Androidos készülékek is kémkednek?

Hír:
http://index.hu/tech/2011/04/22/az_androidos_telefonok_is_kemkednek_a_g…
Eszköz:
http://samy.pl/androidmap/

Saját androidos telómmal cirka 3 órája ezen keresztül neteztem, Marketből töltöttem le alkalmazásokat.

Eredmény:

Google has not exposed anything for xx:xx:xx:xx:xx

Most akkor wtf?

Hozzászólások

HINT: a routered MAC-jét add meg.

Ez az oldal nem a telefonodat mondja meg hogy hol van, hanem a routeredet.
Ez egy előző kétes kampánynak a része volt amikor a (jó eséllyel a streetview kampánnyal együtt) bemértek elég sok wifi routert GPS koordinátával együtt.

Most a legtöbb telefon ezt a rendszert is használja poziciónálásra.

valószínűsítem, hogy csak a kezdő adatbázist építették azzal, azóta már azok az androidos telefonok tartják karban, akinek be van kapcsolva a "Vezeték nélküli adathálózatok" c. opció a Hely és biztonság alatt. Nem mellesleg beleegyezést kér az anonim adatgyűjtéshez, de akkor ezekszerint(?) ez mégsem anonim......

Szerk: természetesen a beleegyezést csak a saját 2.1-es androidomon ellenőriztem, régebbieken lehet hogy még nincs....

Naná, hogy "kémkedik". Viszont ezzel nagyjából minden haladó user tisztában van, és ennek tudatában használja a telefonját. Ha felrakod az OS monitor nevű alkalmazást, ott szépen lehet látni, hogy az android rendszer melyik komponense beszélget a google szerverivel, sőt, még a rejtett logfájlokat is lehet vele olvasgatni.
--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Nem egészen értem. Androidon menüben külön ki-be kapcsolható a wifi alapú helymeghatározás. Ha bekapcsolom, akkor minden alkalommal figyelmeztet egy popuppal, hogy adatokat gyűjt. Ez vagy elfogadom és használom a wifis helymeghatározást, vagy nem fogadom el és nem használom. Ha elfogadom, akkor ugye nem csodálkozok az adatgyűjtésen.

Más módon nem tudom hogy gyűjthet adatokat, a gps nincs default bekapcsolva, így a wifis helymeghatározás nélkül fogalma sem lehet róla, hogy hol vagyok.

már hogyne lehetne fogalma, ott a gsm alapú (nokián: coarse mód), és épp ezért nem értem, hogy miért tolják ezt az AP adatbázisos dolgot, vagy a gsm alapú nem minden országban működik?

szerk: visszavonom a hozzászólásom. körülnéztem erre. a rohadt anyját, ez elég pontos.

A wifi kis hatóterületű és csak ezen a területen beül ér valamit, ott legalább pontos mert kb. kimérték.

Mobil adótornyoknak viszont lehet ismert a pontos koordinátája, a telefonod által vett jelszint, valamint normál esetben is több adó jelét veszi a telefon, ezekhez lehet viszonyítani.
Minél sűrűbben lakott területen vagy, annál több adótorony vesz körül és annál pontosabban meghatározható az is, hol vagy... én nem becsülném le a pontosságát.

GSM esetén a mobil mindig csak egy bázisállomáshoz (toronyhoz) kapcsolódik. Azt lehet tudni, hogy a mobil melyik cellában, azon belül melyik szektorban (általában 60, esetleg 120 fokos körcikk), és a toronytól milyen távolságra helyezkedik el. A toronytól mért távolság pontossága függ a cella méretétől. Nagyobb cellák esetén (külváros, falu, alföld) kicsi a pontosság, kis méretű cellák esetén (pl. Bp. belvárosa) nagyobb a pontosság.

A filmekben látható háromszögeléses módszer kb. a "Telepítek egy grafikus felhasználói interfészt az IP cím megállapítására" kategóriájába esik.

A mobil figyeli a környező cellák meghatározott broadcast csatornáit, és ha azt tapasztalja, hogy egy másik cellából nagyobb szintű jelet vesz, akkor ahhoz kapcsolódik. A sikeres kapcsolódás után "kijelentkezik" az eredeti cellából (a helymeghatározás szempontjából: nem sugároz az abban a cellában használt frekvenciá(ko)n), így csak annyit lehet tudni, hogy korábban abban a cellában tartózkodott. Azaz nagyon rövid ideig veszi egyszerre két torony a jeleit.

-----
"Én vagyok a hülye, hogy leállok magával vitatkozni."

Amit írsz az korrekt, GSM esetén valóban ennyit tudott valamikor az eszköz a saját helyzetéről, de szolgáltatói oldalról nézve volt egy csomó más lehetőség is, ha meg akartad tudni, hogy hol van (cellák ismeretében várt jelszintekhez hasonlítás, kényszerített handover). Egy haverom vagy ezer éve írogatott szoftvert az egyik nagy beszállítónál, pl. sms-eket lehetett küldeni a lokáció függvényében, éppen milyen nevezetesség előtt mész el, stb. Állítólag baromi pontos volt. Azóta ezt jócskán fejlesztették, szabványosították már GSM időkben is, 3G-ről nem is beszélve, ahol van szabvány protokoll a készülék általi lekérdezésre, sőt van olyan implementáció, ahol a handovereket az eredetileg a vészhelyzeti hívásokhoz használt protokollt abusálva befolyásolják lokáció alapján..

Ha jól értem, szolgáltatói oldalról utólag pontos koordinátákat nem tudnak mondani, csak azt hogy melyik cellában voltál és mikor. Ha előre tudják, hogy téged figyelni kell, akkor a fenti módszerekkel ez lehetséges, és relative pontos eredménnyel. Tehát önmagában a telefon által átadott információ veszélyesebb, mint a szolgáltató által végzett pozicionálás, amit bizonyára nem végeznek el 10 millió előfizetővel 24 órában.

--
Kum G.
Linux pólót a PingvinBoltból!

Whoa, saját routerek is benne vannak, pedig elvileg androidos telefonnal nem is használták egyiket sem. Persze nem mintha ez számítana...

--
Don't be an Ubuntard!