Blade 1500 perverzkedések

 ( moe | 2011. augusztus 9., kedd - 10:49 )

Sajnos sikerült beleszeretnem egy Sun Blade 1500-ba, így hazajött velem. :)
Néhány tippet / segítséget szeretnék kérni hogy minél használhatóbb, élvezhetőbb legyen a masina. Desktop célra tervezem használni.
Amit szeretnék:
megpakolni memóriával (jelenleg 1GB, ebből szeretnék négyet csinálni)
SSD
erősebb grafikus kártya (xvr-600?)

Eddig több problémába is ütköztem.
1. OK promptnál folyamatosan ismétli az utoljára leütött billentyűt. Sajnos nincs Sun billentyűzetem, csak sima PC-s. Erre egyelőre nem találtam megoldást.

2. Tudok-e valamilyen SATA vezérlőt beszerezni, amiről fog tudni bootolni? Jelenleg egy Adaptec 1420SA van benne. Végigbingelve a netet mindenhol az LSI 3041X-R vezérlőt mondogatják, hogy szép és jó, meg működik vele. Ez a vezérlő - tekintve a project hobbi mivoltát - elég drága, így kiesik. Nincs szükségem nagy csodára, nem kell sok port, nem kell RAID. Egy szimpla 2 portos egyszerű valami elég lenne. Van ilyen, vagy felejtsem el?

3. Memória. Most van benne 2x512MB, valamint kaptam hozzá még 2x512MB-t. Sajnos figyelmetlen voltam átvételkor, és már csak otthon láttam, hogy a második 2x512MB-ból az egyik 266, a másik pedig 333 MHz-es. Ha belerakom ezt a két modult, nem látja őket, 'bad architecture' hibát dob rájuk. Kérdés: Bármilyen PC2700 RECC RAMot fogad, vagy háklis rá, és csak bizonyos típusokat? Szeretném lecserélni 4x 1GB-ra.

4. OBP. Érdemes / kell / lehet upgrade-elni? Jelenleg 4.9.x van rajta. Nem tudom, hogy jelenleg az Oracle hogyan áll a dologhoz, le lehet-e egyáltalán tölteni frissebbet?

5. Milyen OS? Eddig 3 telepítő diskkel próbálkoztam: Solaris 5/09: természetesen nem látta a SATA vezérlőt, amin meg sem lepődtem. OSOL: nem tudtam bebootolni CD-ről, bad magic number errorral megállt. Debian: sikeres boot, sikeres telepítés, SATA vezérlő is látszik. Jelenleg ez van rajta, egy SATA diskken, a /boot pedig egy CF kártyán, IDE porton. Szeretnék Solt, vagy Osolt használni, de nem tudom mennyire megoldható, illetve mi a helyzet most? Osol vonalnak vége, és Openindiana van helyette, vagy párhuzamosan futnak? Openindiana jol láttam, hogy x86 only? Solaris update-ek gondolom fizetősek lettek... Ha marad a linux, akkor elsősorban Debianra gondoltam (nagyjából ismerem), vagy Gentoora (szeretném megismerni).

6. Szintén OBP. STOP - A mivel helyettesíthető? Break, Ctrl-Break nekem valamiért nem jön be.

Előre is köszönöm a hozzászólásokat, és elnézést kérek, ha valahol oltári nagy marhaságot kérdezek / mondok. Most ismerkedem ezzel a platformmal.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

1. nem kéne ennek így lennie, próbáld ki másik billentyűzettel, vagy frissíts obp-t, vagy leginkább szerezz egy sunos billentyűzetet.

2. két opciód lehetne: szerzel egy olyan kártyát, amin boot-képes sparcos firmware van, vagy olyat raksz a gépbe, amit az obp ismer. mivel a gépbe sosem lehetett sata kontrollert venni a suntól, így jó esély van rá, hogy nem létezik olyan sata kontroller, amit az obp magától tudna kezelni. marad az az opció, hogy olyan kártyát keresel, ami támogatott sparcos gépben, _és_ van hozzá bootolni tudó sparc firmware. olcsó sata kártyák között ilyet nemigen fogsz találni, a jobb sas+sata hw raid kártyáknál nem teljesen esélytelen.

3. spd-vel ellátott reg ecc ram való bele, 266-os vagy 333-as, párban egyformákat kell belerakni. nem kicsit egyformát, hanem halál egyformát, ha nem akarsz szívni! ha nincs legalább 4.16-os obp-d, akkor csak egyforma sebességű lehet az egész gépben.
ha a piros elejű modelled van, abba 1gb-os a legnagyobb támogatott modul, az ezüst elejű tud 2gb-osat is.

4. a 4.9 azért elég régi, van annál frissebb is. hivatalosan support nélkül nem kapsz az oracle-től, supportra meg nyilván nem fogsz befizetni. megpróbálhatsz keresni valakit, akinek van supportja, hátha segít rajtad...

5. gentooval szerintem ne ezen a vason ismerkedj, szopni fogsz vele. a sol update nem lett fizetős: patchek ingyen nincsenek, az update release-ek viszont ingyen elérhetőek, ~1 évente van újabb. éles gépet így elég kihívás üzemeltetni, viszont otthoni játszós gépnek tökéletesen megfelel ez így is.
egyébként a jelek szerint a sol11 amúgy sem lesz támogatott us3-on, úgyhogy valamennyire mindegy is...

6. semmivel, ill. de: soros konzolon BREAK signal, vagy szerezz egy sunos billentyűzetet.

Köszönöm a választ!
Azt hiszem a SATA kártyára való vadászást hagyom, majd bootolok ATA-ról.
Solaris fogja vajon látni ettől függetlenül a SATA vezérlőt? Vagy ez mitől függ? Amit nem lát az OBP, azt ő sem látja?

Solaris fogja vajon látni ettől függetlenül a SATA vezérlőt? Vagy ez mitől függ? Amit nem lát az OBP, azt ő sem látja?

ha van a solarison driver, akkor látja, ha nincs, nem látja.

ha bootolni akarsz róla, akkor kell mindkettő (obp/firmware + driver), ha nem akarsz róla bootolni, elég a driver.

5.
Az újabb update-ek már pénzbe kerülnek: megváltoztak a licencfeltételek 2010 márciusában.

Ezzel szerintem Solaris kiesett. :( E miatt szomorú vagyok. OpenSolarisra van valami ötle, hogy miért dobhat bad magic number hibát?

Hát figy: az edelivery-ről letölthető, semmilyen korlátozást nem tartalmaz. Otthonra, játszani nyugodtan használhatod, senki nem fog érte fejbe lőni.

tudtommal otthonra játszásra még most is ingyenesen használható a Solaris Express.
Oracle-től letölthető, simán installálható, senki nem fogja rádtörni az ajtőt warez Solaris után kutatva.

Picit jobban utána nézek ennek, meg az edelivery-nek.

Illetve itt ragadnám meg az alkalmat:
Aki rendelkezik Oracle support-al, és megszánna egy friss OBP-vel Blade 1500-hoz, annak nagyon megköszönném, akár még néhány sörrel is.

Én a FreeBSD-t kipróbálnám vele, igen jól megy ezeken a régi Sparc-os vasakon. U10, V440, illetve V880 vasakon hajtottam.

Ott már végképp nem vagyok képben. Mit szólna, ha desktopként szeretném használni? Mennyire lenne kényelmes? Illetve ilyen kulcsszavakhoz mit szólna: SSD, wireless egér+billentyűzet?

Egész jó desktop-ot lehet építeni FreeBSD-ből. Ilyen "régi" gépnél a videó meghajtóval sem lesz problémád. Az xvr-100 pl. biztosan megy ilyen volt nekem az U10-ben. A wireless egér+bill ha USB-s akkor nem kellene, hogy gondot okozzon.

1-2 éve sokat játszottam régi UII, UIII vasakkal és mindig az jött ki nekem, hogy a Solaris kényelmetlen, a Linux nem mindig működik (főleg UIII procikkal), és driver problémák is voltak vele.

Ezért aztán maradt a FreeBSD/OpenBSD vonal. Vicces volt amikor a HDD-vel megpakolt V880-on a letörölt Solaris helyére felrámoltam a FreeBSD-t és a zfs kötetek működtek tovább.

Lehet, hogynekiugrok, és kipróbálom. :)

No, bepróbáltam, de nem jött össze. Már a boot során leakad a CD a következővel:

Hit [Enter} to boot immediately, or any other key for command prompt.
Booting [/boot/kernel/kernel]...
jump to kernel entry at 0xc0088000.

Picit olvasgattam a témában, de nem találtam megoldást. A SATA vezérlőre gondoltam, de a nélkül is megadta magát.

Van esetleg valami ötlet?

(A billentyűzet problémát egyébként megoldotta az új OBP.)

Soros konzolra válts át és úgy telepítsd

Lehet tudni, hogy ez mitől van? Soros konzolon mitől indul el?

A framebuffer vagy nem támogatott, vagy csak a telepítés során nem. A 8.2-t próbáltad? Ha sikerült feltenni soros konzolon keresztül a dmesg-ből kiderül.

Igen, azt próbáltam.
Most nem tudom sajnos kipróbálni, ezért egy linux kúszik rá fel éppen.
De jövő héten kipróbálom mindenképpen.

Off: Közben beugrott, hogy ha minden igaz, tavaly te vittél tőle megy Netra T1-et... :)

Így van azon OpenBSD fut és csomagot szűr :)

FreeBSD +sok, USII* Ultrákra csak javasolni tudom! V* vasakra passz.

Soros konzolon való telepítés után látja az U10-en az Opti chipes PCI USB vezérlőre kötött patkányt + billentyűzetet a konzol. moe újított olyan ultra10-et is, amit a punci genderű db9-re volt OFW-ből átállítva ;)

Az U10 alaplapi dsub15 vga fb konzol viszont csak spéci, elegendően nagy felbontású/frekijű vga monitort eszik, mással "képnincs". Sok hátalütője nincs, mindenesetre van megfelelő 13w3 monitora is moe-nak, ugyanis az U10-be való kommersz C3D fb többnyire csak olyat eszik, mással nem működik. Az alaplapi VGA meg nagyon bugzik, X11/CDE/grafika felejtős a legtöbb U10 alaplapszéria + *BSD alatt (is).

Igen, az U10 még meg van, csak nagyon útban. :) Próbálok tőle szabadulni. Kezdeti lelkesedés alábbhagyása után rájöttem, hogy nem igen fogom én ezt piszkálni sajnos.

Az U10 alaplapi VGA ha jól emlékszem valami mach64 alapú ATI volt. Na az tényleg használhatatlan, még böngészésre is.

Viszont volt néhány MAC-os (talán PC-s is?) Radeon 7000 VGA kártya amit át lehetett flashelni xvr-100-ra.

Romok itt.

patch/fw miatt keress nyugodtan, tudok letölteni neked.

Köszönöm, üzenet ment! :)
Majd írd meg, mivel tartozom.

átküldtem, váljék egészségedre :)

Hohó! :) Nagyon köszönöm! Elvileg jó lesz hozzá. :)

XVR kártyákkal van valakinek tapasztalata? Jelenleg XVR-100 van benne, ami ha jól bingeltem, akkor kb Radeon 7000-nek felel meg. Elvileg ezeket tudom még belepakolni:
XVR-300: ez valamilyen matrox chipes
XVR-500: szinte semmi infot nem találtam
XVR-600: szinte semmi infot nem találtam
XVR-1200: szinte semmi infot nem találtam, csak annyit, hogy veszettül drága

Kérdés: desktopra mennyire érdemes nagyobb kártyába fektetni, és melyiket érdemes választani? Ha tudnám, hogy melyiken milyen chip van, akkor már könnyebben tudnék dönteni. Főleg böngészésre kellene, de nem bánnám, ha egy youtube/vimeo/akármilyen videótól nem halna meg. Én úgy kb az XVR-600-ra gondoltam.

Van egyáltalán Sparchoz flash plugin? :) Még az AMD64-et is sokéves késéssel hozzák...

Van x86-hoz és sparc-hoz Solaris plugin. a 10.3-as a legújabb.

Az XVR-300 FireMV alapu (ATi), az XVR-{5|6|12}00 pedig Wildcat (3Dlabs).
Az XVR-1200 pl. konkretan Wildcat III 6110 (mar ranezesre is), ami 9 eve odabaszott, de ma mar... Foleg amennyibe kerul.

Köszönöm az információt!

No, még egy dolog lenne:
Solaris nélkül tudok OBP-t frissíteni? Mindenhol azt olvasom, hogy húzzak fel egy Sol10-et, úgy a leg egyszerűbb. Ha jól láttam, a flash-t tartalmazó file-t kellene bebootolni. Ha van egy bootmanagerem, és azzal megpróbálom behúzatni, az járható út, vagy mindenképpen kell a Solaris?
(Már látom, hogy picit nagy fába vágtam a fejszémet, de sebaj. :) )

nem kell solaris.
Hálózatról tftpboot-al is lehet.
lásd pl: http://www.smtps.net/netboot_flash_obp.html

Lehet azt sima, az OBP által látott (megfelelő verziójú OFW/OBP esetén megfelelő verziójú FFS* vagy UFS*) diszken lévő győkerébe (vagy máshova is másolható) végrehajtható bemásolásával és indításával. Ultra2-n legalábbis sikerült frissítenem, magyar szájtról leszedett warez legfrissebb image is simán frissített. Töküres diszk + rajta egyetlen file, blablabla. moe-nak talán pont az az U2-je vanik.

A UFS-es megoldáshoz azért jó eséllyel kell egy Solaris is a diszkre, hogy az OBP álltal is felismerhető ufs legyen rajta. Tftp szerverhez meg elég egy másik gép bármilyen OS-el.
A töküres diszk + egy file egész jó tipp.

Ma reggel megcsináltam, tftp lett a vége. Köszönöm rá a tippeket, és külön köszönöm OxY-nak, hogy letöltötte nekem az új OBP-t.

alig burkolt:

5. Milyen OS? Eddig 3 telepítő diskkel próbálkoztam: Solaris 5/09:5. ...

Nos, van nálam eladó eredeti Solaris 9/05 (ez majdnem olyan :), amit valakinek a kedvéért hoztam fel, de rajtam maradt (Amit nem feltétlen bánok, mert CD-edition). Már csak csomagban eladó, pl. ide kattintva. (emailcímem a régi, a tied is megvan, privát üzenetet NEM fogadok :)

Ajjajj... Igen, töredelmesen bevallom, teljesen megfeledkeztem róla... Elnézésed kérem miatta. Nekem jelen pillanatban nincs különösebb szükségem rá, így ha nem gond, akkor rád bíznám további felhasználását.

nem gond :)

btw ha budapesten vagy környékén valakinek van sparc32 vasa, akkor installparti erejéig kölcsön tudom adni a lefrissebb _CD_-lemezes (NEMDÉVÉDÉ) solaris 9 kiadásokat. Az utolsó "gyári" solaris, ami még ment sparc32 architektúrás vasakon (openslowarisok közül a martux tud ilyesmit).

Blade 150-en igencsak jol megy a FreeBSD azt tudom
___
info