( gyuri23 | 2022. 02. 13., v – 21:10 )

Az olcsó és drága kés között az éltartósság a legnagyobb különbség. Az ergonómia azonnal kiderül ha megfogod, eltörni meg ritkán szokás kést, bár nekem már sikerült azt is. Az "újat venni, ha kimegy az éle", azt meg se hallottam, hajrá fogyasztói társadalom :D

Az olcsó kést is lehet borotva élesre fenni, de az nem mindegy meddig marad úgy. Az meg a használattól függ, hogy mikor megy ki az éle, mire és milyen kést használsz. Most kifejezetten a szakácskésekről lesz szó. Ha megnézel egy profi késgyártót, akkor látod, hogy elképesztő mennyiségű kést készítenek, ez nem véletlen, mert a konyhában az elsődleges munkaeszköz a kés és nagyon nem mindegy sem a minősége sem a kialakítása. Ha meg a hentest nézed, kb minden vágás előtt feni a profi kést!
Aki sokat szokott főzni (én majdnem minden nap) már az is akkora terhelést ad a késnek, hogy a gagyi kések a főzés végig sem maradnak élesek. Ha dolgoztál már profi és éles késsel, akkor utána már nem fogsz használni életlen kést.
Itt pár szó az élről. A konyhában az az éles kés ami egy paradicsomot, aminek levágod a harmadát és lerakod a vágódeszkára, vízszintesen úgy vág el, hogy a paradicsom nem mozdul meg.

Ilyen egy éles kés a konyhában:   https://youtu.be/Qtm8FyAqaBs

Tényleg kell ilyen él a munkához? Otthon nem. Kanállal is fel lehet szeletelni egy hagymát, legfeljebb kicsit pépes lesz :) Szokás dolga, de garantálom, ha megszokod az éles kést, nem fog tetszeni ha kimegy az éle. Rosszul leszel, amikor hallod a hagyma rostjainak a roppanását a vágáskor az éles kés után.
Viszont ilyen minőségű élnél már nagyon kijön a kések közti különbség. Volt a kezemben olyan gagyi kés ami egy papírlap elvágásával elvesztette az ilyen élét, de attól még megküzdött a zöldségekkel. Az igazi élt viszont nagyon könnyű kinyírni. Berakod a csöpögtetőbe az evőeszközök közé a kést és annyi volt. Egy mozdulat és vége, ahogy végighúzod egy kanálon. Vágsz egyet a tányéron és annyi volt. Működni fog utána, vágni fog, de nem úgy.
Otthon ritkán tapasztalja meg ezt a szintet az ember, mert nem ért a késekhez. Nem tanítják a suliban a késélezést, sem a kés karbantartást, de még azt sem, hogyan kell helyesen vágni, mert a genderelmélet fontosabb.
Tompa késsel is lehet vágni izomból, szokás dolga, de a jót könnyű megszokni.