( neutrino | 2023. 10. 11., sze – 09:59 )

Már új recept van, vegetáriánusok is fogyaszthatják:

User: Szükségem van a bagolyfőzelék receptjére

ChatGPT

A bagolyfőzelék egy hagyományos magyar étel, amely többnyire szárított gombából, lisztből, vajból és tejfölből készül. Az alábbiakban egy alap receptet találsz a bagolyfőzelék elkészítéséhez:

Hozzávalók:

  • 200 g szárított gomba (pl. szárított vargánya vagy laskagomba)
  • 1 fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 3 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 500 ml tej
  • 2 evőkanál tejföl
  • Só ízlés szerint
  • Bors ízlés szerint
  • Petrezselyem vagy snidling a díszítéshez

Elkészítés:

  1. Áztasd be a szárított gombát egy tál meleg vízbe legalább 30-60 percig vagy a csomagoláson javasolt időtartamig. Aztán szűrd le, majd vágd apróra.

  2. Egy közepes lábosban olvaszd fel a vajat közepes lángon. Add hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és párold üvegesre.

  3. Keverd hozzá a lisztet, majd főzd további 1-2 percig, hogy a liszt kissé megpiruljon.

  4. Adj hozzá lassan a tejt, folyamatosan keverve, hogy elkerüld a csomósodást.

  5. Keverd hozzá a beáztatott és apróra vágott gombát. Főzd további 10-15 percig, vagy amíg a gomba megpuhul és a főzelék besűrűsödik.

  6. Keverd hozzá a tejfölt, és ízesítsd sóval és borssal ízlés szerint.

  7. Tálald meghintve friss petrezselyemmel vagy snidlinggel.

A bagolyfőzelék hagyományosan köretként fogyasztják húsételek mellé, de akár önmagában is lehet fogyasztani. Jó étvágyat!