cikk: "Assange: A Facebook egy kémgép"

Fórumok

http://index.hu/tech/2011/05/03/assange_a_facebook_egy_kemgep/
"...Mindenkinek tudatában kell lennie annak, hogy amikor bejelöli ismerőseit a Facebookon, ingyen munkát végez az Egyesült Államok hírszerzésének azzal, hogy felépíti neki ezt az adatbázist..."

Hozzászólások

Elegge koztudott, de senki altal komolyan nem vett teny, h ezt erre is kihasznaljak, nem csak amerikaban, de itthon is. Es nem csak a szervek. :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

Az se titok, hogy minden országnak (kivéve talán azokat, ahol még áram sincs) van személyi adat- és lakcímnyilvántartása. Ami igazán borzasztó. Eheh.

Ha terroristákat fognak el a FB segítségével akkor a világ leghasznosabb dolga, de ha kiderül, hogy előző este hányásig bebasztam és utána úgy mentem idegsebészként agyat szeletelni a melóba, akkor meg gonosz, ördögi dolog.

Éppúgy utálatos, hogy ha anyu vagy apu meglátja, hogy a csütörtöki buliban mi történt és akkor már pénteken meg szombaton nem is mehetek partizni.

Ehehe.

Pont ezért vannak privacy beállítások, hogy mindenki csak azt láthassa, amit szeretnél.

Igen? Akkor van olyan beállítás is, hogy az NSA-nak nem engedek hozzáférést az adataimhoz?

Mindent lehet jól is használni és rosszul is, csak egy kis ész kell hozzá.

Mesélj eszes, hogy kell a facebookot olyan jól használni, hogy az USA szolgálatai ne tudják azt saját célra felhasználni.

"Akkor van olyan beállítás is, hogy az NSA-nak nem engedek hozzáférést az adataimhoz?"

Pl nem osztod meg őket. Ami a saját gépeden van, ahhoz nincs hozzáférésük. (Nem a hollywoodi filmekből kell kiindulni, ahol egy kellően kockásinges hekker a világ összes számítógépére be tud törni, még akkor is, ha az nincs fenn az interneten).

A bulizós képeknél is gondolkodni kell, hogy ez később problémás lehet-e.

Egy kis differencia azert van egy allam lakcimnyilvantartasa kozott es akozott, h adott szervek kaptak egy ingyen, a hivatalos utat megkerulo megoldast ahol az emberek onkent kiadjak minden adataikat. Ez igy engem marhara nem erdekel, tudom mit szabad es mit nem megosztani egy ilyen helyen, de sokan nem. Es ez ellen a privacy megoldasok sem segitenek. Amugy volt mar ra pelda itthon is, h iwiw kapcsolati halo felterkepezese utan kaptak el bunozot, de arra is, h artatlanokat vegzaltak ezen a modon masok. Nem feltetlen a hatosagok. Plusz az is nyilt titok, h pl. az iwiw sem torol sem accountot, sem semmilyen adatot. A levelezesedbol sem, hiaba gondolod ugy, h az adott level torolve van. Ugyanez igaz a facebookra is. Most csak annyi tortent, h egy "nagy nev" kinyilatkoztatta azt a koztudott aprosagot, h mernoki konzola van az NSA-nak az adatbazisaikhoz.

---
pontscho / fresh!mindworkz

+1

Én már öreg vagyok. és még emlékszem fiatal korunkban egyik fontos dolog volt a magánszféránk védelme a nagy figyelő szemek elől.
Elkeserítő, hogy a mai ifjak számára ez nem jelent semmit, és önként, dalolva adnak meg mindent magukról társaikról, barátaikról. És nem érdekli őket, nem értik miért veszélyes ez az egész.
Hát igen már a nap se a régi :)

--------
Ha kapsz egy jó nagy pofont, azt is megosztod?

Mert közös lónak túrós a hátulja.

Részben magánszféra is tartózhat közszférába, de nem == azzal.

Miért zárnád el a országvilág elöl a saját, barátnőd, szüleid akt, meztelen képeket?
Vagy korábban tett, esetlegesen rasszista, homofób szagúnak tűnő és hosszabb szálból kiragadott kijelentéseidet multi HR-je elől?
Miért nem vághatnál ennek okán örök életedre el magadat a politikai életben? Miért járna utána esetleg szavazati jog neked? Miből gondolod?
Miért és hogyan akadályoznál meg esetleges rosszindulatú irigyeidnek hogy tönkretegyenek?
--
Solaris Express, Opera, OpenOffice.org, Yebol

Valamint feljebb a különbségi lécet - "All animals are equal, but some are more equal than others.", és ugye orális szex közben egyáltalán nem mindegy, hogy kinek is van körszakálla. Viszont ha valaki önként és dalolva "üdvözlő pozícióba" áll be, azt annak megfelelően is fogják kezelni.
--
Solaris Express, Opera, OpenOffice.org, Yebol

azert, mert akik kezelik, azok gyarlo emberek, akik visszaelhetnek vele, es valaki kozuluk vissza is fog vele elni*. Ezert mit csinal az ertelmes ember? Minel kevesebb feluletet hagy, amin megfoghatjak. Azaz felmeri a dolgok kockazatat, es annak megfeleloen oszt meg adatokat.

*: es akkor meg finomak voltunk osszeeskuves elmeletbol, es kihagytuk azt a verziot, amikor maga az allam valik gonossza

Mindenkinek kipostázzák az alkotmányt

"Plusz az is nyilt titok, h pl. az iwiw sem torol sem accountot, sem semmilyen adatot. A levelezesedbol sem, hiaba gondolod ugy, h az adott level torolve van."

-1
Magyarorszagon van adatvedelmi torveny amit be kell tartani. USA-ban meg mar torvenykezesi szinten leszarjak a privacy-t, ezert engedhet meg maganak annyit a facebook.

Én most nagyon megdöbbentem! Hogy mik vannak!
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

"És azt tudtad..., hogy a sajtburgerben... sajt van?" :)
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Az amerikai hírszerzésnek az a dolga, hogy hozzáférjen ezekhez az adatokhoz.

Merthogy bármekkora is a közfelháborodás ezek mindössze adatok, amiknek az esetleges felhasználása az Egyesült Államok lakosságának érdekeit szolgálhatja.

De az esetek nagy részében azért mégis.

Vagy te is azok közé a konteós anarchisták közé tartozol akik szerint az állam az ellenség?

Merthogy nem az.

Én már a biztonsági kamerákkal és átvilágításokkal kapcsolatban sem értem mi a probléma ha azok a közbiztonságot szolgálják.

Javaslat: próbálj meg személyeskedés helyett érvelni, igyekezz meggyőzni és ne legyőzni a másikat.

Mellesleg egyikünk sem él örökké, hasznosabban telne el az időd, ha személyeskedés helyett megosztanád másokkal véleményedet, tudásodat és tapasztalatodat, amennyire offenzív vagy mindenkivel még a végén öregkorodra megkeseredsz.

Egyszer, meg az elozo kormany alatt volt egy meetingem egy BM-ben dolgozo, mar nem emlekszem milyen fokozatban ott leledzo uriemberrel, valami egesz magas polcon volt mindenfele igazgato meg tanacsado, o tette meg ezt a kinyilatkoztatast igy face-to-face: "az allam/allamigazgatas nem az allampolgarert van". Ha ehhez hozzateszed az elmult 20-40 ev tapasztalatait, akkor adja magat a kovetkeztetes...

---
pontscho / fresh!mindworkz

Én ugyan nem értem miért akarnának megfigyelni, nincs igazán titkolnivalóm az igazságszolgáltatás előtt, legfeljebb az ismerőseim előtt, akik ha biztonságosan van megtervezve a rendszer nem férhetnek hozzá ezekhez a felvételekhez, adatokhoz stb.

A térfigyelő kamerák még ennyire nem zavarnak vagy akadályoznak.

Az interneten kevésbé szeretem kiszolgáltatni az adataimat harmadik félnek, főleg ha azokat reklámozás céljára használják fel, meg úgy általában a geolokációmat sem, mert nem látom az előnyeit, ami miatt érdemes kiszolgáltatni, főleg nem önkéntes alapon, persze a szolgáltatást, így a szolgáltatók geolokációs adatbázisát használók lehet hogy eltérő véleményen vannak.

Facebookon vagy más közösségi hálózaton nem szoktam és szeretek megosztani magamról semmit az ismerőseimmel vagy bárki mással.

Elég, ha itt valamelyik troll rád szállna, és összeállítana zaftosan másképpen és teljesen más megvilágításban nagy engedékenységedben elérhető adataidat.

Utána egyből írnál treynek, világnak, zugügyvéd blógra, rendőrségnek, hogy hogy lehet valaki olyan ízé.

Állam esetében esetleg már csak a jó istennek tudsz panaszkodni. Addig az egymás, akár véletlen, leköpése nem ugyanolyan súlyú, addig az állam gazdálkodjon sokkal korlátozottabban az egyén adataival.

Kicsit félrement, de lusta vagyok megtalálni hova is céloztam eredetileg, és főleg miért is. :)
--
Solaris Express, Opera, OpenOffice.org, Yebol

"Én ugyan nem értem miért akarnának megfigyelni, nincs igazán titkolnivalóm az igazságszolgáltatás előtt, legfeljebb az ismerőseim előtt, akik ha biztonságosan van megtervezve a rendszer nem férhetnek hozzá ezekhez a felvételekhez, adatokhoz stb."

Nyilvan nem rolad van szo, az itt jelenlevok 99.99%-ara a kutya sem kivancsi.

--
Fontos feladatot soha ne bizz olyan gepre, amit egyedul is fel tudsz emelni!

Minél több "felügyelő és biztonságot adó" eszközt kell telepíteni, annál biztosabb hogy valami gebasz van társadalmi szinten.

Ennyi.

A rendőrség pedig azért van hogy kordában tartsa az amúgy jogkövető és társadalmilag hasznos állampolgárokat.
Bűnözőkkel ugyanis sok mindent nem lehet csinálni - átnevelés az nagy liberális mese habbal.
--
Solaris Express, Opera, OpenOffice.org, Yebol

"Merthogy bármekkora is a közfelháborodás ezek mindössze adatok, amiknek az esetleges felhasználása az Egyesült Államok lakosságának érdekeit szolgálhatja."

Attól eltekintve, hogy nem a lakosságának érdekét szolgálja, attól még mindig ott tartunk, hogy az USA érdekét szolgálja. Csak az övékét.

Persze, pont le lehet szarni, értelmes ember nyilván nem ott fogja megszervezni Amerika leigázását.

----------------
Lvl86 Troll

Meg a Google is, és az összes közösségi oldal.

"- Kezdjük csúfolni, hátha úgy feldühödik, hogy valami hibát követ el!"

gyakorlatilag semmi ujat nem mondott az interviewban, akinek van egy csopp esze az ezeket ugy is tudja. Lehet h nincs cafolhatatlan bizonyiteka ra de akkor is tudja. Nem valtoztat a tenyen h nem hasznalok se facebookot se twitteret se semmi ilyesmit, es nem is fogok.

Szerintem ez így jó. Jó esetben arra használják, hogy a jó fiúk elkapják a rossz fiúkat. Nekem nincs rejtegetnivalóm, úgyhogy nézegessenek bármit. A főnököm is barátom a Facebookon, de a való életben is. Ha valaki az FBI-nál meg rajtam röhög valami miatt, amit a profilomon látott meg, akkor legalább ne dörgölje az orrom alá, és amiről nem tudok, az nem fáj. Kapcsolattartásra tök jó a Facebook, erre használom, és fogom is.

--
joco voltam szevasz

A bankkártya számom nem postolom ki Facebookra. A Facebookon levő adatokból szerintem valós kárt csak annak tudnak okozni, akinek vaj van a füle mögött, az meg meg is érdemli. Ha most legrosszabb esetben eladják marketing célra az adataimat, és küldenek nekem célzott spam-et, az hol érdekel engem. Vagy csak én vagyok szűk látókörű, és van ennél rosszabb eset is?

--
joco voltam szevasz

lehet, hogy arra utalnak fentebb, hogy egy teljesen szép és jó dolgot kellőképpen megvágva és megfelelő helyen tálalva igen negatív mellékhatásokat is el lehet érni. ergo, az elv nem helytelen, hogy "ne hagyj fogást magadon, csak ha szándékolt, hogy meg is fogjanak". bizonyos birkózók is azért kenték magukat olajjal, hogy nehéz legyen megfogni őket, nem azért mert olajosan szerették :) (sőt, kifejezetten egészségtelen volt a nevezett olaj)

--
xterm

"Nekem nincs rejtegetnivalóm, úgyhogy nézegessenek bármit. "
Nem csak az FBI nézegetése a gáz. De pl. megpályázol egy állást a HR-es vagy fejvadász első dolga utána nézni dolgaidnak a Facebookon. Ha talál egy pár durva dolgot, a melónak annyi. De az se jó ha nem talál semmit, mert az meg azért gyanús. Szóval csak szép trendi profilokat uraim, és már itt is a szabad új világ.

Nem tudom otthon mi a divat HResek koreben, de ha itt munkatarsat keresnek a cegek, akkor kiadjak munkakozvetitoknek, azok meg hirdetik job portalokon, es mikor jelentkezel ra csoppet sem erdekli oket hany reszeg fotod van barhol, ahhoz is tul lustak hogy atolvassak normalisan a CVdet, inkabb felhivnak es hagyjak hogy szoban elmeseld nekik megegyszer. Igy aztan a ceg HR-ese nem sokat torodik magaval a recruitment processel

vs hallottam mar nem egy egyetem/kollegiuma felol, ahhol azert eloszuresnek vegignezegetik az iwiw/facebook adatlapokat is, es ahol az egy fore juto jovedelembol kigazdalkodhato dolgok es/vagy leirt adatok gyanusan nem esnek egybe a kepeken lathato dolgokkal (pl. minimalberes nagymami vs sajat, meregdraga kocsi) ott instant bokik az elutasitva pecsetet a papirra...

----------------
Lvl86 Troll

Amivel egyébként tökre egyetértek. Gondolom bele van írva valami szabályzatba, hogy hamis adatok megadása automatikus elutasítás, innen kezdve pedig ne akarjon szociális alapon bejutni valaki, akinek ezt a körülményei nem indokolják.

Kollégiumi példa: a felvett diáknak 3 testvére van, édesanyja nem dolgozik, a család összes jövedelmét a minimálbéres édesapja viszi haza (aki ügyvezető a saját cégénél), a srác 80 kilométerről saját autóval érkezik hétfőn este, csütörtök este pedig már haza is megy (ilyen órarendet rakott össze). Az elutasított diák édesanyja tanár, édesapja nyugdíjas, testvér már elköltözött papíron is, a teljesen bejelentett pénz 3 felé oszlik, tehát ők a gazdagok, akik szociálisan nem szorulnak rá.
Ez volt jópár éve, ehhez képest ez a fészbúkos utánanézés kifejezetten pozitív egy adócsalás alapú gazdaságban.

De az se jó ha nem talál semmit, mert az meg azért gyanús.

Azert hatha van olyan HR-s, aki tudja, hogy az osszes bena soc. network oldalon keptelenseg fent lenni, es ha legalabb kozepes kepessegu, akkor tan meg azt is tudni fogja, hol talaljon meg - ha nem az FB/iwiw/hi5/es mas gagyi helyeken...

Mindenkinek kipostázzák az alkotmányt

A képeket és egyéb privát dolgokat csak a barátaim látják. Csak úgy viccből senkit nem jelölök barátnak. Akkor mit fog látni a HR-es? Semmit. De igazából az se zavarna, ha látná az egész profilomat, egyrészt nem szoktam a hányásomban fetrengeni, másrészt ha így lenne, akkor se lennék olyan hülye, hogy feltöltöm a képet róla. Munkaadóként nem foglalkoztatnék ilyen embert, tehát a HR-est is megértem. Aki nem képes normálisan használni a Facebookot (bizonyos mellméret fölött bárkit visszaigazol, küldözgeti a szavazós szarságokat, nem állítja be a privacy beállításait, stb.), az megérdemli a következményeit.

--
joco voltam szevasz

igen és nem. most gondolj arra, hogy valaki csinál rólad egy nem épp ideális fotót. majd felteszi a saját oldalára :) nehogy azt mondd már, hogy nem lehett rólad még a világon semmi olyat feljegyezni, ami bizonyos (még akár általad jelenleg nem is ismert) helyen ne lenne előnytelen. és ne mondd azt, hogy majd leszedeted vele. tegyük fel kitesz valamit, ami nem tetszik. mit tudsz tenni? kivágod a barátaid közül? eltűnik az által? sőt, kereshető marad továbbra is ,) ez a lényeg a "nyilvánosító oldalakkal". hiába törölsz valamit, 100 másik helyen még megmarad.

--
xterm

Az én ismeretségi köröm, annak ellenére, hogy fent van FB-n, ennél azért intelligensebb.

Mellesleg nekem a profilom is olyan, hogy egy hr-es nem lehet benne biztos, hogy én vagyok az. Aki látott már élőben többször, az felismer, és tudja, hogy én vagyok. Más meg max. tippelgethet.

Volt már rá példa a történelemben, hogy egyes embercsoportokat megbélyegeztek valamilyen indokkal, majd mindenféle hátrány érte őket (tapizható, jó hosszú link, még egy tapizható link).

Ha megint olyan idők jönnek, amikor senkiházi bunkók haszon reményében, vagy elvakult hit által vezérelve elkezdenek "rendet" tenni, kellemetlen lehet még, hogy bárki ismerheti a kapcsolati hálódat, lakhelyedet, gyerekeid arcképét, stb... Esetleg hátrányodra lehet, hogy ismersz valakit, akit mások nem szeretnek.

gugli -> OSINT.
javasolt olvasmany meg:
NATO OSINT Handbook
NATO OSINT Reader.

OpenBSD 4.7/i386 theo for the prezident:D

Akinek ez nem volt világos a legelejétől (ezen "kedves" jelöljük ... oldlak megjelenésekor) az nejlonzacskóban él.

Haveri körben volt rá eset, hogy jöttek kérdezősködni, mert együtt ivott a "gonosz" valakivel..... majd jelölték egymást.
"Honnét ismeri ? ..." típusú kérdéseket kellet válaszolgatnia hivatalos körülmények között.

Ennek ellenére Magyarországról százezrek, ha nem milliók regisztrálták magukat a facebook-ra, köztük számos szakmabéli, akinek talán a napnál is világosabb. Azóta is vígan osztogatják meg képeiket, élményeiket, ismerősöket jelölgetnek, egyáltalán nem zavartatva magukat, hogy az adataik egy Magyarország érdekeit semmibe vevő, tisztségviselői ellen diplomatákon keresztül kémkedő (mégis feltétlen alázatot, értelmetlen és igazságtalan háborúkban való szerepvállalást elváró) nagyhatalom hivatalos szerveihez kerülhet akár perceken belül. Néha azt érzem, közös a gyökere ennek és annak, mikor egyre nevetségesebb és szánalmasabb IT biztonsági botrányokon (PSN, Comodo, Apple finomságok, LastPass, Barracuda fail, RSA/EMC fail) keresztül kell levonnunk a következtetést: "senkiháziak kezében van az IT-biztonsági szakma".

A probléma persze nem csak hazánkban van jelen. Amerikában is számos amerikainak a jelenlegi berendezkedés az ellensége, sokan erre rá is jöttek (mikor egyik napról a másikra lettek kilakoltatva a házaikból, mert a válságtól bedőlt a hitelük vagy elvesztették a munkahelyüket), sokan pedig még mindig nem tudják. Mégis, nekünk magyaroknak több lehetőségünk van (és történelmi kötelességünk is), hogy leváljunk a rendszerről, amennyire lehetséges, csak élni kéne vele. Például ha valami értelme lenne a médiatörvénynek, akkor az, hogy a Facebook-hoz hasonló szolgáltatásokat tiltsa (Kínaiak megcsinálták, no nem mintha ők lennének a példa) vagy legalábbis olyan keretek közé szorítsa a működését, hogy magyar állampolgárok adatait tartalmazó adatbázis legális keretek között ne kerülhessen külföldi szerverekre, ahol már gyakorlatilag semmi ráhatása nincs a magyar hatóságoknak.

ezzel a gondolatmenettel csak az a probléma, hogy éppen a most kormányzó párt volt az amelyik választási kampányában aktívan használta a Facebookot. ezzel nagyjából egy időben készült el a Facebook magyar fordítása is, merő véletlenségből.
akinek nem tetszik a Facebook nem regisztrál, vagy fake adatokkal regisztrál. egyébként meg ott van a jelenleg még alpha, decentralizál felépítésű opensource Facebook változat a diaspora*, be lehet kapcsolódni a fejlesztésébe.

Nade ki mondta, hogy egyetértek a most kormányzó párt bel- vagy külpolitikájával? Mellesleg Fideszéknek nagyjából semmit nem kellett tenniük a választási győzelemért, mert Gyurcsányék beszédének kiszivárogtatói megtették helyettük. A magyar birkacsordának pedig eszébe nem jutott, hogy ugyanaz a poltikai elit fog uralkodni mint annakelőtte csak más színezetben.

akinek nem tetszik a Facebook nem regisztrál, vagy fake adatokkal regisztrál

ezt az irritáló, okoskodó, de szörnyen ostoba kijelentést utálom a legjobban... nem vagyok regisztrálva a facebookon, nem is tervezem, hogy valaha is regisztráljak bármilyen hasonló szolgáltatásra és nálam jobban kevesen próbálják megvédeni a magánszférájukat, de ennek ellenére a facebook tudja az email címemet, azt hogy kiknek vagyok ismerőse és valószínűleg még sok más adataimat is kitudják deríteni.

hiába védem én foggal-körömmel a magánéletemet, hogy ha a facebook adathalászokat megszégyenítő módszerekkel kihúzza az információ biztonsághoz nem értő ismerőseimtől a levelezéshez használt jelszavukat és megsértik a levéltitkaimat.

opensource Facebook változat a diaspora*, be lehet kapcsolódni a fejlesztésébe

jah és ez miért is jobb? mert így nem csak az amerikai (
">és az orosz) kémszervezetek férnek hozzá az adataimhoz, hanem gyakorlatilag bárki más is?

"Magyarországról százezrek, ha nem milliók regisztrálták magukat a facebook-ra, köztük számos szakmabéli, akinek talán a napnál is világosabb. Azóta is vígan osztogatják meg képeiket, élményeiket, ismerősöket jelölgetnek, egyáltalán nem zavartatva magukat"

Miért is kellene zavartatni magukat? (Innen indulsz, ez az alapja a gondolatmenetednek, és ez az alap hülyeség.)

"hogy az adataik egy Magyarország érdekeit semmibe vevő"

Érdekes vita lehetne arról, hogy mik is Magyarország érdekei, mindenesetre konkrétan semmivel nincs előrébb Magyarország ellen senki azzal, hogy regeltem fészbúkon, és hogy bejelöltem pár embert.
Ráadásul Magyarszágnak az elmúlt években a legtöbbet olyan emberek ártottak, akik magyar állampolgárok, jellemzően a politikai osztály (nem elit, osztály) tagjai.

"tisztségviselői ellen diplomatákon keresztül kémkedő"

Halkan mondom: a diplomácia mindenhol a világon két dologról szól: az egyik a kémkedés, a másik pedig a kurva drága faszverés haveroknak.

"mégis feltétlen alázatot, értelmetlen és igazságtalan háborúkban való szerepvállalást elváró"

Muhaha, lol.

"nagyhatalom hivatalos szerveihez kerülhet akár perceken belül."

Igen. És? Mi történik? Csúnyán néznek orbánviktorra, ha felteszek egy nyaralós képet, vagy micsoda?

"Néha azt érzem, közös a gyökere ennek és annak, mikor egyre nevetségesebb és szánalmasabb IT biztonsági botrányokon (PSN, Comodo, Apple finomságok, LastPass, Barracuda fail, RSA/EMC fail) keresztül kell levonnunk a következtetést: "senkiháziak kezében van az IT-biztonsági szakma"."

Teljesen nyilvánvaló hogy semmi köze a kettőnek egymáshoz.

"Amerikában is számos amerikainak a jelenlegi berendezkedés az ellensége"

Ja, akik persze szabadon mehetnek Kubába, Észak-Koreába, Szomáliába, meg még jónéhány országba, ahol nem a gonosz amerikai berendezkedés van, csak a kis buták ezt se fogják fel.

"sokan erre rá is jöttek (mikor egyik napról a másikra lettek kilakoltatva a házaikból, mert a válságtól bedőlt a hitelük vagy elvesztették a munkahelyüket"

Ó igen, legtöbben a bedőlt hitel miatt, ugyanis simán nem tűnt fel nekik, hogy a másfél éve 90.000 usd-re, fél éve 120.000 usd-re értékelt házuk most csak a pillanatnyi hype miatt "ér" 150.000 usd-t, és bátran felvettek még 60.000 usd jelzáloghitelt rá, majd azt a pénzt jól elköltötték. Mint itthon a Suzukit szalonból 10 év hitelre 0% önerővel CHF hitelre elhozó hősünk, aki néz bután, h wtf?

"Mégis, nekünk magyaroknak több lehetőségünk van (és történelmi kötelességünk is), hogy leváljunk a rendszerről, amennyire lehetséges, csak élni kéne vele."

Ezt a baromságot omg. Lehetőségünk semmi (de, Észak-Korea lehetnénk talán), történelmi kötelességünk semmi, leválni meg miről is?

"Például ha valami értelme lenne a médiatörvénynek, akkor az, hogy a Facebook-hoz hasonló szolgáltatásokat tiltsa"

Nem az a műfaj bazmeg. Média és közösségi háló két külön dolog, teccikérteni?

"Kínaiak megcsinálták, no nem mintha ők lennének a példa"

Na ebben spec. egyetértek.

"vagy legalábbis olyan keretek közé szorítsa a működését, hogy magyar állampolgárok adatait tartalmazó adatbázis legális keretek között ne kerülhessen külföldi szerverekre, ahol már gyakorlatilag semmi ráhatása nincs a magyar hatóságoknak"

Éééééés..... ezért nincs streetview.
Egyébként meg oltári baromság az irományod ezen része is, ugyanis ezt csakis egy internetről leválasztott "hungarnet" esetén lehetne megcsinálni, de akkor meg kb. semmi értelme nem lenne az egésznek.

Azért kellene zavartatni magukat, mert saját információjukkal járulnak hozzá egy olyan adatbázishoz, amit később közérdekek ellen használhatnak fel, esetleg üzleti manipulációs törekvésekre. Ez körül-belül olyan, mint ha tudod egy árusról, hogy mérgezett árut árul és mégis megveszed (mert mondjuk olcsóbb nála a termék), ezzel támogatod, hogy így, ebben a formában fennmaradjon és tovább mérgezze a lakosságot. Az ÁNTSZ-től ebben az esetben tekints el, mert a magyar titkosszolgálatok és az adatvédelmi biztos feladata lenne kontrollálni az elszivárgó információt, mégse teszik.

Való igaz, hogy a legtöbbet "magyar" állampolgárok ártottak az országnak, de vedd figyelembe, hogy milyen külföldi nagytőkések, pénzhajhászok, zsarolók stb. álltak mögöttük. A Wikileaks-ből kiderült kémkedés után pedig egy normális országban minimum elzavarják a diplomatákat és felülvizsgálják a diplomáciai kapcsolatot az érinttett országgal. Itt semmi nem történt, csak folytatódott a seggnyalás Samu Bácsinak.

"mégis feltétlen alázatot, értelmetlen és igazságtalan háborúkban való szerepvállalást elváró"
Muhaha, lol.

Melyikkel van bajod? Szerinted nem Amerika feltétlen kiszolgálása történik világhatalmi törekvéseiben?

Nem néznek csúnyán Orbán Viktorra, ha felteszel egy képet, de látom szereted elbagatellizálni a dolgokat. Egyszerűen hozzájárulsz egy globális adatbázis építéséhez, amit az ország érdekei ellen használhatnak fel akár marketingcélokra, akár katonai célokra (és most kérlek, ne gyere azzal, hogy "nem kell bedőlni a reklámoknak" meg "tökmindegy, ha hadi célokra használják, úgysincs hadseregünk").

Igenis van köze a biztonsági bortányoknak ehhez a fajta hozzáálláshoz, maximum nem gondolkodsz.

Ja, akik persze szabadon mehetnek Kubába, Észak-Koreába, Szomáliába, meg még jónéhány országba, ahol nem a gonosz amerikai berendezkedés van, csak a kis buták ezt se fogják fel.

Tipikus elterelő manőver: melegebb éghajlatra küldeni az alanyt a "mindennél van rosszabb" elvén. Az persze eszedbe se jutott, mi lenne, ha nem etetnék génkezelt kajával, műanyag gumicukrokkal és gyorsételnek nevezett szemétkajával az amerikaiakat, vagy ha nem olyan technológiai árukat gyártanának amit 1-2 év múlva ki kell dobni.

Ezt a baromságot omg. Lehetőségünk semmi (de, Észak-Korea lehetnénk talán), történelmi kötelességünk semmi, leválni meg miről is?

Lehetőségünk sok van, csak ki kéne használni. Sajnos pont a Hozzád hasonlók miatt nem használjuk ki mind a mai napig, mert jobb úgy az élet, hogy eladjuk már a természeti kincseket is a külföldieknek, aztán majd ők megmondják, mennyiért ihatunk vizet és mennyiért vehetünk paprikát, paradicsomot.

Nem az a műfaj bazmeg. Média és közösségi háló két külön dolog, teccikérteni?

A webkettő megjelenésével a közösségi hálók is nagyjából médiafelületnek tekinthetők, de nem szégyen, ha ez nem esik le elsőre. Mindenesetre, ha pontatlanul fogalmaztam is, nemzetbiztonsági érdek lenne, hogy a közösségi hálókat ne használhaassák külföldiek adatbányászatra.

Egyébként meg oltári baromság az irományod ezen része is, ugyanis ezt csakis egy internetről leválasztott "hungarnet" esetén lehetne megcsinálni, de akkor meg kb. semmi értelme nem lenne az egésznek.

Nem kellene hozzá hungarnet, hanem egy olyan szabályozás, hogy személyes adatokat tároló közösségi oldal szervere nem mehet külföldön, tehát teszem azt a CDN csomópont, amire magyar felhasználók kapcsolódnak csak és kizárólag magyar szerveren lehet úgy, hogy arról minden külföldre szivárgó adat ellenőrizve van és csak és kizárólag a felhasználók (külföldi és magyar közötti) interakciói lennének engedélyezve. Így adatbázis csak itthon lenne a magyarokról, és kész, meg van oldva.

"Azért kellene zavartatni magukat, mert saját információjukkal járulnak hozzá egy olyan adatbázishoz, amit később közérdekek ellen használhatnak fel, esetleg üzleti manipulációs törekvésekre."

Üzleti manipulációs törekvésre persze, de itt nyilván a marketingről beszélsz, csak mivel utálod azt, akit fikázni akarsz (itt fácse), ezért nevezed így. Mondhatni manipulálni próbálsz, csak átlátszó xD

Viszont legalább nagyjából írd már le, hogy hogyan lehetne ezt közérdek ellen használni.

"Ez körül-belül olyan, mint ha tudod egy árusról, hogy mérgezett árut árul és mégis megveszed (mert mondjuk olcsóbb nála a termék), ezzel támogatod, hogy így, ebben a formában fennmaradjon és tovább mérgezze a lakosságot."

Pont annyi köze van hozzá, mint a pedofíliának.
Egyrészt hülye az, aki önmagát mérgezi.
Másrészt kb. mindenki tisztában van vele, hogy egy csomó szar van az ételben, amit eszünk. Lehet venni bioételt, sokkal drágábban.

"Az ÁNTSZ-től ebben az esetben tekints el, mert a magyar titkosszolgálatok és az adatvédelmi biztos feladata lenne kontrollálni az elszivárgó információt, mégse teszik."

Nehéz eltekinteni attól, hogy az állam nem végzi el az alap feladatait, amiért az egész létezik.

"Való igaz, hogy a legtöbbet "magyar" állampolgárok ártottak az országnak, de vedd figyelembe, hogy milyen külföldi nagytőkések, pénzhajhászok, zsarolók stb. álltak mögöttük."

Jah. És erre van is valami bizonyítékod, vagy ez is csak összeesküvéselmélet?
Egyébként valszeg az esetek egy részében igaz amit írsz, de ettől nem lesznek kisebb férgek azok, akik ezt végrehajtották.

"A Wikileaks-ből kiderült kémkedés után pedig egy normális országban minimum elzavarják a diplomatákat és felülvizsgálják a diplomáciai kapcsolatot az érinttett országgal. Itt semmi nem történt, csak folytatódott a seggnyalás Samu Bácsinak."

A wikileaks-ből mi is derült ki _konkrétan_, amit nem tudtunk?
A diplomácia mindig is a küldő ország érdekében tevékenykedik, és mindig is feladata az információszerzés, akár illegális módszerekkel is.
Itt konkrétan semmi olyan nem derült ki, ami újdonság lenne, max. kicsit kellemetlen az usának, hogy X országba küldött nagykövete korrupt szarnak tartja a helyi vezetést. Ahogy a helyi lakosság is, meg mindenki.
Konkrétumot kérek, nem regényt.

"Melyikkel van bajod? Szerinted nem Amerika feltétlen kiszolgálása történik világhatalmi törekvéseiben?"

Fejtsd ki: "feltétlen alázatot elváró"
Továbbá ezt is: "értelmetlen és igazságtalan háborúkban való szerepvállalást elváró", külön az értelmetlent és az igazságtalant is. Kicsit kitérhetsz az 5. cikkelyre is, illetve a mindenféle USA irányítású háborúkból kimaradó országokra is.

"Egyszerűen hozzájárulsz egy globális adatbázis építéséhez, amit az ország érdekei ellen használhatnak fel akár marketingcélokra, akár katonai célokra (és most kérlek, ne gyere azzal, hogy "nem kell bedőlni a reklámoknak" meg "tökmindegy, ha hadi célokra használják, úgysincs hadseregünk")."

A marketingről megvan a véleményem, de nem látom, hogy mivel tudna nagyobb hatást elérni egy fácsés dolog, mint mondjuk egy TV-s. Jobban lehet "targetálni", ezért a célközönséget olcsóbban éri el, ez talán igaz lehet, de én a nagyobb hatásra vagyok kiváncsi.
És amire még nagyon, az a fácse katonai célú felhasználása. Ismét csak: konkrétumot, nem regényt.

"Igenis van köze a biztonsági bortányoknak ehhez a fajta hozzáálláshoz, maximum nem gondolkodsz."

Aha, le is írnál néhány összefüggést, vagy csak beszélsz a világba?

"Tipikus elterelő manőver: melegebb éghajlatra küldeni az alanyt a "mindennél van rosszabb" elvén."

Kurvára nem! Igenis van reális lehetőség kilépni az USA "hatalma" alól, csak az a helyzet, minden olyan országban, ahol nyíltan USA ellenes a kormányzat, ott vagy elég kemény diktatúra van, esetleg anarchia. Igaz amit írtam, "szabadon mehetnek Kubába, Észak-Koreába, Szomáliába, meg még jónéhány országba, ahol nem a gonosz amerikai berendezkedés van", még valszeg jobban is tartaná őket a hatalom, mint a helyi lakosságot, mert marketing célra felhasználnák (nyilván a diktatúrák, ahol anarchia van ott nem).
Cáfold meg, amit írtam, ne terelj!

"Az persze eszedbe se jutott, mi lenne, ha nem etetnék génkezelt kajával, műanyag gumicukrokkal és gyorsételnek nevezett szemétkajával az amerikaiakat, vagy ha nem olyan technológiai árukat gyártanának amit 1-2 év múlva ki kell dobni."

És hogy jön ez ide? Hogy a fenébe kerül ez az előző mondat után?
Ha nem ennének gumicukrot meg génkezelt kaját megy gyorskaját, akkor elmennének inkább Kubába, vagy épp Iránt csinálnának az USA-ból, vagy mire gondolsz?

"Lehetőségünk sok van, csak ki kéne használni."

Ismételten: konkrétumot kérek, nem szófosást? Mi lenne a lehetőségünk?

"Sajnos pont a Hozzád hasonlók miatt nem használjuk ki mind a mai napig, mert jobb úgy az élet, hogy eladjuk már a természeti kincseket is a külföldieknek, aztán majd ők megmondják, mennyiért ihatunk vizet és mennyiért vehetünk paprikát, paradicsomot.

1. Természeti kincseink nem nagyon vannak, ami van az mind az államé. Max. a kitermelési jogot adja oda egy cégnek, pénzért.
2. Mennyiért ihatunk vizet: természetes monopóliumok szabályozása állami feladat, ha szarul végzi a dolgát, azért nem a profitmaximalizáló cég a felelős, az csak a dolgát végzi.
3. Paprika és paradicsom ára: sajnálom, hogy tőlem kell megtudnod, de nyitott gazdaság vagyunk. Ha a szomszéd országban 3x annyit adnak a paradicsomért, akkor oda fogják vinni. Ha ettől el is tekintünk, akkor is a kereslet és a kínálat szabja meg az árat, ha sok terem, akkor a túlkínálat lenyomja az árat, míg ha kevés, akkor a piaci hiány fel. Ez természetes. Megint más kérdés, hogy az EU pénzek jó része a mezőgazdaságba megy (a magyarba is), ehhez képest ami magyar termék az jellemzően szar vagy nagyon drága. Hogy van az, hogy a jó minőségű magyar almát drágábban vettem télen, mint a jó minőségű spanyol narancsot? Miért van az, hogy az általam preferált minőségi kategóriában a szlovák virslit fele annyiért megkapom, mint a magyart? És ne gyere a gonosz amerikai nagytőkével, mert itt csányi érdekeltségről beszélünk...

"A webkettő megjelenésével a közösségi hálók is nagyjából médiafelületnek tekinthetők, de nem szégyen, ha ez nem esik le elsőre."

Ehem, ha a médiafelületet reklámfelületként érted akkor biztosan. Csakhogy itt nem erről van szó, ez egy közösségi háló, ahol egyes emberek megosztanak magukról képeket, információkat, esetleg kifejtik a véleményüket, beszélgetnek, míg a klasszikus média egy szerkesztett tartalom, ahol kevés ember nyomja a tartalmat sok arcába. Nem ugyanaz a műfaj.

"Mindenesetre, ha pontatlanul fogalmaztam is, nemzetbiztonsági érdek lenne, hogy a közösségi hálókat ne használhaassák külföldiek adatbányászatra."

Ez talán igaz, de mindenképpen megvalósíthatatlan. A sok embert nem tudod rávenni arra, hogy ne osszon meg minden szart magáról. Halkan mondom, minden telefonos és internetes forgalmazásunk is külföldi multik hálózatán zajlik, annak is adatbázisba kerül jó része, a többi nagyrészt lehallgatható, azzal nincs bajod? Mert ha van, akkor marad a magyar posta, esetleg a postagalamb, mert az gyorsabb és olcsóbb.

"Nem kellene hozzá hungarnet, hanem egy olyan szabályozás, hogy személyes adatokat tároló közösségi oldal szervere nem mehet külföldön, tehát teszem azt a CDN csomópont, amire magyar felhasználók kapcsolódnak csak és kizárólag magyar szerveren lehet úgy, hogy arról minden külföldre szivárgó adat ellenőrizve van és csak és kizárólag a felhasználók (külföldi és magyar közötti) interakciói lennének engedélyezve. Így adatbázis csak itthon lenne a magyarokról, és kész, meg van oldva."

A szabályozás egy dolog, a betartatása egy másik. A fácse nem hozná ide a teljes szerverfarmját, a hazai és külföldi szerverfarmok közötti adatmozgás ellenőrzését nem engedné a magyar hatóságnak (de ha mégis, akkor se tudna ezzel mit kezdeni az nbh), illetve a működésének alapja, hogy bizonyos információk kikerülnek az országból. Vagyis az egyedüli lehetőség a fészbúk betiltása és blokkolása lenne, amit millió proxy-val meg tor-ral meg minden szarral azonnal kikerülne mindenki, aki használni akarná. Márpedig ma se kényszerítenek senkit a használatára, aki használja az akarja is.
Szóval látványosan nem csinálnánk semmit. Brávó

Előszöris elnézést a késői válaszért, nem volt időm mostanában HUP-ozni.

Nem kizárólag üzleti manipulációs célokra lehet használni ezeket az adatokat, habár hivatalosan ez a legnagyobb felhasználási terület. A közérdek ellen egy egyértelmű felhasználása a politikai vagy kulturális manipuláció. Nagyon leegyszerűsítve Facebook-éknak megvan a legtöbb felhasználó preferált zenei stílusa, tévéadója, politikai pártja stb. Ezt egyrészt kiindulópontként lehet használni egy újonnan megalapítandó politikai párt propagandájához, amelynek embereit éppen véletlenül amerikai kapcsolattartók vagy üzletemberek támogatják, másrészt magán a közösségi oldalon célzott akciókkal, reklámokkal lehet mozgósítani a gyanútlan választókat, hogy az adott pártot támogassák. Az összegyűjtött adatok általában csak jó kiindulópontot adnak a manipulációkhoz, azokat nem feltétlenül valósítják meg, ebben egyetértünk. Azonban fenntartom továbbra is a véleményem, hogy nem szerencsés egy, a lakosság személyes adatait plusz az egész digitális életét tároló adatbázis, amelynek adatbázisa külföldön van letárolva, és az adott országnak a törvények alapján felhatalmazása (sőt, néhány esetben kötelezettsége) van az adatbányászatra.

Szerintem az általam említett felhasználói tudatlanságnak nem annyi köze van a fogyasztói tudatlansághoz, mint a pedofíliához. Ugyanaz dominál a mérgezett árut vásárlóknál, mint a Facebook-ra felelőtlenül regisztrálóknál és azon tartalmat megosztóknál (ez pedig a nemtörődömség), csak nyilván a kajánál nagyságrendekkel jobban veszélyezteti a vásárló önmagát és a családját, ha van.

Nehéz eltekinteni attól, hogy az állam nem végzi el az alap feladatait, amiért az egész létezik.

Egyetértünk.

Hogy összeesküvés-elmélet vagy sem, hogy külföldi támogatással lett tönkretéve az ország, ezt Rád bízom, szerintem így lett, ugyanis a legtöbb esetben külföldi multicégek érdekeit szolgálták a közérdek ellen tett intézkedések. Mindenestre javaslok olyan filmeket, mint a Háború a Nemzet Ellen, de elég ha végigolvasol néhány külföldi céggel kapcsolatos korrupciós botrányról készült cikket, pl. a leghypeoltabb a Sukoró ügy. Ebből kb. ezer is volt, csak (még) nem teregették ki. A külföldi multik gyakorlatilag profitmaximalizáló gépek, a magyar társadalommal és emberekkel semmiféle szolidaritásuk nincs, ez újra és újra kiderül az egyes áruházláncok munkaügyi, korrupciós vagy környezetvédelmi botrányai kapcsán. Ezek után pedig nyilvánvalóan az is jó nekik, ha minél több lecsúszott szegény vagy pályakezdő munkanélküli van, hiszen olcsón lehet őket dolgoztatni olyan termékeken, amiket nemzetközi piacon szemtelenül magas áron kínálnak.

A wikileaks keltette diplomáciai botrányok kapcsán számos ország vezetője felháborodását fejezte ki, néhányan kiutasították a kémkedő dipolomatákat. Egyébként ha valakit kémkedésen érnek akár az USA-ban, akár Oroszországban, akár más olyan helyen, ahol törődnek a nemzetbiztonsággal, akkor első dolog a kiutasítás, számos példa volt már rá. Hiába fogadod el alapigazságként, hogy a diplomácia a kémkedésről (is) szól, attól még ezt mások, akik jobban ügyelnek a nemzetbiztonságra, nem teszik meg és eltávolítják a nem odaillő elemeket.

max. kicsit kellemetlen az usának, hogy X országba küldött nagykövete korrupt szarnak tartja a helyi vezetést. Ahogy a helyi lakosság is, meg mindenki.

A mi esetünkben ennél kicsit többről volt szó. Ha nem hiszel a barikad.hu-nak, mert szélsőjobboldaliösszeesküvésfasisztasovinisztapártlap, csekkold magukat a wikileaks-es dokumentumokat.

Aha, le is írnál néhány összefüggést, vagy csak beszélsz a világba?

Hadd ne kelljen már leírnom fejből az összes IT biztonsági botrányt. Általában mindegyiknél az "úgysetörikfel", "spóroljunkrajta", "plaintextbenjóklesznekajelszavak" avagy a felelőtlenség és a nemtörődömség dominált. Előfordult már az is, hogy a felelősök egyszerűen elbízták magukat, mint Kokó az utolsó meccsén :)

Cáfold meg, amit írtam, ne terelj!

Nem mondtam, hogy nyíltan USA ellenesnek kellene lennünk, így nincs is mit megcáfolni. Azt mondtam, hogy függetlenedni az USA-tól, és ahogy visszaidézted, "kilépni az USA hatalma alól". Szerintem ez lehetséges anélkül, hogy ellenségnek tekintenénk. Nyilvánvalóan egyébként az olyan berendezkedések, mint az USA az egész emberiség ellenségei (ezáltal saját maguké is), ha más miatt nem, akkor a környezetszennyezés és a terrorellenes harcnak álcázott hódító háborúik miatt, de ezen amerikaimádatodból úgyis majd felháborodsz, úgyhogy legyen csak mellékes.

És hogy jön ez ide? Hogy a fenébe kerül ez az előző mondat után?

Úgy, hogy nyilván próbáltál arra utalni, milyen rossz Kubában meg egyéb "USA-ellenes" országokban. Ezzel csak arra akartam utalni, hogy annak ellenére, hogy az USA ilyen jó hely a többihez képest, a nagy jólét néhol önpusztításba vezet, ha máshogy nem, ezeken a termékeken keresztül, de a háborúkat is ide lehet sorolni.

Ismételten: konkrétumot kérek, nem szófosást? Mi lenne a lehetőségünk?

Napenergia, vízenergia, termálvizek, ivóvízkészlet, kiváló minőségű termőföld, szellemi tőke stb. Utóbbihoz hozzátenném, nézd meg a magyar tudósokat, akik elmentek innen, mert egy évszázada képtelen normálisan talpra állni ez az ország és a saját sorsát a kezébe venni. A történelem folyamán folyton ellenségeket és barátokat keresett, de végül mindig rájött, hogy a barátai is ellenségek, képtelen volt önállóan létezni, pedig képes lenne rá, minden adott.

2. Mennyiért ihatunk vizet: természetes monopóliumok szabályozása állami feladat, ha szarul végzi a dolgát, azért nem a profitmaximalizáló cég a felelős, az csak a dolgát végzi.

Sarkított példa: a náci katona beleereszt egy tárat a koncentrációs táborban lakókba. Mivel ezek között munkaképesek is vannak, így egy helyi tiszt (vagy akárki más, aki képes erre) feladata lenne ezt megakadályozni, de a őt befenyítik, ezért nem akadályozza meg. Tehát akkor csak a befenyített tehet az öldöklésről, az már nem is, aki meghúzta a ravaszt, hisz ő is csak a "dolgát végezte"?

3. Paprika és paradicsom ára: sajnálom, hogy tőlem kell megtudnod, de nyitott gazdaság vagyunk. Ha a szomszéd országban 3x annyit adnak a paradicsomért, akkor oda fogják vinni.

A fenti kezdetű okfejtésre csak annyit reagálnék, hogy hiába néha képes csodának hitt eredményekre, de elavult és rossz játék az, amit ma piacgazdaságnak hívnak, ráadásul rosszul is játsszák, hiszen nem kalkulálnak bele mindent pl. a "szomszéd országba" szállítmányozásra - mondjuk azt, hány erdőt kell ültetni, ami semlegesíti a levegőbe kamionok által kipöfékelt CO2-t - de ez csak egy példa volt, van több is. Ja és ha mondjuk szlovákiában jobban játtszák a játékot, így több jövedelmük van, amit a paradicsom kilójáért odaadnak, így oda viszik az itteni jó minőségű paradicsomot, miért az ittenieket kell büntetni azért és megvetetni velük a vízízű teszkósat, mert odakint jobban játszottak? Szerintem jobb lenne, ha legalább az élelmiszert nagyrészt minden kis közösség magának, helyileg, lokalizáltan termelné meg, így ez a nonszensz nem fordulhatna elő.

Halkan mondom, minden telefonos és internetes forgalmazásunk is külföldi multik hálózatán zajlik, annak is adatbázisba kerül jó része, a többi nagyrészt lehallgatható, azzal nincs bajod? Mert ha van, akkor marad a magyar posta, esetleg a postagalamb, mert az gyorsabb és olcsóbb.

Fülelek nagyon, meg is hallottam, de semmi új nincs abban, amit mondtál. Ki mondta, hogy nincs bajom azzal, hogy a telekommunikációs cégek multik kezében vannak? Van bajom vele, de tegyük fel, hogy nincs. Ebben az esetben ugye az állam feladata lenne kontrollálni, hogy maguknak, illetve az anyavállalatnak (vagy az adott állam titkosszolgálatának) nem végeznek illegálisan információgyűjtést. Ennek ellenére spamlistákon adják el a T-től kiszivárogtatott telefonszámokat és személyes adatokat. Ha a maffia ilyen módon hozzájut, miért ne jutna hozzá bármelyik állam titkosszolgálata. És ez nem közvetlenül azért van így, mert multi, hanem mert olyan nagy, hogy nem érdekli. Egyébként a telekommunikációs cégek újabb példák a profitszivattyúra, aminek létét igencsak nehézkesen akarod elismerni.

Vagyis az egyedüli lehetőség a fészbúk betiltása és blokkolása lenne, amit millió proxy-val meg tor-ral meg minden szarral azonnal kikerülne mindenki

Tévedés, nem kerülné ki mindenki, max Te és a HUP-ot olvasgatók. Ha odamész egy egyetemista csajhoz (néha infósoknál is működik), nem fogja tudni mi az a Tor, a proxy-t is pedig csak onnan ismeri, hogy meg van adva neki az egyetemi, amit emberi nyelven írt, screenshot-os howto alapján épphogy be tud állítani. Na persze majd nekiáll tor-ozni meg anonymous proxykat keresgélni :D Ennyi erővel simán maradhatott volna mindenki az IRC-n MSN helyett is, de nem maradt, mert az MSN egyszerűbben kezelhető, csicsásabb felhasználói felületet adott. Ugyanígy a facebook is az iwiw-vel szemben, plusz még a hype, meg a lájkok meg stb.
De sajnos azzal sem értek egyet, hogy be kéne tiltani, mert nem kéne. Egyszerűen azt kéne biztosítani, hogy a Facebook-ról kizárólag természetes felhasználók útján juthasson ki bármilyen információ külföldre. Ez azt jelenti pl. hogy XY rádkeres vagy megnézi a képeidet, esetleg chat-elsz valakivel külföldről, akkor az ehhez szükséges adataid, amik magyarországi szerveren vannak tárolva, kijuthatnak. Viszont tömeges, nem természetes felhasználók (hanem mondjuk adminok vagy egyéb automatizált alkalmazások) által indított adatbázis-lekérdezések (aminek eredménye pl. innen Amerikába megy) nem mehetnének, a magyar felhasználókat tartalmazó adatbázis is csak m.o.-n van letárolva, máshol nem. Cserébe a Facebook garaciát kapna arra, hogy a szervere és a rajta lévő forráskódok stb. érintetlenek maradnak, harmadik személyhez nem kerülnek ki, sőt, ők ellenőrizhetnék a létesítményt is, csak az adatforgalmat vizsgálná a magyar állam megbízottja, mint auditor.

"A közérdek ellen egy egyértelmű felhasználása a politikai vagy kulturális manipuláció. Nagyon leegyszerűsítve Facebook-éknak megvan a legtöbb felhasználó preferált zenei stílusa, tévéadója, politikai pártja stb. Ezt egyrészt kiindulópontként lehet használni egy újonnan megalapítandó politikai párt propagandájához, amelynek embereit éppen véletlenül amerikai kapcsolattartók vagy üzletemberek támogatják, másrészt magán a közösségi oldalon célzott akciókkal, reklámokkal lehet mozgósítani a gyanútlan választókat, hogy az adott pártot támogassák."

Politikai preferencia szerint szerintem 4 fajta magyar van: fideszes, fideszellenes, mind menjen a picsába de kéne egy jó párt, mind menjen a picsába és leszarom. Gazdasági aktivitás szempontjából 2 ellenérdekelt réteg van: van aki dolgozik és kevés adót akar, és aki azt akarja hogy az állam eltartsa. Általában pedig mindenki szeretne közbiztonságot, jó oktatást, egészségügyet, jól működő államot, kevesebb korrupciót, ilyesmi.
Ehhez nem kell fészbúk, egyébként egy 3000 fős reprezentatív felméréssel elég jól felmérhető, hogy mit gondol az átlagmagyar.
Viszont ha erre a fészt felhasználja valaki, akkor Magyarország kurvára fontos lehet, mert ha ebből bármi kiderül, akkor bukik a mutatvány, lesz egy us-only fb, mert minden ország blokkolni fogja. Viszont ha ennyire fontos az ország, akkor az erre fordított pénzzel fb nélkül is manipulálható az ország.

"Az összegyűjtött adatok általában csak jó kiindulópontot adnak a manipulációkhoz, azokat nem feltétlenül valósítják meg, ebben egyetértünk. Azonban fenntartom továbbra is a véleményem, hogy nem szerencsés egy, a lakosság személyes adatait plusz az egész digitális életét tároló adatbázis, amelynek adatbázisa külföldön van letárolva, és az adott országnak a törvények alapján felhatalmazása (sőt, néhány esetben kötelezettsége) van az adatbányászatra."

Ez mondjuk igaz, csak mit lehetne csinálni?

"Szerintem az általam említett felhasználói tudatlanságnak nem annyi köze van a fogyasztói tudatlansághoz, mint a pedofíliához. Ugyanaz dominál a mérgezett árut vásárlóknál, mint a Facebook-ra felelőtlenül regisztrálóknál és azon tartalmat megosztóknál (ez pedig a nemtörődömség), csak nyilván a kajánál nagyságrendekkel jobban veszélyezteti a vásárló önmagát és a családját, ha van."

Hát, szándékosan mérgezett kaját venni nem felelőtlenség, sokkal több annál.

"Hogy összeesküvés-elmélet vagy sem, hogy külföldi támogatással lett tönkretéve az ország, ezt Rád bízom, szerintem így lett, ugyanis a legtöbb esetben külföldi multicégek érdekeit szolgálták a közérdek ellen tett intézkedések."

A külföldi cégek semmit se értek volna a korrupt politikusok nélkül.

"Mindenestre javaslok olyan filmeket, mint a Háború a Nemzet Ellen, de elég ha végigolvasol néhány külföldi céggel kapcsolatos korrupciós botrányról készült cikket, pl. a leghypeoltabb a Sukoró ügy. Ebből kb. ezer is volt, csak (még) nem teregették ki."

Sukoróról senki se tudja, hogy mi volt. Vannak ettől sokkal durvább dolgok is, pl. 4-es metró, ez-az. Egy időben olvastam a bőrt, de rájöttem, hogy elég magas a vérnyomásom alapban is.

"A külföldi multik gyakorlatilag profitmaximalizáló gépek, a magyar társadalommal és emberekkel semmiféle szolidaritásuk nincs, ez újra és újra kiderül az egyes áruházláncok munkaügyi, korrupciós vagy környezetvédelmi botrányai kapcsán."

Hátööö...
Egyrészt a külföldi multi jellemzően nem áruház, csak te leginkább ezzel találkozol. A külföldi multi (az áruház/szolgáltató kivételével, tehát csak a termelő) simán elmehet külföldre, aki meg itt nála dolgozott az beszopja.
Másrészt tipikusan a külföldi multik azok, akik 100%-ra bejelentik a dolgozóikat (és nem a papíron minimál + ennyi zsebbe), ahol lehet menni szabadságra (és nem a papíron kivetted, örülj, hogy munkád van), ahol a munka 8 óra, vagy ha több akkor kifizetik túlórában, stb., ez a másik oldal.
Nyilván vannak ott is szemetek, de én úgy látom, hogy a dolgozók kizsákmányolásában gyenge kezdők a magyar vállalkozókhoz képest...

"Ezek után pedig nyilvánvalóan az is jó nekik, ha minél több lecsúszott szegény vagy pályakezdő munkanélküli van, hiszen olcsón lehet őket dolgoztatni olyan termékeken, amiket nemzetközi piacon szemtelenül magas áron kínálnak."

Aha, persze, mint ahogy jó az exportra termelő magyar cégnek is.
Viszont ha ezek az emberek elmennek külföldre akkor pont ugyanígy szopnak. Halkan mondom: a cégem a nettó fizetésemnél többet fizet utánam az államnak, plusz a nettónak a 20% ÁFA, erről nem a gonosz multi tehet. Ráadásul a fent említett multi áruháznak pont az lenne az érdeke, ha minél többet tudnék nála költeni...

"A wikileaks keltette diplomáciai botrányok kapcsán számos ország vezetője felháborodását fejezte ki, néhányan kiutasították a kémkedő dipolomatákat. Egyébként ha valakit kémkedésen érnek akár az USA-ban, akár Oroszországban, akár más olyan helyen, ahol törődnek a nemzetbiztonsággal, akkor első dolog a kiutasítás, számos példa volt már rá."

Hát, a diplomata fedéssel lebukott kémeknek ez a sorsa. De én lebukott kémről nem tudok, ami nyilvánosságra került az mind legális, csak max. kellemetlen

"Hiába fogadod el alapigazságként, hogy a diplomácia a kémkedésről (is) szól, attól még ezt mások, akik jobban ügyelnek a nemzetbiztonságra, nem teszik meg és eltávolítják a nem odaillő elemeket."

Ezt nem én fogadom el alapigazságként, ez tény. Mindegyik ország pont ugyanúgy csinálja. A küldő ország érdekében dolgoznak, ez elég nyilvánvaló...

én: "max. kicsit kellemetlen az usának, hogy X országba küldött nagykövete korrupt szarnak tartja a helyi vezetést. Ahogy a helyi lakosság is, meg mindenki."

te: "A mi esetünkben ennél kicsit többről volt szó. Ha nem hiszel a barikad.hu-nak, mert szélsőjobboldaliösszeesküvésfasisztasovinisztapártlap, csekkold magukat a wikileaks-es dokumentumokat."

Egyrészt teljesen irreleveláns amit írsz, másrészt kérek konkrétumot, az nem válasz, hogy olvass el párszázezer oldalt.

én: "Aha, le is írnál néhány összefüggést, vagy csak beszélsz a világba?"

te: "Hadd ne kelljen már leírnom fejből az összes IT biztonsági botrányt. Általában mindegyiknél az "úgysetörikfel", "spóroljunkrajta", "plaintextbenjóklesznekajelszavak" avagy a felelőtlenség és a nemtörődömség dominált. Előfordult már az is, hogy a felelősök egyszerűen elbízták magukat, mint Kokó az utolsó meccsén :)"

bazmeg terelsz, azt írod, hogy: "Egyszerűen hozzájárulsz egy globális adatbázis építéséhez, amit az ország érdekei ellen használhatnak fel akár marketingcélokra, akár katonai célokra", aztán rákérdezek, hogy mégis miről beszélsz, erre jösz ezzel a bullshit-tel, ahol nyilvánvalóan arról van szó, hogy egyes cégek cigánykodnak a profitért, ugyanmár!

"Nem mondtam, hogy nyíltan USA ellenesnek kellene lennünk, így nincs is mit megcáfolni. Azt mondtam, hogy függetlenedni az USA-tól, és ahogy visszaidézted, "kilépni az USA hatalma alól". Szerintem ez lehetséges anélkül, hogy ellenségnek tekintenénk."

Konkrétan mit értesz függetlenedni alatt?

"Nyilvánvalóan egyébként az olyan berendezkedések, mint az USA az egész emberiség ellenségei (ezáltal saját maguké is), ha más miatt nem, akkor a környezetszennyezés és a terrorellenes harcnak álcázott hódító háborúik miatt, de ezen amerikaimádatodból úgyis majd felháborodsz, úgyhogy legyen csak mellékes."

Na ez meg már megint a standard amerikagyűlölő szöveg, szóra se érdemes.

én: "És hogy jön ez ide? Hogy a fenébe kerül ez az előző mondat után?"

te: "Úgy, hogy nyilván próbáltál arra utalni, milyen rossz Kubában meg egyéb "USA-ellenes" országokban. Ezzel csak arra akartam utalni, hogy annak ellenére, hogy az USA ilyen jó hely a többihez képest, a nagy jólét néhol önpusztításba vezet, ha máshogy nem, ezeken a termékeken keresztül, de a háborúkat is ide lehet sorolni."

Na, ássuk elő a dolgokat, mert megint eljutottunk gizikétől a gőzekéhez.
- Kezdted azzal, hogy: "Amerikában is számos amerikainak a jelenlegi berendezkedés az ellensége"
- Amire azt mondtam, hogy: "Ja, akik persze szabadon mehetnek Kubába, Észak-Koreába, Szomáliába, meg még jónéhány országba, ahol nem a gonosz amerikai berendezkedés van, csak a kis buták ezt se fogják fel."
- Erre jöttél azzal, hogy: "Tipikus elterelő manőver: melegebb éghajlatra küldeni az alanyt a "mindennél van rosszabb" elvén. Az persze eszedbe se jutott, mi lenne, ha nem etetnék génkezelt kajával, műanyag gumicukrokkal és gyorsételnek nevezett szemétkajával az amerikaiakat, vagy ha nem olyan technológiai árukat gyártanának amit 1-2 év múlva ki kell dobni."
- Aminél én rákérdeztem a 2. mondatra: "És hogy jön ez ide? Hogy a fenébe kerül ez az előző mondat után? Ha nem ennének gumicukrot meg génkezelt kaját megy gyorskaját, akkor elmennének inkább Kubába, vagy épp Iránt csinálnának az USA-ból, vagy mire gondolsz?"
- és erre jöttél ezzel a fenti ordas bullshit-tel.

no comment

én: "Ismételten: konkrétumot kérek, nem szófosást? Mi lenne a lehetőségünk?"

te: "Napenergia, vízenergia, termálvizek, ivóvízkészlet, kiváló minőségű termőföld, szellemi tőke stb. Utóbbihoz hozzátenném, nézd meg a magyar tudósokat, akik elmentek innen, mert egy évszázada képtelen normálisan talpra állni ez az ország és a saját sorsát a kezébe venni. A történelem folyamán folyton ellenségeket és barátokat keresett, de végül mindig rájött, hogy a barátai is ellenségek, képtelen volt önállóan létezni, pedig képes lenne rá, minden adott."

Halkan teszem hozzá, onnan indultál, hogy "Amerikában is számos amerikainak a jelenlegi berendezkedés az ellensége, sokan erre rá is jöttek (mikor egyik napról a másikra lettek kilakoltatva a házaikból, mert a válságtól bedőlt a hitelük vagy elvesztették a munkahelyüket), sokan pedig még mindig nem tudják. Mégis, nekünk magyaroknak több lehetőségünk van (és történelmi kötelességünk is), hogy leváljunk a rendszerről, amennyire lehetséges, csak élni kéne vele."

Vagyis terelsz ismét, sokadszor. De nézzük:
- Napenergia: kevés a napos órák száma, ez tény
- vízenergia: Bős-Nagymaros óta lófasz, egyébként van 2 nagy folyónk, szinte semmi
- termálvizek, ivóvízkészlet, kiváló minőségű termőföld: ez mind igaz, csak tőke kéne hozzá, meg jó külföldi kapcsolatok (export és turizmus), lásd leszakadni a rendszerről :)
- szellemi tőke: az oktatásunk szar, pont.
- Utóbbihoz hozzátenném, nézd meg a magyar tudósokat, akik elmentek innen, mert egy évszázada képtelen normálisan talpra állni ez az ország és a saját sorsát a kezébe venni - ja, és ez azóta se változott, hogy tartod itt a szellemi tőkét?
- A történelem folyamán folyton ellenségeket és barátokat keresett, de végül mindig rájött, hogy a barátai is ellenségek, képtelen volt önállóan létezni, pedig képes lenne rá, minden adott." - 20 éve megcseréltük az ellenséget és a barátot, az előtt szar volt, azóta szar, most akkor vagy nincsenek barátaink sehol, csak ellenségeink, vagy amit írtál az baromság.

én: "2. Mennyiért ihatunk vizet: természetes monopóliumok szabályozása állami feladat, ha szarul végzi a dolgát, azért nem a profitmaximalizáló cég a felelős, az csak a dolgát végzi."

"Sarkított példa: a náci katona beleereszt egy tárat a koncentrációs táborban lakókba. Mivel ezek között munkaképesek is vannak, így egy helyi tiszt (vagy akárki más, aki képes erre) feladata lenne ezt megakadályozni, de a őt befenyítik, ezért nem akadályozza meg. Tehát akkor csak a befenyített tehet az öldöklésről, az már nem is, aki meghúzta a ravaszt, hisz ő is csak a "dolgát végezte"?"

Ez nem sarkított példa, én azt mondom hogy eper, te azt mondod, hogy barnamedve, köze nincs ahhoz, amit mondok. Az állam végezze jól a dolgát, nem lehet elvárni egy magáncégtől, hogy ellássa az állam feladatát puszira, jófejségből. Neki profitot kell termelni, azért van.

én: "3. Paprika és paradicsom ára: sajnálom, hogy tőlem kell megtudnod, de nyitott gazdaság vagyunk. Ha a szomszéd országban 3x annyit adnak a paradicsomért, akkor oda fogják vinni."

te: "A fenti kezdetű okfejtésre csak annyit reagálnék, hogy hiába néha képes csodának hitt eredményekre, de elavult és rossz játék az, amit ma piacgazdaságnak hívnak, ráadásul rosszul is játsszák, hiszen nem kalkulálnak bele mindent pl. a "szomszéd országba" szállítmányozásra - mondjuk azt, hány erdőt kell ültetni, ami semlegesíti a levegőbe kamionok által kipöfékelt CO2-t - de ez csak egy példa volt, van több is. Ja és ha mondjuk szlovákiában jobban játtszák a játékot, így több jövedelmük van, amit a paradicsom kilójáért odaadnak, így oda viszik az itteni jó minőségű paradicsomot, miért az ittenieket kell büntetni azért és megvetetni velük a vízízű teszkósat, mert odakint jobban játszottak? Szerintem jobb lenne, ha legalább az élelmiszert nagyrészt minden kis közösség magának, helyileg, lokalizáltan termelné meg, így ez a nonszensz nem fordulhatna elő."

Aha, ez hülyeség. A piacgazdaság működik, jobban, mint bármi más, amit eddig próbáltunk. A környezetvédelem itt offtopic, a jó minőségű paradicsom drágább mint a vízízű, aki csóró az az olcsót veszi, kivéve ha túltermelés van, mert akkor mindengyik olcsó, persze a jóízű akkor is drágább lesz. A kis közösséget nem tudom hogy érted, mert a társasház udvara pedig kevés ehhez, az ország pedig egyrészt nem kicsi, másrészt a nyitott gazdaság egy részét nem tudod zárttá tenni. Továbbá valszeg a vízízű teszkós is médinhángöri, mert a szart pláne nem éri meg utaztatni...

"Ennek ellenére spamlistákon adják el a T-től kiszivárogtatott telefonszámokat és személyes adatokat."

Erre azért kiváncsi lennék. Láttad a saját szemeddel?

én: "Vagyis az egyedüli lehetőség a fészbúk betiltása és blokkolása lenne, amit millió proxy-val meg tor-ral meg minden szarral azonnal kikerülne mindenki"

te: "Tévedés, nem kerülné ki mindenki, max Te és a HUP-ot olvasgatók. Ha odamész egy egyetemista csajhoz (néha infósoknál is működik), nem fogja tudni mi az a Tor, a proxy-t is pedig csak onnan ismeri, hogy meg van adva neki az egyetemi, amit emberi nyelven írt, screenshot-os howto alapján épphogy be tud állítani. Na persze majd nekiáll tor-ozni meg anonymous proxykat keresgélni :D" Ennyi erővel simán maradhatott volna mindenki az IRC-n MSN helyett is, de nem maradt, mert az MSN egyszerűbben kezelhető, csicsásabb felhasználói felületet adott. Ugyanígy a facebook is az iwiw-vel szemben, plusz még a hype, meg a lájkok meg stb."

Pont ilyen screenshot-os lenne mindenhol a magyar neten, mint ahogy a torrent titkosítás bekapcsolására is van, hogy átvágjuk az ISP korlátozást. Láttam...

"Egyszerűen azt kéne biztosítani, hogy a Facebook-ról kizárólag természetes felhasználók útján juthasson ki bármilyen információ külföldre. Ez azt jelenti pl. hogy XY rádkeres vagy megnézi a képeidet, esetleg chat-elsz valakivel külföldről, akkor az ehhez szükséges adataid, amik magyarországi szerveren vannak tárolva, kijuthatnak. Viszont tömeges, nem természetes felhasználók (hanem mondjuk adminok vagy egyéb automatizált alkalmazások) által indított adatbázis-lekérdezések (aminek eredménye pl. innen Amerikába megy) nem mehetnének, a magyar felhasználókat tartalmazó adatbázis is csak m.o.-n van letárolva, máshol nem."

Aha, ez sose fog működni.

"Cserébe a Facebook garaciát kapna arra, hogy a szervere és a rajta lévő forráskódok stb. érintetlenek maradnak, harmadik személyhez nem kerülnek ki, sőt, ők ellenőrizhetnék a létesítményt is, csak az adatforgalmat vizsgálná a magyar állam megbízottja, mint auditor."

Jelenleg is ilyesmi rendszer van, a fész garantálja mindenkinek, hogy... csak épp te nem hiszed el. Én egy piaci cégben jobban bízok, mint a magyar államban, ez egy következmények nélküli országban szerintem nem meglepő.

"Haveri körben volt rá eset, hogy jöttek kérdezősködni, mert együtt ivott a "gonosz" valakivel..... majd jelölték egymást.
"Honnét ismeri ? ..." típusú kérdéseket kellet válaszolgatnia hivatalos körülmények között."

És akkor mi van?
Megmondod, hogy haveri körülmények között együtt ittál valakivel, aztán bejelöltétek egymást, aztán meg aláírod. Baromira nem értem, hogy mi bajod lehetne ebből.

Érdekes módon újra és újra előkerül ez a téma, és úgy tűnik, ha egy olyan fontos ember mondja ezt, mint Assange, aki bekerül a mainstream médiába, akkor már a sokaság is elhiszi, hogy lehet valami igazság abban, hogy példának okáért a Facebook kémked. Néhány hónapja nyitottam itt a HUP-on egy topikot ugyanebben a témában. A válaszok zöme érdektelen trollkodásban, "paranoid"-ozásban merült ki, csak kevesek voltak azok, akik kényszeredett amerikanizmusuk vagy nemtörődömségük hiányában elővették a józan eszüket és végiggondoltak néhány dolgot. Akinek bármi köze van az informatikai biztonsághoz (pl. tanulta egyetemen) az jól tudja az aranyszabályt (amit el lehet lopni, azt ellopják; amit fel lehet törni, azt feltörik). Szintén kevesen vannak azok, akik személyes felelősségüket észreveszik abban, hogy hozzájárulnak egy olyan globális adatbázis adatokkal való feltöltéséhez, mint a Facebook, amely jelenlegi világunk talán legerőszakosabb és legarrogánsabb vezetésű nagyhatalmának nyomása alatt áll. Azon is érdemes elgondolkodni, hogy a 9/11-es cirkusz óta bevezetett totalitárius intézkedésekkel (Patriot Act és társaik) párhuzamosan fejlődtek ki azok a kapcsolattartó szolgáltatások, melyeknél a kapcsolattartás tartalma kivétel nélkül keresztül megy vagy tárolódik (ha kellően kritikusak vagyunk, a mi esetünkben ez a kettő ugyanaz) amerikai szervereken. Először csak az MSN, ami nagyjából teljesen kinyírta az adatáramlásban lokalizált IRC-t, az üzenetek amerikai szervereken mennek át (konkrétan az M$ szerverein). A Hotmail, melynél az e-mail-ek amerikai szervereken mennek át és tárolódnak. A Gmail, melynél az e-mail-ek amerikai szervereken mennek át és tárolódnak. A Facebook, melynél minden személyes preferencia (amit a felhasnzálók 80%-a vígan kitár magáról), üzenet, wall post amerikai szerveren tárolódik. A Yahoo Mail-t, az AIM-et, a Twitter-t a Google Talk-ot, a Facebook Chat-et és a többit még nem is említettem. Mind nagyjából 9/11 és a totalitárius törvények óta terjedt el.
Akit érdekelnek további részletek, pillantson be: http://hup.hu/node/96250

"a 9/11-es cirkusz óta bevezetett totalitárius intézkedésekkel"

"jelenlegi világunk talán legerőszakosabb és legarrogánsabb vezetésű nagyhatalmá"

"A válaszok zöme érdektelen trollkodásban, "paranoid"-ozásban merült ki"

Csodalkozol?

"MSN, Hotmail, Gmail"

Piha. Azon aggodj inkabb, hogy kik gyartjak a procikat a vilag kb. osszes gepebe. :)

--
Fontos feladatot soha ne bizz olyan gepre, amit egyedul is fel tudsz emelni!

Ha ez lett volna az első topikom, akkor csodálkoztam volna, de mivel több, mint egy éve vagyok már a HUP-on ezért nem csodálkoztam, hanem inkább el voltam keseredve.

Azért arra a találós kérdésre válaszolj már légyszíves, hogy

  • Melyik nagyhatalom kezdeményezte a legvéresebb és legembertelenebb háborúkat (pl. Vietnam) a második világháború után?
  • Ki vetett be először (és eddig egyedül) nukleáirs tömegpusztító fegyvert civilek ellen?
  • Ki visel minden, az érdekeivel ellentétes vezetésű ország ellen háborúkat vagy egyéb titkosszolgálati akciókat (pl. bérgyilkosok, Stuxnet stb.)?
  • Ki tart fenn koncentrációs táborokhoz hasonló titkos börtönöket, ahová a redszerük feltételezett ellenségeit zárják?

Nyilván lehetne a náci Németország és a Szovjetúnió is a válasz, de ők már szerencsére nem léteznek. Szóval kíváncsian várom a válaszod.

Egyebek mellett arra is kíváncsi lennék, hogy szerinted nem totalitárius törekvés-e, hogy minden kommunikációs vonalat bírói végzés és egyéb nélkül lehallgathatnak és a megszerzett információkat felhasználhatják bárki ellen, vagy hogy bármilyen "terroristagyanús" egyént elvihetnek szintén végzés nélkül? Mert ha jól emlékszem, utoljára a szovjeteknél és a náciknál voltak ilyen törvények, de biztos megint én vagyok a hülye.

Piha. Azon aggodj inkabb, hogy kik gyartjak a procikat a vilag kb. osszes gepebe. :)

Régen léteznek alternatívák a PC architektúrára, csak nem hagyták őket elterjedni.

"inkább el voltam keseredve"

+1

"Melyik nagyhatalom kezdeményezte a legvéresebb és legembertelenebb háborúkat (pl. Vietnam) a második világháború után?"

Legembertelenebb haboru. Az olyasmi, mint a legnedvesebb viz?

"Ki vetett be először (és eddig egyedül) nukleáirs tömegpusztító fegyvert civilek ellen?"

Amelyiknek volt. Ha kepes lett volna ra, a Magyar Honvedseg is beveti, efelol ne legyen ketseged.

"Ki visel minden, az érdekeivel ellentétes vezetésű ország ellen háborúkat vagy egyéb titkosszolgálati akciókat (pl. bérgyilkosok, Stuxnet stb.)?"

Az osszes, max. nem csinaljak ilyen jol.
A Stuxnet pont a problema leheto legkevesebb aldozattal torteno, legprofibb megoldasa volt.

"Ki tart fenn koncentrációs táborokhoz hasonló titkos börtönöket, ahová a redszerük feltételezett ellenségeit zárják?"

Ugy erted, kirol szolnak csak a hirek?

"Egyebek mellett arra is kíváncsi lennék, hogy szerinted nem totalitárius törekvés-e, hogy minden kommunikációs vonalat bírió végzés és egyéb nélkül lehallgathatnak és a megszerzett információkat felhasználhatják bárki ellen, vagy hogy bármilyen "terroristagyanús" egyént elvihetnek szintén végzés nélkül? "

Ez igy messze nem igaz.

"Régen léteznek alternatívák a PC architektúrára"

... ami (ebbol a szempontbol) azert jobb, mert... ?

--
Fontos feladatot soha ne bizz olyan gepre, amit egyedul is fel tudsz emelni!

Legembertelenebb haboru. Az olyasmi, mint a legnedvesebb viz?

Látom, a komolytalanság folyamatosan teret hódít Nálad, de segítek: a legtöbb emberi áldozattal járó, a civileknek legnagyobb kínokat okozó.

Amelyiknek volt. Ha kepes lett volna ra, a Magyar Honvedseg is beveti, efelol ne legyen ketseged.

De nem volt és nem vetette be. Arról beszélünk, akinek volt és mérlegelnie kellett volna, mielőtt emberekre dobja. Nem tette. Ha egyébként mégis igazad van és leszámítjuk az atombombát, a többi, egyoldalúan indított háborúra akkor sincs mentség.

A Stuxnet pont a problema leheto legkevesebb aldozattal torteno, legprofibb megoldasa volt.

Milyen probléma? Hogy van egy hatalom (Irán), aki nem hódol be feltétlenül az amcsiknak, nem adja el szó nélkül az ásványkincseket, a földet és az olajat, nem liberalizája a gazdaságát a nyugat és a multicégek előtt és esetleg nem akar függővé válni a vadkapitalista, egyébként emberellenes nyugati gazdaságtól? Ez probléma? Ha eddig nem lógott, most már kilóg a lóláb.

Ez igy messze nem igaz.

Mégis így használják.

... ami (ebbol a szempontbol) azert jobb, mert... ?

Mert nem gigacégeket támogatsz.

Ugy erted, kirol szolnak csak a hirek?

A hírek? Úgy tudom, a Wikileaks szivárogtatott, nem a "hírek". Az, hogy ebből a pojácák, magamutogatók és pénzhajhászok médiái bizniszt csináltak már más kérdés.

"Mert nem gigacégeket támogatsz."

El kell, hogy keseritselek: valamire hasznalhato procit jelenleg csak "gigacegek" tudnak csinalni.

"Hogy van egy hatalom (Irán), aki nem hódol be feltétlenül az amcsiknak, nem adja el szó nélkül az ásványkincseket, a földet és az olajat, nem liberalizája a gazdaságát a nyugat és a multicégek előtt és esetleg nem akar függővé válni a vadkapitalista, egyébként emberellenes nyugati gazdaságtól?"

Csak kerdesem lenne:
1.) ezt miert fogadod el kritika nelkul, mikozben - szerinted - az USA, meg ugy igazabol mindenki hazudik?
2.) az "emberellenes nyugati gazdaság" helyett te mit tartasz optimalisnak?

--
Fontos feladatot soha ne bizz olyan gepre, amit egyedul is fel tudsz emelni!

El kell, hogy keseritselek: valamire hasznalhato procit jelenleg csak "gigacegek" tudnak csinalni.

Jelenleg. Ezt könnyedén meg lehet változtatni, ha sok ember akarja igazán egyszerre. Technológia van, csak nem a pénztől kéne függővé tenni.

1. Mert a történelem ezt is igazolja. Egyébként nem értem, ki az a "mindenki", akiről beszélsz.
2. Emberbarát, erkölcsi értékeken alapuló (lehetőleg pénznélküli) társadalmat erőltetett verseny és versengés nélkül.

"Jelenleg."

.. meg miota az emberiseg egyaltalan procit gyart.

"Ezt könnyedén meg lehet változtatni, ha sok ember akarja igazán egyszerre."

Es ez pontosan hogy latod "konnyeden" kivitelezhetonek?

"Mert a történelem ezt is igazolja."

Mit? Hogy az USA mindig hazudik? Hogy Iran mindig igazat mond? Hogy aki mindenkepp urant akar dusitani, az azt mindig bekes celokra hasznalja?
A tortenelem nem "igazolja", hogy pl. a technologiat nem lehet (== meg sohasem sikerult) a "penztol fuggetlenne tenni"?

"Egyébként nem értem, ki az a "mindenki", akiről beszélsz."

Ugy erzem, a te vilagkepedben sokkal tobben vannak azok, akik hazudnak, mint akik nem. :)

"Emberbarát, erkölcsi értékeken alapuló (lehetőleg pénznélküli) társadalmat erőltetett verseny és versengés nélkül."

Ezt fejtsd ki, kerlek.

--
Fontos feladatot soha ne bizz olyan gepre, amit egyedul is fel tudsz emelni!

Hatásvadászat? Fuss már át egy listát arról, csak a II. VH óta hány háborút kezdeményezett az USA és hány civil áldozattal járt. Aztán keress mellé egy másik ilyen "tiszteletreméltó" nagyhatalmat. Kíváncsi leszek a végeredményre. Egyébként nem válaszoltál a kérdésemre, csak elkerülő, semmitmondó okoskodást írtál.

> vagy az előre megrendezett 9/11-kor

Látom, neked is az a bajod hogy hallasz valamit, aztán emésztetlenül felböfögöd.

Hogyan lehetett volna utólag "megrendezni"? Sehogy.
Hogyan vehetett volna részt a cselekményben egynél több ember "megrendezett"-ség nélkül? Sehogy.

Látod, az "előre megrendezett"-ség triviális, magától értődő, említésre sem méltó jellemző; az pedig hogy te említésre és továbbadásra érdemesnek tartod, csak azt mutatja, hogy nem értetted meg, nem gondolkodtál el rajta.

Az egy dolog hogy beetetted saját magadat, de még terjeszteni is próbálod a mémfertőzésedet. Ejnyebejnyeirgumburgum.

Hogyan lehetett volna utólag "megrendezni"? Sehogy.

Nem is mondtam, hogy utólag rendezték meg.

Hogyan vehetett volna részt a cselekményben egynél több ember "megrendezett"-ség nélkül? Sehogy.

A hivatalos álláspont szerint, amit beadtak Neked, tudták a jenkik, hogy támadás lesz? Nem. Tehát az ő részükről nem volt előre megrendezve, max binládenék részéről. Ezzel ellentétes persze a valóság, hiszen maguk az amerikai titkosszolgálatok rendezték meg és készítették elő. A többi "okfejtésedre" és a "mémfertőzésre" nem reagálnék. Ezek után már keveset tudok tenni azért, hogy kinyisd a szemedet és láss vele, de én reménykedem, hogy egyszer megteszed, addig úgy tűnik, hiábavaló minden indoklás, érvelés irányodba.

Wow.
http://xkcd.com/258/

Tipikus birka magatartás mindkettőtök (simca, zamboriz) részéről rácímkézni az "összeesküvés-elmélet" bélyeget. Nagyjából lehetne az xkcd-n egy olyan bejegyzés is, ami így szól: "minden ami nem a hivatalos sztori és lusták vagyunk elgondolkodni rajta vagy félünk az igazságtól, arra mehet az összeesküvés-elmélet címke". Az már persze nem számít, hogy amit a mainstream-ből hallotok (de feltétlenül bevesztek, mert mi más lehetne az igazság, mint amit a nagy testvér el akar hitetni veletek), azt a józan eszeteket mellőzve beveszitek. Egyértelmű, hogy 9/11 nem az volt, aminek eladták, nem a repülőktől dőltek össze az épületek, hanem egyszerűen robbantással lebontották őket. A repülőgépek amolyan plusz feature voltak, hogy lehessen rájuk egy (egyébként sok sebből vérző) hivatalos, gépeltérítős sztorit kreálni. Elég egyszer rápillantani a felvételekre, főleg arra, ami a WTC7-ről készült. Aki ezek után mégis a hivatalos sztori mellett teszi le a voksát, az direkt nem akarja elhinni az igazságot, mert túl szörnyű lenne neki így a világ. Amennyiben egyébként kizárólag csak a 7-es lett lerobbantva, akkor is megkérdőjelezhető az egész hivatalos sztori, hiszen a 7-es esetében is hazudtak, ezután miért kéne elhinni a többi, az ikertornyokról szóló dolgot? Kíváncsi vagyok, megnézitek-e egyáltalán a felvételt, de ha az elején a narancsot almának vagy körtének látjátok, akkor javaslom állítsátok le, mert nincs értelme folytatni. Ha pedig szakmaiakban szeretnétek vitatkozni erről valakivel, akkor nem én vagyok a megfelelő ember, mert nem vagyok építészmérnök, de tudok ajánlani megfelelő fórumokat. Ha tényleg meglátogatjátok ezeket, javaslom legyetek nyitottabbak és tegyétek félre a naivitásotokat.

Egyértelmű, hogy 9/11 nem az volt, aminek eladták, nem a repülőktől dőltek össze az épületek, hanem egyszerűen robbantással lebontották őket.

Nekem csak egy kérdésem lenne. Ha ez így van, akkor miért nem zárták rövidre ezt a gyanús dolgot azzal, hogy a mainstream média által azt propagálják, valóban robbantás (is) történt, amelyet szintén a binladenék követtek el... Ezzel máris ellehetetlenítették volna azt az "összeesküvés-elmélet" bélyegzési lehetőséget, hogy azért hazudnak mindenben, mert robbantástól dőlt le az épület.

Ha hazudnak, akkor nekik mindegy mit hazudnak ilyen téren (csak repülőtől dőlt le, vagy repülőtől és robbantástól együtt), főleg ha hitelesebbé válik a történet. Márpedig ez alapján hitelesebb lett volna, ha azt mondják, hogy a terroristák nem csak belerepültek az épületbe, hanem robbantottak is.

Tehát a jól megtervezett USA akció kapcsán szerinted miért nem választották azt a forgatókönyvet, hogy a binládenék robbantottak is?

A költői kérdésedből jól megmutatkozik, hogy fogalmad nincsen 9/11 valódi történetéről. Mellesleg ha az lett volna hivatalos álláspont, amit prezentáltál, akkor sajnos el kellett volna kapni azokat az embereket, akik "felújítási munkákat" végeztek hetekig, hónapokig a "terrortámadás" előtt. Azokat is el kellett volna kapni, akik erre az időre eltávolítatták a bombakereső kutyákat, és még lehetne sorolni - nyilván kilógott volna a lóláb (hiszen így is kilóg, szerencsére legalább annyian vannak már a normálisan gondolkodók, mint a Hozzád hasonló rendszerhívők, ha nem is a HUP-on). Javaslom nézz utána kicsit jobban a dolgoknak, mert az itt leírt naiv fejtegetésed egyértelműen bizonyítja, hogy el se indultál a gondolkodás útján. Segítség: ITT.

fogalmad nincsen 9/11 valódi történetéről

sajnos egyelőre azt se tudni, hogy neked több fogalmad van-e, csak annyit tudni, hogy láttál egy videót, amiben voltak érdekes felvetések, amiket te aztán tényként kezeltél, mint a 9/11 valódi történetét.

akkor sajnos el kellett volna kapni azokat az embereket, akik "felújítási munkákat" végeztek hetekig, hónapokig a "terrortámadás" előtt.

és? ráfoghatták volna a binladen embereire ugyanúgy. nem lett volna nehezebb, mint utólag elmaszatolni az állítólagos valóságot.

szerencsére legalább annyian vannak már a normálisan gondolkodók

úgy érted a másképp gondolkodók. nincs velük semmi baj, a szkepticizmus egy jó gondolkodásbeli hozzáállás, csak tudni kell elfogulatlanul levonni következtetéseket a felmerülő kételyek kapcsán... sajnos általában elfogultságnál bukik a mutatvány a legtöbb ilyen embernél.

a Hozzád hasonló rendszerhívők

ez új infó magamról :)

segítek: ugyanúgy nem szeretem a nagyhatalmakat és azok törekvéseit, mint ahogy láthatólag te se, csak mégannyira se szeretem az olcsó szélhámosok által elhintett állítólagos valóságot, amiknek viszont te szemlátomást gondolkodás nélkül bedőlsz.

javaslom nézz utána kicsit jobban a dolgoknak, mert az itt leírt naiv fejtegetésed egyértelműen bizonyítja, hogy el se indultál a gondolkodás útján.

nem naív fejtegetés volt, hanem egy egyszerű felvetés, amire viszont csak egy harmatgyenge "érv" érkezett.

"láttál egy videót, amiben voltak érdekes felvetések"
Nem egyet és nem feltevések voltak benne, hanem tények és bizonyítékok. Javaslom, nézz meg egykettőt ([1] [2] [3]) mielőtt vaktában véleményt mondasz.

és? ráfoghatták volna a binladen embereire ugyanúgy. nem lett volna nehezebb, mint utólag elmaszatolni az állítólagos valóságot.
Két 110 emeletes épületet (plusz a 47 emeletes WTC7-et) telerakni centiméterre pontosan a megfelelő helyen bombákkal kissé nehézkesebb, mint eltéríteni két repülőgépet késekkel vagy pisztollyal. Több fontos ember bukott volna, pl. a Controlled Demolition cégtől, akik nyilván nem a saját sírjukat akarták megásni az akcióval.

sajnos általában elfogultságnál bukik a mutatvány a legtöbb ilyen embernél
Igen, elfogult vagyok a nagyhatalmak ellen, mivel a történelem szinte úgyanúgy ismétli meg önmagát (Reichstag 2.0).

te szemlátomást gondolkodás nélkül bedőlsz.
Hidd el, többet foglalkoztam a témával, mint Te, azonban a józan ész által levonható következtetésen nem kell gondolkodni. Mikor először láttam a WTC felvételeit élőben 2011-ben, már akkor tudtam, hogy ilyen robosztus épület így nem dőlhet össze. A WTC7-es "leomlásának" felvételét elég volt egyszer megnézni, nem csak nekem, de egy szakmabélinek is (látod, a végén azt mondja, nem tudja megmagyarázni - mert ő sem képes elhinni, hogy a "nagyszerű", "tisztességes", "demokráciabajnok" amcsik képesek ilyenre - pedig képesek, később ő is rájött).

nézz meg egykettőt ([1] [2] [3])

Néztem már jópár ilyet. Ezek közül az első is ([1]) úgy kezdi, hogy össze-vissza nyilatkozó minisztereket és szóvivőket mutat be, amely számomra nem egy jól megtervezett összeesküvésről lebbenti fel a fátylat, hanem azt a tipikus jelenséget mutatja be, amely az ilyen nagyméretű szervezeteknél általános probléma szokott lenni: a bal kéz nem tudja, hogy mit csinál a jobb. Persze rálehet fogni, hogy ez amiatt is van, mert nem mindenki volt beavatva a nagy, ördögi összeesküvésbe, de ebben az esetben érdemes lenne elgondolkozni azon, hogy akkor azok a kormány közeli emberek miért nem fogtak gyanút később és miért nem álltak ezen kérdéses dolgok kiderítésének élére. Nyilván erre lehet mondani megint azt, hogy azért mert szóltak nekik, hogy ne tegyék, de akkor most bennfentesek vagy sem? ;)

Azt szokták mondani, hogy amit egynél több ember ismer, az már nem titok. Egy ekkora összeesküvéshez sok tucat emberre van szükség, így legalább 1-2 érintettnek el kellett volna, hogy járjon a szája, főleg ott, amit "szabadság földjének" hívnak és ahol már generációk óta úgy nőnek fel a polgárok, hogy hangot adjanak bárminek, ami a demokráciát veszélyezteti. Ehelyett semmi magasrangú ember nem állt ki, hogy ennek hangot adjon, csak néhány tinédzser készített "tényfeltáró" videókat, meg pár köztudottan szenzációéhes összeesküvéselmélet gyártó nyilatkozott nagy komolyan, akik azt is terjesztették korábban, hogy a kötelező és nem kötelező oltásokkal apró chipet ültet a kormány az emberekbe...

Biztos vagyok benne, hogy valamit sejtett a hírszerzés a közelgő merénylettel kapcsolatban, ezért is voltak gyanús megmozdulások 9/11 előtt, de amit a történelem már többször igazolt: a jó információgyűjtés nem nélkülözi a megfelelő feldolgozást és kiértékelést. USA hírszerzése már többször bukott el azon az idők során, hogy a kezükben voltak az információk, de a nagy halom infoáradat miatt nem tudták kiszűrni belőlük a lényeget.

Az pedig, hogy a hírszerzés tudott bizonyos dolgokról még nem jelenti azt, hogy ők vagy a vezetőik tervezték volna meg a merényleteket. Sokkal inkább bemutatja azt, hogy túl nagy a világ amiben élünk és túlságosan nehéz benne mindenkit kontrollálni, bármennyire is szeretnék a nagyhatalmak...

+1

És meglepő módon a konklúzió tényleg ez: túl nagy a világ amiben élünk és túlságosan nehéz benne mindenkit kontrollálni, bármennyire is szeretnék a nagyhatalmak

Szemben azzal az állásponttal miszerint a nagyhatalmak vagy érdekkörök mindent kontrollálnak, irányítanak kiszámított módon.
Lehetséges, hogy ez egy tudatallatti igény sokaknál és azért feltételeznek ilyesmit.

Kérdés, ha a maffia megfenyeget és tudod, hogy a maffia benne van a rendőrségben, van-e merszed mégis feljelentést tenni. Amennyiben van, félhetsz attól, hogy kinyírják a családod és a rendőrség semmit nem tesz. Amennyiben nincs, nem kell a maffiának beavatnia a további részletekbe, anélkül is hallgatni fogsz, mint a sír. A legtöbb embernek fontosabb a családja, mint az igazság utáni hajsza, az ilyen traumákat pedig inkább elfelejtik, belenyugszanak, jó, alázatos szolga módjára (ahogy a magyarok 56-ba, mikor leverték). A dolog persze nem ilyen egyszerű és a teljes kép koránt sem olyan szép, mint amilyennek elképzeled. Tucatnyi vagy több embert fenyegettek meg pl. kirúgással, ellehetetlenítéssel az amerikaiak, akik kérdőre merték vonni hivatalos álláspontukat. Hazai pályán általában nem csak fenyegettek, hanem meg is tették (pl. Kevin Ryan elhíresült esete - keress rá, ha érdekel). Nem egy lejáratóműsor megy az amerikai mainstream médiában (pl. Bill O'Reilly show-ja az O'Reilly factor), mely féligazságokat gyárt, azokat progpagálja és ezeken keresztül legtöbbször kigúnyolja az "árral szemben úszókat".

Azt szokták mondani, hogy amit egynél több ember ismer, az már nem titok.

Ennyi erővel szervezett bűnözői csoportok sem maradhatnának fenn néhány napnál tovább, hiszen többen vannak benne.

Az a néhány "tinédzser", akikről beszélsz azon kevesek közé tartozik, akik még nem felejtették el használni a józan eszüket és kérdéseket tettek fel, amik a mai napig megválaszolatlanok (eltekintve a "néhány tinédzsertől", akik megpróbálják lejáratni őket mindenféle "debunking" oldalon).

USA hírszerzése már többször bukott el azon az idők során, hogy a kezükben voltak az információk, de a nagy halom infoáradat miatt nem tudták kiszűrni belőlük a lényeget.

Általában szándékosan bukott el, hogy mártírhalált haljanak az állmapolgárai, majd beszállhassanak egy háborúba, vagy pedig azért, mert ők csinálták. Ennyi erővel Hitler is meg tudta volna akadályozni a gleiwitzi német rádióállomás elleni "lengyel" támadást. Mi lett volna, ha az amcsik szarráverik a japánokat Pearl Harbor-nál? Lehet, már akkor megadják magukat és a következő sereggel inkább az oroszokhoz mennek szigeteket folgalni. A fegyverlobbi viszont kevesebbet kapott volna, az atomot se dobhatták volna le, hogy megmutassák "mekkora faszagyerekek". Általában a nagy nemzeti tragédiaként bemutatott történések (kivéve ha természeti katasztrófa) mögött mind valami olyasmi áll, amit vagy meg tudtak volna akadályozni, de nem tették, vagy ők csinálták. Ezeket a "tragédiákat" pedig folyton egy ellenségkép kialakítása majd valamilyen agresszió követte (általában háborúk).

Sokkal inkább bemutatja azt, hogy túl nagy a világ amiben élünk és túlságosan nehéz benne mindenkit kontrollálni, bármennyire is szeretnék a nagyhatalmak.

Szegény nagyhatalmak, akik nem tudnak kontrollálni. Mindjárt megsajnálom őket :)

Dear God, I would like to file a bug report.

"Elég egyszer rápillantani a felvételekre, főleg arra, ami a WTC7-ről készült."

Ez megmagyarázza, mivel elismerten nem vagy építészmérnök, így számodra ez tényleg kontrollált robbantásnak tűnhet.

"az direkt nem akarja elhinni az igazságot"

Azonban te megnézted a felvételeket és kiderítetted az igazságot. Good job, Sherlock. Mi lenne velünk nélküled?

El tudom képzelni, hogy most értelmesnek, nem mainstreamnek, a többségtől eltérőnek, sőt felsőbbrendűnek érzed magad ezektől az összeesküvés-elméletektől, de azért ismerjük be, egy holdkóros vagy fogalom nélkül aki éppen annyit tud erről a terrortámadásról amennyit hozzád hasonló holdkórosok megírtak leértékelt könyveikben, meg amennyit láthattál áldokumentumfilmekben és olvashattál szélsőjobboldali portálokon.

Nem vagy valami okos, nem igaz?

"és a "mémfertőzésre" nem reagálnék"

Érdekes, hogy a mémfertőzöttek kiabálnak mindig a leghangosabban, hogy nem vagyok mémfertőzött, nem vagyok mémfertőzött.

Ez megmagyarázza, mivel elismerten nem vagy építészmérnök, így számodra ez tényleg kontrollált robbantásnak tűnhet.

Nem kell növénybiológusnak lennem, hogy egy narancsot felismerjek és elkülönítsem egy almától vagy egy körtétől. Vannak dolgok, amikhez elég a józan ész, mely látom, belőled is hiányzik. Sebaj, mondtam, hogy szakmai dolgokról ne velem vitatkozz, erre linkeltem megfelelő fórumot. Nyilván meg se fogod próbálni, mert valahol sejted, hogy überfail lesz a vége.

azért ismerjük be, egy holdkóros vagy fogalom nélkül aki éppen annyit tud erről a terrortámadásról amennyit hozzád hasonló holdkórosok megírtak leértékelt könyveikben, meg amennyit láthattál áldokumentumfilmekben és olvashattál szélsőjobboldali portálokon.

Minősítés és címkézés, ez a te szegénységi bizonyítványod. Szélsőjobboldali fórumok? Gratulálok :)

Érdekes, hogy a mémfertőzöttek kiabálnak mindig a leghangosabban, hogy nem vagyok mémfertőzött, nem vagyok mémfertőzött.

Érdekes, mindig a semmiből tűnnek elő a Hozzád hasonló rendszerhívők, és erősnek, felsőbbrendűnek érzik magukat, mert mellettük áll a média és a birkaközvélemény.

Nem meglepő módon az épületek statikájának kérdésköre nem olyan triviális mint egy almát megkülönböztetni a körtétől, bármennyire is próbálod ezt így beállítani.

Mellesleg a kontrollált robbantásnak még az összeesküvés-elmélet szempontjából sincs túlságosan sok értelme, mivel meglehetős mértékű kockázatot jelentene a feltételezett összeesküvők számára.

"Minősítés és címkézés"

Az az igazság, hogy szükség van rá, a hozzád hasonlók nagy része ártalmatlan, de egy részük beszámíthatatlanságuk okán fenyegetést jelentenek a társadalomra, ami azt illeti Magyarországon is számtalan ellátóhely van ahol ezzel foglalkoznak.

Te ellenben meglehetősen ártalmatlannak tűnsz, olvastál valamit az interneten és kicsit változatosabbá akarod tenni az életedet azal, hogy beleképzeled, beleéled magad ebbe.

"a Hozzád hasonló rendszerhívők, és erősnek, felsőbbrendűnek érzik magukat, mert mellettük áll a média és a birkaközvélemény."

Ez annyira pszichológia, a rendszer, a hatalom, a média (ők; az ellenség), az általuk megtévesztett sokaság ellenében szólalsz fel miközben egy másik kitüntetett csoport részének (akik minden nehézség és elnyomás ellenére rájöttek az igazságra) érzed magad.

Ezen még az sem változtat ha ténylegesen is történt összeesküvés, akkor sem megsejtetted az igazságot, vagy a bizonyítékok alapján jöttél rá arra, hanem egész egyszerűen pszichológiai okai vannak amiért egészséges szkepticizmus nélkül elfogadtál egy összeesküvés-elméletét.

Az egészséges ember egészséges szkepticizmussal rendelkezik, és nem csak mindössze elfogadja a hivatalos álláspontot, nem tényként, hanem álláspontként kezeli, mert egyrészt tudja, hogy a történelmet a győztesek írják, másrészt az egészséges ember megérti és elfogadja hogy senki sem tévedhetetlen és, hogy ő sem mindig lehet elegendő ismeret birtokában ahhoz, hogy kiderítse az igazságot, aminek sosem csak egyetlen oldala van.

A hozzád hasonlók pedig a vallásos csoportokhoz hasonlóan az abszolút igazságot hirdetik, amit többnyire a seggükből húznak elő és igyekeznek megnyerően tálalni, már amennyire lehetséges.

A 2001-es terrortámadásokra adott hivatalos amerikai álláspont kifejezetten megalapozott álláspontnak tűnik, amit ezidáig senkinek sem sikerült megcáfolnia, az ellenkezőjét bizonyítania, sőt ismereteim szerint ezzel leginkább eddig is csak a holdraszállást is tagadó, amerika ellenes és az áltudományos, ezoterikus csoportok próbálkoztak, nem sok sikerrel.

Egyébiránt vigyázzál, mert ha rosszat mondasz a rendszerünkről (ebben a percben hajbazer rájön, hogy én is velük vagyok, ők küldtek) rádesik a zongora és jönnek a kommandósok (ha regisztrálsz a Facebookra ez azonnal megtörténik).

Nem meglepő módon az épületek statikájának kérdésköre nem olyan triviális mint egy almát megkülönböztetni a körtétől, bármennyire is próbálod ezt így beállítani.

Nem mondtam, hogy triviális kérdéskör, és nem is próbáltam annak beállítani. Külön kiemeltem, hogy a szakmai részleteket a megfelelő fórumokon tárgyald meg a megfelelő emberekkel. Irányított lerobbantásról (controlled demolition) beszélünk, aminek olyan egyértelmű jellegzetességei vannak, mint akár a gyümölcsök körében a narancsnak, hogy narancssárga (pl.: közel szabadesésben omlik le minimális ellenállással).

Mellesleg a kontrollált robbantásnak még az összeesküvés-elmélet szempontjából sincs túlságosan sok értelme, mivel meglehetős mértékű kockázatot jelentene a feltételezett összeesküvők számára.

Jelent is, hiszen hamarosan ki fog derülni az igazság, kíváncsi vagyok mit szólsz majd akkor, mikor a mainstream-ből is a tarthatatlan mítosz utáni véleményt kapod. Jelenleg még viszont úgy tűnik, sikerrel tartják a tarthatatlant, hiszen vannak, akik még mindig elhiszik a hivatalos sztorit és örülnek, hogy "jájjdejókinyírtákacsúnyagonoszbinládent". Mikor azonban kiderül a humbug hivatalosan is, kb. olyan ledöbbenés lesz, mint az őszödi beszéd, csak úgy 10-zel megszorozva - természetesen lesznek, akik utána is hinni fognak, talán Te is köztük leszel.

Az az igazság, hogy szükség van rá, a hozzád hasonlók nagy része ártalmatlan, de egy részük beszámíthatatlanságuk okán fenyegetést jelentenek a társadalomra, ami azt illeti Magyarországon is számtalan ellátóhely van ahol ezzel foglalkoznak.

Semmi értelme rémisztgetned az ittlévőket a "hozzám hasonlókkal", a "hozzám hasonlók" igazságos, tabuk nélküli társadalmat szeretnének és elítélik az erőszakot - ismerve ezt a tényt, nem kell mástól félned, mint a saját alapvető naivitásod, amire felhívom a figyelmed.

Te ellenben meglehetősen ártalmatlannak tűnsz, olvastál valamit az interneten és kicsit változatosabbá akarod tenni az életedet azal, hogy beleképzeled, beleéled magad ebbe.

Köszönöm az értékelést, mester ;)

Ez annyira pszichológia, a rendszer, a hatalom, a média (ők; az ellenség), az általuk megtévesztett sokaság ellenében szólalsz fel miközben egy másik kitüntetett csoport részének (akik minden nehézség és elnyomás ellenére rájöttek az igazságra) érzed magad.

Nem érzem magam kitüntetett csoport részének és nem is próbálok az lenni. A sokaság általában pedig igen, meg van tévesztve, számos esetben kiderült már akár az üzleti szférában, akár a politikában. Mi azzal a gond, ha az emberben kialakul egy olyan gondolkodási mechanizmus, hogy a mainstream vélekedést alapból nem fogadja be (hiszen már annyiszor megtévesztették), helyette mögé néz a dolgoknak?

Ezen még az sem változtat ha ténylegesen is történt összeesküvés, akkor sem megsejtetted az igazságot, vagy a bizonyítékok alapján jöttél rá arra, hanem egész egyszerűen pszichológiai okai vannak amiért egészséges szkepticizmus nélkül elfogadtál egy összeesküvés-elméletét.

Éppen az egészséges szkepticizmus vitt arra, hogy elfogadjam ezt az "elméletet", mivel sokkal több igazság van benne, mint a hivatalos változatban. Benned ezzel ellentétben viszont az a fajta egészségtelen szkepticizmus munkálkodik, mely elképzelhetetlenné teszi előtted a lehetőséget, hogy "a derék" Amerika (akinek nagyjából a technológiát, a kokakólát, meg minden "gyönyörűséget" köszönhetünk) a sok történelmi gaztette után képes ilyenre.

Az ezután következő sorokban csak ismétled önmagad, megpróbálod jobban kifejteni a gondolataid. Sokaknak sok sikerrel sikerült megcáfolni, majdnem ugyanekkora sikerrel sikerült másoknak rájukbélyegezni az "összeesküvés-elmélet szövögető" címkét, sikerült őket kifigurázni azoknak, akik el se tudnak képzelni a hivatalostól eltérő sztorit (vagy azért, mert túlságosan naivak vagy mert pénzt kapnak érte).

Egyébiránt vigyázzál, mert ha rosszat mondasz a rendszerünkről (ebben a percben hajbazer rájön, hogy én is velük vagyok, ők küldtek) rádesik a zongora és jönnek a kommandósok (ha regisztrálsz a Facebookra ez azonnal megtörténik).

Vigyázzak? Ezzel csak beigazolódik, amit sejtettem.

"hiszen hamarosan ki fog derülni az igazság"

Aligha fog kiderülni, már 10 év eltelt és most Osama Bin Laden halálával végleg a történelem lapjaira véste az Egyesült Államok azt ami a hivatalos álláspontjaként ismert.

"igazságos, tabuk nélküli társadalmat szeretnének és elítélik az erőszakot"

Nem, csak át akarjátok venni a hatalmat, de a társadalmat továbbra is egy a politika és a globális nagyvállalatok irányításában is résztvevő konszern kezében marad.

"Mi azzal a gond, ha az emberben kialakul egy olyan gondolkodási mechanizmus, hogy a mainstream vélekedést alapból nem fogadja be"

Az ilyenek emberekből érdekkörök szerveződhetnek, amik veszélyeztetnék a konszernt, mit gondolsz miért kerül minden ipari körülmények között előállított élelmiszerben nátrium-glutamát, valamint a csapvízben hormonkészítmények és jód, amiknek jól ismert a hangulatmódosító hatásuk, megmondom, így teszik ellenállásra képtelenné a lakosságot.

A lakosság nagyvárosokba költöztetésének is ez volt a legfőbb szerepe, az elidegenedés lehetetlenné teszi az konszernt veszélyeztető érdekkörök létrejöttét.

Ezért érzik olyan üresnek és magányosnak magukat az emberek, a csapvíz, a gyógyszeripar és a városi életmód miatt.

Az az igazság, hogy ebbe kénytelenek vagyunk beletörődni, semmit sem tehetünk, én elfogadom, hogy a konszern a társadalom érdekeit szolgálja, ha az élelmiszer- és gyógyszeriparban, valamint ivóvízellátásban nem működtek volna közre akkor nem lenne lehetséges megfelelően kontrollálni a társadalmat és az beláthatatlan következményekhez vezetne.

Sokan tisztában vannak azzal is, hogy a ivóvízellátáson keresztül egy izotópot juttattak a szervezetünkbe, csak azt már kevesebben tudják, hogy nem a megfigyelésünk és nyilvántartásunk céljából, hanem, hogy elfedjék az életjeleinket egy ellenséges űrbéli civilizáció előtt akiknek a távérzékelői az izotóp hatására nem humanoid életformának érzékelnek minket (a számtalan bolygót benépesítő kék irhájú tarka-barka szarvasmarhafajta egyedeinek), amik veszélytelenek rájuk nézve.

A bizonyítékok jelentős része össze van gyűjtve ezen és ezen az oldalon, megtekintésüket egy internetkávézóban ajánlom baseballsapkában, jellegtelen ruházatban és textilkesztyűben és a biztonsági kamerákra is tekintettel kell lenned.

A tarka-barka szarvasmarhafajtát nem különben a NASA fogta be a holraszállás során, ezeket alkalmanként egy-egy aszteorida magnetogravitációs hatása magához szippantja (többnyire párosával egy nőstényt és egy hímet, mert ezek duotronikus erőhatások), hogy aztán galaxisokkal később hibernálódva, majd megint felolvadva más égitesteken telepedjenek meg, ennek köszönhetően mára benépesítették a Világegyetemet.

Azért mert egy birka vagy a konszern szolgálatában, a duotronikus magnetogravitációs erőhatások révén közlekedő kék irhájú tarka-barka szarvasmarhafajtát még senkinek nem sikerült megcáfolnia, és nem is fog menni egyhamar, hiszen ez olyan magától értetődő igazság, mint hogy a narancsra nem esik rá a zongora, amin kommandósok ütnek rajta.

Nem akarjuk átvenni hatalmat, csak visszajuttatni az emberek kezébe, azok kezébe, akiktől a "konszernek" elvették. Persze amíg az emberek birkák és nem tudnak bánni ezzel a hatalommal, addig mindegy. Mellesleg ehhez nem kell megfogni a hatalmat és elvenni, majd odaadni másnak. Egyszerűen az embereknek kellene ráébredniük, hogy élősködnek rajtuk, viszont nélkülük nem tudnának létezni eme kapitalista élősködők. Eztán lenne hatalmuk (hisz most is van, csak nem élnek vele, inkább maguk elé képzelik az illúziót mindenki mással egyetemben, hogy "ennek meg annak a milliárdosnak van hatalma"). Rabszolgatársadalom.

> Ezzel ellentétes persze a valóság,

Valóság? Ugyan már. Hiedelem.

> Tipikus birka magatartás

Mert nem követem azokat a birkákat, akiket te?

> rácímkézni az "összeesküvés-elmélet" bélyeget

Én pld szeretem a "minőségi" összeesküvés elméleteket. Némelyik "szép" szellemi konstrukció, egyféle művészeti alkotás.

Nekem is tetszik a hivatalos álláspont, még egy nagyszerű film is készült belőle, csak tehettek volna bele még több látványos effektet, és a lövöldözés is hiányzott.

A South Parkos feldolgozás ehhez képest sokkal jobb volt, ott legalább összeesküvés-elméletek voltak: http://www.southparkstudios.com/full-episodes/s10e09-mystery-of-the-uri…

A nagyhatalmi viszonyok jórészt akkor dőltek el, amik még a mai napig részben fennmaradtak (élen az USA-val). Nyilván össze lehet hasonlítani a mai nagyhatalmakat akár az Oszmán-Török Birodalommal vagy a Római Birodalommal, de szerintem ebben a témakörben szerintem ez az értelmetlenség. No persze történelemórát lehetne róluk tartani.

No problem, szívesen válaszolok: Amennyien Neked vagy az előttem szólóknak, hogy az ultrademagóg, amerikabarát propagandát naiv természetességgel hangoztassák (persze a TV-t, rádiót, újságokat, amiken keresztül a nyugati stílusú szennyet és mocskot kapod - na azoknak a szerkesztőit ne számold bele:).

Igazán legalább Te elgondolkodhatnál végre az általam leírtakon pl. (nemzet)biztonsági szempontból, ahelyett, hogy demagógozol.

lathatod, hogy mar az elejen oda tettem a voksomat, hogy az FB es tarsai biztonsagi szempontbol problemasak (es most nem is kell az FB privacy-kapcsolatos stupidsagait elovenni), szoval idaig egyet ertunk. Amiben viszont nem, az pl. a hova helyezed magad az USA ... Iran kozotti palettan. Szo se rola, az USA sem hibatlan, es sok huzasaert meg lehet szolni (a nyugati vilag detto), ez nem is kerdes.

De az USA elleneben Irant dicserni, mint az imperializmus elleni egyik utolso bastyat, hat nekem ez egy kicsit meredek. Ennyit akartam kozolni a magam ironikus/szarkasztikus/nihilista stilusomban...

Mindenkinek kipostázzák az alkotmányt

Szerintem pedig a nyugati világ utolsó (legszégyenteljesebb) imperialista bástyáját, azaz Amerikát általánosan dicsérni szintén meredek, ellenben én nem dicsértem Iránt. Megvan nekik is a saját saruk, viszont jóval kevesebb szárad a lelkülkön, mint mondjuk az USA-nak. Ez nem azt jelenti, hogy szeretni kell őket, azt viszont igen, hogy az "USA vs. Irán palettán" nem szabad egyértelműen egyik vagy másik mellé állni. Én csak szembeállítottam az "Amerikának van joga az atomhoz" álláspontot az "Iránnak (Amerika szerint) nincs joga atomhoz" állásponttal, nem köteleztem el magam Irán mellett. Ebből Te azt szűröd le, hogy az USA-val szemben én egyértelműen Irán-barát vagyok. Nem mérsz egy kicsit kettős mércével?

Toltottel mar valaha hosszabb idot a Kozel-Keleten, netan a Tavol-Keleti orszagok kozul azokban, ahol nem regota van kapitalizmus?

Csak kerdezem, mert en lattam mar ezeket a rendszereket kicsit kozelebbrol, es eleg vicces olvasni azokat, amiket irsz a nyugati demokraciak emberellenessegerol. :)

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Mázlidra legyen, hogy mindennél tudsz rosszabbat mondani, miközben a körülötted lévő problémák felett szemet hunysz. Igen, valóban nagyon viccesek a "demokráciaexport" nevében intézett háborúk akár a közel-keleten, melyben eddig többszázezer civil halt meg, és elnézést kérek, hogy ezt emberellenesnek mertem nevezni, valóban nem az, már rájöttem, a "demokrácia" bármennyi emberáldozatot megér, most már én is látom. Mellesleg azt se feledd, hogy nálunk se régóta van "kapitalizmus", sőt, ráadásul nálunk nem is működik, néhány szempontból a "kommunizmus" emberiebben működött.

"Látom, a komolytalanság folyamatosan teret hódít Nálad, de segítek: a legtöbb emberi áldozattal járó, a civileknek legnagyobb kínokat okozó."

Segítek, minden háború embertelen és satöbbi, a véralgebra nem kenyerem, az okozott szenvedés összehasonlítása pedig elég szubjektív műfaj.

"Hogy van egy hatalom (Irán), aki nem hódol be feltétlenül az amcsiknak, nem adja el szó nélkül az ásványkincseket, a földet és az olajat, nem liberalizája a gazdaságát a nyugat és a multicégek előtt és esetleg nem akar függővé válni a vadkapitalista, egyébként emberellenes nyugati gazdaságtól? Ez probléma? Ha eddig nem lógott, most már kilóg a lóláb."

Az a probléma, hogy van egy ország, amelyik atomfegyvert fejleszt (nem ismeri be, de nyilvánvaló), és elég nagy annak a valószínűsége, hogy ezzel nem fog felelősségteljesen bánni. Értsd: beveti passzióból, vagy ennek birtokában háborút indít passzióból, esetleg nem megfelelő kezekbe juttat passzióból.
Azt az országot vallási fanatikusok irányítják, akik azért kerültek azokba a pozíciókba, mert vallási fanatikusok. Épp ezért elég nehéz racionális embernek tartani őket, bár eddig sok szempontból racionálisan viselkedtek. Csak az a baj, hogy az elmúlt 1-2 évtizedben túl sok problémát okoztak a vallási fanatikusok atomfegyver nélkül is, az pedig új szintre emelné a terrorizmust. (Értsd: ha USA/EU/Izrael területe ellen iránból származó atomfegyvert vetnének be (nem feltétlen az iráni kormány parancsára/jóváhagyásával/támogatásával), akkor erre a megtámadott fél egyedüli válasza az lehet, hogy olyan elrettentő atomcsapással kell válaszolni, hogy ilyen többé nem forduljon elő, hogy mindenki tisztában legyen vele, hogy a teljes pusztulást kockáztatja. Vagyis prezentálni kell a teljes pusztulást egy 70 milliós országon...)

Látom hatott a médiahadjárat. Egyszer azért menj el Iránba és nézd meg, milyen ott az élet, mielőtt a CNN, a BBC, vagy a National Geographic alapján előre ítélkezel. Amerikát is ennyi erővel vallási fanatikusok irányítják, pl. George Bush büszkén keresztény volt, büszkeségében két véres háborút is indított. Ha pedig jól tudom, nem iszlám vallási fanatikusok használták az atombombát civilek ellen, hanem amerikaiak, mi másból, ha nem passzióból (ezeregy más megoldás lehetett volna a háború befejezésére). Irán hülye lesz bevetni az atomját, van annyi eszük, hogy tudják, hogy őket is szétatomozzák, ha bevetik (ezt nemrég az izraeli védelmi miniszter is kénytelen volt beismerni). Ha annyira fanatikusok lennének, mint mondod, már rég háborúznának a környező országok ellen, hiszen lenne miből. A dolog egyszerű: Izrael agyon van támogatva Amerika által, hogy eljátssza a közel-kelet csendőrét (ahogy Amerika eljátssza a világ csendőrét), eközben pl. Palesztinában emberi jogokat tipornak sárba, amellett, hogy Izrael gyakorlatilag bármit büntetlenül megcsinálhat a térségben, mert Amerika támogatja őket, és atomjuk is van. Ez egy egyenlőtlen és igazságtalan felállás, ha nem hiszed, kérdezz meg valakit, aki mondjuk a "fal másik oldalán" él, teszem azt Libanonban vagy Palesztinában. Irán nem szeretne kiszolgáltatott lenni Amerikának Izraelen keresztül, ezért fejleszt atomot (ha fejleszt), mert nincs más választása. Nyilvánvalóan ők is tudják, hogy az atombomba akkor a lehatásosabb, ha nem vetik be.

"Látom hatott a médiahadjárat. Egyszer azért menj el Iránba és nézd meg, milyen ott az élet, mielőtt a CNN, a BBC, vagy a National Geographic alapján előre ítélkezel."

Kihagyom, van jópár hely, ahova szívesebben megyek.

"Amerikát is ennyi erővel vallási fanatikusok irányítják, pl. George Bush büszkén keresztény volt,"

A büszkén vállalja a vallását és a vallási fanatikus azért nem egy kategória. Ráadásul az USA-ban nem a vallás miatt kerülnek emberek pozícióba, bár engem is zavar a vallás ottani befolyása.

"büszkeségében két véres háborút is indított."

Afganisztán törvényszerű volt 9/11 után, Irak pedig kifogásolható, de nem fogom megkönnyezni saddam-ot és a rezsimjét.

"Ha pedig jól tudom, nem iszlám vallási fanatikusok használták az atombombát civilek ellen, hanem amerikaiak, mi másból, ha nem passzióból (ezeregy más megoldás lehetett volna a háború befejezésére)."

Igen, ezeregy, csak mindegyiknek nagyságrenddekkel több áldozata lett volna, ezen kívül drágább és hosszabb lett volna a háború lezárása. Így pedig 0 saját áldozattal legyőzték Japánt.

"Irán hülye lesz bevetni az atomját, van annyi eszük, hogy tudják, hogy őket is szétatomozzák, ha bevetik (ezt nemrég az izraeli védelmi miniszter is kénytelen volt beismerni)."

Ha racionálisan viselkednek. Csakhogy jöhet ott egy idiótább kormányzat is, másrészt nem zárható ki, hogy megfelelően védik, nem kerül hülyék kezére. Lásd az alkaida kormányzati támogatóit Pakisztánban.

"Ha annyira fanatikusok lennének, mint mondod, már rég háborúznának a környező országok ellen, hiszen lenne miből."

Iránnal szomszédos országok: Azerbajdzsán, Örményország, Türkmenisztán, Pakisztán, Afganisztán, Törökország, Irak.
Ezek közül Azerbajdzsán, Örményország, Türkmenisztán volt szovjet, jelenleg orosz érdekszféra, akikkel Irán is próbál jóban lenni. Pakisztán amerikai érdekszféra, és iszlám állam, és ha nyernek mit csinálnának Pakisztánnal? Irakkal háborúztak egy jót, jelenleg ott vannak az amerikaiak. Afganisztánnal végképp nem lehet mit kezdeni, ott párszáz éve csak háborúznak, és ott is ott vannak az amik. Kimaradt Törökország, a törökökbe beletörne a kiskésük.
Ráadásul ha jól tudom annyi finomítókapacitásuk sincs, hogy a jelenlegi energiaigényt ellássák, a hatalmas olaj- és gázkészlet ellenére importálniuk kell. Egy főre jutó GDP a fele sincs a magyarnak, egy háborúhoz pedig pénz kell, sok.
Egyébként támogatnak jófajta terrorszervezeteket, szóval nem konvencionális konfliktusokban benne vannak...

"A dolog egyszerű: Izrael agyon van támogatva Amerika által, hogy eljátssza a közel-kelet csendőrét (ahogy Amerika eljátssza a világ csendőrét), eközben pl. Palesztinában emberi jogokat tipornak sárba, amellett, hogy Izrael gyakorlatilag bármit büntetlenül megcsinálhat a térségben, mert Amerika támogatja őket, és atomjuk is van."

Ez kb. igaz.

"Ez egy egyenlőtlen és igazságtalan felállás, ha nem hiszed, kérdezz meg valakit, aki mondjuk a "fal másik oldalán" él, teszem azt Libanonban vagy Palesztinában."

Ez is igaz, bár pont leszarom.
Egyrészt Libanon a térség egyik leggazdagabb és legfejlettebb állama volt, csak ugyi polgárháborúztak cseppet, az nem szokott túl jó hatással lenni egy országban elérhető életminőségre.
Másrészt anno az ENSZ előírta a brit mandátumterületből egy zsidó és egy palesztin állam létrehozását, csak amikor a zsidók "létehozták" Izraelt, akkor a környékbeli arab államok megtámadták Izraelt, a háború végén pedig a palesztin terület 3/4-e Izraelhez került, a maradék 1/4 pedig egyiptomi és jordán megszállás alá. Ezen az 1/4-en az arab megszállás alatt nem engedték palesztin állam létrehozását, hanem csak jóval később, már izraeli megszállás alatt jött létre a valamennyire független palesztin "állam". Akik egyébként épp a közelmúltban polgárháborúztak kicsit (fatah és hamasz), mint ahogy 48 előtt is.
Röviden: pont leszarom, nem kis részben maguknak csinálták a szart.

"Irán nem szeretne kiszolgáltatott lenni Amerikának Izraelen keresztül, ezért fejleszt atomot (ha fejleszt), mert nincs más választása."

Ha fejleszt, lol, ha fejleszt. Nyilván azért dúsít uránt, azért titkolja a létesítményeit, azért épít nevetséges kapacitású (40 MW) nehézvizes (plutónium termelő) reaktort, nem pedig (hazánkhoz hasonlóan) vesz nyomottvizes reaktort az oroszoktól, bele fűtőanyagot szintén tőlük, amit elhasználás után visszavisznek.
Teljesen nyilvánvaló, hogy atomfegyverre gyúrnak, mint ahogy az is, hogy van más választása: ez pedig az, hogy nem fejleszt atomfegyvert. Egyrészt a térségben mindenki tökjól elvan atom nélkül (Izraelnek valszeg van, de az más tészta), másrészt volt már vagy 30 éve, hogy iránban a forradalom ezt a jelenlegi államot létrehozta, és se az USA, se Izrael nem bántotta őket. Pont leszarná mindenki Iránt, ha nem akarna atomfegyvert csinálni.

"Nyilvánvalóan ők is tudják, hogy az atombomba akkor a lehatásosabb, ha nem vetik be."

Reméljük...

A büszkén vállalja a vallását és a vallási fanatikus azért nem egy kategória. Ráadásul az USA-ban nem a vallás miatt kerülnek emberek pozícióba, bár engem is zavar a vallás ottani befolyása.

Tény, hogy nem kizárólag a vallás miatt kerülnek pozícióba de jelentős befolyásoló tényező lehet a vallás. Egyszer beszéltem egy amerikaival, még mikor Bush volt az elnök, kérdeztem kedveli-e. Azt mondta igen, "mert keresztény és minden kitűzött célját meg tudja valósítani". Szóval ha másoknak nem is, a birkaválasztóknak igenis számít (ami azért fontos, mert ők vannak a legtöbben). A tényező pedig, ami elsődlegesen meghatározza, ki kerül pozícióba az a pénz mennyisége, ami a kampányra van. Beledominálhat még az ellenlábasok pénzének a mennyisége és esetleges lejáratókampánya is. Ez az úgynevezett "demokrácia": akinek több pénze van kampányra, az nyer. Nézd meg, Obamának mekkora csinnadrattát csináltak, vajon megválasztották volna, ha egy fillért sem költenek kampányra, esetleg csak negyedennyit?

Az, hogy bin Ladent ki tudták nyírni Pakisztánban (amit nem hiszek el, de gondolom te igen, úgyhogy mondom) úgy, hogy bár az országban állomásozik az amerikai hadsereg, de nem rombolta le és foglalta el az egészet, mint Afganisztán és Irak esetében, éppen azt bizonyítja, hogy az afganisztáni háborúnak nem szabadott volna elkezdődnie. Ugyanígy az iraki háborúnak sem. Vicces egyébként, milyen jelzőket használsz, pl. "kifogásolható". Kíváncsi lennék, ha a te házad bombáznák, akkor is ilyen nyugodtan fogalmaznál-e. A legtöbb esetben az a probléma, hogy páran nem fogják fel, hogy emberéletekről van szó, nem holmi ólomkatonákról meg sakkbábukról.

Így pedig 0 saját áldozattal legyőzték Japánt.

"0 saját áldozat", mintha a japán emberek valami alacsonyabb rendű lények lennének, hiszen ők nem számítanak áldozatnak az amerikaiak szemében. Ebből a logikai csavarból is kitűnik, hogy mennyire hasonlított a mentalitásuk a nácikéra akkoriban, és szégyenedre legyen, hogy még favorizálod is eme álláspontot. Mellesleg ne mondd már nekem, ha az óceánparttól biztonságos, de jól látható távolságra robbantottak volna egy atombombát melldöngetésként a jenkik (úgy, hogy minél kevesebb ember haljon bele, akár a sugárzásba is), a japánok nem adták volna meg magukat. Ennek ellenére már egyből nem egyre, hanem két városra dobtak atombombát. Erre semmiféle mentség nincsen, hiába próbálod védeni őket.

Ha racionálisan viselkednek. Csakhogy jöhet ott egy idiótább kormányzat is, másrészt nem zárható ki, hogy megfelelően védik, nem kerül hülyék kezére.

Amerikában is ez volt a helyzet. Jött egy idióta kormányzat (Bush) és habár az atomot nem is, de a hadseregüket annál inkább bevetették, kioltva többszázezer ártatlan ember életét. Sem az iraki, sem az afganisztáni háború nem tekinthető racionálisnak.

Ráadásul ha jól tudom annyi finomítókapacitásuk sincs, hogy a jelenlegi energiaigényt ellássák, a hatalmas olaj- és gázkészlet ellenére importálniuk kell.

És ahelyett, hogy mégtöbb finomítót építenének, hogy még jobban szennyezzék a légkört, inkább atomenergiára váltanak. Mi ezzel a problémád?

Ha fejleszt, lol, ha fejleszt.

Ezt próbálja elhitetni mindenféle nevetséges indokkal a nyugati média, Te is bedőltél, fasza. Mellesleg tegyük fel, hogy tényleg fejleszt. Annak idején India és Pakisztán is fejlesztett, ez is iszonyúan zavarta az amerikaiakat, aztán végül megbarátkoztak a gondolattal (persze azóta csaknem invázió alá vették Pakisztánt).

a térségben mindenki tökjól elvan atom nélkül (Izraelnek valszeg van, de az más tészta)

"Az más tészta"? Mert? A nyugati érdekszférához tartozó országok más tészták? Ne haragudj, de az izraeli kormányban is előfordul néhány "vallási fanatikus", és olyan vallási vezetőket is támogatnak (ha máshogy nem, hát szóban), akik a "gojokat" (tehát mindenkit aki nem az ő vallásukat tekinti magáénak) szó szerint állatoknak tekintik.

Pont leszarná mindenki Iránt, ha nem akarna atomfegyvert csinálni.

Nem is akar. Az olaj- és a gázkészletek, az iráni piac, munkaerő stb. kellenek a nyugatiaknak, hasonlóképpen, ahogy kelet-európát is elrabszolgásították a délszláv háború után. Lebombázták az infrastruktúra nagy részét, ahelyett, hogy néhány célzott Osama bin Laden féle akcióval kiiktatták volna Milosevic-éket, mindezt nyilván azért, hogy utána bemehessenek a multik, olcsón felvásárolhassanak mindent, majd külföldi építőipari mutyicégek építhessék újjá a hidakat, az épületeket, ahogy Magyarországon is történt - csak itt nem kellett hozzá fegyveres háború.

"Tény, hogy nem kizárólag a vallás miatt kerülnek pozícióba de jelentős befolyásoló tényező lehet a vallás. ... Szóval ha másoknak nem is, a birkaválasztóknak igenis számít (ami azért fontos, mert ők vannak a legtöbben)."

Igen, tudom, ezért is írtam, hogy zavar.

"A tényező pedig, ami elsődlegesen meghatározza, ki kerül pozícióba az a pénz mennyisége, ami a kampányra van. Beledominálhat még az ellenlábasok pénzének a mennyisége és esetleges lejáratókampánya is. Ez az úgynevezett "demokrácia": akinek több pénze van kampányra, az nyer. Nézd meg, Obamának mekkora csinnadrattát csináltak, vajon megválasztották volna, ha egy fillért sem költenek kampányra, esetleg csak negyedennyit?"

Igen, a pénznek is nagy szerepe van. De annak is nagy szerepe volt, hogy a bush kormányt kb. annyira tekintette jónak az amerikai nép, mint a magyar gyurcsányékat. Az igazi kérdés nem az volt, hogy nyernek-e a demokraták, hanem az, hogy melyik demokrata jelölt indul az elnökségért (Hillary-t tartották tuti befutónak, Obama leginkább a netes kampánya miatt nyert, és mert szépen beszélt, illetve fekete).

"Az, hogy bin Ladent ki tudták nyírni Pakisztánban (amit nem hiszek el, de gondolom te igen, úgyhogy mondom) úgy, hogy bár az országban állomásozik az amerikai hadsereg, de nem rombolta le és foglalta el az egészet, mint Afganisztán és Irak esetében, éppen azt bizonyítja, hogy az afganisztáni háborúnak nem szabadott volna elkezdődnie."

Volt egy ország, ahol az AQ gyakorlatilag kormánytényező volt, ez volt Afganisztán a háború előtt. És van egy ország, ami elvileg USA szövetséges és ellensége az AQ terrorszervezet, ez Pakisztán. Függetlenül attól, hogy a pakisztáni kormányban (hadseregben, titkosszolgálatoknál) sokan szimpatizálnak az AQ-val, gyakran támogatják is, azért ez baromira nem ugyanaz.

"Ugyanígy az iraki háborúnak sem."

Mint mondtam, az kifogásolható. Szerintem ott bush személyes érzelmei okozták a háborút, mert ugye saddam merényletet tervezett apu ellen, és ilyenek, nem beszélve az akkori vezetés olajipari és hadiipari kapcsolatairól. A titkosszolgálatok "csak" kiszolgálták a politikai igényt. Szintén más kérdés, hogy saddam is rájátszott az ellenőrök kitiltásával és hasonló kedves lépésekkel.

"Vicces egyébként, milyen jelzőket használsz, pl. "kifogásolható". Kíváncsi lennék, ha a te házad bombáznák, akkor is ilyen nyugodtan fogalmaznál-e. A legtöbb esetben az a probléma, hogy páran nem fogják fel, hogy emberéletekről van szó, nem holmi ólomkatonákról meg sakkbábukról."

Baszki, mégis mit mondjak arra, ha valami kifogásolható? Morálisan mindkét oldalt szarnak tartom, szóval egyik mellé se tudok őszintén odaállni.
A civil veszteségek nagy részét pedig nem az amerikai támadások okozták (függetlenül attól, hogy volt collateral damage), hanem a háború megnyerése utáni terrortámadások, amiket részben az AQ és Irán szponzorált, és az amik és szövetségeseik próbáltak megakadályozni.

""0 saját áldozat", mintha a japán emberek valami alacsonyabb rendű lények lennének, hiszen ők nem számítanak áldozatnak az amerikaiak szemében. Ebből a logikai csavarból is kitűnik, hogy mennyire hasonlított a mentalitásuk a nácikéra akkoriban, és szégyenedre legyen, hogy még favorizálod is eme álláspontot."

Bazmeg, te beteg vagy.
Minden háború (minimum) 2 fél között történik, ahol vannak saját és ellenséges erők, saját és ellenséges katonák, saját és ellenséges civilek, és saját és ellenséges veszteség.
Minden háborúban az a cél, hogy a saját veszteséget csökkentsük és az ellenség veszteségét növeljük. Ez utóbbi megváltozott, mióta a cúnya és gonosz USA kormányát a saját népe basztatja az ellenséges civilek haláláért vagy sérüléséért, azóta az a cél, hogy az ellenséges katonai veszteségek minél nagyobbak legyenek, az ellenséges civil veszteség pedig minimális. Más kérdés, hogy ezzel a saját katonáikat is veszélyeztetik, de ezt bevállalják.
Nem gondoltam, hogy ilyen alapvető dolgokat el kell magyaráznom, a nácis hülyeségedre pedig inkább nem reagálok.

"Mellesleg ne mondd már nekem, ha az óceánparttól biztonságos, de jól látható távolságra robbantottak volna egy atombombát melldöngetésként a jenkik (úgy, hogy minél kevesebb ember haljon bele, akár a sugárzásba is), a japánok nem adták volna meg magukat. Ennek ellenére már egyből nem egyre, hanem két városra dobtak atombombát. Erre semmiféle mentség nincsen, hiába próbálod védeni őket."

Szépséges öngólt lőttél.
Ugyanis 1945 augusztus 6.-án ledobták Hiroshimára, nem ám a tengerre, meg sugárzás meg faszom, hanem egy Japán nagyvárosra. És a japók nem adták meg magukat erre se, hanem oda kellett baszni nekik még egyet 3 nap múlva, csak ez után adták meg magukat. Ha 7.-én lengetik a fehér zászlót, akkor nem dobják le Nagasaki-ra, hanem tapsikolnak örömükben.

"Amerikában is ez volt a helyzet. Jött egy idióta kormányzat (Bush) és habár az atomot nem is, de a hadseregüket annál inkább bevetették, kioltva többszázezer ártatlan ember életét. Sem az iraki, sem az afganisztáni háború nem tekinthető racionálisnak."

Habár az atomot nem, lol. Szóba se került, hogy bevessék.
A többszázezer ártatlanra áldozatra pedig csak annyit tudok mondani, hogy a nagy részük nem az amerikai támadás miatt halt meg, hanem jellemzően a terrortámadásokban, azért pedig ne tegyük már felelőssé az amikat. Az amerikaiak és szövetségeseik megöltek tízezres nagyságrendben ellenséges katonát, terroristát, biztosan volt max. párezres járulékos civil veszteség is, de a többit a tenoristák ölték meg.

"És ahelyett, hogy mégtöbb finomítót építenének, hogy még jobban szennyezzék a légkört, inkább atomenergiára váltanak. Mi ezzel a problémád?"

Annyi, hogy a finomítókapacitás inkább a járművekhez kellene, ma az akksik baromira nem alkalmasak ilyen feladatra.
Ráadásul az atomprogramjuk nyilvánvalóan katonai célú, a busher-i erőmű egyrészt álca, másrészt a technológia megszerzésére és megtanulására van, ugyanis ehhez baromira nincs szükség nehézvizes (Pu-termelő) reaktorra, dúsító centrifugákra, saját urán kitermelésre. Ha tényleg csak az energiatermelés lenne a céljuk, akkor beengedhetnék a NAÜ ellenőröket, de valamiért mégse teszik.

én: "Ha fejleszt, lol, ha fejleszt."

"Ezt próbálja elhitetni mindenféle nevetséges indokkal a nyugati média, Te is bedőltél, fasza."

Ja, persze, ezt próbálja elhitetni. Minden jel erre mutat. Persze tudom, hogy te az amerikai álláspontot sose fogadod el, kiváncsi lennék milyen összeesküvéselméletet gyártanál, ha Obama kimondaná, hogy kék az ég és zöld a fű.

"Mellesleg tegyük fel, hogy tényleg fejleszt. Annak idején India és Pakisztán is fejlesztett, ez is iszonyúan zavarta az amerikaiakat, aztán végül megbarátkoztak a gondolattal (persze azóta csaknem invázió alá vették Pakisztánt)."

Ja, megbarátkoztak, hápersze. Inkább azt mondanám, hogy nem igazán tudtak semmit se csinálni, mint ahogy most Iránnál se igazán tudnak. Amit meg tudtak volna, azt a közvélemény nem fogadta volna el.

én: "a térségben mindenki tökjól elvan atom nélkül (Izraelnek valszeg van, de az más tészta)"

""Az más tészta"? Mert? A nyugati érdekszférához tartozó országok más tészták? Ne haragudj, de az izraeli kormányban is előfordul néhány "vallási fanatikus", és olyan vallási vezetőket is támogatnak (ha máshogy nem, hát szóban), akik a "gojokat" (tehát mindenkit aki nem az ő vallásukat tekinti magáénak) szó szerint állatoknak tekintik."

Hogy kik vannak kormányon, és azok mit gondolnak, azt a nép dönti el, ugyanis ott demokrácia van. Egyébként nem emlékszem olyanra, hogy bármelyik izrali vezető azt nyilatkozata volna, hogy el köll pusztítani Iránt.
(Egyébként az is lehet, hogy a kb. 200 izraeli robbanófej a legnagyobb kamu a világon. Nem valószínű, de nem kizárt.)

én: "Pont leszarná mindenki Iránt, ha nem akarna atomfegyvert csinálni."

"Nem is akar."

Lófaszt nem.

"Az olaj- és a gázkészletek, az iráni piac, munkaerő stb. kellenek a nyugatiaknak, hasonlóképpen, ahogy kelet-európát is elrabszolgásították a délszláv háború után."

Muhaha. Itthon nagyon elbaszta a mindenkori kormány, de nézz már utána, hogy milyen az életszínvonal Csehországban vagy Szlovéniában...

"Lebombázták az infrastruktúra nagy részét, ahelyett, hogy néhány célzott Osama bin Laden féle akcióval kiiktatták volna Milosevic-éket, mindezt nyilván azért, hogy utána bemehessenek a multik, olcsón felvásárolhassanak mindent, majd külföldi építőipari mutyicégek építhessék újjá a hidakat, az épületeket, ahogy Magyarországon is történt - csak itt nem kellett hozzá fegyveres háború."

Persze, az ottani polgárháború véletlenül se tett kárt az infrastruktúrában, csak a csúnya amik. Ráadásul ha jól emlékszem a délszláv háborút a nyugat végignézte, érdemi katonai cselekmény nem történt. Az infrastruktúra kinyírása Szerbia ellen volt, amikor meg akarták akadályozni a koszovói népirtás folytatását. Más kérdés, hogy szép maffiállam lett Koszovóból.

"Melyik nagyhatalom kezdeményezte a legvéresebb és legembertelenebb háborúkat (pl. Vietnam) a második világháború után?"

Egyrészt minden háború embertelene és véres. Másrészt a vietnami háborúban odaveszett kb. 2-4 millió ember veszett oda, ez két évtized alatt picsafüst. Rosszabb években É-Koreában évente éhenhalnak 1 millióan.
De jobb példa, 1998-2008 között a kongói háborúban több, mint 5 millióan haltak meg (nem mind kia, sokan járvány/éhezés miatt), szóval rájuk gondoltál? Ja, hogy ők csak regionális hatalmak, bocs, a számok alapján benéztem...

"Ki vetett be először (és eddig egyedül) nukleáirs tömegpusztító fegyvert civilek ellen?"

Érdekes vitát lehetne arról folytatni, hogy mennyire tekinthető az akkori fanatizált japán nép "civilnek", akik sok esetben inkább megölték magukat, de nem adták meg magukat az amiknak. Kb. minden japán ember arra készült, hogy inkább az életét adja, nem a becsületét.
De mindez lényegtelen, ugyanis az atomfegyver bevetése volt a háború lezárásának legkevesebb emberáldozattal járó, leggyorsabb és legolcsóbb módja. Emberáldozat alatt értem mind az amerikai katonai, mind a japán katonai, mind a japán civil áldozatok számát. Minimum 2 nagyságrenddel több halálos áldozata lett volna az akkoriban szokásos szőnyegbombázásnak és a patraszállásnak.

"Ki visel minden, az érdekeivel ellentétes vezetésű ország ellen háborúkat vagy egyéb titkosszolgálati akciókat (pl. bérgyilkosok, Stuxnet stb.)?"

Minden valamire való nagyhatalom, vagy legalábbis olyan ország, amelyik képes erre?

"Ki tart fenn koncentrációs táborokhoz hasonló titkos börtönöket, ahová a redszerük feltételezett ellenségeit zárják?"

A legismertebb ilyen ország É-Korea, aztán ne feledkezzünk el a még ma is létező szibériai börtöntáborokról, a megdöntött Irakot már nem is mondanám, de azon a környéken még ma is nagyon remek kis elnyomó rendszerek vannak, amikhez képest az amik azzal a párezer így-úgy fogvatartott terroristagyanús emberrel csak a futottak még kategóriába férnek be.

"Egyebek mellett arra is kíváncsi lennék, hogy szerinted nem totalitárius törekvés-e, hogy minden kommunikációs vonalat bírói végzés és egyéb nélkül lehallgathatnak és a megszerzett információkat felhasználhatják bárki ellen, vagy hogy bármilyen "terroristagyanús" egyént elvihetnek szintén végzés nélkül? Mert ha jól emlékszem, utoljára a szovjeteknél és a náciknál voltak ilyen törvények, de biztos megint én vagyok a hülye."

Jól emlékszel ilyen csak kemény diktatúráknál volt/van, az USA-ban nem. Ha mégis tudsz valamit, akkor lécci valami konkrétat, ellenőrizhetőt.

"Régen léteznek alternatívák a PC architektúrára, csak nem hagyták őket elterjedni."

Leszámítva azt az apróságot hogy a PC nem architektúra, az ARM épp most nyomja le az x86-ot (szerintem erre gondoltál) a mobil szegmensben, amit Angliában terveznek és a távol-keleten gyártanak

egesz jok benne:)
Legujabb vonal teljesitmenyben feler egy Core i5-tel, de alulrol kozeliti az Atom fogyasztasat.
Egyetlen oka van, hogy nem terjedt el szeles korben, hogy az MS nem hajlando portolni a windowst. Ezert nem fogynak annyira az arm-os netbookok. Bar _allitolag_ Win8 mar lesz ARM-re is.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Az Nvidia-nak éppen ez a célkitűzése a Project Denver-rel, ezáltal a közeljövőben az ARM architektúra alkalmassá válhat személyi számítógépekben, szerverekben és szuperszámítógépekben történő használatra.

Nem szólván arról, hogy a Microsoft a Windows 8-al támogatni is fogja az ARM architektúrát.

arm-nak nem kell "odavágnia", pláne nem ingyen... az arm egy processzor_tervező_ cég, nem gyártanak processzorokat. ingyen meg az intel se ad csak úgy többezer processzort szuperszámítógép építéshez.

jah és írtad, hogy w8 állítólag már lesz arm-ra is, előtte meg azt, hogy az "MS nem hajlando portolni a windowst", úgyhogy még saját magaddal is vitában vagy, nem az én olvasáskészségemmel van a baj.

Nem tudom, hogy más mondta-e már ebben a szép hosszú szálban, de annak azért meg van a bája, hogy pont Assange kémgépez le valakit/valamit… ☺

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

A hozzászólók hozzászólásaihoz hozzászólók hozzászólásaihoz már bármit hozzá lehet szólni - akár a fb-on is.

Egyébként a kémgépet nálunk is kitalálták:
"Az iWiW magyar ismeretségi hálózat, mely
2002. április 14-én kezdte meg működését WiW néven"
(csak hát mi többnyire kevesebbnyire vagyunk, és azt is magyar).

aztán az fbi:
A MySpace egy népszerű, társadalmi hálózatot építő interaktív honlap, személyes profil...
2003 augusztusban alapították.

aztán a cia:
A Facebook amerikai alapítású ismeretségi hálózat, amely
2004. február 4-én kezdte működését.

aztán a finnek(rokonok) csiripeltek először:
A Jaiku egy finn fejlesztésű mikroblogoló felület, amely
2006 júliusában indult (2007 óta a Google tulajdonában van).

aztán az amcsik is (akik már magyarul sem értettek) elkezdtek chipchat-elni:
twitter 2006 októberében.
A küldő meghatározhatja, hogy csak azok kapják meg a kézbesítést, akik a baráti köréhez tartoznak vagy (alapbeállításként) mindenki.

A "főkémgép" inkább a google. Hulladék idejében a weben és a saját felhőben tárolt leveleket, dokumentumokat csemegézi (ennek mellékterméke a fordító).