Én úgy gondolom, hogy amire rá van írva, hogy meddig jó azt meg se kéne enni. Ez nyilván egy kis túlzás, arra utalok, hogy ami iparilag fel van dolgozva ott a minőség valójában ellenőrizhetetlen.
A mélyhűtő energiapocsékoló és ráadásul rövid ideig jó benne a viszonylag kevés dolog ami egyáltalán bírja a mélyhűtést. Aki tud főzni az tudja, hogy pár hónap után a hús avasodni kezed és rossz íze lesz. A mélyhűtött gyümölcs meg kb semmire se jó. Akkor már lekvár, ami nagyon sok évig jó és finomabb is. Már az igazi.
Az emberiség igen jó tartósító technikákat ismer, csak valahogy tízezer év után már nem menők. A szárítás, füstölés, sózás.
Vegyük például a babot. Feldolgozva konzervben klasszul meg tud romlani, míg szárítva helyesen tárolva, nagyjából az idők végezetéig (na jó, sok év) eláll, viszont neked kell megfőzni. A száraz tészta is sok évig jó.
A füstölt sózott csülök, a spejzban hűtés nélkül is elvan, ahogy a zsír is. Nálunk simán zsírosbödönben van, hűtés nélkül. A megromlása avasodás, amit érezni rajta, de ez igazi zsír, még sosem tett ilyet. A nagyszüleim a padláson tároltak zsírban sült húst.
Az aszalt gyümölcs is nagyon sokáig jó.
Nekem nagyjából 500 m2 területem van tárolásra, az állatok miatt 1,5 tonna kukorica és 1 tonna búza van betárolva szezononként. Ha nem fogy el, megy a következő szezonra, de volt, hogy 3 éves kukoricát kaptak. Nem lehet megkülönböztetni az ideitől.
A tojás ha jól tartod sok hónapig eláll és könnyű a minőségét ellenőrizni.
A hagyományos tartósításnál az év a figyelendő idő és érzékszervvel elellenőrizhető. A lejárati dátumnál sokkal fontosabb a minőség. Ha például a kolbász szép piros és nem „barnul” befelé, akkor nitrittel kezelték ami rákkeltő. Pont a „csúnyább” az egészségesebb és még nem beszéltünk magáról az állatról amiből készült.
A kényelem nagy úr, nem hiszem, hogy bárkit meg lehetne itt győzni, hogy nem a szám a lényeg és ilyen lejárat kezelő app az égvilágon semmit sem sem old meg, mert ha egészségesen akarsz táplálkozni, akkor azzal foglalkozni kell, időt kell rá „pocsékolni”, amit csak évek múlva kapsz vissza, amikor nem leszel beteg.