( Raynes | 2021. 12. 15., sze – 18:19 )

A németek linuxoztak. Ez csak nyílt forrásról ír, abból is egyes tevékenységekre, online kollaborációra korlátozva. Sehol nem ír olyan, hogy hirtelen Windowst meg miegymást kidobnak.

Egyébként egyre több ilyen lesz, mert már a cégek is unják, hogy minden újabb Windows és MS Office verzió egy újabb lehúzás, érdemi előnyök nélkül, egyre szarabb, telemetria, kényszerített update, kényszerített online fiók, egyre lebutítottabb felület, most Win11-nél irreálisra vett hardverigények. Kezdik látni, amit itt fórumokon már 20 éve látunk, hogy felesleges a végtelenségig fizetni a MS adót, és nem csak a fillérrágás miatt, hanem úgy elvi síkon se visz sehova, csak vendor lock-in-be. Főleg, mióta a legtöbb szoftver kezd webes szolgáltatás lenni, felhőben meg ha helyben is, akkor Electron appokként.

Ráadásul ne feledjük, hogy pont a közigazagtás meg állami szféra olyan, hogy nincsenek rászorulva Windows only cuccra, nem állítanak elő professzionális tartalmat Adobe szoftverekkel, nem játszanak a legújabb AAA játékcímekkel, semmi RGB & gaming egér varázslás, stb.. Inkább csak klasszik irodai feladatok, az meg a FOSS szoftvereknek nagyon fekszik, lehet rájuk sárt dobálni, hogy a laikusok így nem szeretik, úgy nem intuitív, de azt nem lehet ráfogni, hogy a feladatra ne lennének alkalmasak.