ReactOS fejlesztések - 2020. 49. hét

Címkék

 

 

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 12. 08., k – 13:07

Kíváncsiságból felraktam a legfrissebb build-et, és amiben a legnagyobb változást látom, az az, hogy programokat telepítve, több alkalmazást futtatva 15-20 perc után is stabil marad, nem kezdenek el lefagyogatni a programok. Korábban ha programokat telepítettem rá, vagy intenzíven használtam, jót tett neki egy reboot 15 percenként.

Nagy Péter

Btw, Microsoft miért nem tudta ennyi idő alatt megugrani, hogy legalább olvasni tudjanak pár fáljrendszert (mondjuk ext3-4) ami nem a sajátjuk? Értem, hogy nem épp a legnagyobb prioritás, de konyhakész kódok vannak, csak fel kellett volna használni.

Szerintem azért, mert a legtöbb ilyen ext-kód GPL, és ha implementálják Windowsra, akkor annak a kódját csak GPL-ként lehet kiadni, azt meg a MS nem akarja, hogy belelássanak a forráskódba. Így inkább nem fektetnek ebbe munkát. Amúgy egyetértek, nem lenne nagy szám, pont azért, mert opensource, nyilvános a kód, könnyű lenne implementálniuk egy windowsos drivert, ami nem csak hogy olvassa, de akár írja is. Sőt, hova tovább, még azzal is jól járnának, ha azt a fostos, elavult, agyontöredező NTFS-t lecserélnél ext4-re, a windows töltési sebességein, reszponzivitásán sokat dobna pozitív irányban, mert egy sokkal fürgébb fájlrendszer.

Egyébként mióta a 2k3/XP SP1 forráskód kiszivárgott, meglódult a fejlesztés, aminek örülök, mert ReactOS-t nem használok, de ebből a Wine projekt is erősen profitálni fog.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nem tudás hanem akarás kérdése, nyilvánvalóan. Ha felteszel egy Windowst az A diskre, meg egy Linuxot a B diskre, akkor a grub os-probe képességnek köszönhetően automatán felderiti a Windowst és beteszi a boot menübe. Ha bebootolod a Linuxot, gyárilag irhatod olvashatod az NTFS fájlrendszert.

Eközben a Windows telepitő kérdés nélkül lezúzza neked az idegen fájlrendszereket ha rosszul kattintasz, és véletlenül sem fog olyat tudni, hogy detektálja a Linuxot és barátilag beteszi a boot loaderbe. Ez a Microsoft üzleti döntése. A gépen legyen Windows, oszt kész.

amellett hogy én is élek a gyanúperrel hogy egyszerűen a kompetencia is hiányzik, ez valószínűleg erősen üzleti döntés is. abban a disztópiában amit a MS elképzelt a júzereknek, abban nincs szükség ilyen sallangokra...

"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."