Folyó borral, csapolt sörrel, gépi kólával, "vizezéssel", felhaboztatással, még nagyobb céges rendezvényeken sem trüköznek. Nincs rajta akkora hasznonkulcs. Ez a tömegrendezvényekre jellemző. Csapolt sör esetében előfordul, hogy márkásabbnak tüntetik fel annál amit csapolnak, vagy csodacsap van, mert ötféle sör is tud jönni ugyanabból a csapból.
Az igazán nagy lehúzás a töményen és a primőr, procc piákon van. Palackozott italoknál ott van nyitott üveg=eladott üveg szabály. Megnyittatnak valami drágább italt, kitöltenek egy kört, elviszik az üveget. Jön a következő kör, reccsen az üveg. Aztán ott vannak koktélozgató munkatársnők, akik igazi aranybányák. Mikor rendelnek egy koktélt és a kedves mixer megkérdezi, hogy mehet-e a az ilyen vagy olyan cucc a koktélba? "Hehehehehe, persze..." És már reccsen is az üveg. Apróbetüsben persze ott van az üvegnyitási díj is.
Örök kedvenc, mikor borvacsorát szerveznek, mert az menő. Aztán meg jön a sokk, hogy minden egyes kinyitott üvegre megy az 1500-2000ft-os palacknyitási díj. És top managementel indulásnál megkostóltatnak 3-4 üveg "Villányi Hudinit". Extra felárasak a kézművesek, kézműves sör, kézműves pálinka, kézműves kézműves.
Aztán ott van a minőségi kérdés. Erre piac van ráépülve. Mert ugye kevés az igazi töménygourme és a hatodik kör után már mindegy, hogy Black Label vagy Blakk Lable. Lehet beszélni a 30%-os tequilaról vagy a "Findlandia vodkáról", természetesen mindegyik zárjeggyel, előtted bontva. Ez erősen önbizalomnövelő, mikor másnap a kolléga vidáman büszkélkedik, hogy megivott 12 kaktuszlevet és meg sem ütötte. Őt nem, a számla a főnökét annál inkább. Régebben nagyon ment a pezsgő és az ásványvíz hamisítás.
Vannak ilyen apróbb, cukiságok, mint családi vacsinál gyerekmenühöz, 1500 Ft-os welcome drink elszámolva. Aztán catering bérleti díjak, extra kiszolgáló személyzet költsége, "diszkréció díj". A legviccesebb amit láttam, az kimondottan adott cégre szabott terembérlési díj, ami tartalmazott extra takarítást és bútorkár biztosítási díjat.
Komolyabb cégeknél, a fentiek miatt, jó ideje úgy rendezik, hogy a bemelegítő és egy ital megy cégköltségre, a többit a dolgozó fizeti saját zsebből. Vagy általányt fizettetnek a fogyasztásra. A melós választhat egyféle sört és egyféle bor közül, a többit fizeti magának. Ez csökkenti a lealjasodásból eredő balesetek számát és olcsóbb a cégnek.