Plexi vágása és fúrása házilag hogyan?

 ( mapee | 2011. május 18., szerda - 12:26 )

Hali!

A témában jártas emberek segítsenek nekem legyenek szívesek. Milyen eszközökkel és hogyan érdemes? Esetleg tutorialok, howto-k léteznek ilyesmihez?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Plexit a legtöbb fa, fémmegmunkáló szerszámmal tudod alakítani. Vasfűrésszel, kiszúrófűrésszel, vékonyabb darabokat lombfűrésszel tudod vágni. Fúráshoz a közönséges fémfúrók jók.
Forgácsolásnál arra kell figyelni, hogy a plexi hőre lágyul, emiatt nem szabad erőltetni az adott műveletet.
A felület karcmentességét úgy tudod biztosítani, hogy a szerelési műveletig rajta hagyod a védőfóliát, vagy ha nincs fóliázva akkor pl. maszkolószalaggal lefeded.
Ha mégis karcos lesz, akkor fogkrémmel, cd polírozó vagy más vízbázisú polírpasztával ki lehet javítani, de csak lassan, mert a meleg nem tesz jót neki.

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

> Plexit a legtöbb fa, fémmegmunkáló szerszámmal tudod alakítani. Vasfűrésszel, kiszúrófűrésszel, vékonyabb darabokat lombfűrésszel tudod vágni. Fúráshoz a közönséges fémfúrók jók.

+1. Reszelni is jol lehet.

lomfűrész

Höhö, ez jó.

Ovatosan, lassan, lehetoleg kezi szerszamokkal. Ha egy kicsit is felmelegszik meglagyul es elszinezodik, maszatolodik. Furni pl. akkus csavarhuzoba fogott furoszarral lassan, nem furogeppel. Vagni kezi femfuresszel, semmi dekopir vagy flex. Elek csiszolashoz csiszolovaszon, nem rezgocsiszolo. A lenyeg, hogy ne melegedjen fel.

Ha nagy adagrol van szo es szepen akarod vagni, akkor dupla korfureszt keressel. Olyant amilyennel a melaminalt butorlapokat vagjak. Nem hasitja be azt az elet ahol a furesz kilep.
Furni sima femfuroval lehet.

Ha kis mennyisegrol van szo es nem erdekel az elek minosege akkor a fentebbi modszerek egyiket valaszd.

--
FeZo

Köszönöm szépen a hasznos tanácsokat! Igazából egy arduino vezérelte robot testéhez szeretném majd kipróbálni.

Apple MacBook C2D 2.2Ghz 2x2G Intel X3100

Egyébként úgyis 50x50-es táblákat lehet kapni, érdemes kipróbálni a sarkán a szerszámaidat, hogy kiismerd az anyagot.
Amire figyelj, hogy ahová leteszed a táblát, ott ne legyen plexiforgács, mert képes átlyukasztani a védőfóliát, ha erősen beledörgölöd (amit úgyis megteszel, ha fűrészeled).
Kézi szerszámokkal nekem nem sikerült megolvasztani, sőt, még rendes fúróval se kis fordulatszámon.

Köszi szépen!

Apple MacBook C2D 2.2Ghz 2x2G Intel X3100

Ha egyenesen kell vágni akkor van egy sikoltó nevű eszköz, ami kb. olyan mint egy szike amivel jól végig kell karcolni egy vonalzó mentén, aztán el lehet törni.