( sz332 | 2021. 04. 06., k – 22:51 )

Azt kell megérteni, hogy a szoftverfejlesztő cégek oldaláról mindig van egy erőforrás limitáció. Éppen ezért minden esetben, amikor akár hibajavítás, akár új feature fejlesztése történik, kell(ene) lennie egy felmérésnek, amely az adott fejlesztés mellé odarakja annak a költségét. Ha a várható haszon nagyobb mint a fejlesztés költsége (beleértve az új feature fejlesztése esetén a növekvő bevételeket, vagy hibajavítások esetén az ügyfél elégedettség miatti csökkenő ügyfélszám lemorzsolódást) akkor ez meg lesz csinálva. Ha nem, akkor pedig nem.

Azt kell megérteni, hogy nem minden ügyfél egyformán fontos. Az ügyfél fontossága pedig jórészt a belőle kinyerhető összeggel arányos.

Ezt egyébként több módon is meg lehet oldani: lehet például support szerződést kötni, és akkor a beadott hibajavítások előre lesznek véve. Vagy lehet egyedileg szerződni. Vagy fel lehet mondani a szerződést, és átmenni másik céghez. Vagy pedig megoldani valahogy trükközve házon belül. Ezek mind teljesen valid megoldások.