Szeretnék PC-kel dolgozni!

Fórumok

Üdv!

(Bocs a hülye címért, figyelemfelkeltés miatt van.)

Tanácsot szeretnék kérni tőletek, hogy induljak el az informatika irányába.

26 éves vagyok, van egy érettségim és egy X szakmám ami egyáltalán nem érdekel, igaz megélek belőle.
Angol olvasás szinten megy csak.Komunikációs készség OK! Józan paraszt és OK!
Fejlődni vágyás OK!

Szeretnék valamilyen informatikai cégnél elhelyezkedni mint szervizes, (hardwer jobban érdekel) vagy eladó, vagy bármi ilyesmi...
Persze papírom nincs semmiről, csak érdekel a téma.
Van-e valamien gyorstalpaló ami megadja a szükséges papírokat amivel tovább léphetek?

Előre is köszönöm a tanácsokat.

Hozzászólások

Szerintem van 1 éves OKJ műszaki cikk eladóra. Keress rá, nem biztos, hogy 1 éves, de pont azt csinálja amit említettél.
-------------------------
127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1

Van PC szervizes OKJ is, nekem tavaly kellett megcsinálnom. Akkor még csak Pesten volt ilyen tanfolyam, már sok helyen van. Három modul van (ECDL, hardveres hibakeresés, valamint a szervizelés). Ha szervizelni akarsz, akkor ez az alap, bár a tízéves szakmai rutin birtokában nagyjából végigunatkoztam az egészet. Tanulni egy ilyen tanfolyamon nem fogsz semmit, de a papírt megadja.

---
Ó, hogy a hatalmas Kublaj kán üssön rajtad, és a házad népén!

Hát ahogy figyelem a dolgokat, hamarosan újra eljutunk oda, hogy nem kell mindig mindent kidobni és ugyanolyan szart venni, hanem meglehet javítani. Ha van egy drága notid mondjuk és azt mondják, hogy alaplapcsere 150eFt+ÁFA és van ahol megjavítják 30eFt-ért akkor melyiket választod ? Nekem járt így ismerősöm. Megkerestem neki a hol javítanak alaplapot és megtudták csinálni.

A lényeg, hogy jobban csináld amit csinálsz mint az átlag és széleskörű szolgáltatást nyújts.

Ez szerintem igen ritka eset, amúgy 150e Ft-ért korrekt laptopot vehetsz 3 év garanciával. 3 évig ingyen javítják, utána pedig úgyis le kell cserélni.
Nyilván valamennyi szervizesre szükség van, de ez a szakma már közel sem fizet olyan jól mint régen, sokat kell tűrni és hajtani kevés pénzért.

_____________________
echo crash > /dev/kmem

Valami ilyesmit néznék a helyedben:
http://www.inf.elte.hu/karunkrol/oktatas/kepzeseink/fszakkepzes/Lapok/r…
Nem pont ezt, hanem érdemes utánaérdeklődni, hogy hol a legjobb az oktatás.
Esetleg, ha programozás érdekel, akkor valami OKJ, esetleg Bsc.

Azt azért meg kell említeni, hogy teljesen az alapokról oda eljutni, hogy rendesen dolgozni tudj az informatikában az kb. 2-4 év legalább.

Maga gépjavítás, összerakás, szerelgetés nem rossz, de a szervizes életének ez kicsiny részét teszi ki.

Legtöbb dolgod a nagyon okos ügyfelekkel lesz akiktől rémálmok fognak gyötörni és amikor azt hiszed már nincs lejjebb akkor még rásegítenek egy kicsit és kitalálnak olyat amitől a falra mászol és mindezt mosolyogva teszed.

A legtöbb helyen a szervizes egyben tud mindent: hálózatot épít, routert állít be, telefonokat összelő a géppel, a felhasználók által használt összes program nyűgét ismeri (meg fogod tanulni).

Ha támogató szervizes vagy akkor a cégeknél is minden szart meg fogsz tudni csinálni, mert meg kell tanulnod az összes a cégnél használt szoftver működését.

Az időd legnagyobb részét a Windows operációs rendszer nevű gyönyör fogja kitölteni (hacsak nem találsz egy linuxos céget, nekem még nem sikerült).

A felhasználók ragaszkodása a jól megszokott programokhoz amiktől napokig nem tudsz aludni (OE a kedvencem). Minden fontos adatuk egy gépen van, egyetlen példányban, a mentés legalább 2 éves és minden ami a gépen volt tegnapra kellett volna. Természetesen mindezt szinte ingyen, vagy legalábbis örülhetsz hogy nem neked kell kifizetni a javítás költségét, mert a mocskos szervizes már megint elrontotta. Igaz hogy előtte 2 hónapig arra se jártál, de nem felejtik el hogy akkor valamit nagyon "elrontottál", mert a Word ikonja is kettővel arrébb került.

Már nagyon unom az egészet, de mégis szeretem csinálni, de hogy meddig még ...?!?

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

Hehe. ez tényleg így van, magam sem fogalmazhattam meg volna szebben:) A szervizelést háromnegyed részt szerelemből lehet csinálni. Nem árt mellette valami más is (én pl. honlapokat pakolok össze, xhtml-t vagy cms-t, meg van mellé egy szerver is; igaz, ez utóbbi konfigolását egy barátom csinálja, aki ért is hozzá).

Csak szervizből elég necces lenne a megélhetés.

---
Ó, hogy a hatalmas Kublaj kán üssön rajtad, és a házad népén!

szerk.: tegnapi kalad: "Kell bele több ram, egy vga, és az az új program legyen rajta, az a vinhét." "OK, de azzal a Hauppauge wintv ezeréves tévékártya nem fog menni, mert nincs hozzá driver." "Valahogy oldjuk meg, hogy menjen." :)

Ó hát kérem, ez ismerős érzés :D
Szokásos dolog vírusos gépnél (már írthatatlan, összedőlt gépnél), hogy megkérded, mi kell róla, ügyfél mondja, hogy lementett mindent. Tuti? Tuti. Na ekkor tapasztalt szervizes azért nyom egy backupot a Dokumentumokról, különösképp figyelve az Asztal tartalmára és az outlook minden nyalánkságára. S persze, hogy reinstall után kiderül, milyen jó, hogy beégett ez a reflex.
AZtán persze jönnek az olyan finomságok, mint mikor nem tudod neki elmagyarázni, hogy a full sectoros winyóját miért is kell a kukába dobni, miért kell újat venni. Ezeket ők nem értik, mert csak azt látja, hogy tegnap még internetezett a gépről.
Szóval nem leányálom, örülök neki, hogy csak 8 hónapig voltam szervizes.

A Lomtár meg volt? ;-)

Bővebben: adatmentés, lekapok mindent, dokumentumok, zenék, képek, összes beállítás a local settings-ből. Aztán format és hajrá vissza mindent. Na de nincs meg a negyede sem annak ami kell, mert kiderült hogy a jó ember a Lomtárban tartotta a dolgait, mert az azért van! Nem kicsit fogtuk a fejünket...

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

Nem pont a témába vág, de megosztom:

Üfi: nem megy az internet.
Ü. sz.: pontosan milyen hibát tapasztal?
Üfi: a weblap nem jeleníthető meg. De tegnap még ment...

...igen, általában a dolgok elromlásának a menete pontosan így működik, egyik pillanatban még jó, a másikban már nem.
A másik kedvencem: "... a múltkor is ez volt a hiba...".