( Raynes | 2021. 08. 27., p – 19:15 )

Az OpenRC tud párhuzamosítást initkor, csak default nincs bekapcsolva. Engedélyezni kell egy sort a vonatkozó config fájlban, reboot, és akkor nem sokkal marad el a systemd initsebességétől. Kicsivel, de nem olyan lényegesen.

A manualt elolvastam, természetesen ne csak sqlite-tal lehet keresni, ilyen make search akármi= útvesztőkkel is, ami legalább olyan körülményes. find | fzf megoldástól hatékonyabb nincs, elég csak 1-2 karaktert megadni, még a szokásos regexp-nél is lazábban, és megtalálja, amit keresel.

Swap meg ilyen. Most se kellett, ezután se kell, ha majd valami postapokaliptikus esemény folytán kell, akkor a belövöm egy sorból. Mondom, ez túl van gondolva, úgy érzem, hogy több embernél már ilyen vallási kérdés meg hisztéria. Az 5 gigás memóriafogyasztás inkább csak úgy sokalltam, hogy ennyi tab-bal az Arch szintén bspwm-mel 2 giga alatt marad. Természetesen ugyanazzal a programokkal, ugyanazon a gépen, ezt magyaráznom sem kell.

Szegény normikat bántani nem akartam, de nekik nem való ez. Mert a bloat megoldásaik nem mennének. Azt kell érteni, hogy a „desktop” nem mindenkinek jelenti ugyanazt. Szerintem 90%-ban itt a HUP-on azokat a SwayWM, dwm, bspwm, no-logindm, no GRUB megoldásokat, scriptekkel, CLI/TUI programokkal, terminál + fzf + vim keyboard driven workflow-val teljesen használhatatlannak találnátok az itt megszokott Gnome, KDE, Xfce, Mac, stb. rendszerek után. Ezt az OpenBSD-set meg kb. 98%-ban, és még mielőtt kérdezed, ezek nem pontos értékek a KSH-tól, meg nem a ksh-ból, hanem ilyen hasra ütéses nagyságrendek, amiket én tippelek. Mert desktopon sem egyforma az emberek workflow-ja, már eleve a Windows is eltér a Mac/Gnome vonaltól, ami eltér egy MenuMakertől, ami nem is hasonlít egy tiling WM-es desktopra. Itt szoktak tévedni a nemjöttelaLinuxdesktopéve emberkék is, hogy őnekik a Windows/Mac=Linuxdesktopéve nem jött el, ami nem ugyanaz, azaz óriási csúsztatásról van szó. Amit persze eddig is tudni lehetett, mert sokunknak a Linux desktop éve eljött már ilyen 7-15 éve simán.