Linux Desktop akkor és most

The Linux Foundation a Linux 20. születésnapja alkalmából kiadott "akkor és most" összefoglalójának igényelt kiegészítése:

Hozzászólások

Az arány lehet hogy nem változott, de a darabszám igen... :)

Mellesleg a desktop mint olyan egyre inkább kezd olvadni, lásd okostelefonok, netbookok, tabletek (ilyen téren pedig a Linux/Android nem éppen úgy áll mint a klasszikus desktopon).

--
http://neurogadget.com/

A fenti grafikonon a desktop hasznalatrol volt szo :)

meg kulonben is, a linux meg windows gyenge kezdo market share eseten:

These are just two of the reasons why TRON is installed in most Japanese-made cellphones and digital cameras, as well as in many other electronic products, such as audio-visual devices, rice cookers, air conditioners, fax machines, karaoke machines, and car-engine control devices. The mini-computers fitted to these devices are called embedded chips, and about 5.3 billion of them are produced worldwide each year. It is thought that about half of these run on TRON. Since only about 150 million PCs are shipped each year, these figures mean that TRON is used in far more machines than the overwhelming leader in the personal computing market, Microsoft's Windows OS. In fact, in terms of machine numbers TRON is the most widely used OS in the world.

innen: http://web-japan.org/trends/science/sci030522.html

A kettős mérce nem más, mint részrehajlás, elfogultság miatti (ön)becsapás. Itt is önbecsapásról van szó: ha a desktop Linux részesedést vizsgáljuk, ne példálózzunk mobileszközökkel. Ha pedig mobileszközökkel is példálózunk, akkor példálózzunk más eszközökkel is. A dolognak nem csak jó oldala van, hanem rossz is.

Errol mindig az jut eszembe, h anno a kommunizmusban mindig azt hallottuk, h "tor elore a magyar nepgazdasag, a Szabadsag Termelo Szovetkezetben mar 200%-kal nott a traktorok szama!". Ez a valosagban azt jelentette, h egyrol kettore nott a traktorok szama, de csak azert, mert az idosebbik lerobbant. :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

Androiddal együtt 1,72%, ebből maga az Android 0,81%

Tehát a GNU/Linux desktop 20 év alatt tudott összeszedni kb annyi felhasználót, mint az Android kevesebb mint 3 év alatt.
A GNU/Linuxra épülő mobilos próbálkozások (Moko, tuxphone) nagyobbat buktak mint a GNU/Linux desktop, míg a GNU-t a hippik nagy felháborodására kidobó Google repülőrajtot vett a saját, Linux kernel felett futó rendszerével.

A végkövetkeztetést fölösleges leírni, egyértelmű.

dupla - valami baj lehet a portál motorral, én becsszóra csak egyszer kattintottam a beküldésre.

Csaba

SZVSZ mintavételtől függ. Részemről:
Desktop usage:

Then ('90es évek) - Windows 99%; Other 1%
Now - Linux 99%; Windows 1% (de olyankor sírva rohanok vissza a saját gépeim elé)

Csaba

Informatikai portálon nem gondoltam volna, hogy magyarázni kell a százalék fogalmát, de hát az általános iskola látom régen volt...

1% azt jelenti, hogy 1 *teljesen és állandóan* Linuxot használóra (pl. ti) jut 99 Windowst használó.

Gondolom nehéz megérteni, és be kell nyögjétek, hogy "de én Linuxot használok!!!44".

'1% azt jelenti, hogy 1 *teljesen és állandóan* Linuxot használóra (pl. ti) jut 99 Windowst használó.'

remek szóval a other az a windows szinonimája.

lehet benne valami, mert a gépek 1% operációs rendszer fut (linux) a többin meg valami más (nem operációs rendszer, hanem mondjuk csak windows)

:)) de legalább megmondja a tutit!

LOL

csigabigád kérdezd ebben meg az 1%-ban ő a szakértő:)))))

mindenesetre a linuxon kívül minden other kategória az állításod szerint.
és hát te már csak tudod, ha ilyen statisztikát adtál közre:))))

akárhogy is köszönöm szépen az értékes felvilágosító munkát.

sok szerencsét! - szükséged is lesz rá:) -
csak így tovább!

Bitch please, a desktop mellett nézz már utánna mennyi beágyazott eszköz, router, tablet, smartphone, munkaállomás és szerver, mainframe és szuperszámítógép használ Linux kernelt, persze nem feltétlenül a népszerűbb GNU/Linux disztribúciókban megszokott userlanddel, middlewarerel, librarykkel és API-kkal, de ez nem változtat a tényen.

Ettől eltekintve a Linux Foundation kiadott összefoglalója igénytelen és semmitmondó.

Mivel desktopon irreleváns a Linux, ezért felesleges is ezt felhozni állandóan.

Megemlítendő még, hogy a desktop market share megállapítása internetes szolgáltatások által user agent identificationnel történik. A Linux felhasználók nagyobb eséllyel blokkolnak scripteket vagy alkalmaznak user agent spoofingot.

Helyesbítenék, nem ismert arányszámú felhasználó nem ismert része alkalmazhat user agent spoofingot vagy a scriptek blokkolását.

Azaz a kijelentésem helytálló, nem tudunk semmit, amellett, hogy nem tűnik valószínűnek, hogy jelentősen nagyobb számú Linux felhasználó van.

"A Linux felhasználók nagyobb eséllyel blokkolnak scripteket vagy alkalmaznak user agent spoofingot."

Ezt a következtetést miből sikerült levonnod? Remélem nem 'a Linux felhasználók általánosságban véve komolyabb informatikai tudással rendelkeznek, mint a Windows felhasználók' legendából indultál ki.

Akartam még hozzátenni, hogy maga a desktop, a személyi számítógépek is kezdenek egyre inkább visszaszorulni.

A desktop computerek és notebookok a közeljövőben munkaállomásként játszhatnak szerepet, ezen a véleményen van az Intel, valamint egészen jól mutatja a folyamatot, hogy a legnagyobb személyi számítógép gyártó, a Hewlett Packard éppen most adhatja fel a Personal Systems Group részlegét, ezzel a desktop computerek és notebookok gyártását és értékesítését.

összefoglalva : a linux kernelre alapuló mindenféle gagyi toolkit-eket hazsnáló grafikus interface-k amiket összefoglaló néven most nevezzünk "desktop"-nak az egyszerűség kedvéért lényegében az elmúlt 10 évben ha általánosságban vizsgáljuk és nem kiragadunk apró részleteket akkor azt lehet mondani hogy: semmit még egyszer hangsúlyozom SEMMIT nem fejlődött...... ez van és ez nem is fog változni mivel már nem a klasszikus értelemben vett desktop-on van a hangsúly, egyszerűen elszállt az idő a "linux desktop éve" dolog felett. Igen a csőlátású linux trollok most biztos bizonygatni fogják hogy pedig nekik bevált, erre csak azt lehet mondani hogy aki barlangban lakik nem tudja milyen az óceán :)

Ezt gondolom, úgy értetted, hogy a desktopon 20 éve az 1% képviseli a minőséget és a maradék 99% a szart! Nagy kópé vagy te!!!

Vagy fordítva :)

Roppant tanulságos hozzászólásokat produkáltak a Tisztelt Kollégák. Csak egy valamit hiányolok: autós hasonlat még nem volt... Hagy próbálkozzak eggyel.

A forgalomban lévő autók jóval kevesebb mint 1/1000 ezreléke Ferrari. És ez így volt 20 éve is. Mi következik ebből?

A) A Ferrari mindig is szar márka volt.
B) Nem tudtak fejlődni az utóbbi 20 évben
C) Mindenki hülye, aki Ferrarit vesz.
D) Mindenki hülye, aki nem Ferrarit vesz.
E) 5 éven belül mindenki Ferrarival fog járni.

Hát erről van szó! Disznók elé gyöngyöt...
Nem is kell jobb példa az egészre, mint ami egy másik topikban került napvilágra, hogy valaki a tizenvalahány éves linuxos múltjára hivatkozik, és reklamál, hogy a vadi új mac mini mennyivel faszább mint a T41 Radeon 7200-zal!
Sőt egy ismerőse tanácsára kipróbálja a Fedórát! Hátbazmeg...