Mellbevágó "beszólások"

Fórumok

Gondoltam ilyen még nem volt :)
Szoktam néha egész más típusú fórumokat is olvasgatni , vannak gyöngyszemek rendesen, ha van kedvetek és energiátok gyűjtsük össze a hasonlókat:

"Dátum: Hétfő, 2011-Január-17, 13:14 | Üzenet: # 103
Borg dolgozó
Rang: Moderators
Üzenetek: 383
Jutalmak: 7
Hírnév: 1953
Státusz: Offline

szala-i, 4GB RAMom van nekem is, de én kb 10 szer ha megnéztem, hogy mennyit fogyaszt a Windows 2.5 GBnál többet még sose láttam. Egyszerűen nincs értelme foglalkozni mennyi memóriát eszik. Ha nincs elég, csinál, ha elfogyott szól. Így működik a Windows."

Hozzászólások

"Élményindex
Ilyenkor érdemes lefuttatni az élményindex vizsgálatot, kihúzott net-kábellel, hogy nehogy elkezdjen közben update-et keresni, rontva a pontszámot. Mivel az indexelést már letiltottuk, a felesleges lemezműveletek sem fogják befolyásolni az eredményt."

Tehát a helyi zseni szerint a bedugott "netkábel" befolyásolja az élményindex pontszámát ... szánalmas...

Bocsi, de erre kíváncsi vagyok.

Vitatkozni mindenen lehet. Elvégre: nyelvében él a nemzet, nemzetében él a nyelv.

Azért a vitatkozó nyelvészek is bizonyosan kötözködésfétisizmusnak gondolják, hogy a nyelv szabályrendszerét nem sématikusan kezelik és nem bontják tématikusan esetekre, nem fogadják el az analógizálást. Amúgy meg nem hiszem, hogy ez több lenne, mint a nyelvészek hármada. Szóval fúj. Rövidülni kell.

Persze, nincs ékes anyanyelvünkhöz EBNF. De miért is tennénk konkrétan ebben az esetben kivételt egy amúgy jól megfogalmazott szabály alól?

alias killall='echo "Wenn ist das Nunstück git und Slotermeyer? Ja. Beiherhund das Oder die Flipperwaldt gersput." | espeak -vde' #That's not funny.

Bizonyos idegen eredetű szavainkban a képzés következtében magánhangzó-rövidülés megy végbe: múzeum, de: muzeális, Platón, de: platonikus, periódus, de: periodikus, tradíció, de: tradicionális, szláv, de: szlavista, kolléga, de: kollegiális, sőt ez utóbbiból: kollegialitás.
Bár az akadémiai helyesírás szabályainak 28. pontja erre külön nem utal, érdemes megemlítenünk, hogy e szóban forgó rövidülés oka az esetek többségében (főként latin szavakban) a szóbelsőbe, pontosabban mar a képzőrészbe behatoló hangsúlyeltolódás. Az alapszóban (amely már maga is lehet képzett szó) a magyar helyesírás szerinti hosszú magánhangzó azt mutatja, hogy az eredeti, főleg latin vagy görög szavakban hol a hangsúly: náció -- nacionális. Csakhogy a hangsúly a (tovább)képzés során (még) beljebb kerül, ezért aztán az alapszóban az addig hosszú magánhangzó megrövidül: nacionális -- nacionalizmus. (Még akkor is ez áll fenn, ha esetleg a beljebb kerülő új hangsúly már nem érzékelhető hosszabbítással, azaz továbbra is rövid a magyar írásmód szerint, pl.: kolléga – kollegiális -- kollegialitás.)

alias killall='echo "Wenn ist das Nunstück git und Slotermeyer? Ja. Beiherhund das Oder die Flipperwaldt gersput." | espeak -vde' #That's not funny.

Ugyan nem teljesen ide tartozik, de hátha van ötlet: próbáltam már utánanézni, de nem sok sikerrel annak, hogy honnan kerülhettek bizonyos elnevezések nyelvünkbe és miért pont az.

Például:
- miért Bécs, mikor Wien, Vienna
- miért lengyel, mikor poland, polska
- miért német, mikor german, aleman

Tehát azok az elnevezések, mikor úgy tűnik a magyar elnevezés teljesen eltér a más nyelveken használttól, hangzásban se hasonlít és az adott dolgot sehol máshol nem hívják így (legalábbis tudomásom szerint nem), illetve ezek nem forditásai az adott elnevezésnek, mint pl: Nagy-Britannia.

Illetve persze a másik dolog: az számít, honnan jött az adott gyümölcs (vagy növény, vagy állat), és akik hozták, hogyan hívták.

Ha egy dolgot többen is felfedeztek, mind a saját nevét adta neki, akkor ez jól megfigyelhető.

Pl. a tea. Van, ahol a tea szó mindenféle vátozatait használják, pl. thé, tee, máshol meg a csáj, chai változatot.

hogy lenne már a commonwealth Great Britain?

http://en.wikipedia.org/wiki/Great_Britain
http://en.wikipedia.org/wiki/Commonwealth_of_Nations

nézd meg a két térképet

Az Egyesült Királyságba meg Nagy-Britannián kívül ugye Írország fele is beletartozik.

http://en.wikipedia.org/wiki/United_Kingdom
"The United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland"

német pl. szlávból jön. Ha jól emlékszem, valami nemetszkij oroszul, ami meg egyébként a (szláv) néma szóból jön.

A Nagy-Britannia részt nem értem.

Great Britain. Van vele szemben a "Kis-Britannia", amit Bretagne néven ismerünk.

Vagy az a kérdés, hogy Britain hogy lett Britannia?

Ja, értem, hogy GB érthető, de a többi nem fordítás. OK, leesett.

Egyébként szerintem úgy van ez, hogy ami régen relatíve "közel" volt, azoknak a helyeknek, népeknek, lett magyar neve. Ami messzebb volt, azoknak meg később egyszerűen átvettük (lefordítva esetleg) a nevét.

Persze lehet, hogy ha egyenként megnézed a neveket az etimológiai szótárban, sokhoz érdekes történetet találsz, amiben benne van, hogy teszemazt Bécs nevét mi az X néptől vettük át, akik közben már kihaltak, és csak nálunk maradt meg a név.

Egyébként németeket pl. az Olaszok (Taljánok) Tedesconak hívják. Ez sem hasonlít sem a German, se az Alleman szóra (szóval németekre van már 4 különféle kifejezés. Nem tudom, van-e több).

Azért az nem ugyanaz. United Kingdom = Egyesült Királyság magyarul és nem Nagy Britannia (ami angolul Great Britain, ami meg ugyebár Egyesült Királyság - Északírország (meg tán néhány kisebb vacak, Man sziget, stb.). Magyarország viszont Hungary angolul és nem Magyarorszag, vagy valami hasonló.

A torokok is Attila the huntol szarmaztatjak magukat (a linked is erosen erinti a hunokat), minket egy leszakadt torzsuknek tekintenek, se ok, se a tatarok nem ertettek, hogy miert vesztettuk el az emlekezetunket a letelepedes elotti idokrol.

A torokok a regi (altalunk elfelejtett) baratsagra valo tekintettel tolunk csak egy folyosot kertek volna Becsig, de a franciak koteleztek minket, hogy keresztenykent muszajok vagyunk harcolni (mert ok adtak el a fegyvert a toroknek sunyiban kozben, es igy hatha tobbet vesznek)

http://hu.wikipedia.org/wiki/A_Magyar_helyes%C3%ADr%C3%A1si_sz%C3%B3t%C…

Pls read.

"A két mérvadó helyesírási szógyűjteménynek ma a Magyar helyesírási szótár (MHSz.) és az Osiris-féle Helyesírás (OH.) számít.[1] A mindkettőben szereplő szavak írásmódja túlnyomórészt megegyezik, mégis előfordul eltérés több tízezer nyelvi adat közül egy-kettőnél: részben szándékosan (eltérő szabályértelmezés miatt), részben pedig véletlenségből."

MHSz. OH. Magyarázat, megjegyzés
Szóalak Oldal Szóalak Oldal

fokuszál, fokuszálás, fokuszálóhatás 169. fókuszál, fókuszálás, fókuszálóhatás 718.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Tippeljük meg közösen hogy a fórumozó megközelítőleg mekkora pénzbüntetésre számíthatna, ha egy jóakaró bejelentené? :)

(Windows 7-ről van szó!)

"Jöhetnek a programok:
Ezeket mindig ebben a sorrendben rakom fel.
Van egy kis papír cetlim, arra van felírva nehogy valami kimaradjon :)

- Microsoft Security Essentials
- Total Commander
- Office 2010
- Daemon Tools
- CD Burner XP
- Ultra ISO
- WinRAR
- Adobe Acrobat Reader
- Media Monkey
- K-Lite Codec Pack ( beépített lejátszónak a Media Player Classic Home Cinema -t választom )
- IrfanView
- uTorrent
- MSN + msn pluss
- Skype
- Google Chrome
- Firefox
- Flashplayer
- Microsoft Silverlight
- wmp firefox plugin
- Java
- Volumouse
- Google Earth
- Notepad++
- JDownloader
- TeamViewer
- Acronis True Image
- VMware Workstation
- Oxelon Media Converter, vagy AVS Video Converter
- Adobe Photoshop
- DropBox"

Haha, röhögjük ki a tízéves vérpistikét és csináljunk úgy, mintha mi nem így kezdtük volna. xD

Amatőrök.

Mindenki pluszegyezik, de senkinek nem tűnik fel, hogy a LOAD"$",8,1 egy hibás utasítás. Ugyanis a LOAD"$",8 a directory-t tölti a lemezről, a LOAD harmadik paramétere, a ,1 pedig azt adja meg, hogy ugyanarra a címre töltse vissza az éppen betöltendő cuccot, ahonnan mentve lett. Ez pedig a lemez directorynál nem működik, és a LIST parancs a lemez listája helyett bitmákostésztát ad vissza.

Amire gondoltok, hogy az első programot töltsük lemezről, az a LOAD"*",8,1.

Tehát LOAD"$",8 illetve LOAD"*",8,1. Nem mindegy. Aki nem hiszi nyugodtan fogjon egy C64 emut (igazán tökös gyerekek igazi C64-et) és ki lehet próbálni... :)

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Mindamellett -mivel C64-el vagy 20 éve, emulátorral meg vagy 10 éve nem találkoztam- úgy gondolom, hogy a load "$",8,1 is működik, csak nem $0800-tól tölti be a listát, hanem valahová máshová (első két byte által meghatározott címre), és így a list valóban nem fog semmi értelmeset kiadni.
De azért remélem értetted az eredeti utalást. ;)

"On the Commodore 64, entering LOAD "$",8,1 will flood the screen with garbage instead of loading the directory into BASIC RAM. This is because the drive assigns the directory a load address of $0401 (1025), which is equivalent to the start of BASIC for the Commodore PET, but corresponds to the default screen memory in the C64.

Viewing the directory with a LOAD "$",8 command overwrites the BASIC program in memory. The DOS Wedge and various third-party cartridges and extenders such as Epyx FastLoad, Action Replay and The Final Cartridge III allow viewing of the disk directory using special commands without destroying the current BASIC program. The Commodore 128's BASIC 7.0 includes a DIRECTORY or CATALOG command (assigned on bootup to the F3 key) that performs the same function."
http://en.wikipedia.org/wiki/Commodore_DOS

Én meg sima load-al, kazettás magnón nem volt sok paramétereznivaló :) (legalábbis szoftveresen, a fejállítgatásról meg ne is beszéljünk)

Osztani is max annak a másik 3 embernek tudtam volna, akinek volt gépe a környezetemben, az informatika óra meg abból állt hogy megírtuk a tanár vizsgaprogramját meg kiokítottuk BASIC-ből és Assemblyből :) Ja az internet volt a legjobb, betettük egy dobozba a kazettás magnót, aztán irány a posta. Kicsit nagy volt a pingje, és előfordult packet loss is sajna...

--
http://csuhai.hu
http://sys-admin.hu

... es mar a ciripeles hangjabol tudtad, hogy sikeres lesz-e a betoltes :-)

----------
Az Örömtündér minden évben ellátogat a Földre és akit megérint a pálcájával az Boldog lesz! De esetleg az is megtörténhet, hogy kiveri belőled még a sz*rt is... (by radcsong)

De, a kazettát, hülyeséget írtam, bocs! :)

Egyébként utána néztem, állítólag turbóval, tömörítéssel olyan 1 mega ment egy 30 perces oldalára a 60 perces kazinak:

Datasettes could typically store about 100 kByte per 30 minute side.[3] The use of turbo tape and other fast loaders increased this number to roughly 1000 kByte.
Forrás: http://en.wikipedia.org/wiki/Commodore_Datasette

Tehát két mega sürgősségivel két nap alatt, az nem jó. Persze ha felad az ember egy zsák kazit, akkor az már talán elfogadható...

--
http://csuhai.hu
http://sys-admin.hu

Csak en voltam olyan elvetemult, hogy a Commodore teljesen kimaradt az eletembol? En ugyanis Atari 800XL-en nyomtam a nyolcvanas evekben, Amiga helyett meg Atari 1040ST-n.
--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

aztán tettünk bele még ramot, hogy a64 legyen, aztán pákával melegítve nyúztuk le a fólia-billentyűket, hogy legyen hely a haal-os nyomógomboknak! aaaaaah...

apropó, ez milyen? az Utlimo PRIMO-emulátor egész tisztességesen megyeget wine alatt, csak a Manic Minertől hasal el.. :D

http://www.facebook.com/photo.php?pid=502384&l=6b7d209eba&id=1000007528…

"Hihetetlen, hogy már Magyarországon is vannak földrengések"
(Idokep.hu, törölve lett azóta)

a kedvencem az, mikor valaki ELITE_HACKER_1337 néven megkérdezi, hogy kubuntu alatt miért nem nyílik meg az akarmi.exe

------------------------------------------
Egyetlen vi-parancsot ismerek, a kilépést.

mellé.
---------------------------------------------------------------------------------
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!

A jelenlévők elképesztő szerencséje, hogy amikor ők ennyi marhaságot összehordtak, még nem volt olyan fejlett a net,
ami ilyen szinten megőrizte volna.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Szerintem mindegyikünk mondott már akkora marhaságot, mint ide a szaturnusz, és szerintem ha nagyon visszagondolunk (őszintén persze) min. 1 esetet találunk, aminél örülhetünk, hogy nincsen archiválva :)))

Szóval kellő alázattal, mert mi is voltunk hülyék, és - ha nagyon egészségesen élünk,- még leszünk is :))
--

Nekem C16 volt első, Bécsből jött "fekete" importtal :D

A /home legyen, mondjuk 5 GB. A
CrunchBangnél is elég volt ennyi, és
általában elég is szokott lenni ez a méret.
Még ki kell alakítanom a partíciókat. Két
tárolóm van (merevlemez) az egyiken csak
".ext4" a másikon ".ntfs" fájlrendszer - azt
hiszem így nem is megy hamar tönkre az
egyik tároló sem. (mert nem keverem a
fájlrendszereket egy merevlemezen)

Telefonos segítség (nem vált fület a gúgledocs táblázatkezelője):

- Nyomd meg az F5-öt!
- Jó, de ahhoz nekem kell mind a két kezem.
- Űhmmmm... Inkább a legfölső sorban balról a hatodikat, ha kérhetem!
- Jaa, csak ennyi?! És ez mit csinál?

...

'+!/%%'"+!%'+"%!+"'+"!'+"!'+"§'+&$äĐ€

Nem szamitogep, de gep. Telefonon panaszkodik az ugyfel:

-nem jo a gep, mert hiaba tekerem a fordulatszabalyzo gombjat, annak nem valtozik a fordulatszama, viszont a vegen leall a gep
-dehat a gepen nincs is fordulatszabalyzo! Mit ir a gomb folott?
-FUSE

----------
Az Örömtündér minden évben ellátogat a Földre és akit megérint a pálcájával az Boldog lesz! De esetleg az is megtörténhet, hogy kiveri belőled még a sz*rt is... (by radcsong)