Toshiba laptop hűtési házirend

 ( corey | 2011. május 25., szerda - 18:41 )

Üdv mindenkinek!

Adott egy Toshiba Satellite L30 laptop, a gyári celeron procit lecseréltem Pentium Dualcore T2080-ra, ami kicsit jobban melegszik. A régi Celeron M440-es procival is úgy működött a hűtésem, hogy 80 foknál felpörgette maxra a ventit, 70nél visszavette a felére, 60nál lekapcsolta, majd 80nál újra max. Lehet valahogy ezt szabályozni, hogy pl 60-nál pörögjön fel maxra, és 50-nél a felére?

Előre is köszönöm.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Első körben BIOS-ban nézz körbe, hátha van valami opció rá.
Második körben a gyártó (Intel) oldalán nézz körbe, van-e valami segédprogram, amivel lehet állítani a hőmérséklet-fordulatszám párost. Harmadik körben meg lehet nézni, hogy kezeli-e valami 3rd party szoftver. Én pl. SpeedFan-t használok Winen, biztos van Linuxra is valami hasonló.

A BIOS nagyon egyszerű, gyakorlatilag a dátum-idő beállításon és pár alaplapi eszköz ki/bekapcsolásán kívül semmi állítási lehetőség nincsen. Winen próbáltam már a SpeedFan-t de akármit is állítottam be neki, tartotta ezt a rendet.

Hali!

Én ezt pwmconfig + fancontrol párosítással oldottam meg ubuntu alatt. igaz nem laptop hanem asztali de hátha kezeli az eszközöket. 1 próbát megér.

Sajnos pwmconfignál ez fogadott:
/usr/sbin/pwmconfig: There are no pwm-capable sensor modules installed