( gyuri23 | 2024. 01. 27., szo – 13:29 )

A kutatótól hallottam a leghihetőbb érvelést, mai nagyjából így hangzik: A nyelv nem viccből van az emberben és nem öncélú örömszerzés a célja. Jelez az emésztőrendszernek és az embernek magának, hogy amit eszik az jó neki vagy sem. Ha édeset érzünk, azt jelzi nagy mennyiségű szénhidrát fog jutni a gyomorba, ennek megfelelően indulnak el az ehhez szükséges folyamatok, pl. inzulin termelés. Ha átverjük egy édesítőszerrel, nagyobb kárt okozunk, mint ha tényleg cukrot ennénk. Olyan mint ha sík úton padlógázzal mennénk egyes fokozatban a kocsival, aki azt hiszi, hogy egy durva emelkedőn megy felfelé. Hosszú távon tönkre vágjuk a "motort".

Én személy szerint undorodom az édesítőszerektől. Több órára "kiüti" a nyelvet, olyan mint ha egy bevonat képződne rajta. Nyilván sokféle édesítőszer van, de a nagy többségül ilyen, például az aszpartám a szaharin.

Ezen kívül már a WHO szerint is problémásak, rákkeltőek, ami a WHO-t ismerve, ami simán kiszolgálja az ipart, azt jelenti, hogy tényleg nagyon gáz az édesítők használata.

Tanulságos történet, amikor egy savanyúságossal beszéltem a piacon. Kérdeztem, hogy miben nincs édesítőszer? Azt mondta mindenben van (kivéve a savanyú káposzta) Kérdeztem, hogy miért?

A válasz ez: Amióta édesítőt használunk nem kell a higiéniával küzdeni, mert az édesítőszert semmilyen élő nem tudja feldolgozni, nincs az az elbaszott baktérium ami megenné. Minden élő beledöglik, olyan mint egy tartósítószer, egy álom azóta savanyúságot készíteni, mert semmi sem romlik meg.

Jó étvágyat kívánok. Én már rég magamnak készítem a savanyúságot.

u.i.

Egy egyszerű kihívás. Olvasd el minden kajának amit veszel az a címkéjét. Ne vegyél olyat amiben édesítő van. Nézd meg mi marad...