Becsületkassza, avagy hova lettek a közkutak?

Fórumok

http://index.hu/video/2011/08/30/becsuletkassza/

Megnéztem a fenti videót.

Elborzasztott, hogy mindenki magyarázkodik amiatt, hogy nem dobott be pénzt az automatába. Miért? Állami feladat lenne az alap vízellátás biztosítása. Elborzaszt az, hogy Magyarországon egyre kevesebb közkút van.

Értem én az okokat, de a következményt nem. Most oszthatnak 40 fokban ásványvizet, meg kirakhatnak becsületkasszás vízautomatát, de ha nem szerelték volna le a közkutakat, akkor az egész probléma nem létezne.

MÁV meg van szólva, hogy nem osztanak vizet a kánikulában? Dugóban vizet kell osztani?? Hát hova tűntek a (köztereken a) vízvételi lehetőségek?

Hozzászólások

A magyarazázkodás egy alap emberi tulajdonság... ezt lehet szeretni és nem szeretni.
De, amikor valaki az ember képébe nyom egy mikrofont és azt kérdezi, hogy "de Ön miért nem fizetett", akkor a kérdés alapból jelenti, hogy de fizetni kellett volna. És szépen elkezd magyarázkodni... alapvetően ilyenek vagyunk.

Ez lehet jó / nem jó, lehet utálni, vagy szeretni... de ez tény.

Az, hogy az állam feladata lenne az ingyen vízosztás... nos igen. Ez egy szép világban, egy idealizált világban így is van. Annak nem lennék a híve, hogy palackos vizet osszanak, lévén a palack pénzbe kerül és még környezetszennyező is.

Az, hogy bizonyos frekventált helyeken legyenek közkutak ( újra ), az viszont szerintem egy alapértéket erősítene.

De, persze, arról sem szabad elfeledkezni, hogy igaziból mindenért fizetni kell, mégha a népnek valami ingyen is van, mert lévén semmi sincs ingyen, így az, amit a "nép" ingyen kap, azt valaki más fizeti meg.

te amúgy mérnem alszol hajnali4kor?:)

A közkutakat egészségügyi szempontból megfelelő állapotban kell tartani. A bugris paraszt nem arra használná, hogy abban fürdik és fürdeti a kölkét, nem lopná le a kútfejet, ha nem szarna bele, a részeg nem tenné tönkre, akkor nem kerülnének milliókba a karbantartásük. Az automatában nem lehet fürödni, a víz "csomagolva" van, nem kell attól tartani, hogy valaki belekulázik, stb.

--
trey @ gépház

+1. Városban ahol lakom a házunk közelében van egy ilyen közkút. 1 biten meg tudnám számolni, hány embert láttam inni belőle. Viszont akik járnak ki a ~10 km-re levő szőlőhegyre rendszeresen itt töltik tele a hordóikat vízzel, illetve láttam már pár embert kocsit mosni is.
----------------------------------------------------------
relaxen und watchen das blinkenlichten

Ha az automata „tulajdonosa” azt szerette volna, hogy mindenki fizessen, akkor nem lenne „fizetés nélkül” opció. A becsületkasza lényege az, hogy nem kötelező fizetni. Ennek ellenére mégis sokan fizetnek. De nem mindenki!

Megnéztem a pénztárcámat, és nincs benne 50 forintos. Ha most arra járnék, és szomjas lennék, akkor két lehetőségem lenne: Szomjasan továbbmegyek, vagy fizetés nélkül viszek el egy palack vizet. Ha ugyanez a helyzet 37 fokos melegben áll elő, akkor szinte biztos vagyok benne, hogy fizetés nélkül vételeznék egy palackot.

Szubjektív: Ha valaki rendszeresen olvassa a HUP-ot, akkor sok hozzászólásból megtudhatta, hogy ez egy koszos, szemetes, korrupt, … balkáni ország, ahonnan menekülni kell, tele rosszindulatú, aljas, kicsinyes, … emberekkel. Ezek után a 11-3-as fizet-nem fizet arány nem is rossz.

-----
"Ember embernek farkasa." Ezért aztán "Holló a hollónak nem vájja ki a szemét."

Én azokat a régi, klasszikus nyomós kutakat hiányolom (kék, barna...), amik olyan 15 éve még jóval többen voltak, és nem csak városban, hanem kisebb településeken is. Nagyon jól tud esni az embernek a nagy melegben, kirándulás végén stb. venni onnan friss vizet - ivási célra.

De értem én, hogy az önkormányzatok miért szerelik le: jómagam is többször láttam, hogy a suttyója hektoliter számra hordta onnan a vizet. Az egyik kijött az utánfutós autójával és feltöltötte az összes hordót (ránézésre is több szár liter), a másik még pofátlanabb volt, gumicsövet fektetett le a kút és a telke között és azzal öntözött, rendszeresen. Az ilyenekkel nem tud valamit kezdeni a hatóság?
--
http://www.open-st.eu

Klasszikus. Teljesen igazatok van. Az elozo ket kollegahoz csatlakoznek.
Gyerekkent egy kiskozsegben tengettem eletem es az utcankban 50 meterenkent voltak kozkutak. Egyszer egy alkalommal elfailelt a furt kutunk szivattyuja es kenytelenek voltunk a kozkutat hasznalni a hazunk elott. 3 napon keresztul kb. 5-6 vodor vizet hasznaltunk /nap. Erre feljelentett az egyik 300 meterre levo ember, hogy lopjuk a vizet es hogy arrol locsolunk :S. A kutat kesobb leszereltek ezzel az indokkal. Mellesleg ez a csavo volt aki a tuzcsaprol egesz nyaron hasznalta a vizet betonozashoz, locsolashoz, zacsimosashoz, etc.

Sajnos ez a balkan... :) De azert meg vannak normalis emberek, talan meg van remeny...vagy megsem.

na, én ezt a "dögöljön meg a szomszéd tehene is" mentalitást gyűlölöm a legjobban.
- a fentivel nem csak Te, Ő, de sok más is rövidebb lett (ugye neki is elromolhat a szivattyúja)
- sajnos a fentinek egyenes folyománya, hogy nem az a fontos, hogy neki jó legyen, hanem hogy neked rossz...