Windows, Ubuntu

Már vagy 4 hónapja dolgozom naphosszat Windowson (azelőtt 10 évig nem volt a gépemen, csak Ubuntu). Most WSL2 a kenyerem, amikor kell.

Amikor néha bebootolok egy külső SSD-ről Ubuntuba (ugyanezen a gépen), mindig meglep, hogy mennyire jó, szép, letisztult, villámgyors.
 

Pillanat alatt nyílik ctrl+alt+t -re a terminálablak (igen, az az 1-2 többlet másodperc is frusztráló, amíg ugyanez megtörténik Windows-on), tudok "előző path megőrzésével" másik fület nyitni, egyszerűen gördülékeny. Viszonylag erős gépem van, alapvetően nem panaszkodom a Windows sebességére sem, de mégis mindig meglep, hogy ezek az összetevők hogyhogy nem mennek ilyen jól a "kereskedelmi" oprendszeren?

Arról nem is beszélve, hogy nem bírom rávenni a Windows-t, hogy felcsatolja és mutassa a linuxos (ext4) SSD-met, pedig nincs is titkosítva. Ezen trükkök egyike sem működött nálam: https://thelinuxcode.com/mount-linux-partition-ext4-ext3-ext2-windows-1…

Igaz ugyan, hogy lehet kernelt forgatni e célra: https://github.com/jovton/USB-Storage-on-WSL2 - de miért kell ennek ily bonyolultnak lennie?

S amikor megnyitok egy újabb terminált a már meglévő után, miért nem kerül rá a fókusz automatikusan?

Folytatása itt: https://hup.hu/node/169988

Hozzászólások

Nálam windows+t kombóra nyílik a terminál.
win+q thunar
win+w böngésző

melyik ablakozó rendszerrel? mi miatt gyorsabb, jobb? processzor (utasításkészlet) több ram, gyorsabb ssd? Mire kell odafigyelni ubuntu default telepítéskor hogy hasonlóan lélekmelengető eredményt kapjak!

Mi az a minimum konfig, amin már gyorsabb, mint a windows?

> Pillanat alatt nyílik ctrl+alt+t -re a terminálablak

> (igen, az az 1-2 többlet másodperc is frusztráló, amíg ugyanez megtörténik Windows-on)

O.o

No rainbow, no sugar

Azt próbáld meg felfogni, hogy ugyanúgy, ahogy van különbség egy 15 FPS és egy 30 FPS videó között, van különbség egy interakcióra való azonnali reakció és egy késleltetett reakció (lagzás) között. Ezt nevezhetjük a felhasználói élményt befolyásoló tényezőnek. Beszélhetünk másodpercek megspórolásáról is, de sokkal fontosabb az, hogy a megszokott workflowk ne legyenek megtörve lassulgatások által azért, mert valahol egy babzsákfejlesztő a 8 magos 64 GB RAM-os 1 TB NVMe SSD-jén összekényelmeskedett egy bloat kódot. Tekintve, hogy már egy Pentium 3 is képes volt normálisan megírt felhasználói felületeket gyorsan, vagy szinte azonnal megjeleníteni egy kattintás után, igazán elvárható lenne 2020-ban, hogy milliszekundumos késleltetéssel induljon egy alkalmazás, a szó nem évszámbuzi értelmében.

Ez olyan váltás, mintha az óceánban fuldoklónak odadobnának egy cápát.

:)

Windózon az ext4 partíciók elérése sajnos nem jó. Én régen sokáig használtam az Ext2Fsd drivert, teljesen jól működött. Sajnos azonban a legújabb verziója 2017-es, és ha sikerül is működésre bírni Win10 alatt, csak olvasásra szabad használni.

Ha ext4-re akarsz írni, akkor az fizetős lesz, a Paragon Software csinál használható cuccot.

Esetleg olyan fájlrendszert kell használnod, amit mindkét rendszer megeszik. Pl. NTFS, FAT32, exFAT, esetleg btrfs :) A legutóbbihoz itt találsz drivert: https://github.com/maharmstone/btrfs

Windowson az Ext particiok eleresere en a Total Commander DiskInternals pluginjet hasznalom. Csak olvasni tud asszem, viszont azt hibatlanul. Adminkent kell futtatni a TC-t hozza.

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-