ával bekapcsolom, az 1-essel kikapcsolom a visszajelző LED-et, de amikor a 2-es gombot megnyomom a távirányítón, akkor felgyullad a led, elküldi az infra a kódot, és kész. Befagy.

Próbáltam már soros porton üzenni neki, és ekkor semmi bajom nem volt. Ahányszor 2-est ütöttem billentyűzeten, annyiszor küldte a KIKAPCS jelet (és egyéb mást is). Infrával tudtam kapcsolgatni az ultasonic-us szenzort is. Sőt, nyomógombot is tettem, szépen működik. A library miatt ki is tudom iratni a kapott IR kódot HEX formában.
Egyedül ez nem megy. Ki tudna rá itt választ adni?

Próbáltam a programozást -if-else-elseif-while ciklusokkal megfelelően átírva, de a probléma ugyan az!

/A történet végén egy rf adóval szeretném megspékelni a készüléket, s azzal kiküldetni az IR kódokat. Csak még nincsen RF adóm./

Na ja, magamra ismerek...
...jó pár órát próbálgattam, jó pár napot keresgéltem, de ahogyan megírom ide a problémát, 15 perc, és megtalálom a megoldást! :)
Aki kíváncsi rá:

irsend() meghívása után az irrecv() tiltva vagyon, ezért újra kell inicializálni egy jól bevált irrecv.enableIRIn(); paranccsal.

Öröm, bódottá :)

subscribe