( Raynes | 2021. 03. 17., sze – 19:19 )

Hitetlenkedve olvasom, amiket írtok. 1-2 gépen nekem is van/volt Win10, csak offline játékra van befogva, meg tartalék rendszernek. Amerikai (default, azért nem nevezem angolnak, hogy nehogy valaki britként értelmezze) Win10, amerikai területi beállítások, telepítéskor és az offline felhasználói fiók létrehozásakor is magyar billentyűzetet választok ki, telepítés után hozzáadok egy másodlagos amerikait, már nem is tudom hol, valahol az új, modernUI-s felületű beállítások alkalmazásban (nem a régi Control Panel-ben), így fejből nem tudom megmondani, hogy mit kattingatok hozzá végig. Simán működik, simán vált, nem ugrál semmilyen kiosztás, mindig mindenhol defautl magyar, amíg át nem váltok US-re. Szóval most vagy én vagyok valami nagy zseni, amit nem hiszek, vagy ti toltok el valamit alapvetően.

Az is igaz, hogy én nem bonyolítom, „sima” (vízpapírral csiszolt, nem göcsörtös) magyar és amerikai kiosztás, semmi spéci magyar 101 gombos QWERTY, meg US intl. Simán 104 gombos, hagyományos ISO magyar és ANSI amerikai. Ezzel az US Intl.-lal csak Linux alatt kísérleteztem egy ideig.

Plusz én US kiosztást csak vész esetére állítok be, ritkán használom. Néha egy kis kódolára, mikor sok zárójelet, kapcsos vagy kacsacsőrös zárójelet, vagy dollárjelet, egyebet kell bevinni programozáskor, vagy régi játékok gyakran hadilábon állnak a magyar kiosztással (pl. Quake 3, Far Cry 1, Half Life 1, Serious Sam 1, hasonlók), hogy már a konzol se nyitható le magyar kiosztáson, vagy lenyitható, de visszafele perjelet nem lehet bevinni, meg ékezetes karakterekkel meggyűlik a bajuk, mivel ezek régi legacy alkalmazások, default US kiosztásra drótozva, az OS-ben hiába támogatott meg alapértelmezett a magyar kiosztás, meg van Unicode/UTF-8 támogatás. De szökőévente egyszer van csak szükségem így is US kiosztásra, tényleg csak tartalékban van tartva, hogy ha egyszer hirtelen és nagyon kell, akkor legyen, ne akkor kelljen vergődni vele.