Linux Desktop akkor és most

 ( Hunger | 2011. augusztus 19., péntek - 10:33 )

The Linux Foundation a Linux 20. születésnapja alkalmából kiadott "akkor és most" összefoglalójának igényelt kiegészítése:

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Az arány lehet hogy nem változott, de a darabszám igen... :)

Mellesleg a desktop mint olyan egyre inkább kezd olvadni, lásd okostelefonok, netbookok, tabletek (ilyen téren pedig a Linux/Android nem éppen úgy áll mint a klasszikus desktopon).

--
http://neurogadget.com/

Azaz, ott a pont! Az Android is Linux.

Errol a Google is tud?

---
pontscho / fresh!mindworkz

igen?

"Linux Kernel

Android relies on Linux version 2.6 for core system services such as security, memory management, process management, network stack, and driver model. The kernel also acts as an abstraction layer between the hardware and the rest of the software stack"

Attol, h a kernel komponens az ami benne meg nem valik automatikusan linuxa az egesz, ahogyan a Balckberry OS sem valik QNX-e mert kernelt csereltek alatta, es a WebOS-re sem mondja senki, h az egy linux csak mert azon a kernelen fut.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Jó hát igazad van, nekem tök mindegy, felőlem hívhatod fabódé alapúnak is. Csak arra akartam utalni hogy nem kívánja letagadni magáról hogy igenis Linux alapú.

Nem is azon volt a "vita", h linux alapu, hanem, h linux vala.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Konyhanyelven Linux. :) Szakmai portálon nem.

Akkor a tobbi oprendszernel is szamoljuk azokat, ahol maga az operacios rendszer nem jelenik meg a hasznalat soran soha: ATM-ek, penztargepek, nyomtatok, PNA-k, az osszes "butatelefon", s.i.t. Na, maris kedvezobb a kep, nem?

A fenti grafikonon a desktop hasznalatrol volt szo :)

meg kulonben is, a linux meg windows gyenge kezdo market share eseten:

These are just two of the reasons why TRON is installed in most Japanese-made cellphones and digital cameras, as well as in many other electronic products, such as audio-visual devices, rice cookers, air conditioners, fax machines, karaoke machines, and car-engine control devices. The mini-computers fitted to these devices are called embedded chips, and about 5.3 billion of them are produced worldwide each year. It is thought that about half of these run on TRON. Since only about 150 million PCs are shipped each year, these figures mean that TRON is used in far more machines than the overwhelming leader in the personal computing market, Microsoft's Windows OS. In fact, in terms of machine numbers TRON is the most widely used OS in the world.

innen: http://web-japan.org/trends/science/sci030522.html

Igen, desktop hasznalatrol, de par linuxhuszar kettosmerce-jelleggel bekeverte azokat a teruleteket is, ahol a Linux jo (tipikusan okostelefonok), de azokat meg nem, ahol a Linux nem is olyan jo. A Tronnal kapcsolatban: ebben semmi meglepo nincsen.

A "kettős mérce" kifejezést ennél jóval súlyosabb dolgokra szokták használni, nem pedig arra hogy egy OS elterjedtsége 1% vagy 1,9%. Ebben a szövegkörnyezetben a "kettős mérce" kifejezés enyhén szólva nevetséges.

A kettős mérce nem más, mint részrehajlás, elfogultság miatti (ön)becsapás. Itt is önbecsapásról van szó: ha a desktop Linux részesedést vizsgáljuk, ne példálózzunk mobileszközökkel. Ha pedig mobileszközökkel is példálózunk, akkor példálózzunk más eszközökkel is. A dolognak nem csak jó oldala van, hanem rossz is.

http://www.zdnet.com/blog/open-source/linus-torvalds-on-android-the-linux-fork/9426

Ugy nez ki, mindenki tud rola :) de ha jol mennek a dolgok, majd egyesul az Android es a Linux. Remeljuk.

most mondanam hogy isten ments, de eleve 0 eselye van

nem GNU/Linux az teny

És csomó ATM meg Windows és OS/2. Naés?

Arról hallottál már, hogy a desktop PC eladások csökkennek, a mobilgépek eladásai pedig nőnek? A mobilgépeken viszont "kicsivel" több, mint 1% a Linuxra épülő OS-ek részesedése.

Errol mindig az jut eszembe, h anno a kommunizmusban mindig azt hallottuk, h "tor elore a magyar nepgazdasag, a Szabadsag Termelo Szovetkezetben mar 200%-kal nott a traktorok szama!". Ez a valosagban azt jelentette, h egyrol kettore nott a traktorok szama, de csak azert, mert az idosebbik lerobbant. :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

És? Az 1%-ban Desktop PC-ről volt szó, nem másról. A szuperszámítógépeket és a mobilgépeket senki nem említette. Ha említitek a nem desktop gépeket is, akkor említsünk meg mindent, tisztességesen. Kettős mérce már megint.

Ebben a statisztikában szerepel az Android is.

Androiddal együtt 1,72%, ebből maga az Android 0,81%

Tehát a GNU/Linux desktop 20 év alatt tudott összeszedni kb annyi felhasználót, mint az Android kevesebb mint 3 év alatt.
A GNU/Linuxra épülő mobilos próbálkozások (Moko, tuxphone) nagyobbat buktak mint a GNU/Linux desktop, míg a GNU-t a hippik nagy felháborodására kidobó Google repülőrajtot vett a saját, Linux kernel felett futó rendszerével.

A végkövetkeztetést fölösleges leírni, egyértelmű.

hát ja

dupla - valami baj lehet a portál motorral, én becsszóra csak egyszer kattintottam a beküldésre.

Csaba

SZVSZ mintavételtől függ. Részemről:
Desktop usage:

Then ('90es évek) - Windows 99%; Other 1%
Now - Linux 99%; Windows 1% (de olyankor sírva rohanok vissza a saját gépeim elé)

Csaba

+1 Nálam is pontosan ez a helyzet.

Informatikai portálon nem gondoltam volna, hogy magyarázni kell a százalék fogalmát, de hát az általános iskola látom régen volt...

1% azt jelenti, hogy 1 *teljesen és állandóan* Linuxot használóra (pl. ti) jut 99 Windowst használó.

Gondolom nehéz megérteni, és be kell nyögjétek, hogy "de én Linuxot használok!!!44".

'1% azt jelenti, hogy 1 *teljesen és állandóan* Linuxot használóra (pl. ti) jut 99 Windowst használó.'

remek szóval a other az a windows szinonimája.

lehet benne valami, mert a gépek 1% operációs rendszer fut (linux) a többin meg valami más (nem operációs rendszer, hanem mondjuk csak windows)

:)) de legalább megmondja a tutit!

dehisz a linux csak egy kernel, nem? wahahaha

ne zavard ossze :))

LOL

csigabigád kérdezd ebben meg az 1%-ban ő a szakértő:)))))

mindenesetre a linuxon kívül minden other kategória az állításod szerint.
és hát te már csak tudod, ha ilyen statisztikát adtál közre:))))

akárhogy is köszönöm szépen az értékes felvilágosító munkát.

sok szerencsét! - szükséged is lesz rá:) -
csak így tovább!

A statisztika címe a "Linux Desktop Used" a Linux Foundation statisztikáinak elnevezési sémája alapján, így a Linux Desktop 1%-án kívüli rész lényegtelen, emiatt szerepelnek egyszerűen csak Other elnevezéssel. ;)

Bitch please, a desktop mellett nézz már utánna mennyi beágyazott eszköz, router, tablet, smartphone, munkaállomás és szerver, mainframe és szuperszámítógép használ Linux kernelt, persze nem feltétlenül a népszerűbb GNU/Linux disztribúciókban megszokott userlanddel, middlewarerel, librarykkel és API-kkal, de ez nem változtat a tényen.

Ettől eltekintve a Linux Foundation kiadott összefoglalója igénytelen és semmitmondó.

Es annak is nezz utana, mennyi beagyazott eszkoz nem hasznal Linuxot. Mondjuk NetBSD-s nyomtatok, OSEK-alapu autok, es hasonlok. Ne csak azt nezd, ahol jo a Linux (igen, vannak ilyen teruletek), hanem azt is, ahol nem eppen elterjedt.

Bitch please, a desktop mellett nézz már utánna mennyi beágyazott eszköz

Sajnos a desktop volt a téma, így az ágynemütartóban lévő Linuxos eszközöd offtopic. ;)

Mivel desktopon irreleváns a Linux, ezért felesleges is ezt felhozni állandóan.

Megemlítendő még, hogy a desktop market share megállapítása internetes szolgáltatások által user agent identificationnel történik. A Linux felhasználók nagyobb eséllyel blokkolnak scripteket vagy alkalmaznak user agent spoofingot.

Nem sokkal. (A grafikon már nincs meg, és most lusta vagyok újat gyártani.)

--
Don't be an Ubuntard!

Ez a reklámok, meg esetleg a Flash tartalmak blokkolására, vonatkozik, nem?

Ha feltételezzük, hogy a flash tartalmakat blokkoló linuxosok száma magasabb, mint a flasht nem, de statisztikai adatgyűjtésre használt "reklámokat" blokkolók száma, akkor még kevésbé torzítanak az adatok, mint amit a felmérés mutat.

--
Don't be an Ubuntard!

Jah, az 1% 1%-a akár még user-agent spoofingot is csinálhat néha, ez nagyban módosítja a statisztikákat... :)

Helyesbítenék, nem ismert arányszámú felhasználó nem ismert része alkalmazhat user agent spoofingot vagy a scriptek blokkolását.

Azaz a kijelentésem helytálló, nem tudunk semmit, amellett, hogy nem tűnik valószínűnek, hogy jelentősen nagyobb számú Linux felhasználó van.

"A Linux felhasználók nagyobb eséllyel blokkolnak scripteket vagy alkalmaznak user agent spoofingot."

Ezt a következtetést miből sikerült levonnod? Remélem nem 'a Linux felhasználók általánosságban véve komolyabb informatikai tudással rendelkeznek, mint a Windows felhasználók' legendából indultál ki.

Nem, ez a bizonyítványmagyarázás, hiszen egyértelmű, hogy legalább 1000% a Linux részesedése, csak közülük szinte mindenki IE user agenttel böngészik, mert különben... ööö... mikor is haltak ki a useragent tiltogatós oldalak? 5-6 éve?

Nem haltak ki, csak mostanában az ie user-agent szenved el hátrányos megkülönböztetést. (Van nem egy oldal amihez firefox user agent kell.)

--
Don't be an Ubuntard!

Akartam még hozzátenni, hogy maga a desktop, a személyi számítógépek is kezdenek egyre inkább visszaszorulni.

A desktop computerek és notebookok a közeljövőben munkaállomásként játszhatnak szerepet, ezen a véleményen van az Intel, valamint egészen jól mutatja a folyamatot, hogy a legnagyobb személyi számítógép gyártó, a Hewlett Packard éppen most adhatja fel a Personal Systems Group részlegét, ezzel a desktop computerek és notebookok gyártását és értékesítését.

összefoglalva : a linux kernelre alapuló mindenféle gagyi toolkit-eket hazsnáló grafikus interface-k amiket összefoglaló néven most nevezzünk "desktop"-nak az egyszerűség kedvéért lényegében az elmúlt 10 évben ha általánosságban vizsgáljuk és nem kiragadunk apró részleteket akkor azt lehet mondani hogy: semmit még egyszer hangsúlyozom SEMMIT nem fejlődött...... ez van és ez nem is fog változni mivel már nem a klasszikus értelemben vett desktop-on van a hangsúly, egyszerűen elszállt az idő a "linux desktop éve" dolog felett. Igen a csőlátású linux trollok most biztos bizonygatni fogják hogy pedig nekik bevált, erre csak azt lehet mondani hogy aki barlangban lakik nem tudja milyen az óceán :)

Na milyen az óceán, beszélj már nekem egy csöppet róla, csak hogy érezzem! Pont egy barátném szaros Vistáját próbálom helyrerázni, ami egy Dell XPS-en fut kb olyan sebességgel mint egy lábon lőtt vakond. Vagy irónia vót'?

Mondd a csajnak, hogy keressen hozzáértő rendszergazdát. :)

:)

Nem vagyok rendszergazda. De inkább az óceánról meséljetek nekem..

kek.

Es irgalmatlan nagy. Napokig uszhatsz benne tokignyakig es nem fogsz talalkozni senkivel !

---
pontscho / fresh!mindworkz

+1

A Google kivágott minden 20 éve gányolt, azóta is használhatatlan sz.rt a linux fölül, hoppá, máris eladható lett.

"boldogok a lelki szegények, mert övék a mennyek országa."
- Máté 5:3 -

<fárasztó mód>
"boldogok a bigottak, mert elhiszik a sok hülyeséget"
- én 21:48 -
</fárasztó mód>
:)

utolsó mondatot kivéve fullos összefoglalás ha a fejlődés alatt elterjedséget értünk.

Ezt gondolom, úgy értetted, hogy a desktopon 20 éve az 1% képviseli a minőséget és a maradék 99% a szart! Nagy kópé vagy te!!!

Vagy fordítva :)

Roppant tanulságos hozzászólásokat produkáltak a Tisztelt Kollégák. Csak egy valamit hiányolok: autós hasonlat még nem volt... Hagy próbálkozzak eggyel.

A forgalomban lévő autók jóval kevesebb mint 1/1000 ezreléke Ferrari. És ez így volt 20 éve is. Mi következik ebből?

A) A Ferrari mindig is szar márka volt.
B) Nem tudtak fejlődni az utóbbi 20 évben
C) Mindenki hülye, aki Ferrarit vesz.
D) Mindenki hülye, aki nem Ferrarit vesz.
E) 5 éven belül mindenki Ferrarival fog járni.

F) A Ferrari ingyen van, de mégse kell szinte senkinek

(és itt kb bukott is az egész ötleted)

G) A Ferrari draga retegauto, amit a linux-szal ellentetben eleg kevesen tudnak megfizetni.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Igen, erre próbáltam célozni ("itt bukott is az ötleted")

Rossz a példád, nekem van jobb!

A magyarok 60%-a informatikai analfabéta, a többi 39% meg szomszéd Pistike. Ezek miatt tart a színvonal 1%-on, hahaha!

És mint tudjuk, a világ összes embere magyar, ezért tart ott a világstatisztika is ;)

Hát erről van szó! Disznók elé gyöngyöt...
Nem is kell jobb példa az egészre, mint ami egy másik topikban került napvilágra, hogy valaki a tizenvalahány éves linuxos múltjára hivatkozik, és reklamál, hogy a vadi új mac mini mennyivel faszább mint a T41 Radeon 7200-zal!
Sőt egy ismerőse tanácsára kipróbálja a Fedórát! Hátbazmeg...

Köszönjük, Emese

Fáj az igazság? :)