Fut a VirtualBox 2.1.0 VT-x támogatással ReactOS-en

Címkék

FYI: újabb ReactOS mérföldkő!

Hozzászólások

Már várom a hasonló láncolatokat: 
ReactOS-en futó VirtualBox-ban futó Linuxon futó VirtualBoxban fut a Windows 8 :D

Na de viccet félretéve, tényleg jó látni mennyire fejlődik mostanság a ReactOS.

Az oszt igen!

“Luck Is What Happens When Preparation Meets Opportunity" - Seneca

Mikor én próbáltam, 3+ éve akkor nem tudtam feltelepíteni csak virtuális környezetre, ez vajon már változott ? 

Ha van az adott hardverhez XP-s drivered, akkor elég jó eséllyel lehet próbálkozni. Sok hardverhez megeszi az XP-hez készült drivert. Úgy tapasztalom, hogy a 2008-as Core2Duo-s gépekre felment többnyire gond nélkül. (mármint azokra, amivel én próbálkoztam)

Ez nem zárja ki, hogy újabbakkal ne menne, csak én ezekkel tudtam kipróbálni.

Nagy Péter

Főleg kisérleteztem vele. Van egy nagyon régi bolti számlázó / raktárkészlet program, ami XP alatt még éppen életre kelthető. Kíváncsi voltam, hogy fut-e ez alatt is.
Alapvetően futott, de még voltak vele gondok, így maradt az XP.
Főleg csak menekülő-útvonalnak néztem, hogy ha egyszer olyan gépet kapok, amin az XP már nem indul el, de ez még igen, akkor egyáltalán alkalmas lesz-e a feladatra.

Talán annyi előnye lehet, hogy az XP-ről már van kint ismert sebezhetőség, amivel távolról támadható, erről meg nem igazán, mert kutya sem használja. És ameddig ez így is marad, addig talán kevesebb sikeres támadás érheti.

De mondjuk ha van egy működő, jogtiszta XP-s géped, most még úgy gondolom, hogy nincs értelme lecserélni erre, ha jó tűzfal mögött futtat valami célszoftvert, azzal még nem lesz gond egy ideig. Illetve ha ugyanaz a program fut Windows 7 alatt is, akkor egy Windows 7-es gép beállításával sokkal kevesebbet kell küzdeni, mint ezzel. (hiszen még ez magát nem tudja frissíteni, és két kiadás között simán elromlik benne valami, ami egyszer már ment.)

Nagy Péter

Ha egyszer eljut egy érettségi szintre akkor arra mindenképpen jó lesz hogy (nagyon) hosszan támogatott alternativát nyújtson a Windows-szal szemben. Ha megnézzük lassan kifut minden 10-es előtti Windows támogatása, márpedig egy rakás helyen lehetne használni (ATM-ek, kiosk -ok, vender machine-ok, gyártósori kontroll, ipari környezet, stb stb). Ezekre a helyekre pedig egy böszmeteg Windows 10 szerintem nagyon rossz lenne, főleg hogy állandóan frissitgeti magát és rendszeresen szanaszét szakad ezek után benne valami. Vagy soha senki nem frissiti aztán a következő exploittal szét is lehet verni.

Ezekre a helyekre stabil állóviz kell. Arról nem is beszélve, hogy több tiz giga helyett amit a W10 elfogyaszt ez elvan párszáz mb -on (emlékeim szerint).

 

De jelenleg annyira kisérleti állapotban van, hogy leginkább csak játékra alkalmas. Igaz, hogy mostanában pár év stagnálás után nagyon megugrott a fejlődése.

A jelenlegi céljuk a Windows 2003 kompatibilitás elérése, és még ez is évekbe fog tellni. A Microsoft közben meg mindent elkövet, hogy már a Windows Server 2008 r2 se legyen sehol sem használatban, az aktuális Windows Server 2019 pl. már nem is támogat olyan tartományt (tartományvezérlőként), amibe be lehetne léptetni egy Windows Server 2003-as gépet (Windows Server 2008 a minimum). Ameddig meg céges környezetben nem nagyon húz ki profitot a zsebükből, nem hiszem, hogy sokat foglalkoznának vele.

Nagy Péter

Ide is beírom: Lehetne már neki (ReactOS)  külön cimke / kategória itt HUP-on is Open Source helyett.

“Luck Is What Happens When Preparation Meets Opportunity" - Seneca