OSX

 ( dap | 2011. március 27., vasárnap - 4:42 )

Meggyőztek, hogy próbáljam ki desktopon az OSX-et. Az mai első benyomás: döbbenet.

Egy Mac Minit kaptam kölcsön. Na most ehhez tudni kell, hogy üszkve 8 éve csak Linuxozok (pár évig GNOME, pár évig KDE), Windowsból az XP volt utoljára a kezem alatt, szóval kicsit más oldalról közelítem mint a többség.

Ami az első döbbenet volt, hogy mennyire lenyúlta a "Linux" az UI-t (kivételesen ne magyarázza el senki, hogy az a kernel - thx). A Dock, Finder, Dashboard, iChat, iTunes, System preferences, Window manager - mintha "otthon" lennék. Az iCal pedig tiszta Google Calendar flashback. Ha nem tudnám, azt mondanám, hogy ez egy jól beállított Linux! :)

Ami viszont azonnali bosszúság volt, az az, hogy az egér alapból szörnyen lassú. Csak egy fizetős progival tudtam rendes sebességre állítani. Egyes fórumokba pedig megoldásként megmagyarázzák, hogy ááá, csak rosszul szoktam meg. STFU! No meg a Safari textbox-ban a home/end/ctrl+arrow miért nem úgy működik ahogy megszoktam?! Ááááá! Ezt a semmiresejó bejegyzést is kínszenvedés így begépelni! No meg ami nagyon hiányzik, hogy az ablakok bárhol megragadva átméretezhetőek legyenek, ha pl lenyomom azt alt-ot és úgy klikkelek, ezt lehetetlen nélkülözni! Keresgessem a kis bizbaszt aminél megragadhatom az átméretezéshez? Háááá ne sz'passatok már, srácok.. :)
No meg a mac-gombos hotkeyek, az elsőre fájdalom. alt+tab helyett mac+tab, ctrl+c helyett mac+c - phew! Na meg ez a brutális, kvázi kikapcsolhatatlan anti-aliasing, Linuxon első dolgom kilőni az effélét (második: újrafordítani a freetype-ot bytecode támogatással, hahh). Karcolják meg azok a betűk a TFT-t, ne taknyolják! :) De itt hogy...?

Ami viszont brutálisan jó benne, az a help, a videótutorialok a kezdőknek. Annyira szépen elmagyarázzak amit tudni érdemes (best practices, stb), hogy szerintem anyám is elboldogulna így a rendszerrel (ha értene angolul :). Ez pl teljesen hiányzik a Linux disztribekből, itt nagy a lemaradás.

All in all, alapvetően tetszik az egész (pláne a Time Machine paraszvakítása, haha), bár szerintem manapság annyira csekély lett a különbség a 3 "nagy" oprendszer közt, hogy az általános SOHO feladatokra mind egyformán alkalmas, nem hiszem, hogy találok az OSX-ben olyat, amiért lecserélném a Linuxot. De nem adom fel, tovább használom és próbálom megfejteni a hype-ot, mi teszi ennyire szerethetővé. Szóval sok magas labdát feldobok még, úgyis rég volt már flamebait.. ;)

UPDATE: 2nd day
Egyre több a nyűgöm, egyelőre nem akaródzik megjönni a "flow", az emlegett "just works" érzés.
- A mac+tab nem az előzőleg aktív ablakra, hanem az előzőleg aktív alkalmazásra ugrik. Ennek nehezen fogom fel az értelmét. Pl ha két Safari ablak között akarok szörfölni, akkor már nem használhatom a megszokott mac+tabot, egy másik hotkey kell (a folyamat tehát így néz ki: mac+tab -al Safarira váltani, majd mac+0 -val a Safari ablakok közt válogatni). Elgyengültem, letöltöttem egy újabb fizetős alkalmazást, a Witch-t és visszaállítottam a szokványos alt+tab-ot a begyöpösödött agyamnak.
- Általános probléma, hogy pagedown-al elkolbászolok a listákban (finder/transmit) de a kurzor nem jön velem, az egérhez kell nyúlni hogy odarántsam. Ha véletlenül pedig arrow-ra bökök az elscrollozott ablakban, a scroll visszaugrik oda, ahonnan indultam, argh.
- A Safari textarea-ban továbbra se tudok 1 szót ugrani a kurzorral, bár itt találtam tippet a hekkelésre, de a re-logint még nem ejtettem meg hozzá.
- Talán megint egy rossz beidegződés, de hiányzik a taskbar. Nem ritkán sok ablakkal dolgozom, időnként felpillantok a taskbarra és kézi "garbage collection" végzek (a már érdektelenné vált ablakokat bezárom). Itt OSX-en, nincsenek szem előtt a nyitott ablakok, így fel tud gyülni a "szemét", egy exposé-nál pedig agyf@szt kapok amikor szétdobja a 20 ablakot, amiből 10 már érdektelenné vált brózerablak.

Kipróbáltam volna az iPhoto-t, de nem találtam belőle sharewaret. Másik mai alany a Transmit volt, ami kellemes meglepetés, ilyen szintű FTP kliens Linuxban egyszerűen nincs. A CrossFTP ott is kényelmes (FlashFXP koppintás) és mindent tud, azonban az is fizetős és a java UI miatt nem nagy élmény.

A magamfajta kezdőknek bizonyára meglepő, hogy OSX-en az alkalmazások menüjei a felső panelen kaptak helyet, ahol csak az épp aktív alkalmazás menüje látszik. Ezzel nyilvánvalóan helyet lehet spórolni a képernyőn, de egyelőre úgy érzem, ennek ára van: Ha van a jobb alsó sarokban egy apró kis alkalmazásom egy egyszerű menüvel, akkor "szopó" az, hogy fel kell menni a képernyő másik felébe az egérrel, hogy elérjem a menüjét (jó, van hotkey is, de érted). Lehet hogy ez így tényleg jobb, azonban egyelőre azt érzem, hogy fölösleges köröket fut miatta a szemem és az egerem..

Ami érdekes, hogy itt a legtöbb alkalmazás tudatában van a futó példányainak, nyitott ablakainak. Pl a terminálablak be tudja rántani a többit tab-ba, illetve ugyanígy kilökni ablakba, de így működik még jópár alkalmazás. Linuxon ez ugye nem jellemző, bár igazából nem is látom még tisztán, hogy ez mire is jó a napi rutinban.

Az a baj, hogy szerintem túl kis igényű vagyok. Kétségtelen, hogy OSX-re vannak komoly alkalmazások, de én nem akarok videót vágni, photoshopolni, office-el doksit szerkeszteni, csak távmenedzselek (gnome-terminal/vnc), oprendszert tesztelek (libvirt/kvm), jegyzetelek (tomboy), fotózok (digikam), zenét hallgatok (rhythmbox), filmezek (smplayer), chatelek (irc/empaty/bitlbee), böngészek (chromium), fájlokkal bánok (shell/dolphin/ranger/crossftp/ktorrent), programozok (netbeans) és uml-t rajzolok (dia), egyszerű műszaki dokumentációkat írok (openoffice/dia), házi könyvelést vezetek (grisbi), táblázatban számolgatok (gnumeric), néha kis nyomtatott áramkört tervezek (eagle demo). A levelezést és a csoportmunkát már elvitte a Google és a Mediawiki. Ezeken a területeken nem érzem azt, hogy a Mac érdemben többet tud mint a Linux. Továbbra is azt látom, hogy a Linuxot erősen inspirálja a Mac, de az az érdekes, hogy szerintem nem igazán van lemaradva, sőt, pl az ablak- és workspacekezelés, a dock területén szvsz az OSX van lemaradásban.

Másoknak ajánlom, de én már ehhez túl gyöpös vagyok. :) Egy kényelmes, kellemes rendszer, de szerintem inkább annak érdekes, aki a Windows felől jön, vagy sosem volt jóban valamiért a Linuxal. Aki egyszer belakott egy Linuxot és már úgy a keze alá dolgozik mint KITT májkülnek, azt nem fogja az OSX (elsőre) elkápráztatni..

Azért ha lesz időm még néha átkattintom a KVM-et a Minire, de letört a lelkesedés..

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

a CTRL-C/CTRL-V masolas a microsoft agybaszo idiotasaga, tobbek kozott ezert nem mukodik normalisan terminalban a copy-paste sem Linux, sem windows alatt (bezavar a sokkal regebb ota letezo CTRL-C-nek). OSX alatt ilyen gond nincs
a 'barhol megfogom/atmeretezem' volt nekem is a legnagyobb szivfajdalmam, de most mar van :D azt nem tudom pontosan hogy a 2-3 felrakott 3rd party app kozul melyik csinalta, de gyanitom hogy az Afloat (esetleg a Cinch). a lassu eger furcsa, nem lehet hogy csak nagyon alacsony a DPI-je? (akar azert, mert a driver tolna fel magasabbra)
-
Slackware current / OSX Snow Leopard

ctrl-insert/shift insert többnyire mindenhol megy, és nem zavar be a sokkal újabb ctrl-c/ctrl-v-nek :-D (legalábbis linuxon)

A Lion-ba most jelentettek be, mint feature-t az atmeretezesre a fixet. Be patient.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

Ablakmozgatásra ott a Zooom, home/end stb-re milliónyi módszer van az átállítása, hogy a megszokott módon legyen. A betűk elmosódásáról annyit, hogy én is féltem tőle, de egy 24"-os monitoron 2048x1152-es felbontáson 70 cm-re ülve tőle tökéletesek a betűk.

Nekem elsőre ezek tetszettek meg osx-en.
Xcode, Coda, Transmit, Office 2011, iMovie, iDVD, iPhoto, Mail

Egy 19"-os Eizo TFT előtt vagyok, ami csak 1280x1024-es, ez lehet a baj. De már lassan úgy megszoktam, hogy a Linux túl "éles".

win

a 7-es lemaradt a vegerol (win7)

--
Auto correct can go straight to He'll.

:D :D: D:D :D::D: DXDXXD xD xD xD

Neem, az XP, nem XD.

Van fejlődés, a Lion-ban már: "Flexible window resizing from any corner or edge of the window."
http://en.wikipedia.org/wiki/Mac_OS_X_Lion

Szóval ezek szerint itt kivételesen pl. nem te szoktad meg rosszul hanem az OSX volt a hibás! ;) Már csak az érdekelne, honnan lehet ezt előre tudni: hogy mikor jogos valami feature kritizálása és mikor van az, hogy TE nem érted miért jó az úgy ahogy rád kényszerítik (vagy megajándékoznak vele - kinek kinek ízlése szerint ;)

Ha kifogásolod: hüjevagy. Ha belefejlesztik és kifogásolod: mámeginnhüjevagy.

Most látom csak a wikipediás linken hogy kiveszik a Rosettát. Elég hülye húzás lesz a részükről ha ezzel dobnak minden ppc-s szoftvert. Régebbi játékok futtatása, office 2004, stb. így kapásból bukta, pedig nem hinném hogy nagy macera lenne átemelni a 10.6-ból. Mondjuk ez szinte eltörpül amellett hogy a ppc-t dobták 10.5-től. Kíváncsi leszek erre az új samba replacementre is.

nem akarjak szopatni magukat a PCC supporttal. meg tudom erteni, bar egy-ket evig talan meg huzhattak volna
-
Slackware current / OSX Snow Leopard

En pont a szep antialiasingot hianyoltam sokszor linuxbol, ami megvolt osx alatt, na majd kiprobalom ujra

"No meg a Safari textbox-ban a home/end/ctrl+arrow miért nem úgy működik ahogy megszoktam?! Ááááá!"

Viszonylag OSX altalanos dolog, de egy config fajlban a ~/Library-ban at lehet allitani ezeket. Home/End atallitasa nalam alap volt.

"No meg ami nagyon hiányzik, hogy az ablakok bárhol megragadva átméretezhetőek legyenek"

Fura, nekem inkabb az volt szokatlan elsore, hogy a zold potty az nem teljes mereture rakja a programot, hanem, amekkora a tartalom (ha az egy konkret meret). Ami mondjuk nekem hianyzik, hogy kar, hogy nem lehet a preview (space barmire a finderben)-t ugy beallitani valami egyszeru modon, hogy ne tunjon el, hogyha mas programra valtok. Ertem en, hogy csak egy preview, de sokszor jobb, mint az eleve az adott fajl megnezesere szolgalo program :)

"No meg a mac-gombos hotkeyek, az elsőre fájdalom."

Na igen, szokni kell erosen, hogy egy teljesen sajat billentyuzetkiosztasbol indult az egesz. De ennek a cmd+x-nek van elonye is. Viszont amit jol kitalaltak, hogy joreszt egyseges az egesz es fel is fedezheto mogotte neha logika, leszamitva nehanyat (pl. finderben enter -> atnevezes. wtf?)

"Na meg ez a brutális, kvázi kikapcsolhatatlan anti-aliasing, Linuxon első dolgom kilőni az effélét (második: újrafordítani a freetype-ot bytecode támogatással, hahh). Karcolják meg azok a betűk a TFT-t, ne taknyolják! :) De itt hogy...?"

Ezzel mondjuk vitatkoznek. Regen CRT-n en se hasznaltam AA-t, (a monitor megoldotta helyettem :D). Emlekeim szerint kesobb, VGA kabellel osszekotott TFT-n se nagyon. Aztan jott a Dell meg a digitalis DVI. Nah, ott nagyon szepen mutatott a ClearType.

----------------
Lvl86 Troll

Igazsag szerint mindig jokat mulatok ezeken a "szviccsersztorikon", legyen szo barmilyen valtason, mert mindenki a megszokott dolgokat keresi, akkor is ha egy masik logika menten felepitett rendszerrol van szo. Pont ilyen nyusszoges volt olvashato egy akarmi-beos valtason is, h az ablak fejlece miert csak egy kis bigyo a jobb felso sarokban. Ugyanezt latom most itt a shirtcutokkal es ablak mizeriakkal kapcsolatban. Miert cmd+c van es miert nem ctrl+c, etc. :) Mindegyik hamar megszokhato es ha rajon az ember az adott rendszer logikajara, akkor hasznalhatonak talalhato, foleg osx-en, mert az alkalmazasok jobbara tartjak magukat az Apple ajanlasaihoz es mindenhol ugyanazt jelenti ugyanaz a shortcut/ablakon elvo widget/stb.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Én pont így vagyok ezzel 4 év OSX után. Linux után eléggé fura és nehézkes volt először az OSX. Most ha leülök egy vines géphez az agybaj kerülgethetne ha nem lennék türelmes, hogy ez vagy az miért nem úgy működik vagy ez hol a fenében van. Igaz XP óta nem nagyon használtam mást.
Linuxon még hagyján, mert ott van terminal meg az logikusabb, mint a vin. :D És barátnőmnek is az van fent így néha találkozom vele.

Az meg, hogy a linuxból vannak-e elemek az osx-ben vagy fordítva azon kár vitatkozni, mert ez oda-vissza és minden irányban megtalálható. Max a jogászok vitatkozhatnak, hogy de ebben hamarabb volt és lenyúltátok.
Egyszer olvastam, hogy az OSX lopott valamit a vin7-től vagy a nyistától. A vicc az egészben, hogy az már rég benne volt az OSXben amikor bele tették a vinbe. Nyalván képben volt a csávó aki a cikket írta.
_________________________________________________________
Thanks Michael
"nem azzal van a baj, hanem azzal, hogy mit szeretnék, arról nincsen fogalmam." By vasy05
Macbook & MAC OS X 10.5.8.

"ez oda-vissza és minden irányban megtalálható"

ja hát akkor biztos tonnaszám vannak az osxben linuxos fícsörök

Eredendően linuxosra gondolsz vagy olyanra ami linuxokon (linux kernel alapú disztibúciókban) évek óta természetes?

Pl. a Lion-ba már multi-user távoli bejelentkezés kerül. Érted? Hogy többen is használhatják egyszerre ugyanazt a gépet távolról, hát nem fantasztikusan innovatív?

Szerintem kár, hogy nem másolnak mert akkor hamarabb eszükbe jutott volna, mint így, hogy mindent maguktól kell kitaláljanak: ezzel néha beelőzik a konkurenciát néha vesztenek pár évet... ;P

"a linuxos elemekre" gondoltam, eddig 0

Ezt most úgy érted, hogy nincs olyan eleme az OSX-nek ami hamarabb lett volna a linuxban, mint OSX-ben?
_________________________________________________________
Thanks Michael
"nem azzal van a baj, hanem azzal, hogy mit szeretnék, arról nincsen fogalmam." By vasy05
Macbook & MAC OS X 10.5.8.

Nem, ezt úgy érti, hogy kimondottan a linuxban semmilyen fejlesztés nincs, amit az os x átvett. Ez nem azt jelenti, hogy a linuxban adott esetben nem volt korábban megtalálható, hanem azt, hogy bár korábban megtalálható volt, nem a linuxban volt először.

(Mit nem lehet ezen érteni?)

--
Don't be an Ubuntard!

Eltunodtem, hogy ez mennyire lehetett hianyzo feature. Sejtesem szerint a ki nem tojja le kategoria, bar biztosan van akinek pont az hianyzott; es akar tevedhetek is.

> Sejtesem szerint a ki nem tojja le kategoria,

- Főnök! Megbeszéltük a fiúkkal, hogy csinálhatnánk multi-user távoli bejelentkezést.
- Ki nem tojja le; nincs jobb dolgotok?
- Nincs.
- Akkor csináljátok.

:-)))

Én tisztességgel végignéztem az Apple kezdőknek szóló screencast-jait a Mac-ezésről, de nem mondanám, hogy eltér az ott bemutatott logika a KDE-től. Az alapvető környezetet kb ugyanúgy kell használni (a spaces/expose/spotlight/finder/dock ua.), csak épp más hotkey-el, máshova kattintva, szóval nem csoda, hogy a régi beidegződés jön elő, amitől persze csak rosszabb lesz. :)

Nekem kulon gomb van copy paste-ra, kar hogy nem gyakrabban alkalmazzak. (rejtett pötty)

Valszeg átlag alatti a DPI-m, azért bajlódok az AA-val. A finder enter=átnevezés nekem is WTF volt először. :) Ott hamar át lehet szokni a mac+down/up -ra.

hali

mint professional felhasználónak ajánlom, hogy ismerkedj meg az ablakkezelési gyorsbillentyűkkel meg ha módosítóval kattintasz a dokkon, stb. az ablakkezelést ne is akard máshogy csinálni, mint ahogy ki van találva - megszokod vagy nem. :)

cmd-c cmd-v jobban kézreáll, mint a ctrl-c ctrl-v, csak át kell állni. :) és aki átáll, annak nem lesz többé kényelmes az addig természetes ujj nyomorgatás amikor ctrl-t kell használni a terminálban, ezért átállítják a caps lock-ot CTRL funkcióra - jé, régen is ott volt. nem mellesleg így lehet 10 ujjal gépelni, cmd és ctrl módosítókat is beleértve.

azt javaslom ha valami nagyon nem tetszik, óvatosan a felrakandó módosító utilitykkel és gányolással, a neten található leírások jó része elavult (sokat fejlődött a rendszer), a linuxból jött emberek különösen rossz tippeket tudnak adni (és borzalmasan néz ki a desktopjuk is :)), sokszor van egyszerűbb megoldás, amikor macezni kezdtem érdekes módon olyan emberek világítottak rá dolgokra, akik egyáltalán nem értettek a géphez.

cmd modifier +1
linuxosok +1

Linuxon igazából ctrl+c/v -t se használok, csak az X jelölést (kijelölés=copy, middlebutton=paste), így már a cmd+c/v is teher.

Azt hiszem addig jegelem ezt a témát, amíg nem kerülök egy pro mac felhasználó mellé, hogy lássam a workflow-t néhány feladatra, hogy mire alkalmas az OSX profi kézben. Átszokni elég kemény és jelenleg nincs elég inspiráció - elégedett vagyok a Linuxal is. Annakidején a Windows -> Linux átállás is fájdalmas volt (pedig a Linux igazán testreszabható, de mégis), de ott nem volt rinya, a Linux annyi előnyt kínált, hogy átverekedtem magam vérrel, verítékkel.

igen az update-edből az jön le, hogy nem úgy csinálsz dolgokat - pl az ablakokat itt be szokás zárni vagy hideolni (nem minimize), itt nem ugyanazt jelenti, mint máshol, ha újra szükséged lesz az alkalmazásra, előveszed. vagy érdemes néha cmd-alt+klikkel váltani a dokkon. az "átállás" szerintem jó egy hónapos idő.

a menü egyébként azért van fent, mert annak ellenére, hogy messzebb van, gyorsabban odatalálsz, mert mindig ugyanott van, de kell az átállási idő, hogy erre rájöjj :)

Van 'All Windows' gomb is OS X-en. Azzal minden ablak megjelenik kicsinyítve, ha egy böngészőből több ablak van akkor abból mindegyik. MacBook-on ez F3, de Exposé-vel be lehet bármire állítani. Egyszerűbb így váltani közöttük, mint ⌘+Tab vagy Alt+Tab kombinációkkal.
Az Ubuntu Unity nagyon hasonlít az OS X-re, még az alkalmazás menüsor is felülre költözött Mac módra.