Hálózatok egyéb

Mikrotik LED állapot

Adott egy Mikrotik hEX S router. Szükség lenne a tulajnak látni az ether1-en (ahová jön a net), hogy "van-e net" (sűrűn akadozik)

Következő lépés failover mobil USB sticken... (distance=2, remélem)

Ezt csinálnám:

/system leds set [find where leds="led1"] type=interface-status

Jó így?

url-t másolni úgy, hogy onnan töltődjön be az oldal amit nézek?

hogy lehet url-t másolni úgy, hogy onnan töltődjön be az oldal amit nézek?

 

Tehát ha az oldal feléig legörgetek és azt be akarom linkeli valahova,, hogy tudom megtenni? Egyszerűen nem tudom most normálisabban megfogalmazni, remélem értitek. 

(Chrome böngésző) 

Zabbix - switch link down

Sziasztok, zabbix segítségével történik nálam a cisco switchek monitorizása. A switch portok többségén kliens gépek csücsülnek, amikről nem szeretnék állandóan hibajelzést kapni, ha a link down állapotba kerül. A trigger ilyenkor is "harap" rá, de elvileg megtanítható, hogy ezeket a portokat nem tartom fontosnak és ne jelezze problémaként (Valamilyen Context macro segítségével). Hogyan tudnám rávenni a zabbix-ot erre, anélkül hogy ezeket a triggereket kikapcsolnám?

Opnsense-hez használható könyv

Keresek könyvet (preferáltan papír alapú) v. ha más nincs ebook-ot a témában. Inkább FREE, de ha fizetős hát legyen fizetős.

Egyetlen találat a témában: Practical Opnsense, csak hát összesen van róla 2-3 review Amazon-on, oszt csókolom. Ahhoz drágan küldik annyiért megvenni látatlanban.

A gyári dokumentáció csapnivaló, screenshot-after-screenshot, 2 szavas foghíjasan odavetett "magyarázat", bár ne is írtak volna inkább semmit.

Pluralsight-on nincs lófsz sem, Udemy-n van 1 angol nyelvű, de azt is vmi indián adja elő, szarok a review-jai is.

openvpn server hol fusson?

Sziasztok!

Biztonságtechnikai okokból hol jobb, hol fusson az openvpn server? Arra gondolok, hogy a VPS-en, vagy az itthoni routeren?
Ugye az ovpn kliens fileot (ha pl. a helyi routeren fut a server) fel kell másolni a VPS-re. Másolás közben is kockázat, és utána a VPS filerendszeren is olvasható ez a file a VPS szolgáltató által.

A házautomatizálási rendszert akarom VPS-en openVPN-nel elérni 24/7-ben.

Köszi,

Roland

Szolgáltató független SIM kártya

Létezik-e Magyarországon szolgáltató független SIM kártya, ami az eSIM-hez hasonló de hagyományos fizikai kártyával működik?

Nem a külföldi szolgáltatók által kínált roaming alapú kártyákra gondolok... a cél az lenne, hogy m2m kommunikációs rendszerben ne kelljen fizikailag kártyát cserélni a szolgáltató váltásához.

IP alapú kommunikációs hálózatot építenék belőle, hanghívás nem kell csak esetlegesen sms.

Ha igen, elérhető e hozzá pl privát APN szolgáltatás fix IP címekkel?

Amazon SES DKIM kulcs méret

Helló,

Amazon SES EasyDKIM-mel 1024 bájtos kulcsokat csinal. Van lehetőség saját kulcsot feltölteni (BYODKIM), de úgy néz látom, hogy csak akkor fut le a validáció, ha szintén 1024 bájtos kulcsot küldök neki, 2k-s kulccsal soha nem fut le.

Ez lehetséges, hogy csak 1k-t tudnak, támogatnak?

több eszköz elérése, melyek ugyanazon belső IP-n vannak

Sziasztok!

Van több eszköz, melyeken ugyanaz a belső IP van beégetve, ezeket nem lehet módosítani.
Pl.:
A eszköz: 192.168.20.20
B eszköz: 192.168.20.20
C eszköz: 192.168.20.20

Ezekből az eszközökből szeretnék információkat kinyerni lehetőleg úgy, hogy minél kevesebb plusz eszközt használjak fel.

Eddigi elgondolásom:
Eszközök elé tennék egy-egy RaspberryPi -t plusz USB-s hálókártyával.
A Raspberryk egyik interface-re felvenném mondjuk a 192.168.20.1-et, a másikra pedig független IP-ket, pl.:
A RPI: 192.168.1.10
B RPI: 192.168.1.11
C RPI: 192.168.1.12

A Raspberry-n beállítanék egy-egy portforwardot, s így a 192.168.1.10, 192.168.1.11, 192.168.1.12 -t kérdezve megkapom a szükséges infókat.

Szerintetek megoldható-e ez valahogy kevesebb, mondjuk csak egy Raspberry + 3db USB-s ethernet felhasználásával?
Esetleg valami más eszközzel?

Köszönöm!
Arwin

Zabbix hálózati topológia rajz automatikusan

Sziasztok

Milyen megoldás van arra, hogy Zabbixban automatikusan készüljön hálózati topológia a felvett és összerendelt eszközökről?

Nem az auto-discovery és hasonlóra gondolok, hanem ami a nagiosban is megvan: eszköz, annak a parentje és annak a parentje alapján felrajzol egy hálózati topológiát. Ilyen kellene, csak jobban, mert tudjuk, a nagios topológiája is elég problémás, ha összetett a háló.

Ilyet keresek Zabbixhoz.

B verzió: Bármilyen ütemezhető import, export, convert bármilyen programmal/modullal/scripttel, ami nagios/naemon/zabbix configját érti és képes egy áttekinthető grafikont rajzolni belőle.

 

Cél: Egy leíró fájlban/monitoringban módosulnak az összefüggések, akkor egy program automatikusan, igényesen, lehetőleg szimbólumokkal (router, tűzfal, linux) generálja újra a topológiát, ne nekünk kelljen maszírozni...ami lustaság miatt úgy is mindig elmarad.

B verzióra van egy esélyes: graphviz, de nem vagyok teljesen megbékélve vele. Inkább folyamatábrákra tudom jobban elképzelni.